CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ајде да не попувам за невработеноста и за економија пошто тука има и некои кои се стручно потковани за таа тематика.
Ама секогаш има едно ама.
Дека ЦЦН откри топла вода дека процентот на невработенсота ни е околу 30% и тоа веќе со децении. Јака работа тоа секој го знае.
И сега што е борбата??
Ако си ги поврзам неколку случки од последните неколку месеци, онака колку и да се лажам себеси дека е случајно сето ова и колку и да се правам наивен сепак работата изгледа дека е далеку од наивна. Можеби и грешам ( набрзо ке дознаеме) ама се нешто ми се чини ни спремаат онака демократску пуч. За кои цели мислам и врапчињата знаат.
Да не навлегувам подлабоко во виша политика, ама работите некако се движат во насока во која сериозно ке наебиме.
Искрено една работа што мене ми оди на нерви е кога некој со сила ти наметнува влада. Од чист принцип ке гласам обратно.
Друга работа која мене ми пречи е дека некој со цел ум верува дека колку и да оваа гарнитура моментално не чини, опцијата која ни ја сервираат за следна е подобра. Па самата коалиција како е склепана има само една цел а таа нема врска со економија и невработеност.Како си го оправдуваат тоа економските екперти тука на форумот незнам, ама ете јас со моето скромно знаење неможам никако да ја оправдам или поддржам. Едноставно нешто смрди во извештајот на ЦНН и сличните на него извештаи, статистики изјави на експерти,а нема врска со економијата и невработеноста, во тоа сум сигурен.
Ама пак ке речам не сум економист, па сепак не ми е јасно со што се тешат правите економисти, дека следените што ни ги токмат ке решат нешто, ке биде подобро?? Тие ке решат нешто сигурно, ама економијата и невработенсота сигурно не.
Искрено ме мрзи поопширно да пишувам, сепак доцна е, можеби утре. Само неколку работи прво би било добро кога пишуваш пост кој не е тесно поврзан со темата него индиректно да наведеш кому му реплицираш, јас се пронајдов како последен кој пиша па веројатно по таа логига се сомневам дека сум јас, ако е така тогаш би било добро да ги прочиташ и другите мислења на оваа тема што сум ги пишал за да не се доведеш во ситуација да продаваш снег на ескими. Пуч нема да има сигурно не до локалните избори (мое мислење) И НАЈБИТНО ОД СЕ ШТО САКАМ ДА КАЖАМ Е КОГА МОЖЕШЕ ЕДНА БУГАРИЈА, РОМАНИЈА ДА СТАНЕ ТОА ШТО Е ДЕНЕС МОЖЕМЕ И НИЕ! ако се има одговорно власти се може.Незнам колку години имаш дали памтиш која беда беше во бугарија во 90тите ние бевме американци за нив со 50 марки во џеб, а сега во сите параметри стојат многу подобро од нас. Нели е тоа фрустрирачки! Ајде сега добра ноќ и поздрав

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.276
Поени од реакции
23.881
Искрено ме мрзи поопширно да пишувам, сепак доцна е, можеби утре. Само неколку работи прво би било добро кога пишуваш пост кој не е тесно поврзан со темата него индиректно да наведеш кому му реплицираш, јас се пронајдов како последен кој пиша па веројатно по таа логига се сомневам дека сум јас, ако е така тогаш би било добро да ги прочиташ и другите мислења на оваа тема што сум ги пишал за да не се доведеш во ситуација да продаваш снег на ескими. Пуч нема да има сигурно не до локалните избори (мое мислење) И НАЈБИТНО ОД СЕ ШТО САКАМ ДА КАЖАМ Е КОГА МОЖЕШЕ ЕДНА БУГАРИЈА, РОМАНИЈА ДА СТАНЕ ТОА ШТО Е ДЕНЕС МОЖЕМЕ И НИЕ! ако се има одговорно власти се може.Незнам колку години имаш дали памтиш која беда беше во бугарија во 90тите ние бевме американци за нив со 50 марки во џеб, а сега во сите параметри стојат многу подобро од нас. Нели е тоа фрустрирачки! Ајде сега добра ноќ и поздрав
Не ни мислев на тебе, нити реплицирав на некој, сега тоа што се препозна во постот е друга работа. Ако сакав да ти реплицирам ке ти реплицирав.
Инаку не реков класичен пуч, туку онака демократски ако можи така да се кажи.
Инаку имам доволно години да ја памтам Бугарија и Романија какви беа и какви се сега( не дека се нешто посебно ама ај нема везе тоа). Исто така памтам дека тие беа комунистички земји а ние имавем самоуправен социајализам што е различна работа,а многу допринесуваше за нивната мизерија тогаш и периодот на транзиција кај нив и како беше додека тој траеше. Но мене постот не ми беше директно поврзан за економија туку за нешто друго.
Иако сега се става акцент на лошата економска состојба која патем речено не е ништо подобра од порано, невработеноста исто така, сепак сметам дека работата е нешто друго, пошто стварно не можам да видам и при здрав разум да помислам следните што ни ги сервираат што тие би понудиле или би направиле нешто околу тоа( невработеноста и стандардот).
Ама од друга страна многу е очигледно за што друго се способни уште кога и ни ги сервираат од надвор!
Цела работа врска нема со економијата тоа е сигурно,така да не ми е јасно како економистите си го оправдуваат тоа.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
seriozen si za ova? deka postoi svetski zagovor protiv gruevski hahahahaha abe brat ova ni milenko nemoze da go smisli =))) daj ti se molam koj igrac e gruevski ako e dojden moment da se smeni imeto ke go smeni i ke si pee kako popce, znaci koj intelektualen genocid se slucuva vo drzavata c c c
Хехе,добро,лошо се изразив,муабетот ми беше дека не им е на место значи Македонија јес да е лоша земја али веке кога ставале 5 земји можеле да стават далеку полоши земји од Македонија,Белорусија...значи нешто смрди тукаааа...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Хехе,добро,лошо се изразив,муабетот ми беше дека не им е на место значи Македонија јес да е лоша земја али веке кога ставале 5 земји можеле да стават далеку полоши земји од Македонија,Белорусија...значи нешто смрди тукаааа...
Колку сме само оптимисти, уште мислиме дека има побатал од нас :icon_lol: Јас мислам да поднесеме жалба, сигурно сме 2-3 места подолу

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Не знам како со сиот памет барате некакви, којзнае какви заговори... (Ова не се однесува само за тебе, да не ги цитирам сите.) Некој новинар напишал дека сме најлоши врз основа на некој критериум и одма мора да има некои задни намери, сигурно ЦИА, ДЕА итн се замешни во ова, нив е извештајот.:confused:

Значи бетер земја од нас во однос на невработеност не нашол, ние сме број 1, што и не мора да е точно некаде во Афричките земји можеби и не водат евиденција за невработеност. Според друг критериум е наведен некој друг, за инфлација е ставена Белорусија како најлоша. За јавен долг е ставена Јапонија, во моментов не постои влада на светот која што е задолжена повеќе од Јапонија над 200% од нивниот БДП. Што не значи дека е мизерна и не знам што, наведени се и некои афрички земји врз основа на некои други критериуми заборавив и за што беа спомнати.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.276
Поени од реакции
23.881
Па да беше само ЦНН во ред, ајде ке помислевме дека се е нормално. Остај тоа што ништо ново не кажаја, туку само го нагласија очигледното.
Но цело е кога има се, некако неможам да ги игнорирам другите работи што се случуваат околу нас во изминатите неколку месеци. Да се надеваме дека грешам и дека сум само малце параноичен и дека се е само случајна коинциденција.
Дека Грција одбива да преговара со моменталната влада пошто не и одговарало. Со следната повеќе муабетот и одел.
Дека членовите на новата коалиција која ја токмат немаат ама никакви проблеми со промена на името, јавно и пред сите си кажаа. За економијата ни збор.
Дека амбасадорите на некои влијателни земји уште не дојдени на власт ги благословија итн итн.
Дека економски сме катастрофа благодарение на овие сега пошто нели ете и ЦНН( и еден куп други експерти) така кажува и време е за другата коалиција која магично ке не извади од калта.
Некако многу коинциденции за кратко време за да бидат случајни.
Повеќе ми личи како да го трасираат патот за нешто друго, ама пак ке речам да се надеваме дека грешам.
За брзо ке видиме дали јас грешам или некој ја пропушти големата слика.

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Какви 30% невработеност бе..Абе ву Македонија,пример од 500.000 што работат,само 20.000 се пријавени<.

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Какви 30% невработеност бе..Абе ву Македонија,пример од 500.000 што работат,само 20.000 се пријавени<.
Тоа е така, само бидеќи велиме дека немаме сива економија, ова ни се враќа како бумеранг од CNN

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кој ти кажа? :нинџ:

Страшна работа стана подфорумов, кој како сака така си пишува, демек ова е политика па ќе трескаме глупости на квадрат. Прво Кадаиф пресмета дека имаме 12% невработеност и 20% сива економија (никој жив во земјава, илјадници статистичари пресметуваат неможат до бројка да дојдат ете он пресмета), па потоа Гоцко Поцко ја откри Америка со тоа што од 100% вработени само 4% се осигурани.
Страшни математики еј, човек глава да го заболи.

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Capture.PNG

Отварање страната на СNN и видете одма десно шо ми излезе :D

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Значи вчера кога ја објавив веста за резултатите од истражувањето на Евробарометар (официјално тело на ЕУ за истражување, анкети и тн.) без никаков коментар од моја страна бев обвинет дека ширам пропаганда за власта(?). Потоа дека насловот не бил во ред бил изваден од контекст. Иако после утврдивме дека веста е точна. Е сега кога Си Ен Ен ќе објави некоја вест и кога опозициските медиуми ќе ја извртат со наслов, тогаш истите кои ме критикуваа сега им одговара и насловот од веста и самата вест ја земаат за апсолутно точна. Кој е политички оптоварен на форумов?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Значи вчера кога ја објавив веста за резултатите од истражувањето на Евробарометар (официјално тело на ЕУ за истражување, анкети и тн.) без никаков коментар од моја страна бев обвинет дека ширам пропаганда за власта(?). Потоа дека насловот не бил во ред бил изваден од контекст. Иако после утврдивме дека веста е точна. Е сега кога Си Ен Ен ќе објави некоја вест и кога опозициските медиуми ќе ја извртат со наслов, тогаш истите кои ме критикуваа сега им одговара и насловот од веста и самата вест ја земаат за апсолутно точна. Кој е политички оптоварен на форумов?
Ти. Оти не ги објави двете вести заедно.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ти. Оти не ги објави двете вести заедно.
ретко отварам sky.mk :) веста ја објавија подоцнa а веста е онака сензационалистичка...конго, судан, белорусија македонија јапонија!? wtf? Прочитај ги подоле коментарите на статијата. Сите го обвинуваат CNN дека мачка очи со глупи анализи за да се оттргне вниманието од состојбата на американската економија и "успесите" на обама на тоа поле...све политика у пм.

Kajgana Shop

На врв Bottom