Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
ОВАА ФОТОГРАФИЈА НЕ Е ДЕЛО НА ФОТОШОП

Многу едноставно, доколку имаш SLR фото-апарат.

Најчесто се прави ваква слика во услови со малку светлина (мрак, затворени простории).

На апаратот ставаш доооооолга експозиција (барем 5-10 секунди). Блицот го подесуваш да пали на second curtain.

Момците прават поза и стојат мирно. Трето лице (јас во овој случај) со диодата од упаљач правам „хаме-хаме“ бран.

Доколку имаш нешто неразбрано, пиши, ќе објаснам подобро.

п.с. фотографијата е дело на Точкест, и неговиот SONY Alpha 200 или 300 (заборавив кој модел го имаше).
Точкест има Sony H7, ама ѕверски е, Sony e :)

Не мора DSLR да имаш за вакви фотки, може и со најобичен апарат. Само се мести апаратот на што подолга експозиција и се штрака фотки на кои има светлинско движење: упаљачи, движење на коли во темница, било што само нека свети :)

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
974

Конечно да се научам вака да правам, иако не е баш убаво направено ама... :)

А

Ајсшутер

Гостин
На сликава во левиот агол (горе) да се постави македонското знаме, ептен сум дрво во фотошоп и незнам да го направам и тоа, напревете со 2-3 различни големини да видам како ќе изгледа. Фала.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
Ej дечки сакам да му помогнам на Ајсшутер за знамето, па направив се и сега знаменцето е големко и како да го смалам?
Забравих јас :vozbud::toe:

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
974
Ej дечки сакам да му помогнам на Ајсшутер за знамето, па направив се и сега знаменцето е големко и како да го смалам?
Забравих јас :vozbud::toe:
Кога ќе го ставиш на сликата на Ајсшутер ќе одиш едит-->трансформ-->Фрее траснформ :)

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
974
ke probam povtorno

sega?

ne e mnogu smeneto od originalot no sepak ovaa e pospooky :D
Пак не се гледа, оди хостирај ја на http://www.imageshack.us после ја копираш локацијата на сликата и ќе кликнеш на оваа иконка
ја пастираш овде и тогаш ќе се гледа сликата :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Пак не се гледа, оди хостирај ја на http://www.imageshack.us после ја копираш локацијата на сликата и ќе кликнеш на оваа иконка
ја пастираш овде и тогаш ќе се гледа сликата :)
До тебе е, јас ја гледам...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
си претерал со контраста, ако си поигрувал со curves-от по туториали, друг пат немој, од слика до слика е различно подесувањето...многу е остра сликата исто така, замати ја позадината со маааааааалку surface blur и lens blur...намести shadows & highlights за да се гледаат и скриените делови (се дур е вкусно на изглед)

со оглед на тоа дека не го гледам оригиналот, ке кажам 4/10 што е стварно таман за почетник...

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Се гледа сликата на сите постови, а за што сакаш критика, што ти е изменето што е монтирано, дај го оригиналот и кажи што сакаш плус да научиш, ако можеме би ти помогнале.

Kajgana Shop

На врв Bottom