Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Па ти стварно си бил сериозен, ја си мислев дека си саркастичен претходно во однос на тоа како се поврзани македонската плата и цената на струја. :unsure:

Тоа што имаме најмали плати, за твоја информација, е многу поврзано со цената на производот (струјата).
Кажи ми кој ја произведува струјата во Македонија? Чии работници работат во ЕЛЕМ, МЕПСО? Сигурно не се Марсовци, нели?
Штом се Македонци, значи земаат најниска плата во Европа, а сепак цената на струјата е на рамниште со Европските земји.

Епа не ја бива работата така, најниско платена работна рака во Европа да произведува и да продава продукт со цена на просек од ЕУ земји ! Тоа значи дека некој прави ненормален профит од целава ситуација.
Многу мрзам кога ќе почнат повеќе луѓе да ми одговараат а во ни едно време не читаат што сум напишал кај другите.

Прво ај прочитај што и напишав на Леандра за формирањето на цената пред да ми напише да не го зимам тоа во предвид.

Патем малце нови вести 30-40% од струјата ја увезуваме.
--- надополнето: 5 август 2012 во 23:20 ---
и пак се враќаме во „Ѓаволскиот круг„
Струјата спаѓа во социјална категорија и затоа треба да се контролира со висината на најмалата плата :)
Ако се прави тоа тогаш ќе треба да се субвенционира со другите ПРОФИТАБИЛНИ делови од економијата.

И тогаш влегуваме во уште полош "Ѓаволски круг" ,уствари во тој круг сме веќе 20 години.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.597
Поени од реакции
59.366
јас никогаш не лажам!
Изгледа тоа "Недела ефтина од 13-16 и 22-07" не важи :D
На странава вика од Сабота 22:00 до понеделник 07:00, што значи недела повторно ќе си има ефтина

А иначе саатите мислам ќе поминат по куќите да ги наштелуваат по новово, без ефтина струја преку ден...или не ?

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Оф боже идеолошки неписмен народ.
ВМРО и СДСМ се обете социјалистички партии ( јас си ги викам комунисти ) тоа што они си играат левица десница воопшто не е релевантно.
А овие се комунисти зошто се од zeitgeist иди види што претставува zeitgeist...
..
Јас не реков дека они се неписмени ( дека немам зборено со нив ) али реков дека ти си неписмен кога не можеш да направиш разлика помеѓу социјалисти и НЕ-социјалисти..
кој тоа беше неписмен??кој тоа не може да направи разлика меѓу бело и црно? :facepalm: абе ајде на спиење, не треси глупости..

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Многу мрзам кога ќе почнат повеќе луѓе да ми одговараат а во ни едно време не читаат што сум напишал кај другите.

Прво ај прочитај што и напишав на Леандра за формирањето на цената пред да ми напише да не го зимам тоа во предвид.

И дали по твојата логика ако во Македонија се најде нафта како во Катар треба да ја продаваме по 10 денари литро на Запад зошто цените во Македонија се ниски ?

Патем малце нови вести 30-40% од струјата ја увезуваме.
Баш би било добро да најде некој информации колку вистински увезуваме на годишно ниво.

Според паралелата Катар - Македонија, си ја промашил поентата во вториот дел. Катар е меѓу првите 10 земји за најевтин бензин во светот, т.е за граѓаните што живеат во Катар.
Истиот муабет е и за производството на струја во Македонија, доколку ние самите го произведуваме, на нас самите можеме да си го продаваме поевтино.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
кој тоа беше неписмен??кој тоа не може да направи разлика меѓу бело и црно? :facepalm: абе ајде на спиење, не треси глупости..
Дали со двете цитирања сакаше да посочиш на нешто објасни се ?

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Изгледа тоа "Недела ефтина од 13-16 и 22-07" не важи :D
На странава вика од Сабота 22:00 до понеделник 07:00, што значи недела повторно ќе си има ефтина

А иначе саати мислам ќе поминат по куќите да ги наштелуваат по новово, без ефтина струја преку ден...или не ?
доколку немаш дигитален саат (имаш аналоген ) ке дојдат да го штелуваат а доколку имаш дигитален веќе е наштелуван :)

а за тоа со увозот на струја дека се прават многу големи превари се прават пред неколку години имаше и афера дека намерно не работеле дел од хидроцентралите само за да се увезе струја и слично.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Дали со двете цитирања сакаше да посочиш на нешто објасни се ?
јасно и гласно се посочува на неписмениот..ајде апчето и на спиење ти реков, доста ни се владини глупости, уште ти ни фалиш овде..

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Баш би било добро да најде некој информации колку вистински увезуваме на годишно ниво.

Според паралелата Катар - Македонија, си ја промашил поентата во вториот дел. Катар е меѓу првите 10 земји за најевтин бензин во светот, т.е за граѓаните што живеат во Катар.
Истиот муабет е и за производството на струја во Македонија, доколку ние самите го произведуваме, на нас самите можеме да си го продаваме поевтино.
Да али Катар произведува можеби 100 пати повеќе нафта од што користат.Замислете Македонија да можеше да произведува 100 пати повеќе струја од што користиме сметките по 100-200 денари ќе беа ако воопшто и имаше потреба за сметки.

Поентата не беше колку Катар продава дома туку на тој што му одговарав викаше дека работниците кои работеле за ЕЛЕМ која произведувала струја имале ниски плати и според тоа цената на струјата била ниска и за толку требало да ја продаваат.

Таа логика и комплетна глупост.И катар да имаше нафта колку што имаме ние струја или да покрие само 70% од своите побарувачки ќе имаше цени на нафта како во цел свет.

Во секој случај дадов екстремно глуп пример .:giggle:
--- надополнето: 5 август 2012 во 23:29 ---
јасно и гласно се посочува на неписмениот..ајде апчето и на спиење ти реков, доста ни се владини глупости, уште ти ни фалиш овде..
Ајде де кажи што се глупостите не се срами баш сакам да прочитам.Не за друго знам колку ќе си ја покажеш неписменоста со тоа што ќе напишеш.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ако месец август и септември се чувствува толку силно поскапувањето тогаш кај ни е крајот! (да не испадне дека не сме се разбрале дека ја бранам повисокота цена, моето мислење го напишав погоре мислам на 28 страна) Зашто ги спомнувам овие месеци? Прво не се трошат пари на греење ( со исклучок на почеток на август кога во помала количина се троши за ладење) и другото уште побитно е што овие два месеци се месеци на трошење пари (курцање). Официјално македонската економија е најсилна тој период заради во помал дел странските туристи преку лето и клучното (кој не сфатил) е заради гастербајтерите, тие што работат во странство доаѓаат дома за одморите и праќаат пари на нивните семејства, па така се кречи се реновира по дома се купува нешто ново, се доправа куќа и сл. со тоа се стимулира целокупната економија има пари и за другите кои продаваат и сл. Но затоа ноември и првата половина на декември се месеци на македонскиот срвајвр па така ако социјалниот притисок сега е голем замислите како би било во овие месеци а ако на тоа се додаде дека сметките за август ќе стигнат во септември а ќе се платат (по нашата навика ) на крајот на месецот сеп накај октомври, кога и реално ќе треба од џеб да се дадат повеќе пари него вообичајно, тогаш ефектот на незадоволство и чувството на осиромашуање би бил поголем. Ова и како совет до организаторите на протестите да имате во предвид распоредот да ви биде таков да има почести протести кои би биле редовни, би се спроведувале подолг период и би кулминирале во тој период октмоври - ноември кога би дошле и поголем број луѓе и реално шансите да се издејствува нешто би биле поголеми, секако ја подржувам таа акција и сметам дека треба да се започне што побрзо. Јас најавувам дека ќе присуствувам утре на протестот. Поздрав и се надевам утре ќе се видиме во поголем број.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..Јас најавувам дека ќе присуствувам утре на протестот. Поздрав и се надевам утре ќе се видиме во поголем број.
Ќе имате и сеирџии како оној генијалецот над тебе, да се сити на проблемите во Македонија, а потајно да се надева дека ВИЕ ќе му ги решите проблемите..а ако не успеете, ќе пише веднаш еден пост во кој победнички ќе напише "ете ви реков јас"..

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ќе имате и сеирџии како оној генијалецот над тебе, да се сити на проблемите во Македонија, а потајно да се надева дека ВИЕ ќе му ги решите проблемите..а ако не успеете, ќе пише веднаш еден пост во кој победнички ќе напише "ете ви реков јас"..
od 1939 do 1941 znaes kolku partizani imalo vo makedonija desetina posle 45 skoro 2 000 000 :)

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Јас сум неутрален кога е во прашање протестот...дефинитивно не одам...прво скептичен сум дека ќе се постигне нешто а второ дури и ако се постигне може неговиот ефект да е полош од самиот проблем. Што може да се направи со овој протест ич не ми е јасно. Дури и да се намали цената на струјата ЕЛЕМ ќе си ја покрива дупката од буџет и ќе се крати на други трошоци или ќе се зголемата даноци исто срање друго издање. За вакви глупости не арчам патики...плус и сонцево пржи и тоа прописно.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јас сум неутрален кога е во прашање протестот...дефинитивно не одам...прво скептичен сум дека ќе се постигне нешто а второ дури и ако се постигне може неговиот ефект да е полош од самиот проблем. Што може да се направи со овој протест ич не ми е јасно. Дури и да се намали цената на струјата ЕЛЕМ ќе си ја покрива дупката од буџет и ќе се крати на други трошоци или ќе се зголемата даноци исто срање друго издање. За вакви глупости не арчам патики...плус и сонцево пржи и тоа прописно.
Stefus elem neka si go resava problemot preku namaluvanje na partiskite vrabotuvanja i otkazuvanje od ideata za barоkni fasadi i slicni gluposti, a vladata mesto da frlase pari vo spomenici, vrbi,plazi i palmi i sl drugi gluposti trebase da investira vo energetika i gasovodi za da imaa alternativa lugeto da mozea da se grejat i gotvat na plin ke go kopiram moeto prethodno mislenje mislam na ista branova dolzina deka sme.

ПРЕРОДБАТА ПРОДОЛЖУВА! Не, сериозно ви кажувам можеби реално и пазарно и сега струјата е ефтина можеби треба да биде едно 60-70% поскапа од сега за да има средства за инвестиции, но ние имаме многу низок стандард за вакви цени. ПРОБЛЕМОТ е што немаме алтернатива, глумат тужење владата и мапас околу плинот само за да го продаваат по скапа цена и да не прават гасовод затоа што некој прави пари од скапа струја и плин, некој има татко (на министер од владата) што има фирма за увоз на струја, ако има плин, гасовод до топланите парното ке биде дупло поефтино од сега, тоа го бара и топлификација, ама тогаш ќе нема кој да продава мазут по висока цена. Многу ми е траги-комично што владини мегафони како латас и миленко, му се закануваат на хаџимишев за цената на парното божем он ја поскапел. Демек го бранат овие херои стандардот на граѓаните. Да нема дилеми ни директорите ни бизнисмените немаат врска со цените што ги определува "независната" регулаторна комисија значи таа ги определува цените а не макпетрол или топлификација или окта, е сега како се избираат членовите? Така лесно и независно :) треба да одлучи собранието па така директор на регулаторна е бивш функционер на вмро дпмне и уште двајца тројца бивши ченови (нормално на истата партија) кои заедно имаат мнозинство во комисијата. А ова дека се бивши членови и функционери треба да гарантира за нивната објективност и непристрасност (боже сачувај)

Kajgana Shop

На врв Bottom