Никола Тесла - (пронајдоци, фобии, занимливости)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас мислам дека погрешна интерпретација имаш на тоа што го рекол тесла.

еве вака

Универзумот е музика-Никола Тесла

Или логично Универзумот е хармонија ред во хаосот (хармоничен систтем-они не знаеле за темната материја,хигсов бозон,експанзија).
Унивезумот е хаос, исто како и самиот човек. Не донасај погрешни заклучоци.
Во универзумот ништо не е перфектно, како и во природата, како и кај човекот. Со постигнување на перфекција, се доаѓа до последната точка а тоа е смрта (тука не зборам за физичката смрт). Значи, моментално се е еволуција, се е во знак на еволвирање, па и универзумот, и природата и човекот...Универзумот е музичка скала. почнува со До и завршува со До...исто како и човекот....
Се ставам на твое место и си мислам...овој здрав е што зборува?..... замисли, и за Тесла го мислеле истото. Тоа го тврди Тесла , дека универзумот е музика, значи јас само знам како тоа го објаснил, не дека нешто имам измислено...

Еве ова ли е твојата висока свест-нели треба на малите и на оние кои се мачат да им помогнеш??

Ако некој е во агонија нели е добро да го спасиш?

а лично мене хептаграм ми остава впечатока на...рационален.
Остај брат..ова е „борба“ од Адам до денес, и најпаметно че ти биде да не се мешаш.
Ти си тој кој оценува кој е што....не ти се мешам во твоите одлуки....
Хептаграм XI пак си уловил рибичка во мрежата...
--- надополнето: 23 август 2012 во 22:58 ---
Фала gurdjieff за „убавите“ размисли за мене... Ти изгоре умот од телемитиве, се извинувам длабоко од дното на мојата душа.
Но како не разбираш дека јас плукам на жолтата школа која не се меша во војната што се води помеѓу белата и црната философска школа?
Се е страдање за Буда бидејќи се оптовари со желбата, како извор на тоа страдање. А не се ни обиде да ја спознае чистата волја.

Боговите немаат желби. Не го следи Буда, убиј го ако го сретнеш по патот.
Боговите бараат хаос, не хармонија. Луѓето пак, бидејќи не може да работат ако нешто нема логика, бараат ред во хаосот. Но редот постои до одредено ниво.
Можеби и затоа пирамидата нема врв...

И фобија значи страв. Тесла немал страв. Како инаку ќе го покажеше новото и неспознаено за луѓето?

Чао момче :)

П.С. Како на небото така и на земјата- Исус (WRONG)
Брат.. а да не си погрешил тема...
Па не е овде телемата за тема...аман со тие пропаганди веке....кажи нешто од Тесла ако си научил..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Си ловам јас што мислиш ти... На крајот нема да има потреба да доаѓаш овде и да забегуваш на било која тема.
Пропадна...
Треба да се запрашаш зошто луѓето имаат ваков став за мене, и да се поправиш и ти :) Не биди инает...

Инаку, кога веќе темата е фобиите (стравовите) на Тесла, и моите фобии се слични како на Тесла: се плашам од подмолни луѓе.
Но некои членови не му ја знаат историјата на неговите откритија и падови додека САМ се борел за своите патенти, кои се генијални.
Штета...

Еве еден извадок од негова книга ( My Inventions - автобиогравска) издадена 1919 година:

To free myself of these tormenting appearances, I tried to concentrate my mind on something
else I had seen, and in this way I would of ten obtain temporary relief; but in order to get it I had to
conjure continuously new images. It was not long before I found that I had exhausted all of those
at my command; my "reel" had run out, as it were, because I had seen little of the world—only
objects in my home and the immediate surroundings. As I performed these mental operations for
the second or third time, in order to chase the appearances from my vision, the remedy gradually
lost all its force. Then I instinctively commenced to make excursions beyond the limits of the
small world of which I had knowledge, and I saw new scenes. These were at first very blurred
and indistinct, and would flit away when I tried to concentrate my attention upon them, but by and
by I succeeded in fixing them; they gained in strength and distinctness and finally assumed the
concreteness of real things. I soon discovered that my best comfort was attained if I simply went
on in my vision farther and farther, getting new impressions all the time, and so I began to
travel—of course, in my mind. Every night (and sometimes during the day), when alone, I would
start on my journeys—see new places, cities and countries—live there, meet people and make
friendships and acquaintances and, however unbelievable, it is a fact that they were just as dear

to me as those in actual life and not a bit less intense in their manifestations.

Е сега, не треба да ве мрзи и да ја прочитате The Vision and The Voice.
Настаните опишани во оваа книга се завршени најдоцна до крајот на 1909 година.
Направете споредба со размислите на Тесла од неговата автобиографија и сами пресудете дали има сличности или не.

Баравте мистерија, еве ви мистерија, решете си ја :)

П.С. Не, ова е темата. А ти што имаш ФОБИЈА од телема, твое си е тоа.
Надмини! Надмини... ;)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Си ловам јас што мислиш ти... На крајот нема да има потреба да доаѓаш овде и да забегуваш на било која тема.
Пропадна...
Треба да се запрашаш зошто луѓето имаат ваков став за мене, и да се поправиш и ти :) Не биди инает...

Инаку, кога веќе темата е фобиите (стравовите) на Тесла, и моите фобии се слични како на Тесла: се плашам од подмолни луѓе.
Но некои членови не му ја знаат историјата на неговите откритија и падови додека САМ се борел за своите патенти, кои се генијални.
Штета...

Еве еден извадок од негова книга ( My Inventions - автобиогравска) издадена 1919 година:

To free myself of these tormenting appearances, I tried to concentrate my mind on something
else I had seen, and in this way I would of ten obtain temporary relief; but in order to get it I had to
conjure continuously new images. It was not long before I found that I had exhausted all of those
at my command; my "reel" had run out, as it were, because I had seen little of the world—only
objects in my home and the immediate surroundings. As I performed these mental operations for
the second or third time, in order to chase the appearances from my vision, the remedy gradually
lost all its force. Then I instinctively commenced to make excursions beyond the limits of the
small world of which I had knowledge, and I saw new scenes. These were at first very blurred
and indistinct, and would flit away when I tried to concentrate my attention upon them, but by and
by I succeeded in fixing them; they gained in strength and distinctness and finally assumed the
concreteness of real things. I soon discovered that my best comfort was attained if I simply went
on in my vision farther and farther, getting new impressions all the time, and so I began to
travel—of course, in my mind. Every night (and sometimes during the day), when alone, I would
start on my journeys—see new places, cities and countries—live there, meet people and make
friendships and acquaintances and, however unbelievable, it is a fact that they were just as dear

to me as those in actual life and not a bit less intense in their manifestations.

Е сега, не треба да ве мрзи и да ја прочитате The Vision and The Voice.
Настаните опишани во оваа книга се завршени најдоцна до крајот на 1909 година.
Направете споредба со размислите на Тесла од неговата автобиографија и сами пресудете дали има сличности или не.

Баравте мистерија, еве ви мистерија, решете си ја :)

П.С. Не, ова е темата. А ти што имаш ФОБИЈА од телема, твое си е тоа.
Надмини! Надмини... ;)
Многу јако... И добра малечка книгица е Моите Изуми...(y)
П.С. И не е ова мистерија туку чиста реалност... али за кого како нели...:cool:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Држи се на темата...
Причитај ги двете книги, размисли, разбери и пресуди. Ако тебе ти е ок да читаш што друг некој кажал за Тесла, или пак извадил цитат (што можеби и не е точно изваден), тоа си е твој проблем. Ти немаш врска со Тесла.
Ти ги расипуваш темите со твоето его и дрдорење сешто бидејќи не знаеш ништо. И луѓето гледаат како ги расипуваш темите и си заминуваат од истите.

Јас не реков дека е така или вака во врска со размислите на Тесла и дали се слични или не со оние од книгата Визија и Глас на ангелите од 30-те Етири. Реков да направите споредба. Давам информација... Нормално, ако сакаш и имаш време види.
Јас сум ги читал и двете книги, го знам Тесла и неговите изуми и од научна гледна точка, и според мене има преголемми сличности... .

Не ме напаѓај постојано и бесцелно.
Туку научи нешто поеќе.

Точно. За некој мистерија за некој реалност. Нема да наметнуваме туѓа реалност, ами ќе понудиме доволно за сомневање. Така е подобро нели? :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Држи се на темата...
Причитај ги двете книги, размисли, разбери и пресуди. Ако тебе ти е ок да читаш што друг некој кажал за Тесла, или пак извадил цитат (што можеби и не е точно изваден), тоа си е твој проблем. Ти немаш врска со Тесла.
Ти ги расипуваш темите со твоето его и дрдорење сешто бидејќи не знаеш ништо. И луѓето гледаат како ги расипуваш темите и си заминуваат од истите.

Јас не реков дека е така или вака во врска со размислите на Тесла и дали се слични или не со оние од книгата Визија и Глас на ангелите од 30-те Етири. Реков да направите споредба. Давам информација... Нормално, ако сакаш и имаш време види.
Јас сум ги читал и двете книги, го знам Тесла и неговите изуми и од научна гледна точка, и според мене има преголемми сличности... .

Не ме напаѓај постојано и бесцелно.
Туку научи нешто поеќе.

Точно. За некој мистерија за некој реалност. Нема да наметнуваме туѓа реалност, ами ќе понудиме доволно за сомневање. Така е подобро нели? :)
Да... сомнежот е почетна скала, но не и крајна цел... така да мудро и спонтано треба да се користата сите нешта...
И доста се карате бе... ми здосади... бевте интересни али сега веќе не сте...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Е па ајде де... и мене ми здосади да ти кажам право... Добро е што не одиме офтопик па еве дадовме + увид во работата.
Се плашам веќе да пишувам на теми кај што зборува тој. Секако ќе ме нападне...
Се сомневам дека на gurdjieff ќе му здосади да се плетка со мене. Му смета телемата, затоа... нема крај ова неговото. ;)

Ама кој го „тркала“... ако има време нека се заморува :) Ќе научи нешто.

П.С. Знаеш ти зошто темата носи ваков наслов? Сите фобии на Тесла?? Да не има некаде поназад објаснето? Или е некоја грешка?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Е па ајде де... и мене ми здосади да ти кажам право... Добро е што не одиме офтопик па еве дадовме + увид во работата.
Се плашам веќе да пишувам на теми кај што зборува тој. Секако ќе ме нападне...
Се сомневам дека на gurdjieff ќе му здосади да се плетка со мене. Му смета телемата, затоа... нема крај ова неговото. ;)

Ама кој го „тркала“... ако има време нека се заморува :) Ќе научи нешто.

П.С. Знаеш ти зошто темата носи ваков наслов? Сите фобии на Тесла?? Да не има некаде поназад објаснето? Или е некоја грешка?
Грешка е сигурно... има прочитав нешто ко демек имал фобија од нечистотија, бил тврдоглав и слични небитни глупости...
Човекот е геније и тоа е факт со тапија...;)
Еве една од неговите фобии...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Целиот муабет овде за Тесла е грешка...
Бладања за неговата религија, па духовност, па мешање се и сешто.
Добро е има надеж, само да не испадне дека Тесла градел не знам ти што заради Нибиру сега 2012 кога ќе помине за да не направи робови.
Сигурно е и Тесла илуминати нешто ова она... од Балканот само.

Ах, бладања бладања... вие сте последното дувло на неспособните и мрзливите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Целиот муабет овде за Тесла е грешка...
Бладања за неговата религија, па духовност, па мешање се и сешто.
Добро е има надеж, само да не испадне дека Тесла градел не знам ти што заради Нибиру сега 2012 кога ќе помине за да не направи робови.
Сигурно е и Тесла илуминати нешто ова она... од Балканот само.

Ах, бладања бладања... вие сте последното дувло на неспособните и мрзливите.
hahahahaha....abe brat, ako ne razbiras..prasaj
pa ne e nasa krivica ti ako ne razbiras....

gledam jas deka ne ti se jasni mnogu raboti....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
:eek:
:tapp:
:drk:
:гомце:
:pos:

Кој е филмот постојано да велиш на сите не разбираш ова или не разбираш она, а ништо друго да не зборуваш на ниедна тема?
Целиот форум ти е или одговори со прашања, или ете вакви испади и судење на другите што изнапишале еден куп работи за разлика од тебе што имаш по 10-тина збора во пост...

Што ти разбираш кога не си прочитал книга од него? Не ни знаеш една бедна равенка од неговите научни дела.
Кажи ми ете бидејќи јас не разбирам, како Тесла ги контролирал струите во неговиот трансформатор?
Немој да ми зборуваш дека ова е тема во мистерии и сега треба да бладаме (и нормално да сме во право) а не да расправаме за делата на овој мајстор.
Во мистерии е бидејќи некој исто како тебе, незапознаен со Тесла, го згрешил и насловот и подфорумот...

Доволно за тебе и таквите да се дувате со празен воздух дрдорејќи свашта собирајќи од нет-ѓубрарниците .
Де ајде соземи се... возрасен си... ако си воопшто возрасен. Се сомневам...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:eek:
:tapp:
:drk:
:гомце:
:pos:

Кој е филмот постојано да велиш на сите не разбираш ова или не разбираш она, а ништо друго да не зборуваш на ниедна тема?
Целиот форум ти е или одговори со прашања, или ете вакви испади и судење на другите што изнапишале еден куп работи за разлика од тебе што имаш по 10-тина збора во пост...
...
Si se popital dali sakam da kazam?

Imam potroseno preku 15g na ova znaehje i ti sega sakas da ti go kazam?

ne odi toa taka brat....prvo ke se naucis da imas respekt prema mene...i da zasluzis za da ti go kazam

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Абе ако не знаеш, кажи не знам... што овие муабети...

Оди таму бркај девојки со вакви изјави низ маало не ваму да се бламираш по форум... Респект сакал...
За респект ќе мора да пишуваш и да мислиш со главата твоја и да даваш добри размисли тука.
Каков респект сакаш? Сакаш 10-тка бидејќи постоиш на форумот? Абе ајде... кое детиште си значи.

Си потрошил ти 15 години, само се чудиме ние членовите на што... изгледа залудно.
Ти ми рече да прашам, ете прашувам бидејќи ми е нејасно... И сега, пак да се прашувам дали сакаш да кажеш... Ти, нормален си вака да те прашам интимно?
Па што бараш на форум ако не сакаш да зборуваш?

Ти фали нешто? Имаш проблеми врзани со фрустрации... со мене, со атеисти? Што те мачи тебе во животот?
Среди се малку и читај два пати пред да кликнеш Испрати мислење.

Почит сакал. Го нема тоа тука за тебе на форумов. Премногу глупости изнапиша до сега и премногу непријатели направи со твоето судење на другите.
Сега, трпи си и кулиркај си.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе ако не знаеш, кажи не знам... што овие муабети...

Оди таму бркај девојки со вакви изјави низ маало не ваму да се бламираш по форум... Респект сакал...
За респект ќе мора да пишуваш и да мислиш со главата твоја и да даваш добри размисли тука.
Каков респект сакаш? Сакаш 10-тка бидејќи постоиш на форумот? Абе ајде... кое детиште си значи.

Си потрошил ти 15 години, само се чудиме ние членовите на што... изгледа залудно.
Ти ми рече да прашам, ете прашувам бидејќи ми е нејасно... И сега, пак да се прашувам дали сакаш да кажеш... Ти, нормален си вака да те прашам интимно?
Па што бараш на форум ако не сакаш да зборуваш?

Ти фали нешто? Имаш проблеми врзани со фрустрации... со мене, со атеисти? Што те мачи тебе во животот?
Среди се малку и читај два пати пред да кликнеш Испрати мислење.

Почит сакал. Го нема тоа тука за тебе на форумов. Премногу глупости изнапиша до сега и премногу непријатели направи со твоето судење на другите.
Сега, трпи си и кулиркај си.
Alo...temata e za Tesla....ima druga tema za kritiki na clenovite..

tesla:
jas sakam da mu ja vratam svesta na covekot za da moze da leta so sopstvenite krila

Prasanjeto e :
Zosto Tesla misli deka covekot mozel da leta?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.252
Поени од реакции
12.265
Прашањето е од каде ти ја знаеш оваа мисла на Тесла... од која книга е, во контекст на што е напишано...?
И како ти ќе одговориш кога не си го читал тесла?
Реков за да прашања ти поставуваш треба за 15 години многу да си поминал. Но ти си се задоволил со гурџиев и слични нему.
И сите пробуваш таму да ги буткаш. Како некој од овие новите пророци си...

Јас не знам што се тегавам со тебе кога ќе ми зборуваш како „струјата на твоето срце дава крилја на твојот фалус, додека пенетрира во розата на светот“.
Абе за бладање е лесно...

Јас прашав, прашањето е како се средуваат струите во неговиот трансформатор... Повели, 15 години си го учел ова, јас само еден семестар... :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Прашањето е од каде ти ја знаеш оваа мисла на Тесла... од која книга е, во контекст на што е напишано...?
И како ти ќе одговориш кога не си го читал тесла?
Реков за да прашања ти поставуваш треба за 15 години многу да си поминал. Но ти си се задоволил со гурџиев и слични нему.
И сите пробуваш таму да ги буткаш. Како некој од овие новите пророци си...

Јас не знам што се тегавам со тебе кога ќе ми зборуваш како „струјата на твоето срце дава крилја на твојот фалус, додека пенетрира во розата на светот“.
Абе за бладање е лесно...

Јас прашав, прашањето е како се средуваат струите во неговиот трансформатор... Повели, 15 години си го учел ова, јас само еден семестар... :)
Ti rekov deka nema lesno da go dobies odgovorot od kade ova seto go jas znam...
i prekini so analizi za mene....
pak prasanjeto...od kade znael Tesla deka covekot mozel da leta?

Kajgana Shop

На врв Bottom