Усна хармоника

• Креатор на темата Креатор на темата Arow
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 октомври 2010
Мислења
221
Поени од реакции
127
Од пред некој ден почнав да подсвирнувам на хармоника(усна),па сакам да видам има ли некој од членовите да свири ,па да сподели некакво искуство,начини како побрзо се совладува некоја техника ,некоја песна за вежбање итн.
Гледав по Youtube има дечки и девојки што свират и објаснуваат некој работи,но би сакал да видам има ли некој од кај нас да знаае да каже нешто во врска со овој инструмент.
позз

Од пред некој ден почнав да подсвирнувам на хармоника(усна),па сакам да видам има ли некој од членовите да свири ,па да сподели некакво искуство,начини како побрзо се совладува некоја техника ,некоја песна за вежбање итн.
Гледав по Youtube има дечки и девојки што свират и објаснуваат некој работи,но би сакал да видам има ли некој од кај нас да знаае да каже нешто во врска со овој инструмент.
позз

Многу е битно каква хармоника имаш земено, јас имам од овие америчките блузерски, се вика BluesBand и се стварно добри, со 8 тона се. За да сфатиш како функционира повејќе би ти одговарало некој искусен да ти објасни.ИМа техника, со вовлекување/извлекување на воздухот, задржување на одредени тонови со јазикот, вибрирање со дувањето (нешто како што пеат фолкерите вибрато). Џабе од форум, освен ако сакаш да се фалиш..

Многу е битно каква хармоника имаш земено, јас имам од овие америчките блузерски, се вика BluesBand и се стварно добри, со 8 тона се. За да сфатиш како функционира повејќе би ти одговарало некој искусен да ти објасни.ИМа техника, со вовлекување/извлекување на воздухот, задржување на одредени тонови со јазикот, вибрирање со дувањето (нешто како што пеат фолкерите вибрато). Џабе од форум, освен ако сакаш да се фалиш..
Не е таква со 8 тона ,оваа има 16 дупки и мислам дека ја викаат “тремоло“.
Од каде ја зема твојата? Има ли некој во Ск да дава часови по овој инструмент?
Иначе јас си подсвирнувам на гитара ,исто и детето ми свири на гитара (солидно) па така да имам накаков осет за ритам и музика воопшто,а што викаш за фалење несакам да се фалам воопшто.

Не е таква со 8 тона ,оваа има 16 дупки и мислам дека ја викаат “тремоло“.
Од каде ја зема твојата? Има ли некој во Ск да дава часови по овој инструмент?
Иначе јас си подсвирнувам на гитара ,исто и детето ми свири на гитара (солидно) па така да имам накаков осет за ритам и музика воопшто,а што викаш за фалење несакам да се фалам воопшто.

112644-02ad8d3914822c95603c3feefc24dd30.jpg

Ова е мојата хармоника, можеш на јутуб да побараш, да видиш кој специфичен звук го вади.Оригинално како од старите блуз-кантри амерички песни. Е сеа, толку мала а доста трикови има.Можеш валјда да ја најдиш во подобро снабдените музички продавници, мене мојте хармоники ми ги донесоа пријатели од америка летово, а за цена стварно незнам колку е.
Ти чим имаш со 16 “дупки“ валјда таа е од оние со поеќе тонови али тие претежно вадат некој звук ко за класична музика и се доста полесни за свирење од оваа што ја претставив горе. Интересно е на нив што можеш да свириш дупло, по 2 тона и добро звучат али тие претежно се за сосем друга музика, освен ако те влечи нешто рокерско, земи си ваква, со 8 тона.Види на хармониката што пиши мора да има на опаковка или на неа напишано G-acord C-acord и според тоа ќе знаеш отприлика што би свирел. Иако во музиката нема правила, можеш да експериментираш буквално како што ти осеќаш.
Е за часови сеа стварно не можам да ти помогнам. Како што реков, разврти по јутуб, видеа , има доста за учење. Се што ќе научиш е теорија, али пак ќе имаш основа.Останатото ти треба некој човек што знае, да ти објасни како се формираат рифови, техники со вовлекување/извлекување воздухот, и после тоа останува на тебе и твојот музички талент.Иако изгледа лесен инструмент, јас сепак мислам оти сложеноста е еднаква на труба.

Оваа што ја имам е двострана со G и С .И баш дава некако “фолк“ призвук.Ќе проверам деновиве по музичкиве продавници низ Скопје да видам дали има таква со 8 и 10 дупки.

Јас имам усна хармоника со 24 дупки во должина во 2 реда ..како поголема е а во Скопјево НЕМА СО 8 ... секаде барав... ако знае некој кај има нека помага. Иначе свирам на гитара се па и блуз па сакам комбинација од 2те.. :D

Јас имам усна хармоника со 24 дупки во должина во 2 реда ..како поголема е а во Скопјево НЕМА СО 8 ... секаде барав... ако знае некој кај има нека помага. Иначе свирам на гитара се па и блуз па сакам комбинација од 2те.. :D

Мислам дека има во До-Ре-Ми кај МКЦ .
Провери таму лани имаше и беа по 20-30 еу

Најдов една дома, дајтеми нешто ко за почетник, да научам 2-3 ноти...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom