Здраво!Нема никаква обврска да се оди во џамија за секое молење. Може дома, може на работа.
Не мора да излегуваш со пријателите во град кога знаеш дека ќе треба да се молиш.
Значи нема никаква неопходна потреба, туку чисто покажување сила.
За ова не ни треба дозвола. ИВЗ може да го направи со изнајмување на било кој празен објект во истата општина и решен проблем.Јас не знам со каква намера ИВЗ го прави ова. Јас само зборувам персонално и верувајте дека муслиманите имаат голема потреба за една џамија во центар. Не мора да носи Исламски симболи, минаре, полумесечина и ѕвезда. Реков, било што, магацин, мала сала, каде муслиманите што работат во тој дел да можат да ја извршат петочната молитва и кој сака да клања некој намаз.
Да, дозволено е,само треба да се најде место каде што нема да стојат икони пред муслиманот. Бидејќи ако пред него стојат слики, икони, статуетки и све што претставува живи суштества, намазот не му е валиден.Ако нема џамија во близина нели според К'уранот доволено е клањање во црква?
Но тоа не е се! Клањај се во петок и освои вредни награди од бога: летување во Плаестина за двајца шахиди и 72 хурии! Кликни на оваа промотивна понуда и ќе добиеш Калаш со две резервни рамки. Најсреќниот од вас ќе добие Калаш со потпис на Ал Завакири на кундакот! Кликни го копчето на елекот со ТНТ и освој ги овие вредни награди сега!Здраво!
Грешиш пријателе! Јас сум верник, муслиман и многу подобро од тебе ги знам обврските. Вистина е дека можеш и дома да се клањаш, но ако идеш во џамија, 27 пати повеќе награда од Бога.
Поздрав
Ќути, не кажувај, апсурдно е....Вистина е дека можеш и дома да се клањаш, но ако идеш во џамија, 27 пати повеќе награда од Бога.
Токму тоа го правите во џамиите.Нема сега ние да се затвараме во гето и да не излегуваме никаде само затоа што надвор од нашите места нема џамии или места каде ќе може да се клањаме.
Со сигурност дека да. Јас не сум од тие што ја мешат верата со политиката. Бидејќи ИСламот е вера која дава предност на суштината (место за клањање) а не на формата (џамија со минаре).Дали мислиш дека останатите верници муслимани би биле задоволни од некој магацин, сала каде што ќе се молат? Мислиш дека нема да сакаат минаре, исламски симболи... односно права џамија?
A на кого му се молите?П
Со сигурност дека да. Јас не сум од тие што ја мешат верата со политиката. Бидејќи ИСламот е вера која дава предност на суштината (место за клањање) а не на формата (џамија со минаре).
Значи молитвата треба да се изврши, а тоа дали во магацин, дали во џамија со минаре, тоа не е важно.
Секое чисто место може да се адаптира и да стане Џамија. Еве пример ви е џамијата кај Државна Болница.
Поздрав
Апсурдно е за тебе, да,признавам. Затоа и не ги дискутирам овие работи со немуслимани. Но ти стана по голем муслиман од мене и ми кажа дека јас можам да се клањам и дома. Да беше исто, клањање дома со клањањетово џамија, со сигурност никогаш не би идел ниеден муслиман во Џамија освен во Петок.Ќути, не кажувај, апсурдно е.
Токму тоа го правите во џамиите.
...во која ќе се планираат наредните активности (за Божиќ да речеме)Секое чисто место може да се адаптира и да стане Џамија. ....
Јас го ценам цивилизираниот начин на кој што ти дискутираш, но македонскиот народ има изгубено секаква доверба во муслиманите, и тоа не без причина...П
Со сигурност дека да. Јас не сум од тие што ја мешат верата со политиката. Бидејќи ИСламот е вера која дава предност на суштината (место за клањање) а не на формата (џамија со минаре).
Значи молитвата треба да се изврши, а тоа дали во магацин, дали во џамија со минаре, тоа не е важно.
Секое чисто место може да се адаптира и да стане Џамија. Еве пример ви е џамијата кај Државна Болница.
Поздрав
Па ако сеуште му се молам, значи дека да, се појавилA на кого му се молите?
Ти се има појавено некогаш?....сигурно си побарал, а на него како семоќен не му било тешко, аххххх само знак да ти дал(ако е негде). Вака твојата вера е лицемерие тешко.
Фала, но јас мислам дека и христијаните се истотака многу преокупирани со формата а не суштината. Без навреда, но ставање на крстови насекаде низ земјата со цел да се покаже дека христијаните се мнозинство тука истотака ја гледам како непотребна работа.Јас го ценам цивилизираниот начин на кој што ти дискутираш, но македонскиот народ има изгубено секаква доверба во муслиманите, и тоа не без причина...
Па нели рече дека Скопје живееш. Ако ти е Скопје пример за соживот, свршивме работа.Сепак јас не верувам дека христијаните ја изгубиле довербата во муслиманите, и обратно. Не им верувам на медиумите, туку на народот. Во моето место супер си живееме, среќно,муслимани и христијани.