Кој е Бог?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зошто мене ми го кажуваш тоа? Tи си религиозниот од нас двајцата, на тебе е да ги следиш тие 10 божји заповеди :)
Па ти ова го напиша не го напишав јас.

"Да речеме дека си во право, дека тоа е осуда за хомосексуалноста - Дали е во 10те божји заповеди? НЕ. Не морам да ја земам сериозно АМА ИЧ.

А знаеш што е дел од 10те божји заповеди? САКАЈ ГО БЛИЖНИОТ СВОЈ КАКО ШТО СЕ САКАШ СЕБЕ СИ :)"

M

Muranyi

Гостин
Па знаеш ли зошто е тоа така, затоа што религијата уствари е измислена работа која се користи за манипулација со луѓето, не дека стварно има некој кој ке ти суди или дека ако се покаеш ке добиеш колаче за тоа... туку док си жив на планетава ке идат парите и респектот и мокта кај поповите и свештениците од која и да било религија у нивните џебови и ега, а они само ке те лажат демек не се секирај ти се ке ти биде простено само ти дај ги парите и покај се... Абе јака политика ти е религијата... Туку онтопик малце бог е мувава која ми лази по чашава и ми пие од сокот кој и онака не ми се допаѓа и ке оставам да си пие ако сака нека се удави во него... :) А и сокот е бог... ;)
Се сложувам дека институционализираната религија се користи за манипулација на луѓето.Сепак,не верувам дека таа својата моќ и влијание примарно ја користи за правење пари и слично.Може ќе ме квалификуваш како лудак и егоцентрик,но јас сметам(чисто го земам како опција)дека човекот е многу способно битие,со многу моќи и способности кои му се ускратени со тие религии.Си се запрашал некогаш зошто медитирањето и јогата Црквата ги смета за демонски работи и соработка со Сатаната?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Работата е да воспоставиме личен однос со Исус, заповедите се само средства, помагала, израз на тој однос и самите по себе се безначајни, немоќни...
Еден предлг да си поставиш прво личен однос со себе си батали исус и другите... не се битни тие битен си ти самиот, они за себе си мислеле на време, а ти мислиш на нив кроз времето... место да се спознаеш себе си и својата вистина(која е и целокупната вистина)... ти бараш медиуми... илузии брате...
Онтопик... оваа мувава стварно и се засвиѓа соков :D

M

Muranyi

Гостин
Работата е да воспоставиме личен однос со Исус, заповедите се само средства, помагала, израз на тој однос и самите по себе се безначајни, немоќни...
Што подразбираш под воспоставање личен однос со Исус?Што добива човекот со тоа,претпоставувам ќе одговориш вечен живот?
Зошто заповедите се безначајни и немоќни?Дали според тебе не треба да се почитуваат и нема суд за нивно непочитување?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

"Да речеме дека си во право, дека тоа е осуда за хомосексуалноста - Дали е во 10те божји заповеди? НЕ. Не морам да ја земам сериозно АМА ИЧ.

А знаеш што е дел од 10те божји заповеди? САКАЈ ГО БЛИЖНИОТ СВОЈ КАКО ШТО СЕ САКАШ СЕБЕ СИ :)"
Џабе ми е се ако сум хомо - за што ќе следам правила? Маркиран сум од раѓање.

Него разликата меѓу мене и тебе е што ти условно (религијата ти налага) мораш да го сакаш секој, и тој што не ти е баш мил при срце, а јас тоа го правам безусловно, не само затоа што така самиот мислам дека е правилно, туку и дека јас се осеќам добро кога така постапувам, без разлика што ме чека мене на крај. Иако имам отприлика идеја што иде после :).

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Се сложувам дека институционализираната религија се користи за манипулација на луѓето.Сепак,не верувам дека таа својата моќ и влијание примарно ја користи за правење пари и слично.Може ќе ме квалификуваш како лудак и егоцентрик,но јас сметам(чисто го земам како опција)дека човекот е многу способно битие,со многу моќи и способности кои му се ускратени со тие религии.Си се запрашал некогаш зошто медитирањето и јогата Црквата ги смета за демонски работи и соработка со Сатаната?
Не бе друже не те сметам за лудак воопшто... и да човекот е способно битие али доколку ги отвори очите и се разбуди од вечниот и тежок сон(кој е проследен најчесто со ноќни мори)... до тогаш овца остаје овца...:) А црквата се разбира дека нешто за што нема поим и што ја коси со земја нејзната догма дека ке плука по неа...(y)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Па знаеш ли зошто е тоа така, затоа што религијата уствари е измислена работа која се користи за манипулација со луѓето, не дека стварно има некој кој ке ти суди или дека ако се покаеш ке добиеш колаче за тоа... туку док си жив на планетава ке идат парите и респектот и мокта кај поповите и свештениците од која и да било религија у нивните џебови и ега, а они само ке те лажат демек не се секирај ти се ке ти биде простено само ти дај ги парите и покај се... Абе јака политика ти е религијата... Туку онтопик малце бог е мувава која ми лази по чашава и ми пие од сокот кој и онака не ми се допаѓа и ке оставам да си пие ако сака нека се удави во него... :) А и сокот е бог... ;)
Пак заговараш религија!?:rolleyes:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

А што ако тој ближен свој те малтретирал и те потиснал и на материјално и на психичко ниво... зар и тогаш треба да го сакаш... како можеш да сакаш некого било тоа дури и најблискиот по крв да е ако тој не ја заслужил таа љубов...?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Еден предлг да си поставиш прво личен однос со себе си батали исус и другите... не се битни тие битен си ти самиот, они за себе си мислеле на време, а ти мислиш на нив кроз времето... место да се спознаеш себе си и својата вистина(која е и целокупната вистина)... ти бараш медиуми... илузии брате...
За да се изрази, спознае, познае... личноста, потребна е друга личност=заедница, љубов,
а изолацијата сам во себе, самопознание..., = индивидуализам, смрт.:(

Онтопик... оваа мувава стварно и се засвиѓа соков :D
Ете и со мувава креираш однос, излегуваш од себе, а не се затвораш, што е симпатично... ми се свиѓа.;)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
За да се изрази, спознае, познае... личноста, потребна е друга личност=заедница, љубов,
а изолацијата сам во себе, самопознание..., = индивидуализам, смрт:(
Тоае е убаво се, ама со мртва личност? И тоа одамна мртва?

Батали Исус, убаво ти вика, негувај се себе. Барај ја вистината сам. Креирај ја сам твојата судбина.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

2 Коринтјани: 4:4 за неверните, на кои богот на овој свет им го заслепил разумот, за да не ги осветли светлината на Евангелието за славата на Христа, Кој е Божји лик.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
а изолацијата сам во себе, самопознание..., = индивидуализам, смрт.:(

Ете и со мувава креираш однос, излегуваш од себе, а не се затвораш, што е симпатично... ми се свиѓа.;)
Многу погрешно... многу....:notworthy:
Онтопик... море мува ти си крива што мислат дека сум излегол од себе си( иако не е можно и апсурдна замисла е тоа)...:D

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Што подразбираш под воспоставање личен однос со Исус?Што добива човекот со тоа,претпоставувам ќе одговориш вечен живот?
Да.

Зошто заповедите се безначајни и немоќни?Дали според тебе не треба да се почитуваат и нема суд за нивно непочитување?
Реков тие се резултат, израз на однос меѓу слободни личности и се во нивна служба, а не обратно.
Ако меѓу нас или со Бог си поставиме правила логично би ги почитувале, но ако истите не ги почитуваме што ќе ни се!? Битно е одново односот да го преиспитаме и одржуваме, а правила, одредби..., ако сакаме.:)
--- надополнето: 17 август 2012 во 00:32 ---

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
2 Коринтјани: 4:4 за неверните, на кои богот на овој свет им го заслепил разумот, за да не ги осветли светлината на Евангелието за славата на Христа, Кој е Божји лик.
Офтопик... Судниот ден... bring it on i will stand alone against God himself...;)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
А кој е Господ?(тоа е и темата).
Зошто би ти судел Бог,коге веќе ти дал слободна волја?И дали според тебе е праведно некој вечно да гори,на пример затоа што лажел?Зарем ти никогаш не си излажал во животот?
Колку си запознаен со хомосексуалноста и дали си и ти од тие што сметаат дека таа е резултат на демонско влијание?Не пријателе,таа е вродена.Така да,Бог ќе и суди на единката заради сопствената грешка?Не ти е малку апсурдно ова?
Посочи ми стихови од Библијата каде се вели дека ако прекршиш една божја заповед,ќе ти биде судено за сите?
Како ќе им суди на луѓето во Северна Кореја кои никогаш немале прилика да бидат запознаени со Светото писмо или ред други племиња во Амазонија,како ќе им суди на децата кои се раѓаат со ментални пречки и не се во можност да ја прочитаат и сфатат Библијата?
Па има ли државата закони или сите по своја воља си правиме што сакаме? исто така словото божје служи да не избави од гревот и од грешниот пат ако го исполнуваме. Затоа и дошол господ исус христос да ги научи луѓето како да не грешат.

Не може јас да судам, ниту некој не треба да суди, господ бог е тој што ќе суди и тој според праведноста ќе одлучи дали некој ќе гори вечно ако лажел. Значи никој ако не заслужи нема да оди во вечен огин.

Па хомосексуалност е нечиста според сите морални вредности. А тоа знали чим е нешто нечисто контра од него е свето. Бракот е света заедница помеѓу маж и жена. Не знам дали е демонско влијание но сигрно не е божјо влијание. Тоа значи дека ак оси свесен за словото божје треба да го победиш со своја волја и со помош од бога. Значи пак ти одлучуваш за својот пат.

За северна кореа и другите племиња што се однесува во библијата пишува дека нема да дојде царството небесно се додека секое колено не слушне за словото божје.

Kajgana Shop

На врв Bottom