Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Де некој туторијал за тоа како се правеше црно-бела слика во боја, треба едни старислики да ги извадам во боја :cuc:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Епа боиш делче по делче :) ама со филтери и тие опесити шо се да чачкаш ќе треба...мислам

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
WOW еј мечка си родил. Кажи ми кој филтер од филтер галери го користеше?
Дај бе не бидете смешни со вакви работи. Најдобронамерно ти кажувам дека ова е срање, без никакво смеење од страна и серење колку сум јас добар.
www.good-tutorials.com
од тука ќе научиш нешто друго освен Филтери :wink:

други работи се користени освен филтери....

поточно два филтери се користени... еден позадина и еден на јек спероу

блендинг е направен на сликата

антитропик е направен за да изгеда помазно

ленс флајр е направен за сончевиот ефект горе десно

градиент тул е употребен

сменет е малку контрастот на бојата за побоено да биде

и уште нешто сигурно сум додал што не ми текнува

никаде не реков дека е којзнае што, ама има некој ни тоа незнаат да го направат, т.е. поентата ми е дека не секогаш најкомплицираното е најдобро... понекогаш и простото знае да биде добро, едноставно ми се допадна како испадна

инаку сум гледал на интернет тутуриали за правење на позадини, доста сум разгледувал и знам повеќе работи, оваа слика вака добар впечаток ми остави затоа не и додадав и други работи

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Еве ви со слика, неколку начини како можете да исечете дел од една слика и тој дел да го ставите на друга слика.

Најпрвин изберете 2 слики и отворете ги со фотошоп. Потоа одете на сликата на кој саката да и "украдете" дел кој подоцна ќе го додадете на другата слика. Е сега треба да го обележите делот кој сакате да го "украдете" од сликата (да направите селекција). Одкако ќе го направите и тоа, одете на сликата каде што сакате да го додадете делот и стиснете CTRL + V (Paste). Ќе забелезите дека ќе се појави на нов лаер делот кој сте го обележале. Доколку на одговара со сликата, започнете со шминкање се додека не го добиете саканиот резултат :)

Еве ви една слика со кои од алатките можете да се послужите за да го обележите делот кој сакате да го "украдете". (Алатката се бира во зависност од сликата, вие ќе си направите проценка со која најубаво би можеле да го обележите делот, изберете ја таа алатка, обележете го делот и на првата слика направете и CTRL + V (Paste))

m.marko21 напиша:
Де некој туторијал за тоа како се правеше црно-бела слика во боја, треба едни старислики да ги извадам во боја
И да ти кажеме нема да можеш да го направиш онака како што треба, крајниот резултат би испаднало исто како боенка боенка. :helou: Освен ако си профи па да успееш да ја дотераш да би изгледала реална :)

statusQuO напиша:
Како отвараш анимација во фотошоп?? јас гуглав пишуеше треба .mov да сум го напраел, па import-> import frames into layers...попросто може??
Не е тоа правено со фотошоп, со GIF Editor го правев тоа. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
други работи се користени освен филтери....

поточно два филтери се користени... еден позадина и еден на јек спероу

блендинг е направен на сликата

антитропик е направен за да изгеда помазно

ленс флајр е направен за сончевиот ефект горе десно

градиент тул е употребен

сменет е малку контрастот на бојата за побоено да биде

и уште нешто сигурно сум додал што не ми текнува

никаде не реков дека е којзнае што, ама има некој ни тоа незнаат да го направат, т.е. поентата ми е дека не секогаш најкомплицираното е најдобро... понекогаш и простото знае да биде добро, едноставно ми се допадна како испадна

инаку сум гледал на интернет тутуриали за правење на позадини, доста сум разгледувал и знам повеќе работи, оваа слика вака добар впечаток ми остави затоа не и додадав и други работи
:bravo: :tapp: многу размислував дали да го постувам ова...едноставно сарказмов мора да се искаже...

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Исто да се надополнам, со алатките кои се обоележани на горната слика, можете да направите слика без позадина.
Значи одберете сликата на која сакате да и ја тргнете позадината, притиснете CTRL + J (Duplicate Layer), одберете некоја од алатките (која мислите дека е најсоодветна во зависност од сликата) и почнете да го обележувате делот кој сакате да го отстраните (можете све одеднаш, можете и дел по дел да отстранувате, како ви одговара... така) и после тоа притиснете Delete или пак бришете со гумата. За крај, зачувајте ја сликата како .png формат и тоа е тоа. Еве јас што добив набрзинка :)

Едит: Сорете за пост под пост, али касно ми текна за ова, немав опција "Измени" :S

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
Еве ви со слика, неколку начини како можете да исечете дел од една слика и тој дел да го ставите на друга слика.

Најпрвин изберете 2 слики и отворете ги со фотошоп. Потоа одете на сликата на кој саката да и "украдете" дел кој подоцна ќе го додадете на другата слика. Е сега треба да го обележите делот кој сакате да го "украдете" од сликата (да направите селекција). Одкако ќе го направите и тоа, одете на сликата каде што сакате да го додадете делот и стиснете CTRL + V (Paste). Ќе забелезите дека ќе се појави на нов лаер делот кој сте го обележале. Доколку на одговара со сликата, започнете со шминкање се додека не го добиете саканиот резултат :)

Еве ви една слика со кои од алатките можете да се послужите за да го обележите делот кој сакате да го "украдете". (Алатката се бира во зависност од сликата, вие ќе си направите проценка со која најубаво би можеле да го обележите делот, изберете ја таа алатка, обележете го делот и на првата слика направете и CTRL + V (Paste))

И да ти кажеме нема да можеш да го направиш онака како што треба, крајниот резултат би испаднало исто како боенка боенка. :helou: Освен ако си профи па да успееш да ја дотераш да би изгледала реална :)

Не е тоа правено со фотошоп, со GIF Editor го правев тоа. :)
Sky Driver.Не ми е јасно како може 2 слики ви еден фотошоп ?Јас одам ставам ја сликата " del piero " и после одам Open ставам го капчето,и право ја нема сликата " del piero " тоа не ми е јасно .. Објаснете некак на поинаков начин.:smir::kesa:

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
горе десно, имаш да минимизираш, значи немој да го минимизираш фотошопот туку сликата што е и двете ќе ти ги даде во вистинскиот формат

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
горе десно, имаш да минимизираш, значи немој да го минимизираш фотошопот туку сликата што е и двете ќе ти ги даде во вистинскиот формат
Ќе се обидам сега..

И после што да правам ?

ПС: сега на а1 на „ЕНТЕР“ даваа Фотошоп

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
Ќе се обидам сега..

И после што да правам ?
па незнам што намераваш да правиш со сликите... не ти ги прочитав другите постови погоре ако си прашувал за нешто друго плус

Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
Не сум , само сакам на ДЕЛ ПИЕРО да му ставам капче .. :smir:
Еве ти и слика , сега што да права ??

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
исечи ја капата, погоре скајдрајвер убаво ти објаснал каде се наоѓаат алатките за сечење... откако ќе ја исечеш стисни ctrl + c , оди на сликата кај дел пиеро, стисни ctrl + v ... сликата ќе ти се пастира кај дел пиеро и веднаш стисни ctrl + t за да можеш капчето да го направиш во соодветни пропорции за да можеш да го ставиш на главата на дел пиеро и довлечкај ја до таму едноставно со маусот , после само apply changes ќе направиш кога ќе те праша кога ќе завршиш и тоа е, после ако сакаш бриши нешто вишок ако има, или измазни ги страните

Kajgana Shop

На врв Bottom