Младите и работниците во Македонија - закрепостени селани

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Толку е пазарната цена ако некој има поголем потенцијал или се покаже може да добие и екстра. Но, се е однос цена/корист понекогаш е бесмислено да се зголемува плата кога нема да добиеш поголема продуктивност. На пример плата е 300 евра дури и да ја зголемиш дупло понекогаш е невозможно човек да биде 2 пати попродуктивен без разлика колку е мотивиран и се труди се зависи од работната позиција. На пример физички работник дури и да му дадеш 2-3 пати поголема плата тој неможе 2-3 пати повеќе да сработи има биолошки лимит. За покреативни професии може и да се исплати ама за обични тешко...
ама може помалку да сработи ако не е мотивиран со плата ...

никој не може толку малку да ме плати, колку што можам да не работам ...

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
А јас па друга работа имам приметено, работникот се мери со газдата. Ако бил толку паметен работникот и имал муда ќе си разботел за себе. Е сега газдава оди на Ибица, а работникот го гледа како крвник, јас тоа не го разбирам. Секако дека газдата зема повеќе од работникот, ама и на работникот баш и не му е гајле дали има склучено нови договори, дали има пари на сметка, дали газдава наплатил, дали добил на суд...значи го интересира плата на 5ти и крај. Ем му обезбедуваш се, ем се рамни со тебе, незнам каква психологија е тоа.
нормално дека газдата треба да зема повеќе со се тоа што го наброја, ама работникот го гледа како крвник затоа што прекувременото и теренското не му е платено, 50 и нагоре саати неделно на фиксна плата, од 20 дена годишно одмор, му следува 10 или помалку итн. ...

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
И уште една многу битна работа ја знам дека сите ние знаеме нови чорбаџии кои направиле пари за многу брзо време во ваков шашав капитализам многу пари и точно немаат ни школо не се ни паметни но познавам и многу што се изгореле.

На пример го направиле богат или го ставиле некаде директор направил беља и после го скинале или се крие надвор така да немојте да мислите дека сите што имаат пари живеат многу убаво или имаат подобар живот од вас се е това релативно.

Но ме радува еден факт што полека се чувствува потреба народот да ја подобри економијата и условите за живот и да купува домашни производи и да соработува со македонски фирми тоа е супер.

Така е тоа и во Германија така е во Турција така е насекаде во светот економијата не е само наука таа е живот.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
И уште една многу битна работа ја знам дека сите ние знаеме нови чорбаџии кои направиле пари за многу брзо време во ваков шашав капитализам многу пари и точно немаат ни школо не се ни паметни но познавам и многу што се изгореле.

На пример го направиле богат или го ставиле некаде директор направил беља и после го скинале или се крие надвор така да немојте да мислите дека сите што имаат пари живеат многу убаво или имаат подобар живот од вас се е това релативно.

Но ме радува еден факт што полека се чувствува потреба народот да ја подобри економијата и условите за живот и да купува домашни производи и да соработува со македонски фирми тоа е супер.

Така е тоа и во Германија така е во Турција така е насекаде во светот економијата не е само наука таа е живот.
ajde nabroj mi barem 5 kvalitetni Makedonski proizvodi , narodot e osvesten uste odamna i ekonomijata ja pravat istite gazdi kaj koi se vraboteni lugeto potrosuvacite , pogledni samo kakvi ambalazi imame na poizvodite a da nezboram za kvalitetot na istite (n) za da dobies treba prvo da vlozis a sopraat oni sakaat od takvi bedni proizvodi da idat u EU hahah smesno

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
ajde nabroj mi barem 5 kvalitetni Makedonski proizvodi , narodot e osvesten uste odamna i ekonomijata ja pravat istite gazdi kaj koi se vraboteni lugeto potrosuvacite , pogledni samo kakvi ambalazi imame na poizvodite a da nezboram za kvalitetot na istite (n)
Ne se fakjaj za ambalaza fati se za kvalitet

1)jogurt bucen kozjak daleku podobar od dukat ili nekoi drugi stranski firmi

2)cokoladi sintagma na vitaminka cisto kakao i mleko

3)prototip firma za izrabotka na celicni konstrukcii rabotat niz cel balkan

4)makedonska kujna tavce gravce,corba ,makedonska pizza daleku podobra od da receme u grcija da jades

5)makedonski ajvar nikade podobar nema nadvor

6)makedonski med bagremov i cveten

7)makedonski majstor za kola kvaliteten i eftin

8)makedonska lubenica

Uvozot e pogolem no relativno e toa sto mozeme da go proizveduvame i nie tuka.

AJde sega kazete mi sto e podobro od nadvor tuka

kazete mi germanski ,italijanski i balkanski firmi koi se podobri od nasite
I da ne redam nadvor e se poskapo i poskapo

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ne se fakjaj za ambalaza fati se za kvalitet

1)jogurt bucen kozjak daleku podobar od dukat ili nekoi drugi stranski firmi

2)cokoladi sintagma na vitaminka cisto kakao i mleko

3)prototip firma za izrabotka na celicni konstrukcii rabotat niz cel balkan

4)makedonska kujna tavce gravce,corba ,makedonska pizza daleku podobra od da receme u grcija da jades

5)makedonski ajvar nikade podobar nema nadvor

6)makedonski med bagremov i cveten

7)makedonski majstor za kola kvaliteten i eftin

8)makedonska lubenica
I da ne redam nadvor e se poskapo i poskapo
Ne zborime za kolku se cenite tuka i nadvor , kazi mi na eden edinstven proizvod na koj sto ambalazata e serticifirana spored iso standardite za izvoz , ete ima saemi se odrzuvaat nasite sekogas ucestvuvaat zasto ne napraat nekoja zdelka za export ....domasnite svinji ne go jadat naseto a ne tugite
--- надополнето: 9 август 2012 во 13:01 ---
Ne zborime za kolku se cenite tuka i nadvor , kazi mi na eden edinstven proizvod na koj sto ambalazata e serticifirana spored iso standardite za izvoz , ete ima saemi se odrzuvaat nasite sekogas ucestvuvaat zasto ne napraat nekoja zdelka za export ....domasnite svinji ne go jadat naseto a ne tugite
ova tie cokolado aj so nee ubavo barem ambalazata da e nekoja

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
--- надополнето: 9 август 2012 во 13:01 ---

ova tie cokolado aj so nee ubavo barem ambalazata da e nekoja

Ова чоколадо е за мали деца и цената му е некаде околу 34 денари ако си го земал ова си стварно за жалење кај се фати за ова чоколадо бе па цената си кажува колку чини.

А тоа што не можат да направат зделка не е до производот само тоа е до конкуренцијата од големите држави кои се служат со инструменти со цел да ги спречат македонските производи надвор од Македонија тоа се вика саботирање.

Ајде сега да те прашам нешто ја тебе шо има разлика од да речеме Горска вода и Евиан си приметил нешто во амбалажата или во водата.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ова чоколадо е за мали деца и цената му е некаде околу 34 денари ако си го земал ова си стварно за жалење кај се фати за ова чоколадо бе па цената си кажува колку чини.

А тоа што не можат да направат зделка не е до производот само тоа е до конкуренцијата од големите држави кои се служат со инструменти со цел да ги спречат македонските производи надвор од Македонија тоа се вика саботирање.

Ајде сега да те прашам нешто ја тебе шо има разлика од да речеме Горска вода и Евиан си приметил нешто во амбалажата или во водата.
za koj deca ? tuka od MKD ili od EU a baraaat da izlezat nadvor na pazarot , ajde stom se zakacivne bas za cokoladovo od agroplod ili segasen Swisslion pa dobro ako nekoj saka da otide nadvor mora da go podobri i kvalitetot i kvantitetot na proizvodite tuka nema nikakva sabotaza od nikogo pak ke kazam se e do dobrata reklama i ambalaziranjeto , a za dobra voda ili evian razlika mozebi megu kvalitetot na vodata nema ama od prva bi ja odbral vtorata pogzoticna poprimamliva e toa e trik koj sekoj sto se zanimava so proizvodstvo treba da go znae ;)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Точни работи кажуваш, имаме квалитет, ама немаме константен квалитет, еве пробај со кашкавалите на пример, не може еден месец еден вкус на мешаниот битолски, следниот месец малце подруг вкус. Значи квалитетот варира, а тоа не го сакаат европјаните.
Исто и за зеленчукот, ние имаме прекрасни домати и пиперки, ама не може ти да ставиш 3 домати од по 1 кило и 10 од по 150 грама во иста гајба и да очекуваш како сериозен производител да те гледаат.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Кај мене во фирма почетна плата е просечната плата за работното место на пазарот што е далеку над минималецот. А има и некој луѓе кој се подолго во фирмата кој земаат доста над просекот ама се покажеле како добри колеги и ги сакаат клиентите и создаваат позитивна работна атмосвера и затоа се соодветно наградени тие луѓе се битни за фирмата и треба да се задржаат. Позитивна атмосвера се создава од прав избор на луѓе и соодветни работни задачи на секој не му лежи се...Има многу работи кој треба да се погодат. Менаџмент е и наука а дел и умешност и талент.
Добро ајде доста со самофалење, не те научиле дома дека другите треба да те фалат ако си заслужил, а не ти самиот...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ако си на интервју за работа и речеш дека ти требаат пари и затоа работиш има добри шанси да не ја добиеш работата.
Инаку има сериозна разлика ако си работотодавец и некој работи само за пари а некој друг барем до одреден дел ја сака работата и му е задоволство...кога ќе станете менаџери или работодавци ќе ви стане јасно колку е голема разликата.
Чекај бе ти сериозен си ? :pos: Ти го начука диво магаре со питоми уши, кога ке станете менаџери,ало момче баш тие работодавци и менаџери се дракулат по парите гледаат што помалку да ти дадат за нив да има што повеќе од друга страна овде велиш од љубов требало работниците да работат. Секој си ја сака онолку работата колку што е платен за истата.
Еве ти како газда или менаџер подели им ја платата на работниците и ти сакај си ја работата и работи од љубов.
ти ебам тоа ропакот селски да ти ебам :tapp:

L

.Lost Angel.

Гостин
За плата од 200 евра да не сака да работам и да пеам (n) Тоа мало сутра.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Ајде газди тазе бостан, нови робови. Ваква држава само да посакате

14.10.2012, 18:57
РАБОТОДАВЦИТЕ БАРААТ НОВА РЕСТРИКЦИЈА НА РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА
Газдата да отпушта без предупредување
Делење откази без предупредување, промена на моделот за користење годишни одмори, пофлексибилно работно време за кое ќе се добива слободен ден, а не надоместок, и поголеми паузи кои ќе се одработуваат по работното време се само еден дел од најновите предлози за измена на Законот за работни односи. Барањето за законските измени е изготвено од Организацијата на работодавци на Македонија и веќе го разгледува Економско-социјалниот совет. Работодавците велат дека со предложените измени треба само да се допрецизираат сегашните пропусти во Законот и дека во ниту еден случај нема да се кратат правата на вработените...

Опозицијата е против предлогот на Организацијата на работодавци да се измени Законот за работни односи, со кој на газдите на компаниите законски би им се овозможило да можат да отпуштаат работници без никакво предупредување. ОД СДСМ денеска изјавија дека за овој предлог веќе два дена не се изјаснува ниту Владата, ниту Синдикатот, кои заедно со ОРМ се официјални партнери во социјалниот дијалог.
„Сакаме да предупредиме дека овој предлог е штетен и многу ќе ги погоди работничките права“, изјави на денешниот прес пратеничката Цветанка Иванова, претседател на Комисија за труд и социјална политика.
Според неа, Синдикатот со години молчел и ги дозволил овие измени. „Сега се предлага да им се даде на газдите одобрување да отпуштаат веднаш и без предупредување, што ќе биде уште еден силен удар врз работничките права. СДСМ нема да поддржи вакво решение, кое ги урива и онака десеткуваните права на работникот. Го повикуваме Синдикатот, конечно, да излезе во заштита на правата на работниците, што е и неговата основна функција“, побараа од СДСМ. (Ек.Р.)

Kajgana Shop

На врв Bottom