Се' за воздушни пушки

Член од
20 април 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Sakam da prasam koj moze da mi kaze nesto za Gamo Sokom Taktikal 4.5 i dali so prekrsuvaweto zadolzitelno treba da se zakoci avtomatski.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Член од
10 август 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
ама за лим 2мм малку ептен потешко ја снемува дијаболата кога ке го допре лимот, сачма испукана од воздушна пушка не го дупчи туку се сплескува не па дијабола
Aко е алумински го буши милион посто, 2 мм, со Хатсан воздушна пушка сум пробал (365 m/s), му еба матер праи убаво оцртано крукче како да си бушел со бурмашина
--- надополнето: 10 август 2012 во 02:54 ---
Имам едно прашање за познавачиве на воздушни пушки,дали на застава 4,5 воздушна може да се стави оптички нишан?И колку чини?
Јас си правев сам шина за заставина, не ја подесив бог знае којзнае колку прецизно ама со штелување на оптичкиот ја нагодував така да гаѓаше дијабола во дијабола, ама а зголемиш растојание треба пак да подесиш, не само во вертикала него и во хоризонтала
--- надополнето: 10 август 2012 во 03:19 ---
da be !
vrapci , kosovi , skolovranci , grozdanci , stracki .Kokoski nemoze imaat debela kozha .
ja kao pomal gi pucav .
odamna ne sum upraznanjaval vodrusna puska
smesno posle otsluzen voen rok uste so raketa so nemav pucano da se vratam na vozdusna

Slavija 620 ceskoslovacka marka ali mnooogu dobra ....bese sea ja nemam odamna videno kuznae kolku e zargana (ako voopsto znam kade sum ja zafrlil )

aman be mnogu kako za vozdusna puska
pa do pred 5-10 god za 300-500 eura se kupuvase kalasnikov

sampioni za vozdusni puski ako sakas kvalitet glej ako ima nanovo da se kupi
Ceska ( oni se poznati po tie raboti ) ( ne sum siguren dali Slovacka proizveduva ali ako ne se Cesite togas sigurno se Slovacite )
Е ова убаво го кажа не како другаров Holy Temple што вика Гамо биле најдобри, и квалитет и јачина и прецизност. ОК јачина им е 175 м/с, не е многу ама затоа ќе го стават Гамото во зуби за прецизност, сум пукал со Гамо, ако немаш оптички си го ебал ежот. А Славија 631 без оптички шкорче на 10 метри сум гаѓал. ОК тоа и дека сум око соколово хехе, идев и по натпревари. А ептен најдобри се британските Air Arms што гледам никој не ги спомна пошто никој не ни прошетал по јутуб да види што чуда од пушки има.
--- надополнето: 10 август 2012 во 04:30 ---
Чешка произведуваше најквалитетни воздушни пушки пред 20години, Фабриката Чешка Збројовка од градот Uherský Brod, сега они само произведуваат најквалитетно огнено оружје, прваци во воздушно оружје се Шпанците, со ГАМО.
Само пред 20 години ли имале квалитет? Си ја посетил ли страната на чешка збројовка http://www.czub.cz/en/catalog/84-air-guns-cz/ па да видиш какви пушки имаат сега. Чесите имаат континуиран квалитет и во воздушно оружје. Јас пред 13 години пукав на државен натпревар за Орце Николов средното и тогаш купивме 4 нови Славиа 631, пушките се покажаа како квалитетни и ден денешен пукаат со нив, нема проблем. А што ги фалиш Гамо толку кога се живо срање ако немаш оптички нишан, па и со него не ме победуваш со Славиа 631, која сакаш Гамо земи ја ќе пукаме ја и ти. И што гледам на пазар3, Гамо малку користена, толку пари. Гамо многу јака толку пари. Па ако ви се добри што ги продавате? Да речеше за британски Air Arms меѓу прваците (ако не и први) за воздушно оружје да ти поверував. Па после германска Diana, Anschutz, Weichrauch исто мислам се германски и уште една германска марка ја заборавив. Американски Benjamin Discovery никој не ни ги спомна тие, само што се видело по Скопје што се продава и тоа е. Ти знаеш колку пушки Гамо се расипуваат пред истек на гаранција? Читај овде коментари колку се задоволни од нив http://www.airgundepot.com/gamo-airguns-review.html

Иначе прва пушка што сум ја имал купена пред да се родам пред 30 години и кусур е Славиа 624, квалитет пушка у п.м. Дугачка цевка, краток ама јак федер, со 6 завојници ама доста прецизна. Па после тоа Застава VP97 со нишан на лизгач, како калашников, 10 завојници екстра прецизна, додека беше нова на 50 метри имам тепано сколовранци со неа, со МЕХАНИЧКИ нишан. У гаѓање кој му стиска нека дојде, ќе гледа телевизија :) Ама ми ослабе федерот на таа, не можев нигде да најдам нов, само во Самоков и тоа лудаците ми бараа дозвола за него, па ја шитнав. Па купив Застава VP81 (кој досега ги знаеше имињата на заставините пушки еве му рака, сумњам дека на форумов има таков), со јак федер некој битолчанец не знам кај го нашол не беше оригинал од неа, подебел, ама малку оштетена цевката и не е толку прецизна, и сега кај и да е ќе зимам Славиа 631, поарно од тоа во Македонија не сум видел, какво Гамо какви бакрачи.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
2.680
Поени од реакции
1.805
Здраво луѓе, заентересиран сум да купам воздушна, би сакал да ми кажете, добра, јака пушка со јак истрел, квалитетна некоја до кај 10к негде, бев предмалку до микеи таму имаше само Гамо, ги разгледав, ама имаше една жена вработена и пи*ката ја болеше ни да ме убеди нешо да зеам да ми подкаже ова она така да кој ја е*е, па сеа еве вас ве прашувам,и кажете ми кој нишан е болје дали механичкиот или оптичкиот...

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
И мене истото ме интересира, солидна воздушна и оптика до кај
12 000...

Член од
15 февруари 2012
Мислења
2.680
Поени од реакции
1.805
некој да не знае каде да купам Gamo Whisper 4,5.? ја има ли пушкава во Скопје?

Член од
14 август 2010
Мислења
1.223
Поени од реакции
1.481
И мене истото ме интересира, солидна воздушна и оптика до кај
12 000...

Vidi, najdobra vozdusna feder puska na MK pazarot ti e momentalno Diana31 panther ili Diana34 ista puska so izlezna brzina 300m/s vo 4.5 kalibar so toa sto ova vtorata ima drven kundak a prvata sinteticki, ili Diana240 koja e poslaba ali precizna epten, e sega fakjaat preku 300 evra vidov imase vo Dimanko GTC najgore Skopje.

Od Norica najkvalitetna e modelot "Storm" koj ima fino podesuvanje na okidacot slicno kako kaj Dianata. Drugite modeli na Norica bilo so prekrsuvanje na cefkata ili so fiksna cefka i poluga pod nea ne se steluva okidacot t.e. e relativno tvrd koj vo kombinacija so silniot trzaj posto e silna puskata vo momentot na okinuvanje idi do nepreciznost koja moze da se kompenzira so pravilno drzenje-nisanenje i sekako iskustvo t.e. mnogu ispukani dijaboli, vazno kaj nisanenjeto na silna puska e da se drzi labavo puskata i da i se dozvoli da go napravi trzajot a ne da se boris so trzajot so silno steganje. Osven toa ako sakas da ti bide istrelot sekogas precizen treba sekogas na identicen nacin da ja drzis puskata onaka kako sto si ja drzel vo momentot na stelovanje na preciznosta, posto inakov trzaj i preciznost ima ako ja drzis puskata i nisanis ili ako ja naslonis negde i taka potprena nisanis pa na drugo mesto ke ti odi proektilot, osven toa ako koristis nekvalitetni dijaboli pak ke si neprecizen kolku i da se macis so nisanenjeto, a ako koristis kvalitetni dijaboli samo 1 vrsta posto ako gi smenis treba ponovo da se stelovaat nisanite, pa ako duva veter isto vlijae kaj 4.5 kalibarot, znaci se e vo preciznosta na puskata, inace so se odnesuva na kvalitetot na delovite vgradeni vo puskata, jas imam Norica i nemam zamerki. Gamoto slicno na Norica nema stelovanje na okidacot i ima tvrd okidac. Slavia 631 i 634 se kvalitetni precizni puski so fino podsuvanje na okidac ama poslabi (so toa i pomal trzaj).

E sega nesum siguren za Hatsan dali mozes da najdes dokaj 12000 ali tie se brutalno jaki puski so ekstremen trzaj (barem najprodavaniot model 125 e takov) megjuto i tie se so odlicen podesavajuci QuattroTrigger okidac sto gi pravi "onaka" precizni, ali tie ne se za plinkanje po dvorovi ili naseleni mesta, posto razaraat, gi upropastuvaat metalnite drzaci za meti, busat daski, ako pogodis pes ili sl. nagagjas sto ke bidi, imaat glasen istrel pa nadaleku ke znaat jugeto deka nekoj puka (so znaci golemi sansi nekoj da te prijavi policija)

Se nadevam ti pomognav okolu izborot, optikata mnogu zavisi od puskata sto ke ja odberes.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
2.680
Поени од реакции
1.805
дали може со воздушна ( сите воздушни) да се утепа зајак,еребици такви ствари, ако ке користи добри дијаболи ? и ако има таква хантерска пушка која е?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Да не мењам тема ( ако смета пишете ќе избришам пост ) али не да не вреди воздушна пушка посебно за цени од по 12К + денари.Секако освен ако не ја купувате за децата.

За 5-6 илјади имате

Мозин нагант не извадена од кутија али покриена со некаква маст за да не се оштетува (па ќе поминете ден-два чистејќи ја ) .Ефективен домет до 1000 метри,прецизна е до 400-600 метри без оптички зум со него до 800-900 метри. Куршумот може да помине низ скоро се зошто е 7,62х54

.Има внатрешен комора за муниција од 5 куршума.

За дозвола можете да идете дека е историско оружје/"спортско стрелање".

Друга добра пушка за 7-8 илјади ( иако сега малку потешко се наоѓа он-лајн) али во Македонија треба да ја има дека Југославија ја правела ( се канам да побарам дозвола веќе подолго време )

СКС

10 куршума во внатрешна комора ( најважно е што МВР не може да го скратат капацитетот на 4-5 куршума како со другите полу автоматски пушки каде има надворешен шарџер ) .Користи малку помал куршум од нагантот али сепак е полу-автоматска.

За оваа при дозвола барање правдајте се за "спортско стрелање"/историско оружје/лов

Ете ви за 12-14 илјади 2 супер пушки за кој муницијата е ефтина ептен.Оружар со најмало познавање може да ви ја штанца и во Македонија.

B

Black Guard

Гостин
Чекај маку првава е мозин Руската така??

Ако е таа,истиот куршум уште од 1891-2 година се користи и денес кај Осумдесчетворката и те како е убиствен.

Каде ја ина за 5-6 илјади??

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
дали може со воздушна ( сите воздушни) да се утепа зајак,еребици такви ствари, ако ке користи добри дијаболи ? и ако има таква хантерска пушка која е?
најхантерска од овие од "средна класа" ти е Hatsan mod 125.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Чекај маку првава е мозин Руската така??

Ако е таа,истиот куршум уште од 1891-2 година се користи и денес кај Осумдесчетворката и те како е убиствен.

Каде ја ина за 5-6 илјади??
Америка :) .Во Америка оригинал Нагант иде за по 90 долари во Вал Март.Можам ако сакаш да ти средам да ти продаде Американец ( Знам 100’% проверени луѓе ) за 100-120 долари али ти треба да си најдеш како да ја донесеш во државава,а тоа е доста тешко.

Денеска идев по нашиве продавници да видам дали некоја дали сака да ми донесе СКС за 150 долари од Америка секако јас се да си платам пат се само треба да го пишам името на продавницата да им го достават и јас да го подигнам и толку .Кај Беко таа продавачката не ми ни збори гледа во таван а во трговски тој неќеше и пробуваше да ми продаде карабина од Застава за 400 евра.Не се нормални.

Само застава оружје држат немаат од ниедна друга оружара ни едно парче освен по некој пиштол Берета или Глок и тоа е се.

Еве многу добра компаниаја за продажба на оружје.

http://www.budsgunshop.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=Mosin nagant&x=0&y=0

Али проблемот е во Македонија не може да ти ги донесат директно треба да иде преку 3та странка.ГЕТОТО НА ЕВРОПА СМЕ само што сме толку гето никој ни оружје не сака да продава.

Ако најдеш начин како да го донесеш легално во Македонија пиши ми.

Ја гледав сега тежината е 4 кила со се додатната опрема ( бајонет и за муниција ремен ) 5 кила да е па по пошта да ти ја пратат.Али од Америка кој знае колку ќе те фати.

Мислам кој апсурд да купуваш од Америка оружје произведено во Советски Сојуз и Југославија и тоа за поефтина цена.Кој знае колкави пари направиле со распродавањето на залихите оружје политичариве.

Член од
14 август 2010
Мислења
1.223
Поени од реакции
1.481
Se e toa vo red samo sto nema vrska so temata
"
Се' за воздушни пушки

"

Член од
10 август 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво луѓе, заентересиран сум да купам воздушна, би сакал да ми кажете, добра, јака пушка со јак истрел, квалитетна некоја до кај 10к негде, бев предмалку до микеи таму имаше само Гамо, ги разгледав, ама имаше една жена вработена и пи*ката ја болеше ни да ме убеди нешо да зеам да ми подкаже ова она така да кој ја е*е, па сеа еве вас ве прашувам,и кажете ми кој нишан е болје дали механичкиот или оптичкиот...
Другар мој зема Славиа 631 за 9000 денари, мислам дека во Диманко во ГТЦ, подобра пушка не сум видел, гаѓав со неа шкорче на 10 метри, го погодувам ко од шала. А еднаш пробав со Хатсан 125 да гаѓам, исто на 10 метри дијаболите ми идеа во пречник 10 цм, не се знае ни кој пие ни кој плаќа. Јака да, го пробуши алуминиумот од 2мм, ама иди прекрши ја, боље земи еден да ти ја држи а ти со две раце да прекршуваш. Типот ја купил 12000 а ми ја продаваше за само 8000, се гледаше дека е малку користена, ама тој и видел „аирот„ па сакаше да се отараси од неа. За Гамо се жалат не биле квалитетни, читав reviews по интернет. За Норика не знам, треба да е подобра. Ја кога би зимал, само Славиа 634, 220 м/с, сосем доволно да тепа чавки, еребици. Гледај што прави тип со неа до 75 м далечина: http://www.youtube.com/watch?v=UOARpH9uwJs

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
Другар мој зема Славиа 631 за 9000 денари, мислам дека во Диманко во ГТЦ, подобра пушка не сум видел, гаѓав со неа шкорче на 10 метри, го погодувам ко од шала. А еднаш пробав со Хатсан 125 да гаѓам, исто на 10 метри дијаболите ми идеа во пречник 10 цм, не се знае ни кој пие ни кој плаќа. Јака да, го пробуши алуминиумот од 2мм, ама иди прекрши ја, боље земи еден да ти ја држи а ти со две раце да прекршуваш. Типот ја купил 12000 а ми ја продаваше за само 8000, се гледаше дека е малку користена, ама тој и видел „аирот„ па сакаше да се отараси од неа. За Гамо се жалат не биле квалитетни, читав reviews по интернет. За Норика не знам, треба да е подобра. Ја кога би зимал, само Славиа 634, 220 м/с, сосем доволно да тепа чавки, еребици. Гледај што прави тип со неа до 75 м далечина: http://www.youtube.com/watch?v=UOARpH9uwJs
Сериозен си за ова Славиа 631 9.000 денари нова? кога ова?

Kajgana Shop

На врв Bottom