Слобода или сигурност?

Слобода или сигурност?

• Вкупно гласачи
    69
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
И овде се потребни пари, медиумска поддршка, теренска поддршка и логистика. Плус, добро подготвен одговор на прашањето дали тие либертаријански идеи вклучуваат и вработување на синот/ќерката кој бил/била најдобар студент (сите се најдобри) во некоја државна институција. :D Јово проба така со шатор стратегија во секој град, па видовме како пројде. Не е толку едноставна работа добивање на избори, дури и кај нас. Само ептен забегавме, доста е за ова, ќе не бришат.
Уште ова и крај :D

Иако сега ова што ќе го пишам се комплетни глупости али сепак како за пример.На тоа прашање горе ти што го напиша ти ќе им одговориш "Секој млад човек ќе добие шанса да си најде работа според своите класификации и знаења" и да си за легализирање комплетно на дрога ( што кај постарите генерации е комплетно непопуларно ) и те прашаат ти можеш да им одговориш само дека "Земјоделците треба да имаат право да садат што сакаат и да го продаваат каде сакаат и на кого сакаат зошто тоа е нивен труд и со тоа нивни пари".Многу е лесно да ги вртиш работите.

Јово со шатор стратегијата му пропадна зошто он немаше ништо поразлично да понуди од ВМРО или СДСМ: ВМРО и СДСМ нудат пари и вработувања за партиските членови.Единствен начин да им се спротиставиш без големи количини пари е да бидеш идеолшки чисти и да можеш луѓето да ги запалиш идеолошки.

Али и треба да се чека моментот.Види само во 90тите колку бил запален народот за промени имало многу партии сите разлчни мислења па дебати чуда сега се е измрцварено и се чека тиквата да пукне кога ќе пукне тиквата ќе се вратат истите моменти како во 90 тите и тогаш ќе биде вистинското време за идеолошки чистите.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Може е еволуција, целта е опстанок на видовите нели.:D
Дали фб муцињата ја нарушуваат твојата сигурност чија слобода сакаш да ја лимитираш со одредена нова обврска?
Еволуцијата никогаш не води во деградација. Скроз сме оф топик, на некоја друга тема за ова.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Пиратик се има декларирано како либерал, а не либертаријанец. Ја знам разликата и можам да се согласам дека вториве многу подостоинствено држат до своите принципи. ДПМНЕ и СДСМ се далеку од либерали, според начинот на кој го користат државниот апарат додека се на власт, би се сместиле во друга категорија, ама многу ќе забегаме од тема.

Инаку, во вториот параграф само укажував на нелогичноста на ставовите на Пиратик на темава со тоа што го пишува во економија. Кога се работи за реални проблеми најголем дел застануваат на страната на сигурноста. Доколку стварно мислиш дека пазарот треба да биде апсолутно слободен и државата не би требало да влијае врз него дури и кога гиганти пропаѓаат и луѓе умираат за леб, си еден од ретките што стварно ја става слободата пред сигурноста.
А која е па разликата помеѓу либерал и либертаријанец, зарем не е исто тоа !
Е сега исто така сум чул дека постоеле и леви-либерали и десни-либерали, која е разликата, либерал си е либерал, значи ниту десно, ниту лево, откај тоа леви и десни либерали ................ :confused:
Инаку секако дека државата како држава мора да постои, никој не рече дека треба државата и нејзините институции комплетно да згаснат ............ без државата т.е. без државните институции за 24часа би настанал сеопшт хаос, бидејќи мирот и безбедноста во државата е во рацете на полицијата, без полиција секој ќе почне по свое да си дели правда, без армија исто така ќе бидеш комплетно незаштитен пред се од надворешни фактори, без судство т.е. без правен систем и без закони секој ќе може да си прави што си сака пљачкање, убивање, тепање, силување, палење, колење... никој нема да може да му суди, здравството и школството исто така според мене треба да бидат во најголема мера државни, а не приватни, бидејќи овие две гранки се есенцијални .......... ОК е да има и приватно здравство, но мора да има и државно, всушност и во западните држави покрај приватно има и државно здравство, исто и школството покрај приватните школи и универзитети мора да има и државни, секаде низ светот е тој принцип ................... значи сума-сумарум мора да постои државата како држава, но мора да се олабават одредени закони и законски акти, олабавување на казнената и даночната политика, полесни и поедноставни услови за започнување на сопствен бизнис, бидејќи вака како што е сега кај нас со овие бирократски лавиринти ептен е заебано и да додржиш, а камо ли па да отвориш сопствен бизнис, како што еднаш кажа еден член, во МКД е далеку полесно да отвориш свој бизнис/фирма, а многу потешко е да го затвориш истиот, секако поради бирократските лавиринти и нереалните побарувачки од државата !
--- надополнето: 28 јули 2012 во 09:55 ---
Уште ова и крај :D

Иако сега ова што ќе го пишам се комплетни глупости али сепак како за пример.На тоа прашање горе ти што го напиша ти ќе им одговориш "Секој млад човек ќе добие шанса да си најде работа според своите класификации и знаења" и да си за легализирање комплетно на дрога ( што кај постарите генерации е комплетно непопуларно ) и те прашаат ти можеш да им одговориш само дека "Земјоделците треба да имаат право да садат што сакаат и да го продаваат каде сакаат и на кого сакаат зошто тоа е нивен труд и со тоа нивни пари".Многу е лесно да ги вртиш работите.

Јово со шатор стратегијата му пропадна зошто он немаше ништо поразлично да понуди од ВМРО или СДСМ: ВМРО и СДСМ нудат пари и вработувања за партиските членови.Единствен начин да им се спротиставиш без големи количини пари е да бидеш идеолшки чисти и да можеш луѓето да ги запалиш идеолошки.

Али и треба да се чека моментот.Види само во 90тите колку бил запален народот за промени имало многу партии сите разлчни мислења па дебати чуда сега се е измрцварено и се чека тиквата да пукне кога ќе пукне тиквата ќе се вратат истите моменти како во 90 тите и тогаш ќе биде вистинското време за идеолошки чистите.
Кај нас се две големи партии од кои едната се самонарекува десница, а другата се самонарекува левица ............. но владеењето им е ептен слично, јас и не гледам некои големи разлики во нивните владеења, ниту на политички план, ниту пак на економски план ........... ај тие што се самонарекуваат десничари можеби и навистина имаат одреден сегмент на десничарски политики, ама неможам да сфатам од каде тоа другите кои себеси се нарекуваат левичари имаат врска со левичарски политики ......... б.т.в. најголемите олигарси во МКД се дел или биле/беа дел токму од левицата, а не од десницата, значи во МКД имаш тешки капиталисти и олигарси кои се самонарекуваат левичари, а всушност немаат благе везе со левица .............. ај да ги оставиме тие олигарсите, исто така познавам и голем број на добро ситуирани луѓе, доктори, професори и сл. кои се самонарекуваат левичари ............. а всушност се тешки капиталисти, а знаеме дека левичарите се генерално против капитализмот и секогаш се на страната на работничката класа, а овие наши ’’левичари‘‘ благе везе немаат со леви политики, а се самонарекуваат левичари .............. навистина несфатливи работи !

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Се усреќија жените со слободата. Еве како ја користат.

http://forum.kajgana.com/threads/Згодни-френдови-и-френдици-од-Фејсбук.62445/page-21#post-5192830

Што велат сите овие слики? Гледајте ме, јас постојам, јас сум парче месо со дупка на средина.

Јака работа оваа слободата.
Тоа се бара. Отсекогаш било така. :sneaky:
На 17 некоја се прикажува како цуците на фб, а некоја вака

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.304
Поени од реакции
12.298
НЕ може да очекувате од луѓето исто да ја користат својата слобода.
Битно е да се има слобода... Така секој ќе биде она што е без криење и измами заради некакви си ограничувања...
И што ќе добиете од тоа вие? Па ќе знаете со која ѕвезда да се соединувате а со која не... (y)

O

Orion.

Гостин
Се усреќија жените со слободата. Еве како ја користат.

http://forum.kajgana.com/threads/Згодни-френдови-и-френдици-од-Фејсбук.62445/page-21#post-5192830

Што велат сите овие слики? Гледајте ме, јас постојам, јас сум парче месо со дупка на средина.

Јака работа оваа слободата.
Никогаш не било полесно од денеска да го процениш целокупниот ментален склоп на конкретна девојка, се што треба да направиш е да и го разгледаш фејсбук профилот:)
Да живее слободата! (и технолошкиот прогрес):)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Еј, еј, забегавте со муабетите, полека. Вратете се на темата.

Е сега исто така сум чул дека постоеле и леви-либерали и десни-либерали, која е разликата, либерал си е либерал, значи ниту десно, ниту лево, откај тоа леви и десни либерали ................ :confused:
Само за ова ќе ти реплицирам. Има значителна разлика меѓу либертаријанец и либерал, да биле исто, немале да измислат различни термини така?
Еве ти тука една колумна (има две-три страни ќе видиш на линкот) може ќе ти фатат око, интересни се. И ова е интересно, ако имаш време прочитај го.

Зашто да не може да има леви и десни либерали?
Светот се менува, аналогно на тоа и идеологиите се менуваат, основата останува иста, но финесите се акомодираат, се менуваат, еволуираат, а тоа му е потребно и на човештвото и на општеството. Дури според мене до некое ниво е и добро што се поделуваат, затоа што стануваат постручни и поспецифични во однос на нивните главни постулати. Ок, либерал си? Ама можеби си само економски либерал, а не и либерал кога станува збор за општеството, тука може си поконзервативен. Не е се црно и бело, затоа и идеологиите се стеснуват и се поделуваат. Тоа е исто ко да кажеш како може да има поделби во десните идеологии, десно е десно.. ама не е исто да си нацист и да си демохристијанин така? Истото станува збор и за левите идеологии. Нема ништо лошо во тоа што се поделени.

Кога сме веќе тука, оваа слика ми е ептен јака, па ќе ја постирам, некои веќе додуша го изразија овој став на темата, само со поинакви зборови...

Член од
16 јули 2012
Мислења
20
Поени од реакции
2
Mislam deka temata bese sloboda ili sigurnost ???

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Mislam deka temata bese sloboda ili sigurnost ???
Така е, ама во вакви теми, нормално е да има малце варијација, затоа што и слободата и сигурноста се подложни на многу дебати во однос на тоа што е сигурност и слобода и нивните граници, па дозволено е да има малку отстапување.... :)

Ајде, изнеси го твоето мислење по однос на темата.... :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Се чуствувам некако обврзан да го постирам видеово.

Член од
16 јули 2012
Мислења
20
Поени од реакции
2
Така е, ама во вакви теми, нормално е да има малце варијација, затоа што и слободата и сигурноста се подложни на многу дебати во однос на тоа што е сигурност и слобода и нивните граници, па дозволено е да има малку отстапување.... :)

Ајде, изнеси го твоето мислење по однос на темата.... :)
Ako se raboti za slobodata na zenata , togas zavisi za kakva sloboda..........eve jas ke kazam nekoe moe mislenje.........normalno deka zenata treba da e slobodna vo sekoj pogled na zivotot, inaku kako bi funkcionirala? A normalno deka i treba i sigurnost, a toa ke si go obezbedi ako zarabotuva ........:)

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ako se raboti za slobodata na zenata , togas zavisi za kakva sloboda..........eve jas ke kazam nekoe moe mislenje.........normalno deka zenata treba da e slobodna vo sekoj pogled na zivotot, inaku kako bi funkcionirala? A normalno deka i treba i sigurnost, a toa ke si go obezbedi ako zarabotuva ........:)
Не е поентата да се делиме на мажи и жени. Жената беше земена само како пример, дека за разлика од пред 10 векови, па дури и два, сега жената има поголем избор да гласа, се образува и слично.

Сепак темата е претежно општо за тоа дали секогаш мора да правиме избор меѓу слободата и сигурноста или може да ги имаме и двете. И доколку бираме, што би избрале? :)

Член од
16 јули 2012
Мислења
20
Поени од реакции
2
Heheheeh,epa togash djabe ni e sloboda, ako nemame sigurnost !

A

AnFem

Гостин
Нели рековме да читаш пред да расправаш на овакви теми? Зошто не сакаш да послушаш добронамерен совет, ебате?

Ај и јас да се вмешам малку, доста посматрам. Ме интересира, кога спомнувате „сигурност“, за каква сигурност станува збор? Реално, сигурност не постои. Животот не ти е сигурен, материјалната состојба не ти е сигурна, љубовната врска не ти е сигурна, т.е. се’ што е материјално, може да го нема. Така да, таквата сигурност нема да ја имаш во никој случај. Е сега, можеш да бираш, или ќе бидеш слободен и неосигуран, или диктиран и повторно - неосигуран.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Сметам дека многу важни се и двете, и човековата слобода и сигурноста. Можеби овие две се и најважни предмети да ги наречам во човековото живеење. Ако немаш слобода и сигурност зошто ти е да живееш? Многу тешко е да живееш без слобода и сигурност. Овие две се надополнуваат меѓусебно, ако немаш слобода немаш ни сигурност, но ако немаш сигурност пак нешто ти фали.
Не знам, интересна тема, на која вреди да се размислува.
И Хобс и Лок се во право, секој на свој начин.
Можеме да ги имаме и двете одеднаш, и сигурноста и слободата, ама треба да знаеме да ги задржиме.
Ова ме замисли Дали ако е сигурен, слободата сама по себе ќе следува или пак слободата е нешто за кое сами се бориме и е различно од сигурноста?
Слободата следува, мислам дека секој човек се раѓа слободен и со еднакви права како сите луѓе, со права кои важат за сите човечки суштества, и не можат тие лични права да му бидат одземени. Право на глас, право на вера, право на личен идентитет, како беа не ми текнуваат, по граѓанско во седмо одд ги учевме. Тие не можат никому да ги одземат, а дали човекот ќе продолжи да биде слободен и понатака зависи од самиот човеко и од неговите постапки.
Ако направи сериозно кривично дело, слободата ќе му биде одземена и му следува казна затвор, а ако не е слободен нема ни сигурност. Не е осигуран во животот, не се знае како ќе се однесуваат другите со него во затворот, значи ако немаш слобода не можеш да бидеш сигурен за ништо.
Не можеш да бидеш сигурен дали ќе најдеш работа после излегувањето од затвор.
Ова се некои мои гледишта, не знам колку би се согласиле со мене, но останувам на тоа дека слободата и сигурноста се тесно поврзани.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom