Масони

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Во ред... да прифатиме дека е твојата теза точна. Во тој случај, има две варијанти:

1. Големата Ложа не знае дека има злоупотреба, и соодветно нема причина да реагира, бидејќи не се знае дека има проблем. Во моментот во кој се разбира за злоупотребата, веднаш се активира системот - односно, ложата или поединецот кои прават злоупотреба, се исклучени според соодветната процедура.
Во овој случај, Големата Ложа нема вина за тоа што не реагира претходно, затоа што не знае дека има проблем. Што значи - откако пукнала тиквата, реагираат.Те молам - поправи ме ако грешам.

2. Големата ложа разбира дека има злоупотреба - соодветно, системот веднаш се активира, односно ложата или поединецот кои прават злоупотреба, се исклучени според соодветната процедура.
Во овој случај - Големата Ложа реагира веднаш штом разбира за проблемот - значи на време, но сепак, откако пукнала тиквата.

Трета варијанта би била - Големата Ложа гледа на кристална топка кој кога планира да направи некаква злоупотреба - и реагира превентивно. Ова според мене би било доста поспорна варијанта и сум сигурен дека би била уште поголема основа за теории на заговор.

Така што, сериозно ако зборуваме - кога и како треба да реагира Големата Ложа во случаи на злоупотреба, без тоа секогаш да биде пост-фактум? Дали законот во било кое општество делува против злоупотреби во тоа општество, без тоа да биде пост-фактум?
Варијантата Ц -- само, без кристална топка. Значи се дознава за злоупотреба и се прават секакви обиди за заташкување. Ова е документирано многу пати. Не велам дека ова е дифолт реакција. Но, примерите и сведоштвата укажуваат дека е можно, а по секоја логика и делотворно во случаите кои масоните успеале да ги заташкаат.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Зидарски, сајтовите и книгите "for dummies" се поп-култура, значи базични информации. Да се разбереме. Ако некој сака сериозни и квалитетни информации, треба да ги бара на друго место. Тоа што ти го знаеш лично, тоа што е масон и ти лично гарантираш за него, во сериозни дискусии не проаѓа. Според твојава логика, и Најт и Ломас треба да се кредибилнии извори затоа што се масони и затоа што некој масон лично ќе гарантира за нив.
Конкретната книга - Freemasonry for Dummies, е далеку над базични информации. Навистина е штета што е во рамките на оваа колекција, која е точно дека се заснова на базични информации на најразлични теми, па остава погрешен впечаток. Уште поголем апсурд е што уште поквалитетна книга, напишана од навистина почитуван автор е дел од колекцијата "Idiot's Guide" :)
Тоа што јас го познавам, не е потврда за неговиот кредибилитет. Сепак - ако некој има доверба во моите искази, ќе има доверба во мојата преценка во конкретниов случај. Ако не - живи и здрави.
Кредибилетот на Ходап е потврден од повеќето ложи во Северна Америка, каде важи за еден од најдобрите предавачи на тема масонерија (разгледај го сајтот на Големата Ложа на Индиана, има доста инфо за него).
--- надополнето: 13 август 2012 во 21:18 ---
Варијантата Ц -- само, без кристална топка. Значи се дознава за злоупотреба и се прават секакви обиди за заташкување. Ова е документирано многу пати. Не велам дека ова е дифолт реакција. Но, примерите и сведоштвата укажуваат дека е можно, а по секоја логика и делотворно во случаите кои масоните успеале да ги заташкаат.
Значи - се дознава за злоупотреба од страна на масони и одредена група масони се обидува да го заташка тоа. Кога Големата Ложа дознава за тоа заташкување - повторно се случува сценарио 2.
Единствен понов случај во кој Големата Ложа прави обид за заташкување е минатата година со Франција - и во тој случај, меѓународното братство го прекинува меѓусебното признавање (пак - сценарио 2).

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Конкретната книга - Freemasonry for Dummies, е далеку над базични информации. Навистина е штета што е во рамките на оваа колекција, која е точно дека се заснова на базични информации на најразлични теми, па остава погрешен впечаток. Уште поголем апсурд е што уште поквалитетна книга, напишана од навистина почитуван автор е дел од колекцијата "Idiot's Guide" :)
Тоа што јас го познавам, не е потврда за неговиот кредибилитет. Сепак - ако некој има доверба во моите искази, ќе има доверба во мојата преценка во конкретниов случај. Ако не - живи и здрави.
Кредибилетот на Ходап е потврден од повеќето ложи во Северна Америка, каде важи за еден од најдобрите предавачи на тема масонерија (разгледај го сајтот на Големата Ложа на Индиана, има доста инфо за него).
ОК. Сигурен сум дека оние што ја проучуваат масонеријата го имаат "Idiot's Guide" како реперен труд. И убеден сум дека сите научни трудови за масонеријата го имаат вклучено во библиографијата. Фактот што некој е популарен (и баран предавач) не значи и врв на експертиза. Денес, во ерата на мрзливи читатели, поп-науката и воопшто поп-книгите (како овие) се продаваат како алва. Меѓутоа, популарниот пристап, разбирливоста и тиражот не значат и квалитет и исцрпност на информации.
--- надополнето: 13 август 2012 во 21:22 ---
--- надополнето: 13 август 2012 во 21:18 ---

Значи - се дознава за злоупотреба од страна на масони и одредена група масони се обидува да го заташка тоа. Кога Големата Ложа дознава за тоа заташкување - повторно се случува сценарио 2.
Единствен понов случај во кој Големата Ложа прави обид за заташкување е минатата година со Франција - и во тој случај, меѓународното братство го прекинува меѓусебното признавање (пак - сценарио 2).
Не, сценариото кое не го вклучуваш е она каде заташкувањето е тотално успешно и ништо не излегува на виделина. Тоа е сценариото Ц кое одбиваш да го прифатиш.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Порано или подоцна се излегува на виделина. Никогаш ништо не останува скриено. Може да се одолговлечи, но се излегува.
Што се однесува до книгите - како што реков - несреќен избор на име, но сепак, многу квалитетни книги. Далеку од тоа дека се врвот на литературата или на езотериските длабочини, но сепак, исклучително добри. Имаат чисто енциклопедиска структура (и вредност). Додека повеќето автори навлегуваат или во конкретна тема, или следат некаква приказна, или пак бараат сензација - овие две книги се задржуваат на чисто фактографските елементи, без да навлегуваат во филозофско објаснување или во мистиката на нештата. Од тој аспект, реткост е да се најдат такви книги денес.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Мене ми стана очигледно прашањето: дали ако ложата дознае за било какво прекршување на правилата/законите, освен исклучување на вмешаните, ги известува и надлежните власти?
Каков е СОП-от во врска со ова?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Мене ми стана очигледно прашањето: дали ако ложата дознае за било какво прекршување на правилата, освен исклучување на вмешаните, ги известува и надлежните власти?
Не, не ги известуваат, туку едноставно ќе има мистериозни ликвидации.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Мене ми стана очигледно прашањето: дали ако ложата дознае за било какво прекршување на правилата/законите, освен исклучување на вмешаните, ги известува и надлежните власти?
Да, ги известува и властите. Во речиси сите западни демократии - непријавувањето на криминал е кршење на законот. Конкретниот пример што го дадов со полицаецот во Онтарио - пријавен е од друг масон, инаку немало ни да се знае за неговата врска со масонеријата.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Да, ги известува и властите. Во речиси сите западни демократии - непријавувањето на криминал е кршење на законот. Конкретниот пример што го дадов со полицаецот во Онтарио - пријавен е од друг масон, инаку немало ни да се знае за неговата врска со масонеријата.
Секако, секако. Масонот криминалец го известува масонот полицаец, кој пак инстантно ги известува судиите масони. Ова се одвива во блиска комуникација со ложата која, од страна се' ова мудро го следи, и гледа дали криминалецот ќе биде осуден. Ако да, одма искључуење и откажуење преку весници. Ако не, никому ништо. Полицаецот од Онтарио бил малер. Се дешава и тоа, масон џандар да наседне.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Ко во случајот со Пропаганда Дуе, нели? Или со француската ложа цитирана низ дискусијава?!
Или ложите под Голем Ориент не се сметаат за регуларни? (можеби е објаснето, но не од местото од кога ја следам дискусијава, сепак, 200 и кусур страни бараат време и внимание).

Сакам да речам, кога еднаш се случил ваков скандал, кој гарантира дека не постоеле и други за кои јавноста не дознала? Особено имајќи ја предвид целата мистериозност околу масонеријата до пред извесно време...
Да не бидам погрешно разбран, ја ценам твојата трпеливост на оваа тема од форумов, како и нивото на дискусија... и да, што ќе речете за Умберто Еко и неговата последна книга?
Баш ме интересира...

Поздрав.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ко во случајот со Пропаганда Дуе, нели? Или со француската ложа цитирана низ дискусијава?!
За Пропаганда Дуе имам пишувано, не знам точно на која страница е. Пропаганда Дуе е исклучена од Големиот Ориент на Италија неколку години пред да се случи скандалот со Ватиканската Банка. Џели при исклучувањето дури се заканува со смрт на Големиот Мајстор, по што истиот поминува доста време под полициска заштита. Во крајна сметка - како сведоци против Џели на судењето (а и како иницијатори на едно од обвиненијата), се јавуваат видни масони од Италија. Се разбира, тоа не е интересно од аспект на конспиративната литература - па е поинтересно да се каже дека масоните му помагале (што не е точно - и нема никаков доказ за тоа, напротив).
Или ложите под Голем Ориент не се сметаат за регуларни? (можеби е објаснето, но не од местото од кога ја следам дискусијава, сепак, 200 и кусур страни бараат време и внимание).
Ложите под Големиот Ориент на Франција (ГОФ) не се регуларни (Големиот Ориент на Италија - регуларни).
Сакам да речам, кога еднаш се случил ваков скандал, кој гарантира дека не постоеле и други за кои јавноста не дознала? Особено имајќи ја предвид целата мистериозност околу масонеријата до пред извесно време...
Има една поговорка... многу адекватна за темава: Кога ќе почнат да зборуваат дека сестра ти е ороспија - оди објасни дека немаш сестра...
Да не бидам погрешно разбран, ја ценам твојата трпеливост на оваа тема од форумов, како и нивото на дискусија... и да, што ќе речете за Умберто Еко и неговата последна книга?
Баш ме интересира...
Поздрав.
Не сум ја прочитал, за жал.
--- надополнето: 14 август 2012 во 02:41 ---
Па масоните бе. Масонска реч није шала.
Сепак, да не го симнуваме нивото на дискусијата на ефтини вицеви...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Сепак, да не го симнуваме нивото на дискусијата на ефтини вицеви...
Не се работи за евтин виц ниту пак насочен лично кон тебе. Се работи за реакција на нетранспарентноста на масонеријата и дискрепанцата меѓу теоријата кojaшто ти ја глорифицираш и праксата, која не е така блескава. Како конечен одговор ти го нудиш твојот масонски збор и чест. Твојот збор го почитувам и подготвен сум да ти верувам. Но не верувам во сликата за масонеријата којашто (според мене, многу некритички) ја проектираш. Причина за мојата скепса се низата случаи кои беа дискутирани на форумов.

Масонеријата има ефектна структура на моќ и глобално влијание. Исто така, во масонеријата има опасни злоупотреби бидејќи моќта и влијанието се нетранспарентни и бидејќи постојат непремостливи конфликти на интереси. Корупцијата и кршење на закони во масонските редови се многу лесно остварливи. Прикаските за чесноста на масонеријата, во вакви услови, одлично проаѓаат кај наивна публика. Кај мене не.
--- надополнето: Aug 14, 2012 4:07 AM ---
За Пропаганда Дуе имам пишувано, не знам точно на која страница е. Пропаганда Дуе е исклучена од Големиот Ориент на Италија неколку години пред да се случи скандалот со Ватиканската Банка. Џели при исклучувањето дури се заканува со смрт на Големиот Мајстор, по што истиот поминува доста време под полициска заштита. Во крајна сметка - како сведоци против Џели на судењето (а и како иницијатори на едно од обвиненијата), се јавуваат видни масони од Италија. Се разбира, тоа не е интересно од аспект на конспиративната литература - па е поинтересно да се каже дека масоните му помагале (што не е точно - и нема никаков доказ за тоа, напротив).
За ова имам и јас пишувано. Кога ќе се случат вакви скандали кои не може ништо да ги испере, масонеријата применува испробана тактика на „ја не знам, ја сум бил у подрум а они не се наши“. На секој скандал и афера, до последниот, така се одговара. Моментот на дисоцијација (односно престанок на масонска афилијација) е секогаш матен. Неверојатно е лесно да се исфабрикува документ (пост фестум) со кој ќе се „докажува“ престанок на регуларност на ложа, нечиј масонски статус, итн. Демек, они коа ги праеле тие прљавштини више не биле масони -- тоа било после некој магичен момент на дисоцијација во кој масонеријата останува бела како снег, а лошиве дечки инстантно се транформираат во бивши масони. Ептен згодно.

Она што е 100% докажано во П2 е инволвираноста до гуша на цела масонска ложа во тешки повреди на закон, корупција и криминални активности. Нормално, кога нечии гадости не можат да се исперат, масонскиот пи-ар настапува со спинувања и damage control маневри. Дисоцијациите се испробана метода со која се глуми лудило и се одрекува секаква афилијација.
--- надополнето: Aug 14, 2012 4:22 AM ---
Има една поговорка... многу адекватна за темава: Кога ќе почнат да зборуваат дека сестра ти е ороспија - оди објасни дека немаш сестра...
Има и едно друго сценарио кое е применливо за дискусијава. Ако си до уши вљубен во некоја жена и слепо ѝ веруваш, ни фотографии за нејзиното неверство нема да те расколебаат. Ова се вика вљубеност до уши. Или љубовно слепило. Еквивалентно на некритичка лојалност кон некоја организација.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Има и едно друго сценарио кое е применливо за дискусијава. Ако си до уши вљубен во некоја жена и слепо ѝ веруваш, ни фотографии за нејзиното неверство нема да те расколебаат. Ова се вика вљубеност до уши. Или љубовно слепило. Еквивалентно на некритичка лојалност кон некоја организација.
А зарем ти не го докажуваш истово во обратен правец?

Член од
16 ноември 2011
Мислења
114
Поени од реакции
34
Мегународното братство не го признава, но не сите ложи ги прекинаа односите со оваа француска ложа, а и мнозинството членови и понатака остаа во ложата и го подржаа Големиот Мајстор во неговото делување(иако направил криминал). Другиот помал дел од членовите што отстапија од оваа ложа, формираа нова ложа која повторно меѓународното братство не ја признава, но се направи преседан и тројка регуларни земји на чело со Луксембург достави предлог до една постара ложа во Франција (која на времето отстапила од регуларноста) да ги отстраните своите неправилности и да ги прекини контактите со сите ложи кои се нерегуларни и ќе има можност да го добие приматот да биде единствена регуларна ложа во Франција.
Не е се така розово и по правилата. Некој и кај вас си прави интервенции и си ги толкува на сопствен начин работите.

Kajgana Shop

На врв Bottom