Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Q

qazwsxedc

Гостин
ај некој да ми препорача добар процесор до 3000ден:)

Член од
11 ноември 2011
Мислења
555
Поени од реакции
48
Кај мене изгледа се среди. Си тера сега ко што треба. :)

Член од
10 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Член од
6 август 2009
Мислења
25
Поени од реакции
3
И јас имав ист проблем со торентите од четвртокот навака, но денеска гледам функционира, но ограничено - брзината варира помеѓу 200 и 300 kb/s што е некоиси 20 пати поспоро од тоа што треба да го имам на 50 мегабитна оптика. Тестирано со најразонразни торенти, од јавни и приватни тракери со многу сидери и гарантирано високи брзини но во секој случај плафонот е ~300k. Младата госпоѓица од Телеком рече дека немаат апсолутно никакви ограничувања на интернетот, пробуваше да ме убеди дека може рутерот да е проблематичен (?!) па на крај рече дека ќе „пренесе за проблемот“ ама најверојатно ќе се изначекам за одговор :D

Член од
1 март 2009
Мислења
8.632
Поени од реакции
10.350
Некој ако знај да кажи како се прави нова вајрелес нетворк конекција, старата ја избришав-ресет му манав на рутерот пошто го заборајв ( на стариот лаптоп автоматски ми се приклучваше па зато скрос го заборајв пасвордо ). Напрајв еден нетворк во ' manage wireless networks' ама не излегва на листата долу кај шо се сите други. Иначе најчесто примери на интернетов најдов каде што треба да одиш во дивајс менаџер и преку то да ја најдиш ИП адресата и да ја напишиш ама мене и то не ми фаќа не ја чита страната.
Иначе лаптопот е Делл, рутерот Линксис

Член од
20 јуни 2009
Мислења
75
Поени од реакции
13
Некој ако знај да кажи како се прави нова вајрелес нетворк конекција, старата ја избришав-ресет му манав на рутерот пошто го заборајв ( на стариот лаптоп автоматски ми се приклучваше па зато скрос го заборајв пасвордо ). Напрајв еден нетворк во ' manage wireless networks' ама не излегва на листата долу кај шо се сите други. Иначе најчесто примери на интернетов најдов каде што треба да одиш во дивајс менаџер и преку то да ја најдиш ИП адресата и да ја напишиш ама мене и то не ми фаќа не ја чита страната.
Иначе лаптопот е Делл, рутерот Линксис
Прво зимаш кабел од провајдер што ти е го ставаш у wan порта на рутерот. Power on рутер. После зимаш друг мрежен кабел и го поврзуваш со мрежната картичка на лаптопот и било која порта (1 2 3 4..) на рутерот за да го конфигурираш одново. Старташ бровсер и куцаш 192.168.1.1 или 192.168.0.1 или др. зависно кој модел на рутер е (види гоогле). Ти излегува поле за user name и pass. Зависно од модел на рутер внесуваш (најчесто е "admin" "admin" - види гоогле пак). Ти се отвара страна каде што се конфигурира/подесува рутерот. Најпросто и наједноставно следното што го правиш е: теоретски треба да има "quick setup" или само setup каде што внесуваш user name и password на најчесто pppoe конекцијата (ако не си сигурен има опција рутерот сам да детектира) после тоа името на wireless мрежата, password stavas и у принцип то е то..
ако не се снајдеш пиши модел на рутер на гоогле имаш све..

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Kako da mu go haknam pasvordot na komsijata od wifi to .Mi treba za na mobilen nema mnogu da mu trosam.Coecki da mu pobaram pass nema da dae poso e cicija .E sea care nekoe? Izvinete za latinicava!!!

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Како бре да ја сменам ип адресата на телекабел сум, ништо не успеа, се јавив кај нив рекоа ќе ми ја сменат и да пробам рестартирање на модем по 10 минути и пробав и НИШТО! Не ми се смени па ајде како да ја сменам веќе банирана сум од гта самп сервер и неможам да влезам -.-

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.262
Стави ccleaner и селектирај да ти ги исчисти прелистувачите.
И тоа пробано, ама не се предава:)
Чито информативно го памти само нешто што ми беше на кирилица ( на кајгана што ми е) додека се што беше на латиница не го вади да го селектирам. Вака само на меилот ми прави, на сите други страни каде бара да се логирам си нема проблем.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
дечки ај да ве прашам сеа нешто :)

амазон ми затвори акаунто, и не ми дават да отворам друг ( гледат по IP адресата, и секој нареден шо го отворам, за ден-два го затворат ) .. е сеа, сакам да си напраам нов акаунт, затоа шо речиси 95% од работите шо ги зимам преку нет, се од Амазон ..

сакам да сменам IP адресата на лаптопо ( windows 7ца имам ) ..користам интернет од статичнио компјутер, и кога ги видам IP адресите исти се ..

дали може, на истата WiFi мрежа да ми се различни IP адресите, и на статичнио и на лаптопо? ако да, како? .. :/

значи, сакам адресите да се скроз различни ..

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
дечки ај да ве прашам сеа нешто :)

амазон ми затвори акаунто, и не ми дават да отворам друг ( гледат по IP адресата, и секој нареден шо го отворам, за ден-два го затворат ) .. е сеа, сакам да си напраам нов акаунт, затоа шо речиси 95% од работите шо ги зимам преку нет, се од Амазон ..

сакам да сменам IP адресата на лаптопо ( windows 7ца имам ) ..користам интернет од статичнио компјутер, и кога ги видам IP адресите исти се ..

дали може, на истата WiFi мрежа да ми се различни IP адресите, и на статичнио и на лаптопо? ако да, како? .. :/

значи, сакам адресите да се скроз различни ..
Пробај со http://www.hotspotshield.com/ ќе ти ја смени ИП адресата во Америчка.

Член од
14 јули 2012
Мислења
10
Поени од реакции
3
И јас имав ист проблем со торентите од четвртокот навака, но денеска гледам функционира, но ограничено - брзината варира помеѓу 200 и 300 kb/s што е некоиси 20 пати поспоро од тоа што треба да го имам на 50 мегабитна оптика. Тестирано со најразонразни торенти, од јавни и приватни тракери со многу сидери и гарантирано високи брзини но во секој случај плафонот е ~300k. Младата госпоѓица од Телеком рече дека немаат апсолутно никакви ограничувања на интернетот, пробуваше да ме убеди дека може рутерот да е проблематичен (?!) па на крај рече дека ќе „пренесе за проблемот“ ама најверојатно ќе се изначекам за одговор :D
Пробај http://broadband.mpi-sws.org/transparency/bttest.php/ Нешто чудно се дешава, не можам да му најдам логика. И јас сум на оптика, прееска аплоад нејќеше да тргне над 3КБ и на тестот имаше индикации дека провајдерот блокира. Сега пред малце тргна ок upload и симињање до даска од замунда и тестот покажува ок. Од т-хоум негираат дека нешто прават. Со македонци сидам и спуштам одлично. Едно време мислев дека само надворешен п2п сообраќај ограничуваат. Со јавниве тракери се дешава ова http://torrentfreak.com/largest-bittorrent-trackers-go-offline-in-protest-120716/ . Мада и тоа не треба до толку да прави проблеми поготово ако имаш вклучено ДХТ. И од приватни тракери ми иде многу послабо отколку порано. Порано uploadot да го отворев на клиентот (Tixati) одма почнуваше да шиба без престан, сега како да не можат да се конектираат луге на мене. Нешто смрди а ме чуди што луѓе на кабелскиве оператори немаат никакви проблеми, иначе ќе знаевме дека е нешто глобално или пошироко од нас. Има ли посебен топик за ова на форумов, пошто не можев да најдам, или едно централизирано место било каде на македонскиве страни за ваква работа?

F

FuckYouAll

Гостин
Имам интернет од ОНЕ и последниве 2 недели на секои 5 минути ми паѓат конекцијата

wan miniport pppoe 678 error- овај ерор ми се појавуват, дај кажете некое чаре ако знајте.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Имам интернет од ОНЕ и последниве 2 недели на секои 5 минути ми паѓат конекцијата

wan miniport pppoe 678 error- овај ерор ми се појавуват, дај кажете некое чаре ако знајте.
Ако имаш XP со сервис пак 2 ова ќе ти го јавува. Треба да ставиш сервис пак 3.
http://support.microsoft.com/kb/892889

Kajgana Shop

На врв Bottom