bibil, малце си ги помешал брзините. Прво, треба да дефинираш што за тебе претставува мапа? Со пример, мапите се оние што ги знаеме уште од red alert и star craft, различни терени со различна големина и различен број на играчи. Второ, правиш дебата кај што нема. Скоро 10 години играм Dota и до сеа немам сретнато дискусија дали е мапа или игра. Уствари нема шанси ни да се сретне пошо као шо кажав помешани ти се малце брзините. Можеби сакаш да кажеш дали се смета како посебна игра? Нема везе, немало ваква дискусија пошо е едноставно, Dota е scenario na Warcraft III. Што е scenario? Како што имаш спомнато, со помош на алатката World Editor, Blizzard дозволува секој да може да си креира scenario со веќе постоечки "човечиња", градби итн но и можност за креирање сопствени. И тоа е, Dota e scenario на Warcraft III.
Dota 2. Ја имав месец-два откако излезе бетата. Не сум сигурен, но веќе скоро година е поминато откако излезе бетата. Имам изиграно само 30тина партии. Не ми се свиѓа, за мене сеуште Dota е незаменлива. Дали е тешка, не знам, јас пошо као шо кажав имам играно скоро 10 години Dota, претежно лесно се снаоѓам но пак не сум толку свесен што се дешава од разбирливи причини. Со активно играње од 1 месец би влегол во скоро целосна шема. За новите играчи кои доаѓаат во Dota 2 без претходно да играле Dota сигурен сум дека на поголем дел од нив ќе им биде поедноставна од првичното мое искуство со Dota. Али тоа е друг муабет, тогаш уште немаше ни рецепти, па откако излегоа долго време не ни ги пишуваше како што треба... плус сега можеш да купуваш со пишување, имаш suggested items блабла. Некој што нема играно ни Dota 1 ни Dota 2, многу побрзо би се прилагодил на Dota 2.