Програма за неработни денови за 2012 година

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Од кога во МКД има избор за вработување?
Значи пак идеме до тоа дека овој голем број на празници се измислени за џаболебарската администрација која и онака ништо не работи. Плус кога ќе им се падне у вторник следна недела Богородица оф оф мераци спојување кој е како нив. Рмбај ти ако немаш друга работа, како вол за слама нека живеат браќата.
Спојување нема освен ако не користиш ден од годишен одмор, и тоа ако ти дозволат да го користиш за да споиш. Да, се сложувам со тоа дека има премногу административни работници, и дека нема многу избор за вработување во МКД, ама тоа е...среќа треба да имаш веројатно, не важи кај нас веќе она „здравје и пари е најважно“ ... како Титаник што потона, луѓето и здрави биле, за пари да не правам муабет ама среќа немале јадните (n)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Спојување нема освен ако не користиш ден од годишен одмор, и тоа ако ти дозволат да го користиш за да споиш. Да, се сложувам со тоа дека има премногу административни работници, и дека нема многу избор за вработување во МКД, ама тоа е...среќа треба да имаш веројатно, не важи кај нас веќе она „здравје и пари е најважно“ ... како Титаник што потона, луѓето и здрави биле, за пари да не правам муабет ама среќа немале јадните (n)
Среќа и административна работа не би рекла. Повеќе некако ми оди со партиска книшка и лижење гз у партија до вработување или евентуално некоја роднина/фамилија/пријател да лижел гз пред тебе па да му направат услуга.
Ти во државна си?

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Баш така,мајка ми работи во приватнен сектор,до сега ни еден државен празник не го работела.Додека татко ми,кој е пак во државен сектор(КПД Идризово) паг работи и на државни празници...
Штом работи таму татко ти можам да замислам со каков апетит оди на работа во такви денови бидејќи тука лежи добра паричка, одлични се дневниците...па зошто да им се ускрати тоа на некои луѓе, работници кои, ете, имале среќа да донесат некоја паричка повеќе дома...

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Штом работи таму татко ти можам да замислам со каков апетит оди на работа во такви денови бидејќи тука лежи добра паричка, одлични се дневниците...па зошто да им се ускрати тоа на некои луѓе, работници кои, ете, имале среќа да донесат некоја паричка повеќе дома...
Јок,не им даваат плус пари за тоа,него му е таа смена,било дали е празник или не :)

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Среќа и административна работа не би рекла. Повеќе некако ми оди со партиска книшка и лижење гз у партија до вработување или евентуално некоја роднина/фамилија/пријател да лижел гз пред тебе па да му направат услуга.
Ти во државна си?
Па ете, пак се сведува на тоа дека имале среќа да познаваат некој за да му лижат гс а на тој некој тоа му било убаво...а на лижачот не му сметало да лиже...Инаку јас не сум вработена, а дипломирана сум одамна.
--- надополнето: 15 август 2012 во 20:42 ---
Јок,не им даваат плус пари за тоа,него му е таа смена,било дали е празник или не :)
Тројка, четворка или кој и да е систем, ноќни смени? ако е тоа, фина работа е...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па ете, пак се сведува на тоа дека имале среќа да познаваат некој за да му лижат гс а на тој некој тоа му било убаво...а на лижачот не му сметало да лиже...Инаку јас не сум вработена, а дипломирана сум одамна.
Нема тука среќа, идеш у штаб и прво лижеш плакати, после дремеш редовно на состаноци и на крај лижеш нечиј смрдлив гз. Кој побрзо лиже кој побавно, тука можеби е среќата, зависи кој каква техника има :) Ако не те бива ни за лижење пак нема да те вработат.
Ајде ќе најдеш некаде, само не губи мотив, ти посакувам среќа.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Значи недела е Рамазан? Ве повикувам сите да го прославиме со свинско на скара.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
--- надополнето: 15 август 2012 во 20:42 ---

Тројка, четворка или кој и да е систем, ноќни смени? ако е тоа, фина работа е...
Едно време идеа 24 саата,со 5-6 саати сон.Сега одат:еден ден денска(од 7:30 до 19:30) другиот ден од 19:30 до 7:30, два дена па пак исто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Ајде сега малку во реалноста. Приватниот сектор не работи на државни празници на хартија. Приватниот сектор и на +50 не работи на хартија. Во реалноста не е така. Работи од колонијал до најголеми претпријатија. Се разбира банки и мобилни оператори не работат.
Колонијал сигурно работи осим во центар. Другите приватни фирми кои функционираат нормално, не работат. Да не ги редам ете ги спомна од банките кои не се малку, осигурителните, техномаркети исто не работат, ГТЦ, Солопром и сличните...работат само периферни колонијали, трафики, кебапчилници... и фирми чии газди се такви какви што се, кога им е дозволено.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Колонијал сигурно работи осим во центар. Другите приватни фирми кои функционираат нормално, не работат. Жена ми е приватно, не работи ниеден државен ни верски празник. Не би замарал да ги редам приватни кои исто не работат. Ете ги спомна од банките кои не се малку, осигурителните, техномаркети исто не работат, ГТЦ, Солопром и сличните...работат само периферни колонијали, трафики, кебапчилници... и фирми чии газди се такви какви што се, кога им е дозволено.
И штедилници де не работат :)
Сакаш заедно да прошетаме на Бајрам и да видиме со свои очи кој работи, а кој не? :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Никој не работи у такви денови. Дали е за техника, финансиски фирми, градежни...Не ги рачунам работниците во фабрики и рудници и земјоделците. Тие работеа и во "социјализмот".
Едина разлика е што сега и дел од трговијата работи (не во центар ваљда пошто е строго со инспекции)-Тедико, СП и пиљарите, дуќанчињата (каде самите газди се и едини вработени) по периферија. Дел од нив и не работат, строго се држат до празници, недела, сабота попладне како денови за одмор.
Мислам дека не е до државно приватно него до директори и газди, нивната грамзивост и кој со кого си го има да го покрие.
За Бајрам кај нас во населба муслиманите не работат, си го почитуваат она што им е дадено. Е сега, македонците газди што се такви, да му извадат душа на работникот...такви се. Едино казни...ама после ќе се жалат што казнуваат.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Важно ви е да има слободен ден, не ви е важно дали тој ден е за славење или не. Бајрам државен, нека си биде само за верниците, што има цела земја да го слави. Вмро празник, Мртвен празник, Голема Богородица државен...стварно се претерува. Се знае кој треба да бидат државни ден на независност, Велигден, Божиќ и толку. Друго се да се скрати.
Јакава држава па до празници и дошло. На кој му треба одмор нека си земе неплатен.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
А спропвод ? :) Од спровод само се вади плус по една добра плата.
Одеше на спровод до пред некоја година,ама се деси нешто лошо и не оди веќе.Од спровод вадеше некаде 800-1000 денари,не повеќе :)

Kajgana Shop

На врв Bottom