Топ 10 диететски производи што функционираат

• Креатор на темата Stef Bachatero
  • Време на започнување
К

Кнез Мишкин

Гостин
Повеќе енергија ќе ти дадат 2 лажички мед отколку креатинот. Повеќе АТР се добива при гликолиза отколку при метаболизмот на креатинот.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Му кажав на интернист да му каже како влијае креатинот на работата на бубрезите. Види зборувај ти со кој сакаш, постои нешто што се вика рамнотежа во метаболизмот, логика на метаболзмот - кога нешто внесуваш дополнително, тоа мора да се искористи на некој начин по некој метаболитички пат и да се добијат некои корисни споредни продукти кои при долга примена, кои предизвикуваат оштетувања.
Зошто би внесувал карнитин кога не е есенцијален за организмот? Значи дека организмот сам може да го биосинтетизира ако има потреба за него.
Од една страна промовираш здрава исхрана, од друга страна конзумираш нешто што не е есенцијално, не му е потребно на организмот.
--- надополнето: 20 јули 2012 во 23:24 ---

За екстракт од зелен чај мислиш? :D Велат полн со антиоксиданси бил, мада и нашиот планински чај е извонреден. ;)
Да, екстракт од зелен чај. Не е само за антиоксидансите, зелениот чај помага при варењето, топи масти и делува како термогеник.
Сите тие комбинации заедно го прават одличен топач на масти.

S

Stef Bachatero

Гостин
Остај тоа километрите кога топиш масни наслаги гледај на време 30-50 минути максимум :) а колку километри излегуваат тоа не знам.
Јас трчам полумаратон или маратон за себе да видам колку можам кондиционо.Истрчав полумаратон 21 км со време 2 часа и 3 мин ако не се лажам.Што е добро за почетник што вежбал само 10 месеци.Јас мислев дека нема да истрчам но имав многу добар ментален фокус и мотивација од самиот себе.Друго никој не знае колку сум вложил труд и енергија за да изгледам вака за 1 година сигурно стопив 30 кила масти.Бев 115 кг сега сум некаде 88-90 и секогаш моето мото е вежбај силно или не вежбај ништо.

S

Stef Bachatero

Гостин
Table 3.1 Duration and intensity of activity (rate of ATP hydrolysis) dictates the requirement for ATP re-synthesis from a variety of metabolic
substrates, which in turn determines the substrate that is metabolised.
Activity
Duration/intensity а of activity to be sustained
Metabolic substrate supply
Maximal rate of ATP
re-synthesis possible
from substrate sources b
Explosive events (throws/jumps) <5 s/supramaximal ATP/PCr 4.4
Sprinting 6–60 s/supramaximal ATP/PCr, glycogen 3.4
Middle distance >60 s to 5 min/maximal PCr, glycogen, blood glucose, IMTG 1.7
Endurance >5 min to 5 hours/
submaximal (60–85% max.)
Glycogen, blood glucose, IMTG,
plasma fatty acids, amino acids
1.0
Ultra-endurance >5 hours/submaximal
(40–60% max.)
Glycogen, blood glucose, IMTG,
plasma fatty acids, amino acids
0.6
Зависи за што табелава е од книга за спорт во кој креатин се користи во спринтови,експлозивни настани под 5 секунди.Ако разбираш бујрум.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ајде,нема веза,било тоа спортска медицина не нутриционизам! Добро,не се противам нека бидат тие суплементи корисни за вашето здравје,само се чудам шо ќе кажат вашите бубрези на тоа,вашето срце и недостатокот на калиум во организмот кој допринесува за хипертензија?? Од што умре тој 25 годишен фудбалер од Италија?? ОД КРЕАТИН.Се нагтал човекот за да има енергија и ете,срцев удар уште млад! Аман бе,малку произведува природата вие тука со вештачки работи се тровите,а инаку цедевитата ти е многу различно од креатинот(некој спомна цедевита прав),значи таа дава енергија и од неа примаш витамини,но исто така негативно е што има шеќер и глутаминати! Другар ми зеде кратин,после 2 години користење паралелно со некои пилули за билдање,ој да му снижиш притисок 160 со 100,не се намалува! Е после голтај лук! е ќе голта! и вие ќе голтате...
Организмот си е прилагоден за колку треба д аму даде на срцето работа да врши,а не креатинот да му ја повишува работата,а повишувајќи му ја работата,ја намалува долговечноста! Поздрав

С

Само Човек

Гостин
во книгите за спортска медицина во преден план е спортот здравјето е второ
--- надополнето: 21 јули 2012 во 10:49 ---
значи креатин е корисен за спортот , не за здравјето

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
во книгите за спортска медицина во преден план е спортот здравјето е второ
Тоа е,заслепени се луѓево за совршено тело и здрав(краткотраен) дух,ама до кога ќе ги служи ни самите незнаат,неможат да сватат дека се произлегува од исхраната и течностите,сите болести сите дешавања на организмот шокови се на база на исхрана,директно или индиректно...од такви додатоци суплементи,подрржувам само омега 3 масти,кои го штитат срцето,го хранат мозокот и го зголемуваат метаболитичниот доток на крвта како и давајќи енергија! :D

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Кочан Ладна вода, Кочан Ладно црвено вино, Манџички, Грав & Леќа, Оксидирано јаболко, зелени праски, сливи за овие знам дека протеруваат и ти ја регулираат столицата. Луѓето се дебели не од што многу јадат, туку од што не се олеснуваат со иста рамномерност, а баш одредена храна го овозможува овој дисбаланс.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.279
Кафето е добар стимуланс али колку повеќе го конзумираш толку ефектот му се смалува.Повеќе е психички отколку вистински.Цигарите сега можеби е добро кога ги пушиш но за 10-15 години ќе ти настанат проблеми апчиња за намалување на холестерол,послаб имунитет,тешко дишење и најголемиот проблем е стерилитетот што го прави чадот од цигарите...
Не наседнувај на рекламите.
Ако е вистина ова што ти го збораш јас досега требаше да умрам.
Нити имам холестерол, имунитетот ми е прва лига или во секој случај многу подобар од некои кои цело време живеат во некој филм за здрав живот.
Дишам сосем нормално. Можеби не можам да истрчам 15 км или да се испентрам на Мон Блан( немам ни пробано рака на срце) ама и до што мака би трчал 15 км.

S

Stef Bachatero

Гостин
Тоа е,заслепени се луѓево за совршено тело и здрав(краткотраен) дух,ама до кога ќе ги служи ни самите незнаат,неможат да сватат дека се произлегува од исхраната и течностите,сите болести сите дешавања на организмот шокови се на база на исхрана,директно или индиректно...од такви додатоци суплементи,подрржувам само омега 3 масти,кои го штитат срцето,го хранат мозокот и го зголемуваат метаболитичниот доток на крвта како и давајќи енергија! :D
Значи се што е претерано во огромни количини не го подржувам.Но мали дози 3-5 грама се доволно за да добиеш подобар фокус,енергија,повеќе сила во вежбањето,издржливост и ред други работи со суплемент кој е сигурен и докажан.Јас знам што внесувам и се осеќам супер,баш ќе си закажам преглед да си проверам крвна состојба.Онака чисто за мене.Последен пат ќе речам:НИЕДЕН СУПЛЕМЕНТ не може да го замени еден оброк и балансирана исхрана и многу почетници што не им е балансирана исхраната бараат изговори па купуваат вакви работи.
3 работи функционираат:Исхрана,вежбање,спиење за здраво тело и здрав дух.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Значи се што е претерано во огромни количини не го подржувам.Но мали дози 3-5 грама се доволно за да добиеш подобар фокус,енергија,повеќе сила во вежбањето,издржливост и ред други работи со суплемент кој е сигурен и докажан.Јас знам што внесувам и се осеќам супер,баш ќе си закажам преглед да си проверам крвна состојба.Онака чисто за мене.Последен пат ќе речам:НИЕДЕН СУПЛЕМЕНТ не може да го замени еден оброк и балансирана исхрана и многу почетници што не им е балансирана исхраната бараат изговори па купуваат вакви работи.
3 работи функционираат:Исхрана,вежбање,спиење за здраво тело и здрав дух.
Лекарот ќе гледа само да си ги зеде парите да ти испита крв и толку,крвта неможе да покаже дали имаш крвен притисок,треба да го мериш почесто исто како и пулсот.Ако пулсирањето ти е над 80 пати во минута,ризикуваш од хипертензија благодарение на тие суплементи! Појди на нутриционист и на интернист,сеа ако пиеш шо треба цел живот да пиеш креатин?? замени го со природни извори,остави го вештачкото,додека е со време... позз :D

S

Stef Bachatero

Гостин
Лекарот ќе гледа само да си ги зеде парите да ти испита крв и толку,крвта неможе да покаже дали имаш крвен притисок,треба да го мериш почесто исто како и пулсот.Ако пулсирањето ти е над 80 пати во минута,ризикуваш од хипертензија благодарение на тие суплементи! Појди на нутриционист и на интернист,сеа ако пиеш шо треба цел живот да пиеш креатин?? замени го со природни извори,остави го вештачкото,додека е со време... позз :D
Мојот пулс е најнормален 50-60 отчукувања во минута.Благодарение на мојот кардиоваскуларен тренинг што го правам 3 пати неделно интензивно.За нутриционистите ќе ти кажам дека не се правите луѓе ако сакаш да стопиш масти,тие ќе ти дадат совет како сите други намали ова бла бла.Тоа што го учат и што го проповедаат функционира во прв план но потоа ќе стигнеш до една граница и треба да експериментираш што функционира што не.
Нутриционист е човек што има добро познавање за храната,да го подобри животниот стил на човекот и да му препорачува што да јаде а што да избегнува.
Интернист човек што спречува болести.
Секој од овие два ќе ти го дадат истиот совет трчај на кеј и ќе ослабнеш.Целта е топење на мастите не губење на калории.Кардио што сите го правите е губење време,освен ако не сакате да трчате маратони и да имате кондиција нормално.Мојата цел е губење маснотии а да останам ист во мускулатура а тоа е поголема наука која тие два специјалисти нема да ми одговорат.Затоа се карам со многу луѓе кој ми објаснуваат работи кој што на факултет ги прочитале а книгите им се стари 20 години и повеќе,а науката целовреме напредува.Не сум некој голем експерт но тоа што јас правам функционира на мене.Но ако сакаш да изгледаш добро и се чувстуваш добро во своја кожа тоа ниедно прашање нема да ти го одговори освен самиот ти.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Stef Angel
Ти нутриционист си? па знаеш онака што како накаде?? Одкај знаеш дали се погодни или не се нутриционистите??
Секој нутриционист гледа за доброто на човекот во чиј центар се наоѓа храната,а суплементите не спаѓаат во тој центар.Секој нутриционист гледа здрава исхрана за здраво тело,а не спортска медицина пред здравјето!

S

Stef Bachatero

Гостин
Stef Angel
Ти нутриционист си? па знаеш онака што како накаде?? Одкај знаеш дали се погодни или не се нутриционистите??
Секој нутриционист гледа за доброто на човекот во чиј центар се наоѓа храната,а суплементите не спаѓаат во тој центар.Секој нутриционист гледа здрава исхрана за здраво тело,а не спортска медицина пред здравјето!
Дете со нутриционизам никогаш нема да истрчаш полумаратон,да тренираш џудо или било која активност за оптимални перфоманси.Секое тело е различно и секој реагира на милион начини на било која храна.Здравјето ми е супер не на суплементацијата туку на моето знаење за здрава исхрана,не преповедам на секој да земе суплементација без да помине одреден период на адаптација.Верувај дека од 16 години сите диети и сите работи за нутриционизам ги имам прочитано.Доволно повеќе знам од еден нутриционист во било кое поле дури до како реагираат клетките на одредена храна и како реагира човек кон сите рафинирани работи што човекот ги произвел.Сите можат да ти дадат совет тргни се од она,држи ваква или онаква диета но како што кажав 3 работи функционираат здрава исхрана,вежбање со висок интензитет и спиење 6-8 часа дневно.Друго не ти треба.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дете со нутриционизам никогаш нема да истрчаш полумаратон,да тренираш џудо или било која активност за оптимални перфоманси.Секое тело е различно и секој реагира на милион начини на било која храна.Здравјето ми е супер не на суплементацијата туку на моето знаење за здрава исхрана,не преповедам на секој да земе суплементација без да помине одреден период на адаптација.Верувај дека од 16 години сите диети и сите работи за нутриционизам ги имам прочитано.Доволно повеќе знам од еден нутриционист во било кое поле дури до како реагираат клетките на одредена храна и како реагира човек кон сите рафинирани работи што човекот ги произвел.Сите можат да ти дадат совет тргни се од она,држи ваква или онаква диета но како што кажав 3 работи функционираат здрава исхрана,вежбање со висок интензитет и спиење 6-8 часа дневно.Друго не ти треба.
Стеф, ако си читал литература не значи дека си станал подобар стручњак од некој кој го работи тоа 20 години. Немој толку да леташ. Можеби знаеш многу, но повеќе од професионален нутриционист не знаеш. Моментот за кој си во заблуда е следниов: нутриционистите треба да ги земат во обзир сите фактори кои влијаат на организмот. Физичката активност, типот на храна кој го јадеш/не јадеш, што работиш, колкав внес на енергија дневно ти е потребен...
Значи, нутриционистите се оние кои го прават сѐ тоа што го напиша ти, советуваат за здрава исхрана, за соодветни вежби и колку спиење е потребно. Интензивно вежбање не е за секој и не е неопходно. Оптимално е три пати неделно за просечен, здрав организам, не сака секој да биде дилбер.

Kajgana Shop

На врв Bottom