Масони

Член од
10 јуни 2012
Мислења
129
Поени од реакции
23
Знаеш што му рекол Лао Це на Конфучие за моралот?
Само неморални луѓе се бават и зборуваат за морал. ;)

Интелектуално не ти треба помош, за 600 ден интернет го имаш целото знаење на планетава.

И на крај, таков скептик како тебе би му верувал на редот?
И зарем мислиш дека спиритуалноста е зелка па на пазар да ја најдеш :facepalm:
Jas sum skeptik za teoriite na zagovor ,ne sum skeptik za redot :).Bidejki mnogu dobro znam sto redot znaci,a dobro znam i sto znacat teoriite na zavera.Skeptik sum smao za odredeni temi.Samoto clenstvo vo lozata te izdiga na edno poinakvo nivo.Inaku ne e lesno da se najde,znam za toa.
Smetam deka covek preku masonerijata se gradi spiritualno.A za moralot jas samo go spomnav kako primer za toa kakvi luge se izbrani za clenovi na masonerijataJas ne zboruvam inaku za moral,jas ziveam moralno i postapuvam eticki:)
--- надополнето: 13 август 2012 во 19:57 ---
Аааааа ти го бараш ова....подлабоко не може да биде, а јас се надевав дека е за пари работата.....така ќе беше подобро за тебе.
Tesko na onoj koj posakuva vlez vo masonerijata ,za da gi ostvari svoite ambicii za zarabotuvanje pari:)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ovoj sajt pretstavuva sublimat na razlicni dela koi se izdadeni na tema:Masonerija:)).Ovie gledista se kreirani ,pretpostavuvam po citanje na golem broj dela,istrazuvanja,razmisluvanje.Kako sto mozev da procitam !!!
Да, сајтот е сублимат на идиотштина и набадања кои можат да импресионираат само полуписмени и да им служат како референцијален материјал. Со вакви квалитетни извори твојата интелектуална кариера е загарантирана.

Член од
10 јуни 2012
Мислења
129
Поени од реакции
23
Да, сајтот е сублимат на идиотштина и набадања кои можат да импресионираат само полуписмени и да им служат како референцијален материјал. Со вакви квалитетни извори твојата интелектуална кариера е загарантирана.
Koj rekol deka sajtot mi e izvor?.Sajtot e primer za toa kako inteligentnite luge razmisluvaat,nekoi koi ne se kako tebe:)),inaku polupismen mozebi si ti :)Jas ne ! A sto treba da mi sluzi kako referencijalen materijal?Teoriite na zagovor?Na sajtot mnogu dobro se objasnati nekoi stvari ,koi jas gi imam pronajdeno vo 10,000,000,000 dela koi gi imam procitano na ovaa tema

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Koj rekol deka sajtot mi e izvor?.Sajtot e primer za toa kako inteligentnite luge razmisluvaat,nekoi koi ne se kako tebe:)),inaku polupismen mozebi si ti :)Jas ne ! A sto treba da mi sluzi kako referencijalen materijal?Teoriite na zagovor?Na sajtot mnogu dobro se objasnati nekoi stvari ,koi jas gi imam pronajdeno vo 10,000,000,000 dela koi gi imam procitano na ovaa tema.
И пак ќе се сложам дека си во право. Сосема се уверив во твојата експертиза на темава и еве, по втор пат те поканувам накусо да ни ги објасниш огромните дострели на масонеријата кои ги спомена. Те молам објасни како масонеријата ти помогнала самиот ти да ги досегнеш интелектуалните и морални височини кои така речито ги сведочиш на форумов. Фала.

Член од
10 јуни 2012
Мислења
129
Поени од реакции
23
Jas ne se zamisluvam i ne letam mnogu visoko kako vas.Celo vreme ve trpam i ne navreduvam .Ako ne mozete da debatirate normalno,nemojte voopsto da debatirate.AKo ne ste sposobni nemojte voopsto da debatirate.
Nema vrska toa sto seuste studiram so moeto razmisluvanje.Jas sum mnogu poobrazovan od licnosti kako vas koi zavrsile skolo pa se ograniceni i maloumni.
--- надополнето: 13 август 2012 во 20:11 ---
И пак ќе се сложам дека си во право. Напосно се уверив во твојата експертиза на темава и еве, по втор пат те поканувам накусо да ни ги објасниш огромните дострели на масонеријата кои ги спомена. Те молам објасни масонеријата ти помогнала самиот ти да ги досегнеш интелектуалните и морални височини кои така речито ги сведочиш на форумов. Фала.
Za toa vo momentov nemam vreme ,no ke repliciram na ova prasanje utre :)
Mene celta ne mi e da napagam ,no koga sum napadnat vozvrakam.Mene celta ne mi e da navreduvam,no nitu da me navreduvaaat.

Член од
10 јуни 2012
Мислења
129
Поени од реакции
23
I pokraj toa sto celta ne mi e da navreduvam kako sto kazav i porano-ako bidam navreden ke vozvratam nema da sedam taka:).Vie prvi zapocnavte so navredi .A toa deka sum mnogu poobrazovan toa e tocno;),bidejki covek koj e obrazovan ima dosta poinakvi gledista od vasite.I pak ke povtoram celta ne mi e da navredam nikogo,nitu da se napravam nesto poveke od drugite.No,na navreda ke vozvratam so navreda,a i znam kolkavo znaenje imam pa ne dozvoluvam nekoj da me navreduva.
Utre podetalno ke dobies odgovor na tvoeto prasanje od pred nekoe vreme.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Тапетарот - во повеќето случаи за кои се знае дека судијата и обвинетиот се масони - судијата се иззема од случајот, за да нема после вакви приказни.
Општо човечки приказни кога во затвор еден помогнал на друг - се од чисто сочувство, а не од масонски побуди. Оскар Вајлд кога е во затвор, веќе не е член на масонската ложа (исклучен е заради нарушување на масонски правила, пред воопшто да биде обвинет од законот за хомосексуалност). Не гледам како се прекршиле закони во овој или слични случаи?
Доколку судија или полицаец направи превид или помогне на криминалец - тогаш да, тоа е нелегално, но за другиов случај не гледам како е тоа проблем. Пред неколку години, во Онтарио (мојата јурисдикција) има случај каде полицаец не спроведува доволно детална истрага во врска со еден од осомничените, само затоа што овој е исто масон и смета дека тоа доволно зборува за неговиот карактер. Подоцна, излегува дека токму тој осомничен е виновникот за убиство. Инспекторот е исклучен од ложата, и е осуден за злоупотреба на службена должност. Сепак... интересно е што никогаш не се чита за вакви примери по конспиративни сајтови, а сите примери кои се посочуваат се рекла-казала.
Секој има своја гледна точка и секој мисли дека е во право - и јас и оние кои се од спротивната страна на оваа дискусија. Ако не мислев дека сум во право, немаше да го имам ставот што го имам. Сигурен сум дека и за тебе тоа е така. И ниту во едниот, ниту во другиот случај, не станува збор за заблуда.
--- надополнето: 13 август 2012 во 20:44 ---
Да, така е. А кредибилитетот на изворов www.dummies.com ти вришти. За да ми поставуваш услови за праење муабет треба да имаш повеќе знаење и искуство од мене. Сигурен си дека е така?
Авторот на конкретната статија на сајтот - Крис Ходап - е еден од најпочитуваните масонски автори во последниве 10-тина години. Да, може да звучи глупаво името на сајтот, затоа што е за поредицата книги "for dummies", но тука зборуваме за културолошки разлики во употреба на терминот во Северна Америка и Европа и за брендот на овој конкретен издавач.
Крис има одличен блог - http://freemasonsfordummies.blogspot.ca/ (freemasons for dummies e една од неговите книги и е една од најдобрите книги напишани на тема масонерија). Го познавам лично и неодамна присуствував на негова лекција во Големата Ложа на Канада.
Така што - доста валиден извор на информации е. Не се согласувам секогаш со него во врска со се, но имам огромна почит кон него и како автор и како човек.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тапетарот - во повеќето случаи за кои се знае дека судијата и обвинетиот се масони - судијата се иззема од случајот, за да нема после вакви приказни.
Општо човечки приказни кога во затвор еден помогнал на друг - се од чисто сочувство, а не од масонски побуди. Оскар Вајлд кога е во затвор, веќе не е член на масонската ложа (исклучен е заради нарушување на масонски правила, пред воопшто да биде обвинет од законот за хомосексуалност). Не гледам како се прекршиле закони во овој или слични случаи?
Доколку судија или полицаец направи превид или помогне на криминалец - тогаш да, тоа е нелегално, но за другиов случај не гледам како е тоа проблем. Пред неколку години, во Онтарио (мојата јурисдикција) има случај каде полицаец не спроведува доволно детална истрага во врска со еден од осомничените, само затоа што овој е исто масон и смета дека тоа доволно зборува за неговиот карактер. Подоцна, излегува дека токму тој осомничен е виновникот за убиство. Инспекторот е исклучен од ложата, и е осуден за злоупотреба на службена должност. Сепак... интересно е што никогаш не се чита за вакви примери по конспиративни сајтови, а сите примери кои се посочуваат се рекла-казала.
Секој има своја гледна точка и секој мисли дека е во право - и јас и оние кои се од спротивната страна на оваа дискусија. Ако не мислев дека сум во право, немаше да го имам ставот што го имам. Сигурен сум дека и за тебе тоа е така. И ниту во едниот, ниту во другиот случај, не станува збор за заблуда.
Зидарски, твојот персонален интегритет и чесни побуди не се предмет на сомнеж кај мене. Но, твојата интерпретацијата и ентузијазмот, да. Има еден момент кој, ми се чини, ти бега. А тоа е фантастично ефектниот метод кој масонеријата го има разработено за перење раце (или, со технички речник, за damage control) во случај на криминал, злоупотреба, скандали, итн. Неспоива ми е цврстината на масонската врска и взаемна доверба со можните конфликти на интереси, и, уште повеќе, со инстантното одрекување од членови и ложи откако ќе пукне тиквата. Едноставно, неверојатно ми е како некој масон инстантно ќе го избрише некого од членството и поддршката. Од човечки аспект, сосема ми е разбирлива желбата и напорите да се заташкаат лајнениците на некој кој тие близок. Ама, некритички глорифицирања на масонеријата не држат. Затоа, твоиве објаснувања и теоретски платформи, иако звучат фино, се само пропаганден материјал за наивни. Во секој случај, повторно ќе се согласам да не се согласиме.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
I pokraj toa sto celta ne mi e da navreduvam kako sto kazav i porano-ako bidam navreden ke vozvratam nema da sedam taka:).Vie prvi zapocnavte so navredi .A toa deka sum mnogu poobrazovan toa e tocno;),bidejki covek koj e obrazovan ima dosta poinakvi gledista od vasite.I pak ke povtoram celta ne mi e da navredam nikogo,nitu da se napravam nesto poveke od drugite.No,na navreda ke vozvratam so navreda,a i znam kolkavo znaenje imam pa ne dozvoluvam nekoj da me navreduva.
Utre podetalno ke dobies odgovor na tvoeto prasanje od pred nekoe vreme.
RoughRider - Матеј 5... многу поучни работи има таму...

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Матеј 5 има поучни работи... јас ја имам силата и ја чи(с)там темава.

carry on.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Како да станам масон? Најозбилно.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Авторот на конкретната статија на сајтот - Крис Ходап - е еден од најпочитуваните масонски автори во последниве 10-тина години. Да, може да звучи глупаво името на сајтот, затоа што е за поредицата книги "for dummies", но тука зборуваме за културолошки разлики во употреба на терминот во Северна Америка и Европа и за брендот на овој конкретен издавач.
Крис има одличен блог - http://freemasonsfordummies.blogspot.ca/ (freemasons for dummies e една од неговите книги и е една од најдобрите книги напишани на тема масонерија). Го познавам лично и неодамна присуствував на негова лекција во Големата Ложа на Канада.
Така што - доста валиден извор на информации е. Не се согласувам секогаш со него во врска со се, но имам огромна почит кон него и како автор и како човек.
Зидарски, сајтовите и книгите "for dummies" се поп-култура, значи базични информации. Да се разбереме. Ако некој сака сериозни и квалитетни информации, треба да ги бара на друго место. Тоа што ти го знаеш лично, тоа што е масон и ти лично гарантираш за него, во сериозни дискусии не проаѓа. Според твојава логика, и Најт и Ломас треба да се кредибилнии извори затоа што се масони и затоа што некој масон лично ќе гарантира за нив.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Зидарски, твојот персонален интегритет и чесни побуди не се предмет на сомнеж кај мене. Но, твојата интерпретацијата и ентузијазмот, да. Има еден момент кој, ми се чини, ти бега. А тоа е фантастично ефектниот метод кој масонеријата го има разработено за перење раце (или, со технички релник, за damage control) во случај на криминал, злоупотреба, скандали, итн. Неспоива ми е цврстината на масонската врска и взеамна доверба со можните конфликти на интереси, и, уште повеќе, со инстантното одрекување од членови и ложи откако ќе пукне тиквата. Едноставно, неверојатно ми е како некој масон инстантно ќе го избрише некого од членството и поддршката. Од човечки аспект, сосема ми е разбирлива желбата и напорите да се заташкаат лајнениците на некој кој тие близок. Ама, некритички глорифицирања на масонеријата не држат. Затоа, твоиве објаснувања и теоретски платформи, иако звучат фино, се само пропаганден материјал за наивни. Во секој случај, повторно ќе се согласам да не се согласиме.
Во ред... да прифатиме дека е твојата теза точна. Во тој случај, има две варијанти:

1. Големата Ложа не знае дека има злоупотреба, и соодветно нема причина да реагира, бидејќи не се знае дека има проблем. Во моментот во кој се разбира за злоупотребата, веднаш се активира системот - односно, ложата или поединецот кои прават злоупотреба, се исклучени според соодветната процедура.
Во овој случај, Големата Ложа нема вина за тоа што не реагира претходно, затоа што не знае дека има проблем. Што значи - откако пукнала тиквата, реагираат.Те молам - поправи ме ако грешам.

2. Големата ложа разбира дека има злоупотреба - соодветно, системот веднаш се активира, односно ложата или поединецот кои прават злоупотреба, се исклучени според соодветната процедура.
Во овој случај - Големата Ложа реагира веднаш штом разбира за проблемот - значи на време, но сепак, откако пукнала тиквата.

Трета варијанта би била - Големата Ложа гледа на кристална топка кој кога планира да направи некаква злоупотреба - и реагира превентивно. Ова според мене би било доста поспорна варијанта и сум сигурен дека би била уште поголема основа за теории на заговор.

Така што, сериозно ако зборуваме - кога и како треба да реагира Големата Ложа во случаи на злоупотреба, без тоа секогаш да биде пост-фактум? Дали законот во било кое општество делува против злоупотреби во тоа општество, без тоа да биде пост-фактум?

Kajgana Shop

На врв Bottom