Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Абе имам 25 години и последниве 5 до 6 години одам за Охрид барем на еден викенд обавезно. Само не ми е јасно како може постојано истото да се случува. Последниве години, значи искрено внимаваме со друштвово да не правиме галама, ама па сите домаќини како хистерични, мислиш те чекаат за да се расправаат. Значи си одиш дома, влегуваш во ходник, шепотиш, одиш до тоалет се вракаш и ете ти доага некој ти вика потивко, овде луге спијат. Па ако треба за да дојдам до собата што ја издаваат да пројдам помеѓу баби, вујни и останати не издавајте соби бе луѓе.

Влегувам во продавница, продавачот разговара со тој пред мене и му вика, вчера вечерта дојде со девојка дома а. И јас си мислам ке му рече браво, ја плесна ли, ама овој да ми дадеш 350 денари за нејзе. Дечково околу 18 години му вика па си отиде за еден саат она не спиеше тука, овој па не ми е гајле, друг не смее да влага во куќата/

Сега ке одам од петок до недела пак и сигурно ќе има за што да се пишува. Кажав еднаш пак ке напишам, значи одам до Охрид, зошто за превоз давам 300 ден и можам да се вратам кога сакам, и да прошетам со тие другари со кои не сум можел да се договорам за некаде на море.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Па да не сакаш туристите да си легнуваат у 20h? Дошле на одмор и сакаат да си поминат како што тие сакаат,ем за тоа плаќаат баснословни цени за смештај па зашто да не се изжуркаат за сите пари? Еднаш се жалите немало туристи,празно било,па после се жалите како не сте можеле да спиете од туристите од што лумпувале.Па кај ви е крајот вас бре?нели сте туристички град,нели очекувано е ова за такво место?Ја би ти рекол ак не ти чини-не примај туристи!

и прекини со иронијата за цените,немаш 10 години па да се инатиш.200 ден е лежалка и 50 ден паркинг од саат и сеа?можеш да го негираш тоа?
Не да легнат од 20:00.Ако можам јас ко студент во друг град кај шо привремено живеам да прекинам со музика најкасно во 1:00, можат и тие.А можат и пред/после 1:00 да излезат надвор по дискотеки, по кафичи, ноќна плажа сеедно...Имат живот и надвор од станот...А не да се дерат ко дивјаци по стан и по ходници буквално како прв пат сретнати со некаква цивилизација.Ниту па да мислат дека ходниците во зградата се за играње фудбал.Најтрагично е дека не беа средношколци, ниту основци туку постари!Ама за дивјаци и така не е лошо, строго затворени во резерват за да не одат низ град и да гледаме проблеми.Плус многу пари ќе им одат, вака пиперките секој ден се тука.
А за станот знам дека платиле само нешто ситно, станот е на нивни роднина.Не се ни пријавени за туристичка такса... барем не беа до денеска :sneaky:
После ќе викате Охриѓани вака така напаѓале туристи.Мене ич не ме заболе дали дивјаците прв пат се ‘на одмор‘, битно ми е дека во 7 сабајле сум на нозе за на работа и не сакам секој ден да не заспивам до 5 поради нечие си куропецање.Ако полицијата по 27 пати нереагирање не се позамарала, станарите ќе си преземат самите екори па ќе читаме немили наслови.
За разлика од овие набројани, постојат и нормални дечки и после 00:00-00:30 си одат в град, на враќање ќе си легнат и цел ден се на плажа.Ама разлика од култура до култура, штета најголем дел се од овие во првата група.

Јас не се жалам бре дека немало туристи, види ги сликите погоре.Или не ти се читат такви работи.Ниту па работам со туристи.Па ако се тек вакви поубо и да ги немат.Раат и ние и тие.

Ти колку години имаш да се инаетиш за цени?200 денари лежалка можда му наплатиле на некого ако го приметиле дека не е со сите, а постојат очигледно наивни луѓе доста.На крај краева, никој не ги терал со сила по лежалки, седни си на маса или на празен простор, не ми негирај дека немало таква опција.
Кога сме веќе кај некакви измислици, Ацид уште не ми кажа на кое место наплаќале по 10 денари коцка мраз.Па нели имаше сигурни информации?!Баш сакав да одам да проверам...а за такви работи верувај брзо ќе чуевме и по нашите ценети медиуми да беа вистинити, не само од рекла казала.
За паркингот низ град и локалните жители се жалат, не го заборавај тој податок.Исто се жалат и сите жители во места со било каков паркинг за наплаќање, а цените се и поефтини од овде.

Џими Охрид ги таргетира токму тие туристи. Дечурлана од Македонија и Србија на куп, со 100 евра што мислат дека се газди. Целиот комплет е за таа генерација, нема лутиш.

А чим сакаш такви туристи ќе си ги трпиш. Прашајте ги местата каде има налет на Англичани и Германци од тие тинејџ години, плаче локалното население. Така и Охриѓани и концептот за туризам. Пука музика од шанкови по плажи...неможе тоа да привлече постар турист, само оние на кои им врие крвта. А тие не спијат до 6 сабајле и нормално е во тие години да се чувствуваат како богови.
Едноставно е, што баравте тоа си најдовте :) Нека пуштат една понуда до Англија нека ги донесат во Охрид има да го демолираат за 5 дена цел Охрид.

Леандра, не зборуваме за угостителски места.Нека работат и 24 сати, ама во населена зграда?Замисли ти секој ден стануваш во 7 за на работа, а до 5.30 слушаш музика до крај и неартикулирани звуци налик на старо камено време.Како прв пат да излегле од одма.Овие мои ‘комшии‘ недела дена не излегоа по чаршија, а некогаш ни на плажа.Буквално цел ден в стан и само музика в крај :tapp: А репертоарот : Ван Бурен, па Лепа Брена, Металика, Еминем и се така во круг :ROFLMAO:
По оваа нивна логика со цимерите требаше да лумпуваме до 5-6 сабајле секојдневно, да кршиме по станот и луѓето од зградата да не заспиваа по цела вечер пошо нели сме платиле и демек се ни е дозволено.Дали би толерирале така?Ама прво домашната култура не ни дозволила...за дел луѓе ова е нешто мачкано на леб.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Не да легнат од 20:00.Ако можам јас ко студент во друг град кај шо привремено живеам да прекинам со музика најкасно во 1:00, можат и тие.А можат и пред/после 1:00 да излезат надвор по дискотеки, по кафичи, ноќна плажа сеедно...Имат живот и надвор од станот...А не да се дерат ко дивјаци по стан и по ходници буквално како прв пат сретнати со некаква цивилизација.Ниту па да мислат дека ходниците во зградата се за играње фудбал.Најтрагично е дека не беа средношколци, ниту основци туку постари!Ама за дивјаци и така не е лошо, строго затворени во резерват за да не одат низ град и да гледаме проблеми.Плус многу пари ќе им одат, вака пиперките секој ден се тука.
А за станот знам дека платиле само нешто ситно, станот е на нивни роднина.Не се ни пријавени за туристичка такса... барем не беа до денеска :sneaky:
После ќе викате Охриѓани вака така напаѓале туристи.Мене ич не ме заболе дали дивјаците прв пат се ‘на одмор‘, битно ми е дека во 7 сабајле сум на нозе за на работа и не сакам секој ден да не заспивам до 5 поради нечие си куропецање.Ако полицијата по 27 пати нереагирање не се позамарала, станарите ќе си преземат самите екори па ќе читаме немили наслови.
За разлика од овие набројани, постојат и нормални дечки и после 00:00-00:30 си одат в град, на враќање ќе си легнат и цел ден се на плажа.Ама разлика од култура до култура, штета најголем дел се од овие во првата група.

Јас не се жалам бре дека немало туристи, види ги сликите погоре.Или не ти се читат такви работи.Ниту па работам со туристи.Па ако се тек вакви поубо и да ги немат.Раат и ние и тие.

Ти колку години имаш да се инаетиш за цени?200 денари лежалка можда му наплатиле на некого ако го приметиле дека не е со сите, а постојат очигледно наивни луѓе доста.На крај краева, никој не ги терал со сила по лежалки, седни си на маса или на празен простор, не ми негирај дека немало таква опција.
Кога сме веќе кај некакви измислици, Ацид уште не ми кажа на кое место наплаќале по 10 денари коцка мраз.Па нели имаше сигурни информации?!Баш сакав да одам да проверам...а за такви работи верувај брзо ќе чуевме и по нашите ценети медиуми да беа вистинити, не само од рекла казала.
За паркингот низ град и локалните жители се жалат, не го заборавај тој податок.Исто се жалат и сите жители во места со било каков паркинг за наплаќање, а цените се и поефтини од овде.

Леандра, не зборуваме за угостителски места.Нека работат и 24 сати, ама во населена зграда?Замисли ти секој ден стануваш во 7 за на работа, а до 5.30 слушаш музика до крај и неартикулирани звуци налик на старо камено време.Како прв пат да излегле од одма.Овие мои ‘комшии‘ недела дена не излегоа по чаршија, а некогаш ни на плажа.Буквално цел ден в стан и само музика в крај :tapp: А репертоарот : Ван Бурен, па Лепа Брена, Металика, Еминем и се така во круг :ROFLMAO:
По оваа нивна логика со цимерите требаше да лумпуваме до 5-6 сабајле секојдневно, да кршиме по станот и луѓето од зградата да не заспиваа по цела вечер пошо нели сме платиле и демек се ни е дозволено.Дали би толерирале така?Ама прво домашната култура не ни дозволила...за дел луѓе ова е нешто мачкано на леб.
Ја разбирам твојата фрустрација, ама тука не се криви само туристите дел од кривицата е и на Охриѓани што сакаат да им ги земаат парите а не сакаат да имаат туристи. Иначе ти си што се вика како магарето меѓу коњите (без навреда) од една страна ти сметаат туристите а од друга страна газдите се тие што ги донеле on the first place. Друга работа мислам дека некој ланец на хотели (дали Хилтон не знам стварно) сакаа да направат хотел во Охрид, што се деси? Цената на метар квадратен на местото станала вртоглаво висока и се откажале, што значи дека Охриѓани не сакаат работни места туку сакаат сите пари да ги соберат. Трета работа Охрид е туристичко место и Охриѓани треба да се помират со тој факт и да престанат да посакуваат мирна сезона со немирни туристи, има многу места во светов каде што локалното население живее на одредена оддалеченост од туристичките атракции if you will

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нивен начин на забава. Дошле на одмор може така уживаат. Нема лутиш, туристички град не значи само пари лапање, си носи со себе и неспаност, болки во главата, гужви во сообраќајот, скршен инвентар итн. И се да се погоди, вашиот менталитет ќе најде забелешка, тоа мора да си го признаете. Толку години живеев во Охрид, едноставно сте посебни, секогаш има нешто што не ви е погодено.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
овде морам да се сложам со Охриѓани, не само они што си имаат мака, и јас како турист си имам мака, сум ги искористил моите тешко заработени пари да СЕ ОДМОРАМ, а не да се уморам, се знае, дивеј до 01:00 потоа МОЛК, сите луѓе сакаат да се одмараат и на тоа СИТЕ имаме право, треба сите објекти кои работат после 01:00 да бидат НАДВОР од градот, никој не им брани да се издуваат, да дивеат малку, да има малку урнебес, но во градот треба потполна тишина, ама за толку имаме култура, толку ни сечит умот што го немаме.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Pa zatoa imas turisticki mesta kaj so pretezno idat pomladi i kaj sto pretezno idat postari. Ubavo pisa Leandra, nema lutenje, kakov vid na turisti ke targetiras, toa ke si go dobies. Kako sto vo Grcija vo Nea Pori mislam bese za postari i nema noken zivot, taka negova sprotivnost se Rodos, Mikonos.
Stegnete malce kuken red ondak, ke prekinat da idat kopiljana, ke ide postar narod, sto ne pravi galama i guzva. Ne mozes i dvete da gi imas odednas, uvek ednata strana ke e nezadovolna.

Guliver znam, ednas jas koga bev na vikend taa gazdaricata vika se brkate u soba so drugarka ti, kaj ke se brkas be zeno u 2 kvadrata, a toa vsusnost podot nejzin daski nastavani, i da se dvizis na prsti krcka li krcka, beter od horor film.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
овде морам да се сложам со Охриѓани, не само они што си имаат мака, и јас како турист си имам мака, сум ги искористил моите тешко заработени пари да СЕ ОДМОРАМ, а не да се уморам, се знае, дивеј до 01:00 потоа МОЛК, сите луѓе сакаат да се одмараат и на тоа СИТЕ имаме право, треба сите објекти кои работат после 01:00 да бидат НАДВОР од градот, никој не им брани да се издуваат, да дивеат малку, да има малку урнебес, но во градот треба потполна тишина, ама за толку имаме култура, толку ни сечит умот што го немаме.
Ама од тие што си легнуваат во 01.00 немало пари викаат, не пиеле до 6 сабајле. Сакаат ем пари, ем мир, кај се видело тоа :)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Ама од тие што си легнуваат во 01.00 немало пари викаат, не пиеле до 6 сабајле. Сакаат ем пари, ем мир, кај се видело тоа :)
пошто се работи за Охрид јас мислам време е да им ги праќаме парите во пликче,не мора да им го расипуваме мирот или забавата што сакаат нека си прават...........

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
не бе, види, настрана тоа дебилниот оридски карактер кој што на прво место им се парите, а потоа се останато, секој оној кој е на одмор, заслужува да добие одмор, а не умор.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
не бе, види, настрана тоа дебилниот оридски карактер кој што на прво место им се парите, а потоа се останато, секој оној кој е на одмор, заслужува да добие одмор, а не умор.
Ќе ти речат да идеш Љубаниште или Трпејца ако сакаш одмор. Сега за до Охрид малку ќе се изнервираш по пат али тоа не е битно :)

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Поради таквите како тебе се почнуваат војни. Од тоа дека ако си дал 300 денари од вечер, можеш до 6 сабајле да лудуваш. Нигде во статијата не пишува дека треба да си легнат во 20h, туку дека копиљаната галами до 6 сабајле. Нека ти дојдат тебе во комшии и пуштаат музика/галамат до 6 сабајле па дојди овде и пиши.
:tapp:
Од тие копиљана зимате пари и ја преживувате годината море неблагодарници ниедни!
Од таквите како мене се почнувало војна?ти бе 8 год имаш? Кај мене у зграда има студенти во 3 различни стана и го прават истото два до три пати во неделата,само што разликата меѓу мене и вас е што вие ги трпите 10 дена или 2 месеца,јас ги трпам веќе 5 години по ред затоа немој да ми обесуеш овде за галама!
Никаде не пишува дека треба да легнат у 20h ама вашето меѓуредови би значело не само да легнуваат у 20 туку и на прсти да одат во собите за да не ве узнемираваат вас напатените неодморени и нанаспани и вечно лакоми за пари ама по можност парите да се пратат од Скопје кај вас а туристите да си останат дома.
Копиљана бе, ццц рани куче да те лае

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Username1
не скокај како побеснели макс, никој не е должен да трпи тортури, нити ориџани, нити ти, нити јас, СЕКОЈ има право на сон и на одмор.и сите треба да се однесуваат во границите на нормалата, не може некој да ми се посере на глава а јас да ќутам и трпам, тоа јас по кратка постапка.......
чао пријатно......

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551

Контрадикторен си самиот во скоро цел пост.
Како студент ти не живееш во туристички град туку си отишол да студираш.Таму воопшто не е оправдана галамата и гласната музика до сабале.
Кој ви е крив што секое сопче,шупа,стан,гаража ја издавате за пари колку да напикате што повеќе души нели за поголем профит.И зашто во секоја зграда кај што живеат луѓе се издаваат повеќето од пола станови?
Зашто издавате соби на деца кога знаете дека ке лумпуваат?нели има избор пун бил охридон,правете селекција бе!
Мене ко средношколец кога бев,ме сместија во кујна од што немаше каде,па секое сабајле у 7 саат си праеше манџи стопанката а ја спијам на креветчето до фрижидерот. Ама дете,што ке праиш,пусто друштво.
Викаш лежалките не се 200ден освен ако не си малоумен а? тогаш изглеа сите се малоумни што плаќаат 200 за лежалка според тебе и ориѓани? а пешкир едино у вода можеш да ставиш зашто секое делче од “плажата“ е наредено со лежалки,еден па уште горд,да се пофали дека и на мостовите имало лежалки од што било пуно. Браво,за аплауз сте.А ако начекаш маса,зимаш пијачка,уште не си ја допил доаѓа келнерката и ти ја зима чашата или што и да пиеш,за 5 минути се враќа и вика повелете уште нешто? Демек мора да пиеш нонстоп едно по друго за да не држиш маса така. Абе уникатни сте за многу работи ама за жал не за добри.
--- надополнето: 31 јули 2012 во 10:50 ---
Username1
не скокај како побеснели макс, никој не е должен да трпи тортури, нити ориџани, нити ти, нити јас, СЕКОЈ има право на сон и на одмор.и сите треба да се однесуваат во границите на нормалата, не може некој да ми се посере на глава а јас да ќутам и трпам, тоа јас по кратка постапка.......
чао пријатно......
Фала Богу дека е така,ама оди тоа кажи го на 17годишни деца што им врие крвта ,кои дошле на одмор и не им е до одмарање туку далеку од очи и уши на родители што повеќе да се глупираат.
Сега и мене ми сметаат да.Ама не заборавајте дека сите сте биле млади или пијани и сте лумпувале и праеле бељи до ситни саати.
И не скокам јас туку таков ми е муабетот а и темпераментот.
Што треба да правам јас со моите комшии студенти? Деца од 20 год,дошле првпат у Скопје,сами без нивните без никакви ограничувања.Галама е секоја вечер а гласна музика секоја 3та.
Истото и во Охрид.
--- надополнето: 31 јули 2012 во 10:55 ---
http://off.net.mk/lokalno/makedonshtina/sam-svoj-grk

Ова се вика сам себе го убијал.
Лепенката што САМ си ја залепил е прајслес

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Guliver znam, ednas jas koga bev na vikend taa gazdaricata vika se brkate u soba so drugarka ti, kaj ke se brkas be zeno u 2 kvadrata, a toa vsusnost podot nejzin daski nastavani, i da se dvizis na prsti krcka li krcka, beter od horor film.
Пази друга ситуација од лани. Се симнуваме на автобуска со уште двајца другари, ај ке прошетаме до центар си викаме па таму ке најдеме некој што нуди сместување. И тука на почетокот на чаршијата една госпоѓа околу 60 години, ни понуди сместување. Одиме да ја видиме собата, и уште по пат кога одевме ни рече има три шпанки сместни кај мене, таман се за вас. Плус сместувањето не беше лошо и останавме таму. Првиот саат дотичната не части сокче, си правиме муабет, запеа со еден другар, ние среќни што да зборам, викаме оваа нема да го тупи, досега вакво место не ни се погодило. Веднаш откако се сместивме, еден од другарите седнува на кревет, и пукна плочата на креветот. Домаќинкава ни вика не се секирајте,не се квалитетни креветите, си викна мајстор, го направи креветот, се смееше ништо сериозно.

Ама од вториот ден, друга личност. Не гледа намуртено, ги навредува шпаникиве пред нас, се нешто и пречи. Сабајлето кога треба да ја напуштиш собата бркаше луѓе во 7,30. Последниот ден на истиот кревет пак пукна плочата. Пред да си одиме се возбуди старава, да го платиме креветот, стои пред врата не не пушта да си одиме. И дадов 600 денари и ми одеше да ја залупам таму ама ај. Значи тоа се случува во 7,30 сабајле зошто нејзе треба да и пристигнат важни гости рано, немој не ме јеб.. Седиме околу 17h, чекавме да не соберат со кола, оваа не гледа така со торби на сред улица, ништо не ни вика. Уште се зезам со овие од Шпанија заради нејзе.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Пази друга ситуација од лани. Се симнуваме на автобуска со уште двајца другари, ај ке прошетаме до центар си викаме па таму ке најдеме некој што нуди сместување. И тука на почетокот на чаршијата една госпоѓа околу 60 години, ни понуди сместување. Одиме да ја видиме собата, и уште по пат кога одевме ни рече има три шпанки сместни кај мене, таман се за вас. Плус сместувањето не беше лошо и останавме таму. Првиот саат дотичната не части сокче, си правиме муабет, запеа со еден другар, ние среќни што да зборам, викаме оваа нема да го тупи, досега вакво место не ни се погодило. Веднаш откако се сместивме, еден од другарите седнува на кревет, и пукна плочата на креветот. Домаќинкава ни вика не се секирајте,не се квалитетни креветите, си викна мајстор, го направи креветот, се смееше ништо сериозно.

Ама од вториот ден, друга личност. Не гледа намуртено, ги навредува шпаникиве пред нас, се нешто и пречи. Сабајлето кога треба да ја напуштиш собата бркаше луѓе во 7,30. Последниот ден на истиот кревет пак пукна плочата. Пред да си одиме се возбуди старава, да го платиме креветот, стои пред врата не не пушта да си одиме. И дадов 600 денари и ми одеше да ја залупам таму ама ај. Значи тоа се случува во 7,30 сабајле зошто нејзе треба да и пристигнат важни гости рано, немој не ме јеб.. Седиме околу 17h, чекавме да не соберат со кола, оваа не гледа така со торби на сред улица, ништо не ни вика. Уште се зезам со овие од Шпанија заради нејзе.
Бидна барем нешто со шпанките или не ?:)

Kajgana Shop

На врв Bottom