- Член од
- 12 август 2011
- Мислења
- 3.829
- Поени од реакции
- 2.031
Треба ферментацијата да биде од 20 до 23 степени за да произведе добар алкохол. Можеш кога сакаш да ставаш ако имаш добра температура. За скиснување ако се добро дезифицираш нема шанса да скисне. Јас дезифицирам со варикина 1 супена лажица на литро да поседи 15 мин и нема никакви бактерии. Секогаш ставам 20 литри во туба од апарат за вода. Досега имам направено преку 10 вакви.
Бравос бе Костур123!
Кажувај рецеп, искустство ! Морам да пробам. Мора ли в зимо да се прави (сум читал во други годишни времиња има бактерии кои го расипуваат и може да скисне) ?
Што највеќе ти дигна цена, сладот ? Која количина направи ?
Јачменот е 15 ден кило ако земаш од директен производител, во виталија е мин 4-5 пати поскап.
btw Не знам што ти е кег (оние метелантие буриња за пиво ли се?)
Сладот највеќе дига цена 190 ден е 950гр. За кег мислам на ова, го собира во фрижидер и може да му се приклучи Co2.
Со јачмен никогаш не сум правел зошто треба да се игра со температурата немам ни место нити опрема. Секој петок од 4 саат на сабајле до 12-13 саат имаш едукативен канал.