Легална борба против ЕВН и Топлификација

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Може многу да се направи ако се исфорсира владата да се либерализира пазарот на енергенси.

Знаеш дека им бараат 40% од профитот и низа други работи на тие што ќе инвестираат во Чебрене и Галиште?

Во истотот време Грчка компанија им нудеше 28% и обнова на сите патишта во мариовско и ги одбиле дека било многу малце за владата.

Па да ми рече некој јас да фрлам 700 + милиони а он ништо и јас да имам после 4-6 години 60% од ќарот а он 40% ќе го наречам будала.
ЌЕ ВЕ МОЛАМ СЕГА ЗА СЕГА ПИШЕТЕ И ПП НА PLAVOOKA ИЛИ ИЗЈАСНЕТЕ СЕ ТУКА НА ТЕМАВА КОЈ Е ДА ОДИМЕ НАЈКУЛТУРНО СО ГРАЃАНСКА ИНИЦИЈАТИВА СО КОЈА ЌЕ СИ ГИ ЗАШТИТИМЕ НАШИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Ова што ти го кажуваш не е практично туку е "мелење празна слама"! Единствено нешто што треба да не интерсира е како да ги намалиме цените! Ништо друго!
Што си по професија/занимање?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Јас имам конкретни примери за мојата пазарна логика МОБИЛНА ТЕЛЕФОНИЈА И КАБЛОВСКА ТЕЛЕВИЗИЈА.
Кој пазарен систем кога цените на импулсите од сите три оператори се слични, исто е и со цената на кабловската.

Член од
3 август 2012
Мислења
3
Поени од реакции
3
Со референдум нема да се постигне ништо. Тоа е јасно и очигледно од било какви избори кои се организираат во државава. Ги знаеме резултатите. Јас, лично сум засегната од конкретните случувања бидејќи магистрирав на оваа тема и воопшто не ми се допаѓа кон што водат овие мерки. Инаку веројатно веќе знаете, утре има протести
https://www.facebook.com/events/397646086963888/

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Со референдум нема да се постигне ништо. Тоа е јасно и очигледно од било какви избори кои се организираат во државава. Ги знаеме резултатите. Јас, лично сум засегната од конкретните случувања бидејќи магистрирав на оваа тема и воопшто не ми се допаѓа кон што водат овие мерки. Инаку веројатно веќе знаете, утре има протести
Не се утре, туку идната сабота!!!

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Големо извинување за оф топик, ама морам:
Просечна бруто плата во Германија - 2200 долари (збориме за пожарникари, возачи на автобуси, рецепционисти):
http://www.worldsalaries.org/germany.shtml
Просечна бруто плата во Македонија- 400- долари
http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=40
И збориме за ,,дури“ 15 посто помала цена на струјата?
Оваа благо речено, дебилна споредба, доволно кажува дека станува збор за партија, која, ти си знаеш.
Он малце:
Јас си дадов поддршка на акцијата, поддржувам секаков вид акција, каква и да е, се со цел да се излезе од она типично македонското ....
Ај прочитај што напиша тој што му одговарав.Тој викаше ако се либерализира пазарот на струја целата струја произведена во Македонија ќе се продавала надвор од земјата и ние ќе сме гледале на свеќа.

Па го прашував кој тоа поскапо ќе ја плаќа од нас кога имаме само 15% поефтина струја од Германија.Тоа е и небулозата посебно кога не прават како сме имале најефтина струја во регионот.

Но од друга страна либерализација на пазарот ќе донесе доста инвестиции во производство а со тоа и работи.

Другпат затоа не се расфрлај многу со партии како што реков на почетокот на постот зошто е смешно.Посебно кога од двете комунистички партии ме обвинуваат дека сум член на другата.
--- надополнето: 3 август 2012 во 18:41 ---

Многу е различно кога на сите им мава по новачник тогаш сите се активираат.Само финтата е да се направи референдум за правилна работа а тоа е либерализација на пазарот и вадење на владата од енергетиката.

Референдумот ќе мора да се почитува ако помине а кога се работи за пари сигурен сум дека ќе помине.

Член од
3 август 2012
Мислења
6
Поени од реакции
9
Може многу да се направи ако се исфорсира владата да се либерализира пазарот на енергенси.

Знаеш дека им бараат 40% од профитот и низа други работи на тие што ќе инвестираат во Чебрене и Галиште?

Во истотот време Грчка компанија им нудеше 28% и обнова на сите патишта во мариовско и ги одбиле дека било многу малце за владата.

Па да ми рече некој јас да фрлам 700 + милиони а он ништо и јас да имам после 4-6 години 60% од ќарот а он 40% ќе го наречам будала.
Истото се случи и со ТАВ кога го "приватизираа" аеродромот. Знам од многу блиски извори дека кога ги договараа условите, сопственикот на ТАВ сакаше да откаже се' поради алчноста на владата. Беше фрапиран од бесрамноста конкретно на двајца функционери по кои нормално сите се согласија. ТАВ имаат товарни авиони со кој се врши пренос на стока. Во самите технички авиони има 10 седишта за превоз на патници. Алчноста на Владата отиде дотаму да го условува ТАВ да го добие тендерот под услов да ги користат тие 10 седишта за ПРИВАТНИ ЦЕЛИ НА ЧЛЕНОВИ ОД ВЛАДАТА ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ. Па сега видете каде е црвената линија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Истото се случи и со ТАВ кога го "приватизираа" аеродромот. Знам од многу блиски извори дека кога ги договараа условите, сопственикот на ТАВ сакаше да откаже се' поради алчноста на владата. Беше фрапиран од бесрамноста конкретно на двајца функционери по кои нормално сите се согласија. ТАВ имаат товарни авиони со кој се врши пренос на стока. Во самите технички авиони има 10 седишта за превоз на патници. Алчноста на Владата отиде дотаму да го условува ТАВ да го добие тендерот под услов да ги користат тие 10 седишта за ПРИВАТНИ ЦЕЛИ НА ЧЛЕНОВИ ОД ВЛАДАТА ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ. Па сега видете каде е црвената линија.

ЗА тоа и зборам ако сакаме да нема корупција треба да се одземаат должностите на власта а со тоа и нивната моќ.Сега имаат премногу должност/моќ.

Ова е совршен момент револтот да се искористи преку иницијатива или референдум да им се одземе моќта за енергенси.Кога ќе почне таа вода да тече ќе си пробие пат преку даноци до министерства и на крај државна администрација.

Комунистичките методи што некој ги бараат со кој едноставно цената на струја треба да " се снижи" не само што историски се виде дека не успеваат туку веќе станува и траги комично да се бараат.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Партии, производство, потрошувачка, цени, лични препукувања, неписменост, тролање, незнаење колку е два и два... Се видов на темава! И уште ќе гледам најверојатно... :pos:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Партии, производство, потрошувачка, цени, лични препукувања, неписменост, тролање, незнаење колку е два и два... Се видов на темава! И уште ќе гледам најверојатно... :pos:
Бравос тоа ни треба во Македонија повеќе сеирџии кои се вртат на шега зошто ништо не сакаат да почнат од страв од неуспех.

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Бравос тоа ни треба во Македонија повеќе сеирџии кои се вртат на шега зошто ништо не сакаат да почнат од страв од неуспех.
Малку е веројатно да успее...ЕВН е приватен монопол компанија и ја боли таквото за граѓаните што мислат за неа. Владата нема ни способности ни амбиција да преземе ништо повеќе. А даноци нема да намали бидејќи „ќе морале да престанат да им даваат млеко на бебињата ако ги намалат даноците“ да национализира нема шанси...џабе ќе си ги арчиме опинците за да протестираме.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Малку е веројатно да успее...ЕВН е приватен монопол компанија и ја боли таквото за граѓаните што мислат за неа. Владата нема ни способности ни амбиција да преземе ништо повеќе. А даноци нема да намали бидејќи „ќе морале да престанат да им даваат млеко на бебињата ако ги намалат даноците“ да национализира нема шанси...џабе ќе си ги арчиме опинците за да протестираме.
Џабе арчиш и јазик да објаснуваш... Некој бара капитализам - еве капитализам! Приватна компанија - ќе те влече за нос колку што сака бидејќи никој друг освен неа не е газда :) Појасно од твоето мислење здравје ама ајде де... Кој да го разбере!

За да се одбрани некој „легално” треба да ги познава и законските одредби (lex, legis итн...) но ниту Л не видов од тие поими на темава. Кој е законот? Има некој што го знае? Има некој којшто ќе воведе „национална тарифа” на приватна компанија? Кои се законските одредби за сето тоа?

Само празни дискусии на тема со одличен наслов а никаква конструктивност.

Kajgana Shop

На врв Bottom