Кој е Бог?

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
Е нек си бара де ја неам нишо против се док не си го бута носот во туѓи афери...;)
Епа тоа е РЕАЛНОСТА....дали ти се свиѓа или не....е твој проблем....сите патишта се украстуваат и секој си тражи свој дел

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Епа тоа е РЕАЛНОСТА....дали ти се свиѓа или не....е твој проблем....сите патишта се украстуваат и секој си тражи свој дел
Мојот не го давам нит го делам со никого... мој си е и само мој... (ЕГО)... :P

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
Али финтата... финтата е дека ние имаме моќ (да не речам) да ја менуваме реалноста како во подобро така и во полошо... се од нас зависи... секој со своето (y)
А зошто има војни тогаш?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А зошто има војно тогаш?
Епа што не е јасно реков и на полошо и на подобро, а војните си се манифестација на колкетивната сосотјба на свеста во светот...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Колку само заминувате од темите на кои пишувате...
liberij го испрашува Ipsissimus за христијанскиот концепт за грев бидејќи не му чини како размислува истиот (имате приватни пораки, што одиш оф-топик со вакви прашања?), OSHO-Lover зборува за реалност и некакви си патеки, и како сите сме имале моќ да менуваме (не се сложувам со тоа)...
Темата е Кој е Бог?
Прашањето е со христијанска позадина? Исламска... Нема никаква позадина?

Смее човекот да биде бог? Мора да биде бог во заедница со некоја црква? Џамија? Некаков човечки закон?
Не беше тоа внатрешен пат, далеку од туѓите зли очи на човекот?
Богот е надвор на икони, фрески, слики, бројаници... или е внатре, во светилиштето наречено Човек?

Малку се буните вие по темите, сакајќи да кажете многу, зборувате се и сешто и на крајот ништо. Не може ниту човек да ве поправи некаде или да ви коментира...

Член од
13 август 2012
Мислења
13
Поени од реакции
1
Генерализацијата на прашањето КОЈ Е БОГ? по мене е погрешен потег.
Секој си го сваќа на база на своето религиозно воспитување. Некој го бара во икони, некој во стар дедо на небото, некој во човекот како индивидуа, некој како апсолутот на универзумот, некој во самата природа...

Затоа, генерализацијата е погрешна...не постои ние, вие, тие...
секој си зборува од негова гледна точка и мисли дека другите грешат...дури некој мисли дека другите зборуваат глупости.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Ти неможеш да ми кажуваш што имам а што немам јас, можеш да кажуваш за себе, не и за другите!
Зошто вака не судиш за самиот себе?
Лесно е да се види грешката кој други ја прават,но најтешко е да се видиш себеси, каде си.:(

Јас во Телемата сум ја препознал својата духовност, сум го видел тоа што отсекогаш било во мене. Затоа советот упатен до мене, примени си го на себе и преиспитај се самиот што е тоа поради кое изигруваш мој советник или учител на форумов.
Повторно ќе ти кажам,ти немаш духовност ниту било кој има,затоа истото постои како верување,барање,истражување,препознавање итн.се со цел да се допре до неа.
А тоа е така бидејќи духовноста е сосема различна од човечкото егзистирање во реалноста.
Нејзе никој не може да ја има,поседува или присвојува.
Тоа што ти се препознаваш во Телема, се замо зборовите кој имаат силна моќ да допрат до читателот.

Доволно е да се покаже иницијатива и после само по себе како во спирален круг навлегуваш подлабоко и подлабоко,давајќи чуство дека се осознаваш.
Читателот добива крила,бидејќи навлегува во непозната територија во себеси,иако таа била постојано тука.
За жал тоа не е тоа!:(

Не постои мапа ниту формула за себе просветлување,сето тоа е илузија на некој пророк кој преку вас настојува повторно да се роди.
Тоа е и концептот на христијанството и секој кој на хартија го пренесол духовното семе.
Бидејќи во почетокот беше словото и словото беше во Бог и словото беше Бог.;)

Во иднина занимавај се со својата духовност, раѓај ја, расни ја, ставај ја каде сакаш да ти осветлува....и не ми кажувај мене што да правам!
Све додека во тебе постои "мене" ќе бидеш само бледа слика и концепт на некој Бог кој имал свој пророк.:)
Не му пишувам на "мене".

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Повторно ќе ти кажам......
И јас повторно ќе ти кажам. Темава не е за мене и мојата духовност, дали ти сметаш дека јас имам или немам духовност, каква треба да биде таа и што ти мислиш во врска со тоа, воопшто не ме интересира.
Затоа, те молам поштеди ме од "лекции" во иднина.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
liberij го испрашува Ipsissimus за христијанскиот концепт за грев бидејќи не му чини како размислува истиот (имате приватни пораки, што одиш оф-топик со вакви прашања?), OSHO-Lover зборува за реалност и некакви си патеки, и како сите сме имале моќ да менуваме (не се сложувам со тоа)...
Темата е Кој е Бог?

Смее човекот да биде бог? Мора да биде бог во заедница со некоја црква? Џамија? Некаков човечки закон?
Богот е надвор на икони, фрески, слики, бројаници... или е внатре, во светилиштето наречено Човек?

Малку се буните вие по темите, сакајќи да кажете многу, зборувате се и сешто и на крајот ништо. Не може ниту човек да ве поправи некаде или да ви коментира...
Претседателе.....абе објасни на ова младиве како се губат во темите....па зошто си овде на форумов ако не им објасниш некои работи...исправи ги да кренат по прав пат...
кажи им КОЈ Е БОГ....

Велиш дека БОГ е само во светилиштето наречено ЧОВЕК?

А што е со останатиот дел од природата...за неа нема БОГ?

Објасни им малку.....каде да го бараат БОГ?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Темата е Кој е Бог?

Не реков дека сите имаат моќ да ја менуваат реалноста, реков дека јас имам моќ да ја менувам реално реалноста...:) И не можам да дадам дефиниција за тоа што е бог ако се мисли на бог оделен од самиот универзум од самата реалност, затоа и викам дека бог не постои, но затоа постои свеста која може да се кристализира до максимум и да се постигне тотална присутност и со самото тоа ти уствари тек тогаш си жив за прв пат...
Кој е Бог...? Бог е илузија создадена од самиот човек според сопствениот лик, создадена од страв, алчност, контрола... итн...

Што е реалноста...? Од една страна и таа е илузорна навидум и велам навидум бидејки не е стварно илузија, туку поради ефектот на константната промена како непроменлива природа на самата реалност дава привидение дека се што е материјално на овој свет во оваа реалност е подлежно на промена и уствари нема цврста реалност само моментална, но од друга страна пак се што се менува и навидум исчезнува тоа сепак се преобразува во некој друг вид на енергија, форма и затоа се вика дека во универзумот ништо не може да исчезне ниту пак да се додаде се е веќе како што е и се е вечно безразлика дали е во даден момент во една форма, а во друг ја менува истата... Се е бесконечно и се се менува... само онаа свесност која некои ја нарекуваат душа, некои бог, или како уште не само тоа може да се каже дека е непроменлив извор кој го набљудува секој атом и се што се менува во оваа реалност... таа свест е и самата неманифестирана енергија на реалноста... Таа свест сум јас, си ти и секој еден што го чита или не го чита овој пост... е сега финтата е што многу малку од луѓето доаѓаат до спознание на овој факт и до самата таа чиста искристализирана свест за да можат да набљудуваат и да ја спознаат самата реалност т.е. вистина... :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Премногу замрсени дефинициии и размисли... не можам да те коментирам. Од се по нешто си нафрлал за да создадеш задоволителна твоја дефиниција :)

Твојата реалност дека богот е илузија не е апсолутот. Тоа е твоја илузија во твојот универзум и твоите патеки на спознавање. Се се менува и се е бесконечно само во ТВОЈОТ универзум кој го прошируваш за да го спознаеш концептот на божественотст.

Сепак, човекот би требало да го прифатиме како бог. Макар и смрттен бог. Зарем исус не умре? Озирис исто...
Тоа се добри формули за напредување...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не реков дека сите имаат моќ да ја менуваат реалноста, реков дека јас имам моќ да ја менувам реално реалноста...:) И не можам да дадам дефиниција за тоа што е бог ако се мисли на бог оделен од самиот универзум од самата реалност, затоа и викам дека бог не постои, но затоа постои свеста која може да се кристализира до максимум и да се постигне тотална присутност и со самото тоа ти уствари тек тогаш си жив за прв пат...
Кој е Бог...? Бог е илузија создадена од самиот човек според сопствениот лик, создадена од страв, алчност, контрола... итн...

Што е реалноста...? Од една страна и таа е илузорна навидум и велам навидум бидејки не е стварно илузија, туку поради ефектот на константната промена како непроменлива природа на самата реалност дава привидение дека се што е материјално на овој свет во оваа реалност е подлежно на промена и уствари нема цврста реалност само моментална, но од друга страна пак се што се менува и навидум исчезнува тоа сепак се преобразува во некој друг вид на енергија, форма и затоа се вика дека во универзумот ништо не може да исчезне ниту пак да се додаде се е веќе како што е и се е вечно безразлика дали е во даден момент во една форма, а во друг ја менува истата... Се е бесконечно и се се менува... само онаа свесност која некои ја нарекуваат душа, некои бог, или како уште не само тоа може да се каже дека е непроменлив извор кој го набљудува секој атом и се што се менува во оваа реалност... таа свест е и самата неманифестирана енергија на реалноста... Таа свест сум јас, си ти и секој еден што го чита или не го чита овој пост... е сега финтата е што многу малку од луѓето доаѓаат до спознание на овој факт и до самата таа чиста искристализирана свест за да можат да набљудуваат и да ја спознаат самата реалност т.е. вистина... :D
Опа бато....ова веќе личи на добар одговор...само кој да те разбере...
Има некои ситници што требе да ги поправиш..али отом потом...
Тесла
Во внатрешноста на Земјата постојат енергии на Ведрина, Мир и Љубов, нивните изрази се цвет кој расте од земјата, храна која ја добиваме од неа

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Во себе :) Ниедна икона, ниеден камен нема да те доближи ни милиметар до богот. Ниедна туѓа крв како жртва нема да ти помогне освен твојата крв.
Можеш да ја дадеш твојата крв за да се доближиш до богот во тебе?
Спремни сте за таа жртва?

Реков јас каде е богот... „Посетете ја внатрешноста на Земјата, со прочистување ќе го пронајдете скриениот камен“ или VITRIOL како нотарикон.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Опа бато....ова веќе личи на добар одговор...само кој да те разбере...
Има некои ситници што требе да ги поправиш..али отом потом...
Тесла
Во внатрешноста на Земјата постојат енергии на Ведрина, Мир и Љубов, нивните изрази се цвет кој расте од земјата, храна која ја добиваме од неа
Епа јбг неможам со Тесла... сеуште...;)
--- надополнето: 20 август 2012 во 14:16 ---
Премногу замрсени дефинициии и размисли... не можам да те коментирам. Од се по нешто си нафрлал за да создадеш задоволителна твоја дефиниција :)

Твојата реалност дека богот е илузија не е апсолутот. Тоа е твоја илузија во твојот универзум и твоите патеки на спознавање. Се се менува и се е бесконечно само во ТВОЈОТ универзум кој го прошируваш за да го спознаеш концептот на божественотст.

Сепак, човекот би требало да го прифатиме како бог. Макар и смрттен бог. Зарем исус не умре? Озирис исто...
Тоа се добри формули за напредување...
Не се воопшто замрсени ниту пак се дефиниции туку мое мислење и научно е докажано тоа... не значи дека нема да се менува и моето мислење нели се се менува... а дека тоа е во мојот универзум да е, и дека секој си живее во сопствениот универзум т.е. филм да и тоа е така, но како и да е на крај краева сите тие филмови и светови кои ги има колку што има луѓе на планетава(планетите) се сепак илузорни и кога тогаш секој ке го свати тоа и со самото сваќање ке се растури кулата од карти и ке може да се види со чисто око онаа една универзална реалност од каде потекнуваме сите ние па и се што постои било жив свет било нежив свет...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Можеш да ја дадеш твојата крв за да се доближиш до богот во тебе?
.
Абе да ти кажам право...се отепав тражејки го БОГ во мене ..ама не го најдов, само некој празнина има... НУЛА

Kajgana Shop

На врв Bottom