Двотарифен или еднотарифен систем на ел. енергија?

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
По укинување на дневната ефтина тарифа се поставува прашањето на исплатливоста на двотарифниот систем (освен можеби полнењето на ТА печки преку ноќ и капењето и перењето во недела). Најголем дел од работите кои моето семејство ги прави се во периодот кога е скапата тарифа (готвење, гледање телевизија, капење, перење) па би сакал да видам мислења од исплатливоста за премин од двотарифен на еднотарифен систем.

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
Не постои веќе еднотарифен систем.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
ке не опрчат сега со сметки знам дека според новиов систем после 22 часот ке има поевтина струја до 7 часот сабајле друготе време скапа струја

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Не постои веќе еднотарифен систем.
ама затоа постои така наречена индустриска стрија што за малостопанство е секс на суво. ти вадат средна од ефтина и скапата струја и ти ја сметаат пута два, и така од маалска бакалница до фабрики со илјадници вработени имаат иста струја а плус тие големите имаат и бонус намалување на цена... ела имај некој фрижидер низ дуќан или некој мотор во работилница...

Брат еднотарифен нема, ти останува да промениш животен стил и да пушташ бојлер во десер, седиш до 1-2 за да се тушираш, во меѓувреме да врти машината за перење а и шпоретот да печи/вари тоа време... па другиот ден само притоплувај и тоа гледај да најдеш микробранова зошто така за неколку минути ќе добиеш топлина пошто 5 минути во микро е поефтино од колку пола саат на шпорет...

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Имам монофазна струја со старо монофазно броило. Постои или не постои еднотарифен систем?
Постои додека не ти го сменат броилото, а после цврц милојко :D
Тешко дека во урбана градска или попристапна селска средина сеусте не е сменето негде броилото, можеби има ама ќе го сменат и таму кај и да е... еднотарифно старо само некаде во некоја викендица или во неко село богу и за леѓа ама кога во селото таму џенем длабоко во Порече пошле да сменат сатови и смениле секаде каде имало луѓе сугурен сум дека по градовиве не им е некој проблем :D

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тешко дека во урбана градска или попристапна селска средина сеусте не е сменето негде броилото, можеби има ама ќе го сменат и таму кај и да е... еднотарифно старо само некаде во некоја викендица или во неко село богу и за леѓа ама кога во селото таму џенем длабоко во Порече пошле да сменат сатови и смениле секаде каде имало луѓе сугурен сум дека по градовиве не им е некој проблем :D
Урбана градска средина, Битола. Сакаш и улица и број да ти кажам да провериш дека имам еднотарифен бројач? Јас ги молев да дојдат да ми монтираат трофазна струја, бараја еден куп пари, а стварно ми требаше трофазна пошто немав на шо да се греам... Греењето го решив, се греам на дрва, и ич не ми треба трофазната., па шо ги ебам, ќе терам вака дури не дојдат и на нивни трошок се да сменат.

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Еднотарифен систем мора да ПОСТОИ. Секој претплатник може да си избере по која тарифа ќе плаќа.
Внимавајте да не помешате едноТАРИФНО и едноФАЗНО, сосема различни работи се.
Еднотарифно значи плаќаш цело време по иста цена т.е. 3.35

Пр. да речеме дека трошите 1000 kWh за еден месец, од кои 900 се во периодот на скапа, 100 во периодот на евтина (од 22 - 7 + Недела)
Тогаш со двотарифен систем ќе платиш 3971 + моќност и ДДВ, додека со еднотарифен систем ќе платиш 3350 + моќност и ДДВ

Се додека се троши над 40% ефтина струја е во ред, доколку овој процент е помал, поисплатливо е да се премине на еднотарифен систем

Attachments

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
Имам монофазна струја со старо монофазно броило. Постои или не постои еднотарифен систем?
Доколку броилото може да мери двотарифно, ќе бидеш двотарифен, за жал.
Монофазно или трофазно е сосема друга работа.
--- надополнето: 12 август 2012 во 19:36 ---
http://www.evn.mk/mk/kunden/preise_u_tarife.asp На сајтот на ЕВН стои (со апдејтираните податоци) и мислам дека мора да постои, треба да се провери сепак.
:)
Постои сеуште на сајтот, заради постојните случаеви каде има еднотарифни броила. Оди пробај сега да смениш од двотарифно во еднотарифно мерење.

Член од
21 јули 2010
Мислења
37
Поени од реакции
18
По укинување на дневната ефтина тарифа се поставува прашањето на исплатливоста на двотарифниот систем (освен можеби полнењето на ТА печки преку ноќ и капењето и перењето во недела). Најголем дел од работите кои моето семејство ги прави се во периодот кога е скапата тарифа (готвење, гледање телевизија, капење, перење) па би сакал да видам мислења од исплатливоста за премин од двотарифен на еднотарифен систем.
--- надополнето: 12 август 2012 во 19:49 ---
Според мое мислење, треба да има двутарифно плаќање на електричната енергија, како за индустриски претплатници, така и за домашни потреби.
Дури треба да има олеснување на евтина енергија во зимскиот период.Само, со примена на електричната енергија за греење и теропомпите, може да се зборува за заштита на животната средина.
--- надополнето: 12 август 2012 во 19:51 ---
Еднотарифен систем мора да ПОСТОИ. Секој претплатник може да си избере по која тарифа ќе плаќа.
Внимавајте да не помешате едноТАРИФНО и едноФАЗНО, сосема различни работи се.
Еднотарифно значи плаќаш цело време по иста цена т.е. 3.35

Пр. да речеме дека трошите 1000 kWh за еден месец, од кои 900 се во периодот на скапа, 100 во периодот на евтина (од 22 - 7 + Недела)
Тогаш со двотарифен систем ќе платиш 3971 + моќност и ДДВ, додека со еднотарифен систем ќе платиш 3350 + моќност и ДДВ

Се додека се троши над 40% ефтина струја е во ред, доколку овој процент е помал, поисплатливо е да се премине на еднотарифен систем
--- надополнето: 12 август 2012 во 19:51 ---
Според мое мислење, треба да има двутарифно плаќање на електричната енергија, како за индустриски претплатници, така и за домашни потреби.
Дури треба да има олеснување на евтина енергија во зимскиот период.Само, со примена на електричната енергија за греење и теропомпите, може да се зборува за заштита на животната средина.
--- надополнето: 12 август 2012 во 19:58 ---
--- надополнето: 12 август 2012 во 20:00 ---
целосно си во право
и - многу ми се допадна мото ти!
"Моите мислења можеби се менуваат, но не и фактот дека сум во право."
Така е со луѓето кои мислат!
Поздрав!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Доколку броилото може да мери двотарифно, ќе бидеш двотарифен, за жал.
Монофазно или трофазно е сосема друга работа.
Aбе се прајте ко да немате видено сат за струја ебаго...

вакоф е. На двотарифен ти личи?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Брат гледај да не си дома кога ќе идат да менуваат, кога и да е тој што чита сатој мора некад да приајви дека кај тебе не бива со апаратчето и ете ги другарите :(

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Zatoa ke si stavish tvoj kluch na sanduceto za struja ili nema da im dades da ti vlezat doma za da go smenaat saatot.
--- надополнето: 13 август 2012 во 00:55 ---
Брат гледај да не си дома кога ќе идат да менуваат, кога и да е тој што чита сатој мора некад да приајви дека кај тебе не бива со апаратчето и ете ги другарите :(
Zatoa ima displej na dopir i so penkalceto ke ja zapise sostojbata

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Zatoa ke si stavish tvoj kluch na sanduceto za struja ili nema da im dades da ti vlezat doma za da go smenaat saatot.
--- надополнето: 13 август 2012 во 00:55 ---

Zatoa ima displej na dopir i so penkalceto ke ja zapise sostojbata
а бе да ам и таму кога тогаш ќе им рецат казете кај има сеуште за рачно да појдиме да смениме ...

Kajgana Shop

На врв Bottom