Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Ако може тие што се разбираат, да ме посоветуваат дали е добар распоредов што го применувам, дали треба нешто да се искорегира , додаде или одземе ке ве замолам :) Висок сум 170, тежам 64 КГ

Доручек 09:00 часот ( 2 кришки црн леб + урда + 5 белки од јајца + 1 домат + јогурт или млеко)
(десерт веднаш по доручекот си правам овошна салата , зависи што имам дома лубеница, диња, јаболка, круши, портокали, мандарини, јагоди, банани се тоа сецкани заедно во тањир)
Од 10:30 - 12:30 часот (тренинг)
Ручек 13:30 часот (пилешки гради, грав, мисиркино месо, варен грашок, варен бел ориз со копани, варен спанаќ и риба обично туна или сардина концервирани)

Вечера 21:30, 22:30 зависи кога како ми се јаде (2 кришки црн леб, гроздов џем или мед со чаша млеко)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Ако може тие што се разбираат, да ме посоветуваат дали е добар распоредов што го применувам, дали треба нешто да се искорегира , додаде или одземе ке ве замолам :) Висок сум 170, тежам 64 КГ

Доручек 09:00 часот ( 2 кришки црн леб + урда + 5 белки од јајца + 1 домат + јогурт или млеко)
(десерт веднаш по доручекот си правам овошна салата , зависи што имам дома лубеница, диња, јаболка, круши, портокали, мандарини, јагоди, банани се тоа сецкани заедно во тањир)
Од 10:30 - 12:30 часот (тренинг)
Ручек 13:30 часот (пилешки гради, грав, мисиркино месо, варен грашок, варен бел ориз со копани, варен спанаќ и риба обично туна или сардина концервирани)

Вечера 21:30, 22:30 зависи кога како ми се јаде (2 кришки црн леб, гроздов џем или мед со чаша млеко)
Што ти е целта ?

3 оброка ти се малце..вечерата ти е лоша.

ОДМА не ја јади салата,изеди ја накај 10 саат

за доручек најбоље е овес/мусли со млеко. а јајцата,стави ги за вечера,со урдата и лебот.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Што ти е целта ?

3 оброка ти се малце..вечерата ти е лоша.

ОДМА не ја јади салата,изеди ја накај 10 саат

за доручек најбоље е овес/мусли со млеко. а јајцата,стави ги за вечера,со урдата и лебот.
1 Кога велиш 3 оброка ми се малце , што би додал ?
2 Зашто вечерата ми е лоша?
3 овошната салата ја јадам пред тренинг тоа го знам ради фруктозата што ке ми даде енергија за време на тренингот
:) со оглед на тоа дека сум висок 170 тежок 64 , сакам да го задржам овие бројки.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
1 Кога велиш 3 оброка ми се малце , што би додал ?
2 Зашто вечерата ми е лоша?
3 овошната салата ја јадам пред тренинг тоа го знам ради фруктозата што ке ми даде енергија за време на тренингот
:) со оглед на тоа дека сум висок 170 тежок 64 , сакам да го задржам овие бројки.
Јас имам 2 до 3 оброка со месо и компир/ориз и салата,1 овес+млеко+банана,четвртиот ми е јајца+урда и нутри леб,петиот ми е бадем/орев и еден ми е веј протеин дозерка..

башка,имаш размак од 1 саат од завршување на тренингот до оброкот после него,што е премногу лошо,у катаболизам си веќе така...одма треба да имаш оброк после тренинг,и убаци веј протеин ако не пиеш,за одма после тренинг..

вечерата ти е лоша,пошто тој последен оброк треба да се состои од споро разложувачки протеини,а ти у тоа немаш ни протеини,тоест многу малце само од лебот...ради тоа ти кажав,за доручек стави овес и млеко,а за вечера стави јајца+урда или сирење,убаци бадеми една шака на ден,земи веј протеин за одма после тренинг..

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Јас имам 2 до 3 оброка со месо и компир/ориз и салата,1 овес+млеко+банана,четвртиот ми е јајца+урда и нутри леб,петиот ми е бадем/орев и еден ми е веј протеин дозерка..

башка,имаш размак од 1 саат од завршување на тренингот до оброкот после него,што е премногу лошо,у катаболизам си веќе така...одма треба да имаш оброк после тренинг,и убаци веј протеин ако не пиеш,за одма после тренинг..

вечерата ти е лоша,пошто тој последен оброк треба да се состои од споро разложувачки протеини,а ти у тоа немаш ни протеини,тоест многу малце само од лебот...ради тоа ти кажав,за доручек стави овес и млеко,а за вечера стави јајца+урда или сирење,убаци бадеми една шака на ден,земи веј протеин за одма после тренинг..
ПЕРФЕКТЕН ПОЈАДОК
- 4-6 белки со 2 цели јајца
- порција овесни снегулки
- 1 банана
- 525 калории, 38 g протеин, 59 g јагленохидрати, 15 g масти

Зошто ?
Јајца – класифицирани како едни од најомилените јадења на бодибилдерите, лесни се за дигестија , а тоа овозможува што побрзо аминокиселните да стигнат до истоштените мускули кои не добиле хранливи материи додека сте спиеле. Овесните снегулки се богати со сложени јагленохидрати, а бананата содржи фруктоза и калиум, кои го подржуваат создавањето на гликогенот во црниот дроб и го минимизираат катаболизмот во телото.
• Совет за оние што тешко зголемуваат мускулна маса
Наместо со вода, подгответе ги овесните снегулки со 400 ml нискомаслено млеко. Ова додава екстра 16 грама протеин, 24 грама јагленохидрати и 4 грама масти.
• Совет за оние што сакаат да намалат телесни масти
Исфрлете ги жолчките, јадете ги само белките од јајцата, за да ги намалите калориите кои доаѓаат од масти, и заменете ја бананата со една порција јагоди за да “заштедите” додатни 50 калории.
ПЕРФЕКТЕН РУЧЕК
- 200-250 грама чисто телешко месо
- 2 порции тестенини
- 1 порција брокули
- 700 калории, 60 g протеин, 83 g јагленохидрати, 13 g масти

Зошто ?
За градење мускулна маса, нема ништо подобро од телешкото месо кое природно содржи креатин, сите потребни амино киселини и голем спектар на Б витамини и има голема количина на железо во составот. Тестенините обезбедуваат јагленохидрати кои се неопходни за енергија, а брокулите содржат состојки кои помагаат при намалување на телесните масти.
Одберете по масно телешко месо. Додатните масти и калории го зачувуваат трошењето на гликогенот и протеините за зголемување на мускулниот раст.

Контролирајте го внесот на јагленохидрати во овој оброк – изедете половина од порцијата тестенини, а зголемете ја порцијата на брокули, кои имаат ниска содржина на калории и се богати со фибриди, кои го намалува чувството на глад.
ПЕРФЕКТНА УЖИНА ПРЕД ТРЕНИНГ
(1 час пред тренинг)
- 1 порција обезмастено сирење
- 4 парчиња интегрален леб со гроздов џем.
- 532 калории, 35 g протеин, 89 g јагленохидрати, 4 g масти
Зошто ?
Протеините кои ги содржи сирењето, овозможуваат аминокиселини да има во крвта за време на тренингот. Гроздовиот џем содржи шеќер, кој го иритира инсулинот за да минимизира мускулно распаѓање. Интегралниот леб содржи “спори” јагленохидрати, кои спречуваат нагол пад на шеќерот во крвта кој настанува при јадењето на оброк кој содржи само шеќер.
• Совет за оние кои тешко зголемуваат мускулна маса
Додадете повеќе од џемот за да го спречите трошењето на гликогенот.
• Совет за оние кои сакаат да намалат телесни масти
Намалете на 2 парчиња од интергралниот леб, но не го изфрлајте џемот кој ке ви овозможи извор на брза енергија.
ПЕРФЕКТЕН ОБРОК ЗА ПОСЛЕ ТРЕНИНГ
- Whey протеин ( 2 дози измешани со вода)
- 1 порција ориз со 60-70 грама суво грозје
- 549 калории, 45 g протеин, 91 g јагленохидрати, 2 g масти

Зошто ?
Опоравување и растење. Брзо дигестирачки протеин и јагленохидрати за да го забрзаат опоравокот после тренингот. Whey протеинот е одличен избор на аминокиселини, додека оризот и сувото грозје нудат концентрирани јагленохидрати кои го поттикнуваат лачењето на инсулинот за мускулен опоравок.
Зголемете ја порцијата на сувото грозје за повеќе прости јагленохидрати.
Изедете пола порција ориз и 30-40 грама суво грозје.
ПЕРФЕКТЕН ОБРОК ЗА БИЛО КОЕ ВРЕМЕ ВО ДЕНОТ
( Мисиркин сендвич)
- 2 парчиња интегрален леб
- 2 порции обезмастено сирење
- 1 порција мисиркини гради
- Сенф
- 316 калории, 36 g протеин, 34 g јагленохидрати, 4 g масти
Зошто ?
Балансиран внес на протеини, јагленохидрати и масти во овој сендвич е погодно во било кое време од денот за градење на мускулна маса.
Додадете една чаша нискомаслено млеко и парче овошје ако имате побрз метаболизам.
Користете интегрален леб со помалку јаглехидрати за да ги контролирате калориите.
ПЕРФЕКТНА ВЕЧЕРА
- 200-250 грама пилешки стек
- 2 средни компири
- 1 порција мешавина од грашок, пченка и моркови
- 603 калории, 69 g протеин, 61 g јагленохидрати, 7 g масти
Зошто ?
Комбинацијата од јагленохидрати и чист протеин го зголемува нивото на инсулин во крвотокот, создавајќи идеална хормонална средина која е погодна за мускулен раст. Компирите се дигестираат споро, одржувајки ја таа средина идеална, и протеин кој е низок во содржина на масти , како што е пилешкиот стек, е идеален за одржување на мастите во телото на ниско ниво.
Додадете една голема чаша млеко/јогурт низок во содржина на масти и згответе го пилешкиот стек со маслиново масло за додатни протеини и омега 3 масни киселини за да го зголемат мускулниот раст.
Изедете пола од порцијата на компирот , и додадете грашок во порцијата од зеленчук, затоа што се ниски во содржина на калории.
Ми се допаѓа распоредов, сакам секој ден да го пременувам, освен за ручекот што ке конзумиран и други работи, сакам да го почнам да го применувам бар 1 месец како почетник , ти што велиш?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
ПЕРФЕКТЕН ПОЈАДОК
- 4-6 белки со 2 цели јајца
- порција овесни снегулки
- 1 банана
- 525 калории, 38 g протеин, 59 g јагленохидрати, 15 g масти

Зошто ?
Јајца – класифицирани како едни од најомилените јадења на бодибилдерите, лесни се за дигестија , а тоа овозможува што побрзо аминокиселните да стигнат до истоштените мускули кои не добиле хранливи материи додека сте спиеле. Овесните снегулки се богати со сложени јагленохидрати, а бананата содржи фруктоза и калиум, кои го подржуваат создавањето на гликогенот во црниот дроб и го минимизираат катаболизмот во телото.
Наместо со вода, подгответе ги овесните снегулки со 400 ml нискомаслено млеко. Ова додава екстра 16 грама протеин, 24 грама јагленохидрати и 4 грама масти.
Исфрлете ги жолчките, јадете ги само белките од јајцата, за да ги намалите калориите кои доаѓаат од масти, и заменете ја бананата со една порција јагоди за да “заштедите” додатни 50 калории.

ПЕРФЕКТЕН РУЧЕК
- 200-250 грама чисто телешко месо
- 2 порции тестенини
- 1 порција брокули
- 700 калории, 60 g протеин, 83 g јагленохидрати, 13 g масти

Зошто ?
За градење мускулна маса, нема ништо подобро од телешкото месо кое природно содржи креатин, сите потребни амино киселини и голем спектар на Б витамини и има голема количина на железо во составот. Тестенините обезбедуваат јагленохидрати кои се неопходни за енергија, а брокулите содржат состојки кои помагаат при намалување на телесните масти.
Одберете по масно телешко месо. Додатните масти и калории го зачувуваат трошењето на гликогенот и протеините за зголемување на мускулниот раст.

Контролирајте го внесот на јагленохидрати во овој оброк – изедете половина од порцијата тестенини, а зголемете ја порцијата на брокули, кои имаат ниска содржина на калории и се богати со фибриди, кои го намалува чувството на глад.

ПЕРФЕКТНА УЖИНА ПРЕД ТРЕНИНГ
(1 час пред тренинг)
- 1 порција обезмастено сирење
- 4 парчиња интегрален леб со гроздов џем.
- 532 калории, 35 g протеин, 89 g јагленохидрати, 4 g масти

Зошто ?
Протеините кои ги содржи сирењето, овозможуваат аминокиселини да има во крвта за време на тренингот. Гроздовиот џем содржи шеќер, кој го иритира инсулинот за да минимизира мускулно распаѓање. Интегралниот леб содржи “спори” јагленохидрати, кои спречуваат нагол пад на шеќерот во крвта кој настанува при јадењето на оброк кој содржи само шеќер.
• Совет за оние кои тешко зголемуваат мускулна маса
Додадете повеќе од џемот за да го спречите трошењето на гликогенот.
• Совет за оние кои сакаат да намалат телесни масти
Намалете на 2 парчиња од интергралниот леб, но не го изфрлајте џемот кој ке ви овозможи извор на брза енергија.

ПЕРФЕКТЕН ОБРОК ЗА ПОСЛЕ ТРЕНИНГ
- Whey протеин ( 2 дози измешани со вода)
- 1 порција ориз со 60-70 грама суво грозје
- 549 калории, 45 g протеин, 91 g јагленохидрати, 2 g масти

Зошто ?
Опоравување и растење. Брзо дигестирачки протеин и јагленохидрати за да го забрзаат опоравокот после тренингот. Whey протеинот е одличен избор на аминокиселини, додека оризот и сувото грозје нудат концентрирани јагленохидрати кои го поттикнуваат лачењето на инсулинот за мускулен опоравок.
Зголемете ја порцијата на сувото грозје за повеќе прости јагленохидрати.
Изедете пола порција ориз и 30-40 грама суво грозје.

ПЕРФЕКТЕН ОБРОК ЗА БИЛО КОЕ ВРЕМЕ ВО ДЕНОТ
( Мисиркин сендвич)
- 2 парчиња интегрален леб
- 2 порции обезмастено сирење
- 1 порција мисиркини гради
- Сенф
- 316 калории, 36 g протеин, 34 g јагленохидрати, 4 g масти

Зошто ?
Балансиран внес на протеини, јагленохидрати и масти во овој сендвич е погодно во било кое време од денот за градење на мускулна маса.
Додадете една чаша нискомаслено млеко и парче овошје ако имате побрз метаболизам.
Користете интегрален леб со помалку јаглехидрати за да ги контролирате калориите.

ПЕРФЕКТНА ВЕЧЕРА
- 200-250 грама пилешки стек
- 2 средни компири
- 1 порција мешавина од грашок, пченка и моркови
- 603 калории, 69 g протеин, 61 g јагленохидрати, 7 g масти

Зошто ?
Комбинацијата од јагленохидрати и чист протеин го зголемува нивото на инсулин во крвотокот, создавајќи идеална хормонална средина која е погодна за мускулен раст. Компирите се дигестираат споро, одржувајки ја таа средина идеална, и протеин кој е низок во содржина на масти , како што е пилешкиот стек, е идеален за одржување на мастите во телото на ниско ниво.
Додадете една голема чаша млеко/јогурт низок во содржина на масти и згответе го пилешкиот стек со маслиново масло за додатни протеини и омега 3 масни киселини за да го зголемат мускулниот раст.
Изедете пола од порцијата на компирот , и додадете грашок во порцијата од зеленчук, затоа што се ниски во содржина на калории.

Ми се допаѓа распоредов, сакам секој ден да го пременувам, освен за ручекот што ке конзумиран и други работи, сакам да го почнам да го применувам бар 1 месец како почетник , ти што велиш?

Применувај,но се дур не пресметаш колку калории трошиш а колку внесуваш,нема да можеш да стигнеш до било која цел.

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Pa jas mislam deka e dovolno 2 saata trening sekoj den so rasporedov neli :)

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Мислити, срати, и цвече брати - није исто.
Израчунај си.
незнам како се рачуна , јас сим почетник и не сум мн навлезен во бодибилдингот , а вие ако сте професионалци кажете како се рачуна бидејки јас само прашувам и чекам одговор од вас добрите момци :)

Jas neznam kako da vidam kolku kalorii sum potrosil posle trening ? :D kako li se racuna toa ?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
незнам како се рачуна , јас сим почетник и не сум мн навлезен во бодибилдингот , а вие ако сте професионалци кажете како се рачуна бидејки јас само прашувам и чекам одговор од вас добрите момци :)

Jas neznam kako da vidam kolku kalorii sum potrosil posle trening ? :D kako li se racuna toa ?
http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/

Следи ги упатствата за да го пресметаш базалниот метаболизам. После треба да го помножиш тој број со фактор за активност за да добиеш колку калории трошиш на ден,
За мене е 2500 калории. Ако јадам 500 калории плус значи 3000 ќе качувам маса. Ако јадам 2000 калории ќе топам маса.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Јас сакам само да прашам дали е здраво секој ден по 3 јајца да јадм од сабајле ( секако само белки без жолчките) ?

Жолчките не се толку страшни, 3 цели се подобра опција од 3 белки.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
http://motivirajse.wordpress.com/2012/08/05/крцкаво-протеински-леб/
Еве ви вкусен,без шеќер,високо протеински,ниско маслен леб :) што се прави за саат и половина.
Вејот ја губи стабилноста и нутритивната вредност кога е изложен на поголеми температури, што значи во старт изгаси ја можноста да го вметнуваш овој рецепт во протеинска исхрана.

S

Stef Bachatero

Гостин
Член од
30 јули 2012
Мислења
22
Поени од реакции
4
ДНК и тоа како е докажана. Всушност тоа е единствениот точен фактор кој може да каже и потврди што се случува во своето сопствено тело , само ние Македонците на се гледаме со затворени очи, како слепци сме. Кој гарантира дека било кое лице воопшто смее да внесува протеини и тоа во облик на пола кило месо дневно. Има одредени фактори во секое тело поединечно што не дозволуваат внесување на месо или житарки или било кој друг продукт. Згора на тоа поради одредени здравствени причини не секој смее да вежба интензивно, како што беше мојот случај.

Kajgana Shop

На врв Bottom