Заби и сѐ во врска со забите

Член од
11 август 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Може некој да објасни повеке работи за забен камен

O

Orion.

Гостин
Вака сега, ми расне умник, 3ти по ред. 2 веќе ми пораснаа и немав криза, но овој 3тиот еве веќе цела недела не може да пробие до крај и почна веќе на лудило да ме тера од то што ми е вкочанета цела уста. Прашањето ми е, дали да одам на заболекар, т.е. дали тој може да направи нешто, да го потсече непцето или слично за забот полесно да излезе или да не се мачам воопшто на вруќинава и да го чекам сам да излезе?
Тешко тебе:(

Кај мене немаше место кај да расте и праев операција, операцијата малце се искомплицира(одвај го извадија тролот) и после имав 11 конци во уста и бев отечен два месеца. На пола јазик изгубив осет и ми се врати после месец дена:noze:

Me love him long time, да знаев дека толку проблеми ќе ми направи ќе го земев откога ми го извадија и дома ќе го смачкав со ТОКМАК! :)

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Тешко тебе:(

Кај мене немаше место кај да расте и праев операција, операцијата малце се искомплицира(одвај го извадија тролот) и после имав 11 конци во уста и бев отечен два месеца. На пола јазик изгубив осет и ми се врати после месец дена:noze:

Me love him long time, да знаев дека толку проблеми ќе ми направи ќе го земев откога ми го извадија и дома ќе го смачкав со ТОКМАК! :)

Што да ти кажам јас кога јас сите 4 ги вадев дека криво растеа, цел месец отечен и на течности 10 кила изгубив

O

Orion.

Гостин
Што да ти кажам јас кога јас сите 4 ги вадев дека криво растеа, цел месец отечен и на течности 10 кила изгубив
Првиот месец устата не можев да ја отворам уопште, едвај цевка пикав и ''јадев'' само супи. После малце ме пушти ама пак не можев да јадам. И јас изгубив 10тина кила

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
дечки ај некој совет ако имате :place: ме уби жлебината од болки и ми отече.. бев на забплекар и ми рече на пат е седмица и вели ќе ти дадам антибиотик за 2-3 дена ќе пројде.
ама не можам 2-3 дена во болка да поминам да неможам да јадам..
се плашам да не е ова вашето горе па ќе видиме..
ај нешто совет против болка и аналгин пив не помага :(

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
дечки ај некој совет ако имате :place: ме уби жлебината од болки и ми отече.. бев на забплекар и ми рече на пат е седмица и вели ќе ти дадам антибиотик за 2-3 дена ќе пројде.
ама не можам 2-3 дена во болка да поминам да неможам да јадам..
се плашам да не е ова вашето горе па ќе видиме..
ај нешто совет против болка и аналгин пив не помага :(
Оди на дежурен, требало матичниот да те упати таму а не да ти рече да чекаш. Иди на дежурен и после кога ќе ти дојде забарот ќе те среди :)

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Оди на дежурен, требало матичниот да те упати таму а не да ти рече да чекаш. Иди на дежурен и после кога ќе ти дојде забарот ќе те среди :)
не си ме сватил ти изгледа..
јас си бев на заболекар си седнав на столчето ама ништо не ми направи само со еден шприц испрска и толку. Не сваќам зошто да ме праќа кај дежурен ?
и некој совет за да намали болката ако знаеш :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
не си ме сватил ти изгледа..
јас си бев на заболекар си седнав на столчето ама ништо не ми направи само со еден шприц испрска и толку. Не сваќам зошто да ме праќа кај дежурен ?
и некој совет за да намали болката ако знаеш :)
Јас па те сфатив на пат е една седмица лекарот лол. Еп ништо тогаш,ќе трпиш, сите сме трпеле кога ни раснеле седмици и осмици :D
Аналгин пиј, испирај со оладен чај од камилица, антибиотикот и ќе спадне :)

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Јас па те сфатив на пат е една седмица лекарот лол. Еп ништо тогаш,ќе трпиш, сите сме трпеле кога ни раснеле седмици и осмици :D
Аналгин пиј, испирај со оладен чај од камилица, антибиотикот и ќе спадне :)
хахахахха и јас видов што сум напишал сега :D
ништо ајде малце подпомина и ќе се издржи

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Од секогаш сум имала проблеми со непцава,ама прв пат олку на долната вилица да ми се воспалат , цел ден ме болат :S и пред пола час кога ги мијав забиве забележав кај двете тројки нешто како топче мало бело е направно и со четката на тие места кога ќе поминев ептен ме болеше, утре ќе одам на забар само да си прашам јас некој да не има вакво слично искуство.

Член од
25 февруари 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Zdravo na site...imam problem so eden zab..potocno mu se napravi dzep(stomatoloski izraz)..se pocesto me boli i ne mi dava mir,se konsultirav so stomatolog i mi rece navodno ne mozi da se leci...pri sekoe jadenje obicno me boli,
odrzuvam redovna higiena na zabite,pa dali nekoj znae ili ima prethodno iskustvo so ova,da dade pomos..
Pozdrav do ste na forumot....

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Zdravo na site...imam problem so eden zab..potocno mu se napravi dzep(stomatoloski izraz)..se pocesto me boli i ne mi dava mir,se konsultirav so stomatolog i mi rece navodno ne mozi da se leci...pri sekoe jadenje obicno me boli,
odrzuvam redovna higiena na zabite,pa dali nekoj znae ili ima prethodno iskustvo so ova,da dade pomos..
Неможе да Неможе да се излечи.. Ако ти се направил џеб, значи ти е загноен цел заб, треба да ти го исчистат или извадат..

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Зависи каков е џебот, најчесто може да се излечи ама стоматолозите ги мрзи да ја прават таа постапка зашто е малку покомплицирана, а и боли, па преминуваат директно на вадење на забот. Се лечи така што прво треба да земеш антибиотик (често препишуваат клиндамицин зашто најдолго се задржува во коската, или сумамед, зависи), па потоа одиш неколку пати преку каналчињата на забот да ти го исчистат џебот. Тоа е релативно болна процедура, прво го отвара забот, па со тенки игли поминува низ каналите и го боцка џебот за да истече гнојот и да се испразни. Се повторува додека не престане да тече и потоа се полни со материјал и се затвара забот. Ми ја имаат правено процедурата, без анестезија (креативни се нашите стоматолози), тоа беше пред седум години и забот си е добар, така што се исплати да се истрпи болката.

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Дали имате да препорачате некој ортодонот за фиксни протези? И дали знаете како се движат цените?

Член од
25 февруари 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Зависи каков е џебот, најчесто може да се излечи ама стоматолозите ги мрзи да ја прават таа постапка зашто е малку покомплицирана, а и боли, па преминуваат директно на вадење на забот. Се лечи така што прво треба да земеш антибиотик (често препишуваат клиндамицин зашто најдолго се задржува во коската, или сумамед, зависи), па потоа одиш неколку пати преку каналчињата на забот да ти го исчистат џебот. Тоа е релативно болна процедура, прво го отвара забот, па со тенки игли поминува низ каналите и го боцка џебот за да истече гнојот и да се испразни. Се повторува додека не престане да тече и потоа се полни со материјал и се затвара забот. Ми ја имаат правено процедурата, без анестезија (креативни се нашите стоматолози), тоа беше пред седум години и забот си е добар, така што се исплати да се истрпи болката.

AlternativeF......fala ti za sovetot....znaci ednistveno bi preostanalno da gi cistam kanalite,poznata mi e taa praktika,ke odam na cistenje nisto drugo ne mi preostanuva,ama se plasam deka,neznam kolku mnogu bi mi
pomoglo sudejki po toa sto na snimkata se gleda deka dzepot e golem:(((((...

Kajgana Shop

На врв Bottom