Потеклото на Албанците

H

HITCH

Гостин
Како што можеш и сам да приметиш, историјата на Албанија не се поклопува со Албанците. Никако не можете да сврзете крај со крај за вашето потекло.
Чекај, се обидуваш да ми кажеш дека старогрчкиов е вештачка творба и со сликава која си ја приложил сакаш да кажеш дека Македонците зборувале ист јазик со Илирите? :pos: Доказов ич не ти е веродостоен!

Мојот одговор на ова е: Сите оние кои не зборувале старогрчки, како мајчин јазик, се варвари, брбливци, односно говорат неразбирливо за Атињаните. Не значи дека ако тие ги нарекле Варвари дека овие се ист народ. Смешно е што тезата на турко - монголскиот источен сосед дека Македонија и Бугарија се две држави, а еден народ, се обидуваш да ја претвориш во албанска теза. Ханот Аспарух многу би се гордеел со тебе. Нема да се кае што ве пренел преку Дунав со сламки.

Убаво ти го наведов Диодор Сицилиски како доказ за неповрзаноста и нетрпеливоста на Македонците кон Илирите. Ние Македонците не гаиме некоја љубов кон Илирите. Сме војувале! Диодор вели:

„Philip came to the throne suddenly and unexpectedly in 359, when Perdiccas was killed meeting an Illyrian invasion. The Illyrians prepared to close in; the Paeonians were raiding from the north, and two claimants to the throne were supported by foreign powers. In this crisis Philip showed a good sense of priorities by buying off his dangerous neighbours and, with a treaty, ceding Amphipolis to Athens. He used the time gained in military preparations. The army that later conquered Persia was developed all through his reign, but the decisive innovations in arms—the sarissa, a pike nearly half as long again as the spear of the Greeks—tactics, and training belong probably to this first year. In 358 he invaded Paeonia, and then he defeated the Illyrians decisively, in a battle that already suggests a master of war. The next year his marriage with Olympias, the Molossian princess of Epirus (the mother of Alexander the Great), helped to stabilize his western frontier.“

Генти, вие сте увозен продукт од арапите, никако не сте ab origines на Балканов. Вие сте номади/сточари, како можете да бидете Илири морепловци? Вие на Балканов доаѓате како најава на Османлиите, се појавувате/населувате во Тракија по смртта на Самуил, а потоа во потрага по нова територија се селите во денешна Албанија. Според австрискиот албанолог Густав Виганд, Албанците се дојденци од Тракија, во 11. век. Повторувам, станува збор за АВСТРИСКИ албанолог! Следното спомнување на Албанците е Лека Дукаѓини, 1280 год. до тогаш ве нема никаде. Информации - нула. Информациите за вас се откако Османлиите ќе го освојат Балканот..

Знаеш зошто избегале Власите од Сицилија? Оти Сицилија била поделена на муслимански и христијански дел. Затоа Кавкаското потекло не ви е точно, исто како што не е точна теоријата дека Аспарух ви помогнал да го препливате Дунав со сламки, до душа не е ни логична. Откако ќе завршиш со читање на Густав можеш и Ноел Малком да го прочиташ, британски историчар. Ноел уште поубаво ви кажува дека откако еднаш ќе ве спомнат после смртта на Самоил, следно појавување ви е со Дукаѓини, а тоа е така бидејќи вие сте номадски народ.

П.С. Кои докази ќе ни ги приложиш за илирскиот јазик? :icon_lol:

Цело време ти велам дека јазикот ви ја прави разликата, односно не ви дозволува да се поврзете со Кавказот и со Илирите*. Постојат две поделби на јазиците Кентум и Сатем. Ова се две тотално различни групи и никако не можат да се спојат. Секој јазик си има едно историско потекло, ниту еден јазик не се создал преку ноќ.

Немате никаква генеолошка врска со кавкаска Албанија ниту со Илирија. Тенк ју вери мац.

*Илирскиот јазик спаѓа во сатем групата, а кавкаскиот албански во кентум.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ilirski jazik spaga vo IE grupa , interesiraj se podobro , kako i albanskiot jazik .Bilo nekogas SATEM po greska , davno veke e IE :
FRANC BOP (1791-1867)
Albanian is a language of the extensive Indo-European family and is thus related to a certain degree to almost all other languages of Europe. The Indo-European character of the language was first recognized in 1854 by the German linguist Franz Bopp (1791-1867).
http://www.albanianlanguage.net/
Kavkaskiot spaga vo lezgiskata grana vo grupata na Dagestan , za toa pa ic neam namera da diskutiram .
Tamam rabota :)
Za mene se i IE i Satem I Kentum i site tie gluposti = O .
Kade e toj indoevropski narod ?
Mora da postoi nesto od niv , bar najmalku nekoj transkript ili ... ?
Gi nema nikade . nitu pak bile i :)

"Чекај, се обидуваш да ми кажеш дека старогрчкиов е вештачка творба и со сликава која си ја приложил сакаш да кажеш дека Македонците зборувале ист јазик со Илирите? "
Ne se obiduvam jas tuku taka pisuva , i ne-e od mene tuku od goronavedenite istoricari i toa duri od antikata . Pa ti dadov link , i ? Pak nisto od toa ?

"Густав Виганд, Албанците се дојденци од Тракија, во 11. век. Повторувам, станува збор за АВСТРИСКИ албанолог! Следното спомнување на Албанците е Лека Дукаѓини, 1280 год. до тогаш ве нема никаде. Информации - нула. Информациите за вас се откако Османлиите ќе го освојат Балканот.."
Ne gleam primerok od toj "Albanolog" , mozno i da napisal i se dokazal so toa deka bil glup "istoricar" :)
Sto e so Ptolemy od 2 vek sto gi spomnuva Albancite vo centralna Albanija ?
a ova ,(te smetav za ozbilen :pos: )

1000 - 1018
Anonymous:
Fragment on the Origins of Nations

What is possibly the earliest written reference to the Albanians is that to be found in an old Bulgarian text compiled around the beginning of the eleventh century. It was discovered in a Serbian manuscript dated 1628 and was first published in 1934 by Radoslav Grujic. This fragment of a legend from the time of Tsar Samuel endeavours, in a catechismal 'question and answer' form, to explain the origins of peoples and languages. It divides the world into seventy-two languages and three religious categories: Orthodox, half-believers (i.e. non-Orthodox Christians) and non-believers. Though the Serbs go unmentioned, the Albanians, still a small conglomeration of nomadic mountain tribes at this time, find their place among the nations of half-believers. If we accept the dating of Grujic, which is based primarily upon the contents of the text as a whole, this would be the earliest written document referring to the Albanians as a people or language group.

It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans.http://www.albanianhistory.net/texts15/AH1000.html

Te pobediv :)

П.С. Кои докази ќе ни ги приложиш за илирскиот јазик?

1774
Johann Thunmann:
On the History and Language of the Albanians and Vlachs
I would now like to turn to the actual history of the Albanians and of the country they inhabit. They are the descendents of the ancient Illyrians, whereas their neighbours, the Vlachs, whose ancient history I will deal with later, are the children of the Thracians. I will try to prove these statements as best I can.
http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1774.html
Imas i transkripti napisani od starosedelcite , gi postirav jas vo predhodnata ili pred predhodnata stranica .
Kazi mi , neli po mitologija go ucite deka Dardan bil sin na ZEVS , a Ilir vnuk na ZEVS , togas kakov jazik bi mozel da zboruva Dedo so vnuk :)
--- надополнето: 10 јули 2012 во 02:22 ---
1280 год. до тогаш ве нема никаде. Информации - нула. Информациите за вас се откако Османлиите ќе го освојат Балканот..
:pos:
The oldest example of writing in Albanian is a book-length manuscript on theology, philosophy, and history by Teodor Shkodrani that dates from 1210; it was discovered in the late 1990s in the Vatican archives. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/12556/Albanian-literature#ref933399
:facepalm:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Што зборуваш, човеку? Те молам објасни ми ги картите и поврзаноста на Кавкаските и денешните Албанци.
Херодот во своите “Истории“ ги дефинира Албанците како Персиско племе Покрај тоа, кечето со кое толку се гордеат тие го потврдува тоа, затоа што тој за нив пишува дека носеле “капи од ТВРД ФИЛЦ“ (и шалвари- бечви, наречени мислам “кирбасии“

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Херодот во своите “Истории“ ги дефинира Албанците како Персиско племе Покрај тоа, кечето со кое толку се гордеат тие го потврдува тоа, затоа што тој за нив пишува дека носеле “капи од ТВРД ФИЛЦ“ (и шалвари- бечви, наречени мислам “кирбасии“
Херодот е историограф, а не историчар, и како таков не е веродостоен извор за потеклото на еден народ или племе! Херодот можи да ни послужи како извор, само за тој период во кој и самиот живеел или запишувал сведоштва од постари лица од него, кои биле живи сведоци на некои настани (пр. Грчко-Персиската војна).

Херодотовата „Историја“ е 70% препишувана од логографите, посебно од Хесиод (ако не се лажам).

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Херодот е историограф, а не историчар, и како таков не е веродостоен извор за потеклото на еден народ или племе! Херодот можи да ни послужи како извор, само за тој период во кој и самиот живеел или запишувал сведоштва од постари лица од него, кои биле живи сведоци на некои настани (пр. Грчко-Персиската војна).

Херодотовата „Историја“ е 70% препишувана од логографите, посебно од Хесиод (ако не се лажам).
Кога се сака да се измрда одговорот... Не по врат ами по шија... Не бил историчар туку историограф... Која е разликата? Тоа што немал диплома од некој современ универзитет? Бил пореален од многу (најголемиот број) денешни “историчари“ кои наместо поведени од објективноста - поведени се од политички и финансиски побуди.
И која би му била причината да измислува за некое персиско племе Албанои, па уште и да измислува дека носеле кечиња?!?
Што да се прави, кутриот не знаел дека неговото пишување ќе им прави проблеми на денешните албански историографи, пардон историчари... Требало да ги праша нив прво, па после да пишува.

H

HITCH

Гостин
Да де и шарпланинец шетал наоколу со нив, ем `ко бонус зборуваат илирски јазик, ама се Македнци, кои пак се Грци. ;)

H

HITCH

Гостин
Ти кажав дека не сте Власи и дека не сте Македонци и дека Зета не е ваша територија, и ти што направи??? :oops: `Ко да знаев во која насока ќе ни објаснуваш.

Ilirski jazik spaga vo IE grupa , interesiraj se podobro , kako i albanskiot jazik .Bilo nekogas SATEM po greska , davno veke e IE :
FRANC BOP (1791-1867)
Albanian is a language of the extensive Indo-European family and is thus related to a certain degree to almost all other languages of Europe. The Indo-European character of the language was first recognized in 1854 by the German linguist Franz Bopp (1791-1867).
http://www.albanianlanguage.net/
Kavkaskiot spaga vo lezgiskata grana vo grupata na Dagestan , za toa pa ic neam namera da diskutiram .
Tamam rabota :)
Za mene se i IE i Satem I Kentum i site tie gluposti = O .
Kade e toj indoevropski narod ?
Mora da postoi nesto od niv , bar najmalku nekoj transkript ili ... ?
Gi nema nikade . nitu pak bile i :)
Леле, ова е многу смешно! Малку е и деградирачки, малку повеќе... Сатем (belonging to or consisting of those branches of the Indo-European family in which alveolar or palatal fricatives, as the sounds (s) or (sh), developed in ancient times from Proto-Indo-European palatal stops: the satem branches are Indo-Iranian, Armenian, Slavic, Baltic, and Albanian.) и кентум (belonging to or consisting of those branches of the Indo-European family of languages that show distinctive preservation of the Proto-Indo-European labiovelars and that show a historical development of velar articulations, as the sounds (k) or (kh), from Proto-Indo-European palatal phonemes. The centum branches are Germanic, Celtic, Italic, Hellenic, Anatolian, and Tocharian.) се дел од IE, делот кој ја прави поделбата, а не посебен дел и затоа поделбата нема застарување!

Мора да има поделба на јазиците во групи, за да може да се утврди нивното потекло, нивниот развој и нивна можна повзрзаност. Се` едно ти со што ја множиш таа поделба. Во индо европски народи спаѓаат народите кои ги говорат спомнатите јазици. Не е тоа еден народ, за ти да си толкуваш полесно, тоа е една група од народи. Постојат живи и мртви јазици. Нема ти што да правиш разлика, научниците веќе ја направиле. Ти не си никој фактор да спориш, поготово што немаш воопшто познавање за темава.

"Чекај, се обидуваш да ми кажеш дека старогрчкиов е вештачка творба и со сликава која си ја приложил сакаш да кажеш дека Македонците зборувале ист јазик со Илирите? "
Ne se obiduvam jas tuku taka pisuva , i ne-e od mene tuku od goronavedenite istoricari i toa duri od antikata . Pa ti dadov link , i ? Pak nisto od toa ?
За ова немаш никаков доказ! Таа сликичката погоре што си ја залепил не докажува ништо, напротив е очаен обид за да се изменат некои работи. Илирите биле пирати, кои многу малку време поминувале на копно, а вие немате врска од морепловство, оти сте номади. Вас ви требаат 6 до 7 века за да се населите од Драч до Скадар!

"Густав Виганд, Албанците се дојденци од Тракија, во 11. век. Повторувам, станува збор за АВСТРИСКИ албанолог! Следното спомнување на Албанците е Лека Дукаѓини, 1280 год. до тогаш ве нема никаде. Информации - нула. Информациите за вас се откако Османлиите ќе го освојат Балканот.."
Ne gleam primerok od toj "Albanolog" , mozno i da napisal i se dokazal so toa deka bil glup "istoricar" :)
Sto e so Ptolemy od 2 vek sto gi spomnuva Albancite vo centralna Albanija ?
a ova ,(te smetav za ozbilen :pos: )
Ок, и овој не ти е по ќеиф, ќе бараме друго дете.

1000 - 1018
Anonymous:
Fragment on the Origins of Nations

What is possibly the earliest written reference to the Albanians is that to be found in an old Bulgarian text compiled around the beginning of the eleventh century. It was discovered in a Serbian manuscript dated 1628 and was first published in 1934 by Radoslav Grujic. This fragment of a legend from the time of Tsar Samuel endeavours, in a catechismal 'question and answer' form, to explain the origins of peoples and languages. It divides the world into seventy-two languages and three religious categories: Orthodox, half-believers (i.e. non-Orthodox Christians) and non-believers. Though the Serbs go unmentioned, the Albanians, still a small conglomeration of nomadic mountain tribes at this time, find their place among the nations of half-believers. If we accept the dating of Grujic, which is based primarily upon the contents of the text as a whole, this would be the earliest written document referring to the Albanians as a people or language group.

It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans. http://www.albanianhistory.net/texts15/AH1000.html
Te pobediv :)

Ме победи??? Каква азбука има Бугарија? Постара од македонската??? :pos: Овде вадиш нова теорија, ќе те почекам да се доискажеш, ама мислам подабоко ќе нагазиш.

П.С. Кои докази ќе ни ги приложиш за илирскиот јазик?

1774
Johann Thunmann:
On the History and Language of the Albanians and Vlachs
I would now like to turn to the actual history of the Albanians and of the country they inhabit. They are the descendents of the ancient Illyrians, whereas their neighbours, the Vlachs, whose ancient history I will deal with later, are the children of the Thracians. I will try to prove these statements as best I can.
http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1774.html
Imas i transkripti napisani od starosedelcite , gi postirav jas vo predhodnata ili pred predhodnata stranica .
Kazi mi , neli po mitologija go ucite deka Dardan bil sin na ZEVS , a Ilir vnuk na ZEVS , togas kakov jazik bi mozel da zboruva Dedo so vnuk :)
О, Боже!!! :eek: Ај, одново. На чие писмо е напишано тоа? Ај, еден документ приложи, ама без превод, само оригиналот. Пази писмото да не ти биде со грчки букви, баш од оние што не ги признаваш. :icon_lol: Власите кога дошле на Сицилија, каде пребегале од Кавказ, го прифатиле латинскиот јазик како свој, затоа спаѓа влашкиот во романска група на јазици. Романска група значи јазици кои водат потекло од латинскиот, а не од Романија. Не сте Власи, ти објаснив претходно!
Изворов твој вака ја завршува статијата:

Indeed, it is but a fragment, and not well connected. However, this was not my fault, but stems rather from the lack of information, that has prevented anyone up to now from writing their history in its entirety.
Прво да ти кажам дека овој сака да ја поткрепи тезата дека Зета е ваша територија, што не е точно. Има премногу пишани документи од тој период кој го докажуваат потеклото на Зета. Сега за авторот и за статијата. Самиот кажува дека се базира на фрагмент, кој има недостатоци! :pos: Кај го најде овој?! Знаев дека Зета е на ред! :гик:

1280 год. до тогаш ве нема никаде. Информации - нула. Информациите за вас се откако Османлиите ќе го освојат Балканот..
:pos:
The oldest example of writing in Albanian is a book-length manuscript on theology, philosophy, and history by Teodor Shkodrani that dates from 1210; it was discovered in the late 1990s in the Vatican archives. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/12556/Albanian-literature#ref933399
:facepalm:

Демек сум погрешила со 70 години? Ами, ако ние Македонците не ве спомневме во времето на Самоил, ќе ве спомнеа и Бугариве, кои се испотепаа да го прикажат како свој, ама од кај нив ниту трага, ниту глас за вас. Сега што правиме?!

Ова е според твојата логика, уживај :giggle: :

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
И јас сум видел (и слушал) графити мртов шип... е добар шип... ама тоа не значи дека сите македонци го мислат тоа, а за мапи на големи држави вие сте шампиони, дури и на прославата на независноста на Мк имаше голема мапа 300м2...
За историјата ми беше зборот дека таму се најистакнатите историчари, а не што правеле тие....
А ти од која/и книга си го донесел заклучокот дека албанците се донесени од турците од Турција?????
Вас ви пречат Србите, ви пречат Црногорците, Македонците, Грците, Швајцарците, Германците.. Кај и да сте нема мир од вас, само го пикате носот кај што не треба. Сите биле доселеници, вие сте Илири најстари на цел свет, само што Турците ве населувале како наемници од денешен Дагестан во цел Балкан за да правите немири. И сега зависи од кој историчари читаш од Западњаците, ама кој ги плаќа нив?
И еве во Скопје најди ми еден објект од Турско Време каде што се спомнува Албанско Скопје и Албанци во Скопје?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.573
Поени од реакции
5.153
Вас ви пречат Србите, ви пречат Црногорците, Македонците, Грците, Швајцарците, Германците.. Кај и да сте нема мир од вас, само го пикате носот кај што не треба. Сите биле доселеници, вие сте Илири најстари на цел свет, само што Турците ве населувале како наемници од денешен Дагестан во цел Балкан за да правите немири. И сега зависи од кој историчари читаш од Западњаците, ама кој ги плаќа нив?
И еве во Скопје најди ми еден објект од Турско Време каде што се спомнува Албанско Скопје и Албанци во Скопје?

Нам не ни пречи никој, сами сме криви во каква состојба сме, сме биле поделени меѓусебе на разни начини, а ти слушаш дека и вашиот преимиер или претседател вели дека цел свет се лицемерн и кон вас, тоа не го вели бериша....
Во Шварцарија, Германија, Белгија, Франција, Холандија албанците живеат среќно и никогаш не се жалат, можеби јас не сум информиран....ако не се среќни нема бројот на албанци да се зголеми...
Ако сме доселени од труците, тогаш како јазикот ни е различен со нив, имаме земено зборови колку што сите други народи во балканот..уствари јазикот ни е уникатен, со ниту еден јазик немаме директна врска само преземање зборови од грчкиот, латинскиот, словенскиот, турскиот.....тоа доволно кажува каде сме биле......односно со кои народи сме биле во контакт....
Не знам дали сме илири или што сме, но СИТЕ, апсолутно сите историчари не ставаат во балканот како едни од најстарите....има полемники само дали сме илири, траки или дако моези.....
Но мнозинство од западните историчари велат дека имаме илирско потекло..............
Мене не дека ме интересира од кого имаме потекло, мене ме интересира иднината...
Но зборувам за историја само затоа што ме мачи кога зборувате безврска некои теориии само да го оправдувате вашето игноранско однесување кон нас...не забележувате само кога реагираме, понекогаш и остро, за жал....
И те молам дали си ја Гледал серијата Сулејмани величенствени, од таму многу нешта би научил, на пример на една империја не и ТРЕБААТ немири............

Член од
12 април 2010
Мислења
10.059
Поени од реакции
15.028
Не знам дали сме илири или што сме, но СИТЕ, апсолутно сите историчари не ставаат во балканот како едни од најстарите....
А ако сите историчари ве стават да речеме во група на народи Мајмуни, дали вие ќе бидете мајмуни?
има полемники само дали сме илири, траки или дако моези.....
Но мнозинство од западните историчари велат дека имаме илирско потекло..............
Мене не дека ме интересира од кого имаме потекло, мене ме интересира иднината...
Но зборувам за историја само затоа што ме мачи кога зборувате безврска некои теориии само да го оправдувате вашето игноранско однесување кон нас...не забележувате само кога реагираме, понекогаш и остро, за жал....
Ако бевте Илири, Траки или Мезијци зашто не сте го задржале името? Зашто сте Албанци/Ш(ќ)иптари?
Тоа значи дека не сте. Користите имиња од илирските владетели: Гентиј, Тета, Агрон; арно ама, името на нацијата ви е друго.
И те молам дали си ја Гледал серијата Сулејмани величенствени, од таму многу нешта би научил, на пример на една империја не и ТРЕБААТ немири............
хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах
Серии.........турски серии....Гледај ја Касандра другиот пат. Ако наведуваш серија како извор.....

Член од
25 март 2012
Мислења
8.573
Поени од реакции
5.153
А ако сите историчари ве стават да речеме во група на народи Мајмуни, дали вие ќе бидете мајмуни?

Ако бевте Илири, Траки или Мезијци зашто не сте го задржале името? Зашто сте Албанци/Ш(ќ)иптари?
Тоа значи дека не сте. Користите имиња од илирските владетели: Гентиј, Тета, Агрон; арно ама, името на нацијата ви е друго.

хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах
Серии.........турски серии....Гледај ја Касандра другиот пат. Ако наведуваш серија како извор.....

Французите се викаа гали, германците - готи, италијанците- римјани, британци-англези- албиони и не ми текнувааат многу други примери..............
Да беше само името, вас цел свет ќе ве знаеја како антички македонци а не грците............
Секој за себе може да каже дека се Господови први луѓе, ама за жал други проценуваат........
Е тоа за серија ми беше како краен пример каде можеш да видиш дека специално кај отоманската империја немири не постоеја, а верските случувања има слобода колку што сакаат...
Тоа дека ги земал албанците од надвор како муслиманско население да прават немири паѓа во вода и од фактот дека веќе има ортодоксни или католици албанци во балканот................уште пред да дојдат турците............од балканот има емиграции на мусл. албанци има многу а миграции 0 .............

Член од
12 април 2010
Мислења
10.059
Поени од реакции
15.028
Французите се викаа гали, германците - готи, италијанците- римјани, британци-англези- албиони и не ми текнувааат многу други примери..............
Да беше само името, вас цел свет ќе ве знаеја како антички македонци а не грците............
Секој за себе може да каже дека се Господови први луѓе, ама за жал други проценуваат........
Е тоа за серија ми беше како краен пример каде можеш да видиш дека специално кај отоманската империја немири не постоеја, а верските случувања има слобода колку што сакаат...
Тоа дека ги земал албанците од надвор како муслиманско население да прават немири паѓа во вода и од фактот дека веќе има ортодоксни или католици албанци во балканот................уште пред да дојдат турците............од балканот има емиграции на мусл. албанци има многу а миграции 0 .............
Британци? то не е националност :tapp: Епа кажи ми како од цела територија на Илирија (СЛО/ХРВ/БиХ/ЦГ/СРБ/АЛБ)само вие сте Илири? Само албанците (пардон) ш(ќ)иптарите се Илири. Шпанија била Иберија. Иберија била исто соседна област на Албанија на кавказот. Многумина мислат дека албанците/ш(ќ)иптарите се муслимани. Тоа им е грешка. мило ми е.......филмај си се како во серија. :sleep:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.573
Поени од реакции
5.153
Британци? то не е националност :tapp: Епа кажи ми како од цела територија на Илирија (СЛО/ХРВ/БиХ/ЦГ/СРБ/АЛБ)само вие сте Илири? Само албанците (пардон) ш(ќ)иптарите се Илири. Шпанија била Иберија. Иберија била исто соседна област на Албанија на кавказот. Многумина мислат дека албанците/ш(ќ)иптарите се муслимани. Тоа им е грешка. мило ми е.......филмај си се како во серија. :sleep:
илирија била голема територија, во тоа време имало големи напади и влегување на разно разни нации, но најкобни за илирија биа словенците кои тргнале за да ги населуваат овие териториии...
словените се распространиле и го населиле целиот балкан, а ахтоктоните народи избегале на сите страни, поради огромниот број на словени и голематото пораснување на истите, дојде до тоа да се мнозинство и со тоа и голем број на староседелци се асимилирале....
Историчарите трвдат дека поради екстремниот терен во одредени делови на Албанија останало недопрено население, тоа се потврдува со тоа дека во тие региони нема словенски топоними.........
Сите балкански народи освен алб. и грците зборуваат словенски јазик........
Денеска албанците се мнозинство муслимани, но има огромен број ан католици и ортодоксни верници...

Член од
12 април 2010
Мислења
10.059
Поени од реакции
15.028
илирија била голема територија, во тоа време имало големи напади и влегување на разно разни нации, но најкобни за илирија биа словенците кои тргнале за да ги населуваат овие териториии...
словените се распространиле и го населиле целиот балкан, а ахтоктоните народи избегале на сите страни, поради огромниот број на словени и голематото пораснување на истите, дојде до тоа да се мнозинство и со тоа и голем број на староседелци се асимилирале....
Историчарите трвдат дека поради екстремниот терен во одредени делови на Албанија останало недопрено население, тоа се потврдува со тоа дека во тие региони нема словенски топоними.........
Сите балкански народи освен алб. и грците зборуваат словенски јазик........
Денеска албанците се мнозинство муслимани, но има огромен број ан католици и ортодоксни верници...
Словенци? ти не правиш разлика меѓу Словени, Словенци и Словаци. Секоја дискусија со тебе паѓа во вода. Искористи го интернетот за учење на нови нешта. Не е интернетот само за порно и турски серии на чело со Сулејман.Поградец е албански збор? Значи цело време се плачите од Словените.

H

HITCH

Гостин
Кај си бе Пикасо? :pos:

Може да ни ја раскажеш серијата на кратко, колку да видиме што си правел додека смислуваше нов ник. :giggle:

Постов е колку да те поздравам. :coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom