Легална борба против ЕВН и Топлификација

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Добро, тогаш ајде колеги правници, ве повикувам да составиме документ со добра содржина. Јас во меѓувреме ќе се информирам што и како треба.

Имаш некои сугестии околу содржината???

Само масовни протести може да се постигне нешто.
Со документиве со глупостиве.. додека се направи нешто се ќе се заборави.. А и никој нема да ја сфати сериозноста на ситуацијата.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Добро, тогаш ајде колеги правници, ве повикувам да составиме документ со добра содржина. Јас во меѓувреме ќе се информирам што и како треба.

Имаш некои сугестии околу содржината???

Либерализација на пазарот и да нема мешање на власта во енергетика.
Сакам да можам со кого сакам да си склучам договор и од него да купувам струја.
--- надополнето: 3 август 2012 во 16:41 ---

Јас мислам дека само масовни протести му е мајката.
Со документиве со глупостиве.. додека се направи нешто се ќе се заборави.. А и никој нема да ја сфати сериозноста на ситуацијата.
Ти треба документ за кој ќе се прават протести и ќе се врши притисок да се претвори во закон.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Само масовни протести може да се постигне нешто.
Ако има и масовен протест, кажи, јави ми на ПП, ќе дојдам.
Јас се залагам и за легално активирање, да ги покриеме и двете сфери;)
Не би рекла дека црно на бело е глупост...тоа е траен доказ, а протестите траат ден-два и потоа ништо.
Не за потценувај моќта на пишаниот збор;)

Не знам дали виде, ве чекам 100 души на ПП да видам дали има јунаци за граѓанска иницијатива. Ако има, уште наредната недела правиме и поднесуваме документ.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Луѓе џабе бладате : Македонија увезува електрична енергија а секој увоз налага повисока таксација и повисоки цени. Споредете тоа што е увезено со тоа што е произведено и ќе ви стане јасно зошто е скапа струјата...

Легално не може овде ништо да се направи бидејќи најлегално е една компанија да ги утврди цените на нејзиниот производ - во случајов електрична енергија - на еден пазар на кој нема конкуренција.

И да не вртам многу : џабе се и протести и се живо и диво кога во овој момент ги користите бенефициите на електрична енергија - патем повеќето увозна - за да го прочитате овој пост.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Луѓе џабе бладате : Македонија увезува електрична енергија а секој увоз налага повисока таксација и повисоки цени. Споредете тоа што е увезено со тоа што е произведено и ќе ви стане јасно зошто е скапа струјата...

Легално не може овде ништо да се направи бидејќи најлегално е една компанија да ги утврди цените на нејзиниот производ - во случајов електрична енергија - на еден пазар на кој нема конкуренција.

И да не вртам многу : џабе се и протести и се живо и диво кога во овој момент ги користите бенефициите на електрична енергија - патем повеќето увозна - за да го прочитате овој пост.
Мене не ме интересира колку увезуваат, колку е скапа итн, мене ме интересира да имам денес пари да си купам леб со парите што ми стојат на располагање.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Па тогаш што не дадат да се либерлизира пазарот на производство на струја и да можат да инвестираат странци кога ние немаме пари ?

Јас реков и претходно против цените немам намера да се бунам али против системот кој е комплетно монополски и корумиран да.

Caligula

Realiziran
Член од
25 јануари 2005
Мислења
895
Поени од реакции
97
Има некоја невладина што ќе застане за граѓанска иницијатива ? Чисто информативно.
Инаку ако организирате собирање на потписи ја сум за, а и ќе донесам луѓе.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Мене не ме интересира колку увезуваат, колку е скапа итн, мене ме интересира да имам денес пари да си купам леб со парите што ми стојат на располагање.
Тоа не е ниту нивен проблем ниту предмет на темава... Кој не сака пари! :)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Има некоја невладина што ќе застане за граѓанска иницијатива ? Чисто информативно.
Инаку ако организирате собирање на потписи ја сум за, а и ќе донесам луѓе.
Пиши ми на ПП колку души сте точно...да знам дали да правиме документ.
Има ваква невладина, но морам подетално да се информирам:
http://www.opm.org.mk/

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Тоа не е ниту нивен проблем ниту предмет на темава... Кој не сака пари! :)
Токму така мој проблем е и затоа ќе го решам со протести, или не, ќе одам негде кај што има основни услови за живот.
Каде што со стандардна плата ќе можам и нешто друго да платам освен сметките.
И ќе се прашуваат во државава зошто младите бегаат од тука.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Токму така мој проблем е и затоа ќе го решам со протести, или не, ќе одам негде кај што има основни услови за живот.
Каде што со стандардна плата ќе можам нешто друго да платам освен сметките.
И ќе се прашуваат во државава зошто младите бегаат од тука.
Што можам да ти кажам освен добредојде во клубот! :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Во право си, ми текна на ова уште на почетокот. Белјата е во тоа што ако идеме undercover, многумина кои сакаат да се вклучат нема ни да знаат за акцијава.Од друга страна па сме ептен на нишан.
Изгледа ќе мора некако да проверуваме кој се има роднини во ЕВН, да не биде после "неко овде меѓу нама није наш". ;)
Имаш некој предлог како да го решиме проблемов? Пиши ми на ПП.
Не е во право треба јавно и гласно да се иде со ова да се соберат што повеќе луѓе и да се потпишат на еден единствен документ (дали тужба дали петиција и.т.н) и тој документ да се однесе до некоја институција (дали суд наш или странски дали организација на потрошувачи и.т.н)! Втор начин кој на повеќето овде би им одговарал претпоставувам е тоа да се направи виртуелно преку мејл (1000 луѓе на пример да го пратат истиот мејл)!

Caligula

Realiziran
Член од
25 јануари 2005
Мислења
895
Поени од реакции
97
На државата и е гајле, таа лапа дивиденди од граѓаните и од Т-хоум и од ЕВН. Да и беше гајле на државата немаше да плаќаме 400 денари телефонска такса,туку колку збориш толку платиш. Исто е и со ЕВН, се сеќавам на последниот фингиран судски спор од страна на државата и ЕВН. Демек владата треба да и плати пред судот во Стразбур за нанесување клевети бла бла и што уште не. Паричките што демек и ги плати владата на ЕВН си ги поделија мафијашките функционери. Така да...се е игра..Влада..ЕВН...глуп народ кој ќути коа го ебат на суво.
--- надополнето: 3 август 2012 во 17:16 ---
https://www.facebook.com/events/397646086963888/ штотуку налетав на ова

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
На државата и е гајле, таа лапа дивиденди од граѓаните и од Т-хоум и од ЕВН. Да и беше гајле на државата немаше да плаќаме 400 денари телефонска такса,туку колку збориш толку платиш. Исто е и со ЕВН, се сеќавам на последниот фингиран судски спор од страна на државата и ЕВН. Демек владата треба да и плати пред судот во Стразбур за нанесување клевети бла бла и што уште не. Паричките што демек и ги плати владата на ЕВН си ги поделија мафијашките функционери. Така да...се е игра..Влада..ЕВН...глуп народ кој ќути коа го ебат на суво.
Ова што ти го кажуваш не е практично туку е "мелење празна слама"! Единствено нешто што треба да не интерсира е како да ги намалиме цените! Ништо друго!

Caligula

Realiziran
Член од
25 јануари 2005
Мислења
895
Поени од реакции
97
Ова што ти го кажуваш не е практично туку е "мелење празна слама"! Единствено нешто што треба да не интерсира е како да ги намалиме цените! Ништо друго!
Што сакаш од народ кој вика се му е деминутив...домче,лепче,винце,пифце.... Собери 100 души...еден ВМРО-овец со по 500 денари џепарац ќе ти ги собере. Ќе останеш сам!

Kajgana Shop

На врв Bottom