Законот на Телема

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
П.П.С. Јас сум тргнал по својот пат, како и секоја друга Ѕвезда.
Токму за ова зборевме!
Самоубиството го сметаат за грев,што мислиш кој греши.
Оној кој сака да умре свесен за тоа што го губи и да ја помине Бездната или оној на кого му е кажано да чека и остане во своето верување до доаѓањето на Човекот?
Но,за жал тоа надвор од твојот пат.
Залудно е повеќе да се дискутира,се губи смислата на здрава и констуктивна дебата.:(

п.с.Кој само се жали кај администраторите.!:tapp:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Еве една добра поема од Кроули. Изгледа секогаш е истата песна... :(

Празноглави Атињани
Извадок од „Konx Om Pax“ од A. Kроули
Свети Павле проговори од ридот на Марс
кон празноглавите Атињани;
Попрво би им зборувал на ѕвездите
отколку на празноглави Атињани.
Лесно е да се објави култ, да се извика
нов крстоносен поход со “Deus Vult”
Но нема да добиете добар одзив
од празноглавите Атињани.
Луѓето од Лондон се многу слични
на овие празноглави Атињани.
Лесно би ги натерал да треперат,
тие празноглави Атињани.
Грст Библија, канта со бензин,
јас или кое било друго магаре,
Би ги спровел низ нашата мистична ноќна миса
тие празноглави Атињани.
Најпосле и немам многу полза
од празноглави Атињани.
Птиците кои ги заробив ќе бидат слободни;
тие се празноглави Атињани.
Мислев да направам некакво добро,
но шансите се десет спрема еден ако можев
Се сомневам дека би спасил, кога би можел
толку празноглави Атињани.
Па (со малку к’смет) им велам збогум
на празноглавите Атињани.
Што е до мене, нека одат по ѓаволите,
тие празноглави Атињани.
Ги мразам вашите идиотски притресувања,
Вие мајмуни што се потсмевате зад решетки
Повеќе сум дома со ветрот и ѕвездите
отколку меѓу празноглавите Атињани.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Една интересна стара песна чиј текст се стихови од „Книгата на Законот“ и философијата на телемата ...​
Уживајте...​

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
п.с.Кој само се жали кај администраторите.!:tapp:
Не бе..они не се ЖАЛАТ...они мислат дека се мудри само кога те пријават...;)

Прави што ти е воља и не давај другите да го прават тоа...
-МОТОТО НА КРОУЛИ...

Хептаграм, и покрај тоа што го ширам и пропагирам вашето мото...
кажи дали ме пријави и колку негативни ке кркам...(y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Principles of Promulgation

iii) “Argue not; convert not…” -Liber AL vel Legis III:42

While our duty may be to make the Law known to the public, it is NOT our duty to:

• convert people to our point-of-view
  • convince people that we are correct
  • threaten people who do not accept the Law or our views
  • argue about philosophical or theological points.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Мотото на Кроули додека напредувал низ Редот не било само едно и единствено. За секој степен си бирал мото кое ќе го води кон наредното скалило.
Исто и јас имам свое мото, кое е лично и нема потреба ниту ти ниту некој член на Редот да го знае.

Законот на Телема е Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. Љубовта е закон, љубов под волја.
Тоа е Закон, а не мото. Почни да учиш за темава, за да не добиваш негативни поени заради твето незнаење и брзо зборување...

Ајде уште едно објаснување за тебе и можеби за некој нов заинтересиран за телемата:
Ако ти го имаш тоа право и го прифаќаш тој закон за себе(Прави што ти е волја и не прави ништо друго), автоматски прифаќаш според истиот тој закон (кој што мора да го проучувате, како инаку ќе го знаете законот практично?) дека секој друг е Крал и Ѕвезда со своја волја и патека, пред која не смееш да застанеш и да и го попречуваш дејствувањето.
Простор има за сите, потребно е секој да си го најде местото и патеката по која ќе оди.

Не знам ти што се буткаш кај што не ти е местото... исфрустриран си нешто од мене или некој друг? Сум те навредил нешто? Има пп може да разјасниме, што заморуваш со глупости и сакаш да добиваш банови? Те банираа веќе како Гурџиев... сега пак сакаш и со овој ник?
Нема потреба да те пријавувам, јас само ти ги поправам грешките, за да не ги направат и другите истите... Во ред е :)

Постои понекогаш „борба“ нормално, но таа борба е Кралска борба а не простачко навредување и зборување се' и сешто. Книга на законот секако вели: Како браќа борете се. Така се учи повеќе и се постигнува повеќе.
Форумот токму ова го почитува и не банира ако вака се работи. Ми се допаѓа тоа.

И за да биде појасно, за да не се нервираш и малку да се смириш, прочитај внимателно:

There is plenty of room here, each one travels in His true Path, all is joy.
Now, if you want to step back into the Old Aeon do so. But try and bear in mind that those around you are in reality Suns and Stars, not little shivering slaves. If you are not willing to be a King yourself, still recognize that they have a right to Kingship, even as you have, whenever you wish to accept it. And the moment you desire to do so, you have only to remember this -- Look at things from the point of view of the Sun.

Уживај во денот, човеку.

П.С. Кога споменуваш некој член, стави @ и напиши го името, така ќе знае тој член дека му се обраќаш нему. ;)

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Мотото на Кроули додека напредувал низ Редот не било само едно и единствено. За секој степен си бирал мото кое ќе го води кон наредното скалило.
Исто и јас имам свое мото, кое е лично и нема потреба ниту ти ниту некој член на Редот да го знае.

Законот на Телема е Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. Љубовта е закон, љубов под волја.
Тоа е Закон, а не мото. Почни да учиш за темава, за да не добиваш негативни поени заради твето незнаење и брзо зборување...

Ајде уште едно објаснување за тебе и можеби за некој нов заинтересиран за телемата:
Ако ти го имаш тоа право и го прифаќаш тој закон за себе(Прави што ти е волја и не прави ништо друго), автоматски прифаќаш според истиот тој закон (кој што мора да го проучувате, како инаку ќе го знаете законот практично?) дека секој друг е Крал и Ѕвезда со своја волја и патека, пред која не смееш да застанеш и да и го попречуваш дејствувањето.
Простор има за сите, потребно е секој да си го најде местото и патеката по која ќе оди.

Не знам ти што се буткаш кај што не ти е местото... исфрустриран си нешто од мене или некој друг? Сум те навредил нешто? Има пп може да разјасниме, што заморуваш со глупости и сакаш да добиваш банови? Те банираа веќе како Гурџиев... сега пак сакаш и со овој ник?
Нема потреба да те пријавувам, јас само ти ги поправам грешките, за да не ги направат и другите истите... Во ред е :)

Постои понекогаш „борба“ нормално, но таа борба е Кралска борба а не простачко навредување и зборување се' и сешто. Книга на законот секако вели: Како браќа борете се. Така се учи повеќе и се постигнува повеќе.
Форумот токму ова го почитува и не банира ако вака се работи. Ми се допаѓа тоа.

И за да биде појасно, за да не се нервираш и малку да се смириш, прочитај внимателно:

There is plenty of room here, each one travels in His true Path, all is joy.
Now, if you want to step back into the Old Aeon do so. But try and bear in mind that those around you are in reality Suns and Stars, not little shivering slaves. If you are not willing to be a King yourself, still recognize that they have a right to Kingship, even as you have, whenever you wish to accept it. And the moment you desire to do so, you have only to remember this -- Look at things from the point of view of the Sun.

Уживај во денот, човеку.

П.С. Кога споменуваш некој член, стави @ и напиши го името, така ќе знае тој член дека му се обраќаш нему. ;)
Незнам зошто ме цитираш...?па јас не те цитирав никаде..
Зошто се осеќаш „дужен“ да ми одговориш....
Секоја ѕвезда има свој пат ...нели кроули не научи тоа...па ред е да ги опставиш и другите ѕвезди да си одат по нивниот....не мора на секоја тема пропаганда да маваш...
Моето мото од кроли што го научив е :
Прави што ти е воља и не давај другите истото да ти го прават.
Добар е кроули..добар...он е најдобар за јакнење на егото

После речи дека не сум конструктивен на темата...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Зошто те цитирав? За да те поправам и за да научиш нешто за темава, а и други кога ќе дојдат да читаат да видат каде ти е грешката и да научат што е што за телемата. Потребно е истражување, работа... не празно мелење кај се стигне.
И да, темата ми е омилена, морам да пишувам на неа... :P

Ете гледаш, после мојата интервенција, ти дозна нешто и сега се поправи. ТВОЕТО мото... твоето мото не не интересира. Води се по твоето мото и види до каде ќе достигнеш. Твоето мото не е она истото мото на Кроули што го бирал, а ти не го ни знаеш. (y) Не си ни свесен какви размисли го буткале Кроули кон „крајот“... :love:

Одличен си ти на темава Гурџиев, само да не претеруваш...

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Зошто те цитирав? За да те поправам и за да научиш нешто за темава, а и други кога ќе дојдат да читаат да видат каде ти е грешката и да научат што е што за телемата. Потребно е истражување, работа... не празно мелење кај се стигне.
И да, темата ми е омилена, морам да пишувам на неа... :P

Ете гледаш, после мојата интервенција, ти дозна нешто и сега се поправи. ТВОЕТО мото... твоето мото не не интересира. Води се по твоето мото и види до каде ќе достигнеш. Твоето мото не е она истото мото на Кроули. (y) Не си ни свесен какви размисли го буткале Кроули кон „крајот“... :love:

Одличен си ти на темава Гурџиев, само да не претеруваш...
Абе каков Гурџиев какви бакрачи, тенка работа е тој...
Кроули е нај јак....закон е човече...
Која друга религија ти го нуди ова:
Прави што ти е воља и не давај другите да ти го прават истото.
Па тоа го немало ни во турско...;)
Мојата ѕвезда и мојот пат се мојата цел....орбитата е целта... па и да изгубам некаде не е битно, битна е орбитата..:cool:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Подосадни сте од Турска серија...
И мене ми е веќе досадно едно та исто...
Ама посилно е од мене... :)
Ете гледај над овој пост...
Нема откажување... тоа е се пракса да се биде досаден.

Но тоа е... секој со својата улога.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Мојата ѕвезда и мојот пат се мојата цел....орбитата е целта... па и да изгубам некаде не е битно, битна е орбитата..:cool:
Добро бе, те разбравме. Како не ти се смачи, стрижена, бричена. Ти си најрасветлената лучност на форумот, сите други се тенгала.

Аман веќе...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова лажењево го научи од вернициве кој ги браниш? И тие слично на тебе се трудеа Ајнштајн да го направат муслиман, месечината да ја направат сечена....и ред други "вистини" како оваа што сега ти ја истресе тука!
"и не давај другите да ти го прават истото." Каде го ископа ова? Не ти е срам да лажеш бесрамно и да ги извртуваш зборовите? Каде е кажано било што слично на ова?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ова лажењево го научи од вернициве кој ги браниш? И тие слично на тебе се трудеа Ајнштајн да го направат муслиман, месечината да ја направат сечена....и ред други "вистини" како оваа што сега ти ја истресе тука!
"и не давај другите да ти го прават истото." Каде го ископа ова? Не ти е срам да лажеш бесрамно и да ги извртуваш зборовите? Каде е кажано било што слично на ова?
Не го разбирај и ти лошо. Zen Zen го научи тоа од Кроули, според своето разбирање...
Ќе почекаме да видиме какви се резултатите од тоа негово мото.
Штета за него бидејќи законот е Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не го разбирај и ти лошо. Zen Zen го научи тоа од Кроули, според своето разбирање...
Ќе почекаме да видиме какви се резултатите од тоа негово мото.
Штета за него бидејќи законот е Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Zen Zen многу добро знае што прави, но многу малку знае какви последици може да има. Можеби тоа е насока кон која треба да размислува, затоа што и покрај тоа што се е дозволено и нема грев, сепак има последица, која може да биде подобра од било кој рај но и пострашна и било кој пекол.

Kajgana Shop

На врв Bottom