Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување
M

Mr.InF3ction

Гостин
Правам нешто во фотошоп, е сега внесувам димензии во милиметри. Кога ќе направам нов документ со A5 формат (148 × 210) ми излага нешто помал отколку во живо. Дали по принтањето ќе биде во А5 формат т.е. ќе си го испринта поголемо или? Претпоставувам дека на монитор ми излегува помало поради големината на мониторот, но димензиите ми се мн. битни, па да си прашам :).
Ќе излезе исто како на фотошоп што ти изгледа. Ако димензиите ти се точни нема гајле .

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ќе излезе исто како на фотошоп што ти изгледа. Ако димензиите ти се точни нема гајле .
Епа на фотошоп коа ќе ги внесам димензиите и ќе го споредам со листот во живо изгледа малце помало, за некои 2-3 сантими. :S

M

Mr.InF3ction

Гостин
Епа на фотошоп коа ќе ги внесам димензиите и ќе го споредам со листот во живо изгледа малце помало, за некои 2-3 сантими. :S
А тоа од фотоштоп го принташ или споредуваш од монитор?
Или ти се чини или си направил мала утка со бројките. Имам притано со А-5-4-3-2 без да споредувам со хартија во рака и слика на манитор испандале така како што сакам.
Крај на краиштата принтај едно ако е помало зголеми малку и то решен проблем.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Абе ја иам еден лист, го измерив со лењир, и ги внесов димензиите. Сеа ко ќе го споредам тој лист со мониторот, ми изглеа поголем. Ај ако не ќе пробам после ќе испринтам еден, па ако нечини ќе сменам димензии. Фала у секој случај :).

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Правам нешто во фотошоп, е сега внесувам димензии во милиметри. Кога ќе направам нов документ со A5 формат (148 × 210) ми излага нешто помал отколку во живо. Дали по принтањето ќе биде во А5 формат т.е. ќе си го испринта поголемо или? Претпоставувам дека на монитор ми излегува помало поради големината на мониторот, но димензиите ми се мн. битни, па да си прашам :).
Имај на ум дека многу малце принтери принтаат full scale (no border).

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ок, фала на одговорите, се си излезе как ошто треба :D.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ајде пак јас малце, може ли некој да ми даде туторијал за фотошоп, како да направам на пример лого, да ставам на некоја позадина (сива) ама логото да не биде баш цело, него да се гледа како сенка на позадината. Обично тоа го ставаат во позадина на некој текст.
Еве на пример на странава, одете во за нас, и има таму еедн текст, а позади него, е изведено ова со логотo. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ајде пак јас малце, може ли некој да ми даде туторијал за фотошоп, како да направам на пример лого, да ставам на некоја позадина (сива) ама логото да не биде баш цело, него да се гледа како сенка на позадината. Обично тоа го ставаат во позадина на некој текст.
Еве на пример на странава, одете во за нас, и има таму еедн текст, а позади него, е изведено ова со логотo. :)
Искрено, за ова ако ти треба туторијал - боље не пипај фотошоп.
Ова се основи. Работа со слоеви.
Ѕирни ги туториалите напишани од Комита Ултрас тука.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Искрено, за ова ако ти треба туторијал - боље не пипај фотошоп.
Ова се основи. Работа со слоеви.
Ѕирни ги туториалите напишани од Комита Ултрас тука.
Па ако е основа, сепак од основата се почнува. Искрено, не се занимавам многу со фотошоп, ама сега ми притреба на брзинка да средам со ова, па прашав. Фала за помошта :D.

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Mreza...eden sovet najubavo ke go naucis photoshop ( osnovata ) na youtube !

--- надополнето ---

Uploaded with ImageShack.us eve edna moja izrabotka :)

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Може некој да ми објасни како можам да го остранам текстот од сликава?

Член од
20 март 2011
Мислења
37
Поени од реакции
2
Koristi Stamp prijatele :) ako znaes kako se koristi sekako :) ... ke go stavish na opacity 30-40 i flow 40-50
:) i stampiraj :P

Сутлијаш

PAZZO PAZZINI
Член од
5 декември 2010
Мислења
2.614
Поени од реакции
1.550

Kajgana Shop

На врв Bottom