Тешко тебеВака сега, ми расне умник, 3ти по ред. 2 веќе ми пораснаа и немав криза, но овој 3тиот еве веќе цела недела не може да пробие до крај и почна веќе на лудило да ме тера од то што ми е вкочанета цела уста. Прашањето ми е, дали да одам на заболекар, т.е. дали тој може да направи нешто, да го потсече непцето или слично за забот полесно да излезе или да не се мачам воопшто на вруќинава и да го чекам сам да излезе?
Што да ти кажам јас кога јас сите 4 ги вадев дека криво растеа, цел месец отечен и на течности 10 кила изгубивТешко тебе
Кај мене немаше место кај да расте и праев операција, операцијата малце се искомплицира(одвај го извадија тролот) и после имав 11 конци во уста и бев отечен два месеца. На пола јазик изгубив осет и ми се врати после месец дена
Me love him long time, да знаев дека толку проблеми ќе ми направи ќе го земев откога ми го извадија и дома ќе го смачкав со ТОКМАК!
Првиот месец устата не можев да ја отворам уопште, едвај цевка пикав и ''јадев'' само супи. После малце ме пушти ама пак не можев да јадам. И јас изгубив 10тина килаШто да ти кажам јас кога јас сите 4 ги вадев дека криво растеа, цел месец отечен и на течности 10 кила изгубив
Оди на дежурен, требало матичниот да те упати таму а не да ти рече да чекаш. Иди на дежурен и после кога ќе ти дојде забарот ќе те средидечки ај некој совет ако имате ме уби жлебината од болки и ми отече.. бев на забплекар и ми рече на пат е седмица и вели ќе ти дадам антибиотик за 2-3 дена ќе пројде.
ама не можам 2-3 дена во болка да поминам да неможам да јадам..
се плашам да не е ова вашето горе па ќе видиме..
ај нешто совет против болка и аналгин пив не помага
не си ме сватил ти изгледа..Оди на дежурен, требало матичниот да те упати таму а не да ти рече да чекаш. Иди на дежурен и после кога ќе ти дојде забарот ќе те среди
Јас па те сфатив на пат е една седмица лекарот лол. Еп ништо тогаш,ќе трпиш, сите сме трпеле кога ни раснеле седмици и осмицине си ме сватил ти изгледа..
јас си бев на заболекар си седнав на столчето ама ништо не ми направи само со еден шприц испрска и толку. Не сваќам зошто да ме праќа кај дежурен ?
и некој совет за да намали болката ако знаеш
хахахахха и јас видов што сум напишал сегаЈас па те сфатив на пат е една седмица лекарот лол. Еп ништо тогаш,ќе трпиш, сите сме трпеле кога ни раснеле седмици и осмици
Аналгин пиј, испирај со оладен чај од камилица, антибиотикот и ќе спадне
Неможе да Неможе да се излечи.. Ако ти се направил џеб, значи ти е загноен цел заб, треба да ти го исчистат или извадат..Zdravo na site...imam problem so eden zab..potocno mu se napravi dzep(stomatoloski izraz)..se pocesto me boli i ne mi dava mir,se konsultirav so stomatolog i mi rece navodno ne mozi da se leci...pri sekoe jadenje obicno me boli,
odrzuvam redovna higiena na zabite,pa dali nekoj znae ili ima prethodno iskustvo so ova,da dade pomos..
Pozdrav do ste na forumot....
Зависи каков е џебот, најчесто може да се излечи ама стоматолозите ги мрзи да ја прават таа постапка зашто е малку покомплицирана, а и боли, па преминуваат директно на вадење на забот. Се лечи така што прво треба да земеш антибиотик (често препишуваат клиндамицин зашто најдолго се задржува во коската, или сумамед, зависи), па потоа одиш неколку пати преку каналчињата на забот да ти го исчистат џебот. Тоа е релативно болна процедура, прво го отвара забот, па со тенки игли поминува низ каналите и го боцка џебот за да истече гнојот и да се испразни. Се повторува додека не престане да тече и потоа се полни со материјал и се затвара забот. Ми ја имаат правено процедурата, без анестезија (креативни се нашите стоматолози), тоа беше пред седум години и забот си е добар, така што се исплати да се истрпи болката.Zdravo na site...imam problem so eden zab..potocno mu se napravi dzep(stomatoloski izraz)..se pocesto me boli i ne mi dava mir,se konsultirav so stomatolog i mi rece navodno ne mozi da se leci...pri sekoe jadenje obicno me boli,
odrzuvam redovna higiena na zabite,pa dali nekoj znae ili ima prethodno iskustvo so ova,da dade pomos..
Pozdrav do ste na forumot....
Зависи каков е џебот, најчесто може да се излечи ама стоматолозите ги мрзи да ја прават таа постапка зашто е малку покомплицирана, а и боли, па преминуваат директно на вадење на забот. Се лечи така што прво треба да земеш антибиотик (често препишуваат клиндамицин зашто најдолго се задржува во коската, или сумамед, зависи), па потоа одиш неколку пати преку каналчињата на забот да ти го исчистат џебот. Тоа е релативно болна процедура, прво го отвара забот, па со тенки игли поминува низ каналите и го боцка џебот за да истече гнојот и да се испразни. Се повторува додека не престане да тече и потоа се полни со материјал и се затвара забот. Ми ја имаат правено процедурата, без анестезија (креативни се нашите стоматолози), тоа беше пред седум години и забот си е добар, така што се исплати да се истрпи болката.