Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Дали е добро после тренинг главен оброк (ручекот) да ми биде 200гр стек со 150гр ориз...Прашувам пошто слушнав во теретана дека не е убаво да се мешало месо со ориз компири итн..??

Член од
1 август 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
Ондак не си вежбал доволно.
Со среќа како и да е.

едит: лол сеа глеам дека у грција ќе праиш ДНК анализа...ја ко шо глеам едино шо ќе ти најдат у анализава е дека “си грк“
Зошто така ме навредуваш ? Зарем нема секој право сам да одлучува што ќе прави со себе ? Вежбав , секакви диети правев, а се повеќе си имам мака . Премногу се замарам, имам вртоглавици и што да правам ? Да испробувам се и сешто да си правам експерименти и на крај во болница да завршам ? Не е убаво вака да се однесуваш , даваш лошо мислење само за себе . Еве актуелна е Олимпијадава во Лондон. Што мислиш дека туку така му препишувале диети на спортистите што постигнуваат светски рекорди ? Основна појдовна точка се испитувањата па потоа светски познати нутриционисти и лекари според нивните можности им препишуваат начин на исхрана и кои вежби би требало да ги прават . Мене ми личи дека ти имаш теретана и само сакаш да се рекламираш. И тоа не ти е лоша идеја но јас веќе не сакам да се препуштам на случајноста. Ни протеини ни бутур не ме спасуваат. Дефинитивноо ќе си направам ДНК тест фитнес за да видам што се случува со мојот организам , па потоа ќе превземам чекори со исхрана и правилно вежбање. Е дури тогаш , и ако ми се извиниш, ќе дојдам во твојата теретана и ќе правам само вежби кои тие ќе ми ги препорачаат . Па да видам дали тогаш ќе имам резултат.
--- надополнето: 7 август 2012 во 14:12 ---
Ондак не си вежбал доволно.
Со среќа како и да е.

едит: лол сеа глеам дека у грција ќе праиш ДНК анализа...ја ко шо глеам едино шо ќе ти најдат у анализава е дека “си грк“

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Зошто така ме навредуваш ? Зарем нема секој право сам да одлучува што ќе прави со себе ? Вежбав , секакви диети правев, а се повеќе си имам мака . Премногу се замарам, имам вртоглавици и што да правам ? Да испробувам се и сешто да си правам експерименти и на крај во болница да завршам ? Не е убаво вака да се однесуваш , даваш лошо мислење само за себе . Еве актуелна е Олимпијадава во Лондон. Што мислиш дека туку така му препишувале диети на спортистите што постигнуваат светски рекорди ? Основна појдовна точка се испитувањата па потоа светски познати нутриционисти и лекари според нивните можности им препишуваат начин на исхрана и кои вежби би требало да ги прават . Мене ми личи дека ти имаш теретана и само сакаш да се рекламираш. И тоа не ти е лоша идеја но јас веќе не сакам да се препуштам на случајноста. Ни протеини ни бутур не ме спасуваат. Дефинитивноо ќе си направам ДНК тест фитнес за да видам што се случува со мојот организам , па потоа ќе превземам чекори со исхрана и правилно вежбање. Е дури тогаш , и ако ми се извиниш, ќе дојдам во твојата теретана и ќе правам само вежби кои тие ќе ми ги препорачаат . Па да видам дали тогаш ќе имам резултат.
Неам теретана дечко. Не ни сум претплатен у теретана. На 40 степена идам надвор на кеј се дружам со шипките и давам снага и пот.
А вртоглавици имаш од шо не вежбаш. Почни полека и полека појачувај. Само ко шо реков (или барем мислев пошо глеам ти не ме сфати).
Немаш мотивација.
Не вежбаш доволно.
Не се храниш правилно.
Сите го барате лесниот пат кон успехот. Епа нема.
И коа ќе глеам некој шо пробува да ги извитка природните закони за да си ја оправда не мотивираноста, многу лесно и без тронка грижа можам и го лабелирам како мрза.

Иначе олимпијада ми мешаш. Дечко тие на олимпијада 20 години се активни у спортот. И не праат ДНК анализи (барем не за тоа ти шо бараш) праат анализа на крв и општо цел организам, ДНК-то ВРСКА си нема со ова тебе шо ти треба. Нивните ДНК анализи се само за утврдување(потврдување) на полот на натреварувачот.
Не постои “ДЕБЕЛ ГЕН“. А и да “постои“ не е толку напредна технологијата да го открие.
А и да зееме како факт и да го откријат....шо после? Да не го излечат? Генетски да те сменат? Не. Ќе си речеш “ех, ете зашо не сум слабеел“ и ќе си го оправдаш пивскиот стомак?

Со тоа шо бркате глупави алтернативни решенија ги навредуваш ТИ сите тука шо се мачат да вежбаат и да го прават она шо стварно треба. Така да размисли кој кого вреѓа.
--- надополнето: 7 август 2012 во 14:35 ---
Само нешто да ви кажам , џабе си ја мачите душата со исхранава и распоредиве, јас зборев денес со доктори, и ми кажава ако сакаш да имаш такво тело како билдерите треба да имаш многу пари и сите да ги трошиш на хемија (протеини, амино киселини, курци палци), затоа што без тоа само ке си ја мачиш душата и многу малку ке се развиеш. Бев кај 3-ца познати доктори и сите истото ми го кажава!
Као прво преќини да го користиш терминот “хемија“ за протеин, амино и 'курци палци' па ќе се развиеш малце и умствено.

Или, алтернативно решение, ако не протеин и амино итн ти се хемии, немој следниот пат коа ќе ти настине газот да пиеш парацетамол, или витамин ц, или коа ќе те боли глаа да се напиеш аналгин. Хемија е се тоа. Алтернативна медицина FTW!
--- надополнето: 7 август 2012 во 15:56 ---
Го начекав ова на најнгег прееска и таман се уклопи.

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Дечко немој да се налутиш, ама да те прашам, дали си вежбал нешто друго освен :drk:, немој да ме сфатиш погрешно, но ова што го кажуваш ти не е можно, мускул си е мускул, тој бара ВЕЖБАЊЕ и ХРАНА за да порасне, има луге шо мислат ке правам дваесет склека и утре ке бидам ко Арнолд Штрафцигер, не тоа не бива така дур не му ја ебеш мајката на мускулот да му ја извадиш и последната капка енергија не се откажувај, не ти треба днк тестови и такви глупости, стани и оди до најблиската теретана и дај му на тој твој мрзелив бицепс едно 15-тина кила да повежбат малце.(y)

Член од
20 декември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
2
абе луѓе ме интересира колку месечно плаќате за исхрана? еве ја сум дете и да земам протеини и калории колку што ми требат да се набилдам треба да плаќам барем 3.000 денара месечно,а овде мојте дома купуваат само патлиџан,пипер и краставици и сирење,леб и како уопште да се набилдам

S

Stef Bachatero

Гостин
абе луѓе ме интересира колку месечно плаќате за исхрана? еве ја сум дете и да земам протеини и калории колку што ми требат да се набилдам треба да плаќам барем 3.000 денара месечно,а овде мојте дома купуваат само патлиџан,пипер и краставици и сирење,леб и како уопште да се набилдам
Леќа,грав,грашок,урда,пилешки џигер.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
е скупо е...мојата средена исхрана кошта околу 5000 денари месечно (само исхрана, без суплементација)
ама коа ќе израчунаш дека и претходно нездравата исхрана + грицки сокчиња = 4000-4500 месечно искачаше, боље е вака

S

Stef Bachatero

Гостин
е скупо е...мојата средена исхрана кошта околу 5000 денари месечно (само исхрана, без суплементација)
ама коа ќе израчунаш дека и претходно нездравата исхрана + грицки сокчиња = 4000-4500 месечно искачаше, боље е вака
Заштедуваш на докторски прегледи и апчиња...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Де бе,месо,компир,ориз,паста не јадете дома ?

Член од
20 декември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
2
Де бе,месо,компир,ориз,паста не јадете дома ?
абе брат јадеме али не секој ден тоа сакам да ти кажам :P еве пример за bulk на мене ми требаат 3000калории и сеа некои денови треба само леб да гмечам за да достигнам до тоа

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
500 денари разлика, леле ама заштедаааа, алал да ти е :cuc:

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
абе брат јадеме али не секој ден тоа сакам да ти кажам :P еве пример за bulk на мене ми требаат 3000калории и сеа некои денови треба само леб да гмечам за да достигнам до тоа
Има конзерви туна,паста,кикирики...има начини,само пари да имаш треба :D и воља,секако...и ја не работам,уште тинејџер сум,али исхраната ми е ОК,и суплементи...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
500 денари разлика, леле ама заштедаааа, алал да ти е :cuc:
не реков дека е заштеда бе - не се праи паметен
башка 500 денари е поскапо, не заштеда
сакав да споредам здрава со нездрава храна, дека сепак не е толку скапа здравата храна
--- надополнето: 7 август 2012 во 18:33 ---
ti be izgleda naj pameten si na forumof ropak! aj ne se duvaj mnogu zatoa sto pojma nemas, i ako si frear deka si nabildan ajde da gi merime ako sakas
кој ти се обрати бе тебе па сеа

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Лебар сум (тоа е се мачам да го искоренам али цвиканела).

Читав во статија дека ржаниот леб бил најсоодветен за здрава исхрана(нешо немал некоја состојка(глутен нешто така беше) што ја имало во секој друг леб па не гоел многу).

Држи вода или статија напишана за рејтинг дигање?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Само нешто да ви кажам , џабе си ја мачите душата со исхранава и распоредиве, јас зборев денес со доктори, и ми кажава ако сакаш да имаш такво тело како билдерите треба да имаш многу пари и сите да ги трошиш на хемија (протеини, амино киселини, курци палци), затоа што без тоа само ке си ја мачиш душата и многу малку ке се развиеш. Бев кај 3-ца познати доктори и сите истото ми го кажава!
А што мислиш сето тоа од каде е дојдено? Протеините се изолирани од храна (најчесто млеко или пак месо, соја...) аминокиселните ги прават исто од храна што ја разложуваат со HCl и процеси на филтрација. Pre-workout најчесто ги прават со кофеин т.е. екстракт од кафе или зелен чај на сличен начин комбинираат и трефки во топачите на масти. Бустерите на тестостерон ги прават најчесто од трибулус исто така растение. 95% од суплементите се всушност обична храна обработена во посебна подостапна за органзмот форма. Не даваат никакви магични резултати како што пробале "докторите" да те убедат едноставно само ти помагаат со помалку замарање и дисциплина да ги постигнеш истите резултати. Ти гарантирам дека со средена програма и квалитативно и квантитавно избалансирана избалансирана исхрана секој може да изгради бодибилдерско тело сигурно не како професионалците од Мистер Олиимпија ама секако тело кое од прва се приметува дека е на бодибилдер.
--- надополнето: 7 август 2012 во 20:16 ---
Истиот проблем е и кај мене ама наскоро ќе се преселам самостојно да живеам така да ќе можам самиот да си спремам храна, врочем и досега пола од храната сам си ја готвам. Јас импровизорам на тој начин што пример дома се прави 1 квалитетен оброк. Пример стек или риба со ориз/компир. Тоа е ручекот а околу тој оброк си спремам своја исхрана. Пример за доручек ќе си сварам 4 јајца и ете ти оброк за 30 денари. За вечера ќе спремам 100гр изварка со 2 јајца исто така не чини повеќе од 30 денари а е супер оброк. После тренинг ќе мавнам доза веј со 2 парчиња овошје. Петиот оброк најчесто ми е вегетаријански како грашок со леб од зрна. Пресметано по макроелементи внесувам доволно калории и протеини на овој начин а не ги оптеретувам моите да готват 5 пати дневно. Друг начин на кој можеш да имрповизираш е квалитетниот оброк кој ти го спремаат дома да јадеш 2 порции од него. пример во 14 саатот и во 18 саатот.

Kajgana Shop

На врв Bottom