Работа на брод

Член од
16 мај 2011
Мислења
8
Поени од реакции
2
http://www.cruisedirect.com/cruiselines/find_cl_msccruiseline.php?gclid=CK-n26zwh7ACFcNN3wodnxn7nA Би требало да е оваа MSC,како што стои во огласот го проверив местото од каде што се тргнува е точно оваа компанија тргнува од истото место на 10 ти мислам беше,најматно од се е тоа што каков корист би имал со превара кога не плаќаме ништо.

Член од
13 март 2011
Мислења
68
Поени од реакции
12
Да,личи како матна зделка но додека не пробаме не можи да се знае :).Некој да аплицирал на овај оглас,или веке бил,крајниот рок за аплицирање е до 20
Братучед мој аплицирал и деновиве бил известен дека е примен.Ми вика дека навистина било среќа за да може да се оди.

Инаку aгенцијата мsc навистина постои.Јас преку хрватскиот Мsc бев на крстарење пред две години.(450 евра ме чинеше крстарење низ медитеранот.)Инаку Не само што постои компанијата,туку колку што имав забележано во каталогот таа е интернационален бренд.Не знам што ќе биде со братучедот.Му посакувам многу среќа.Се надевам дека ќе се врати.За крај да се навратам на прашањава.Моментално читам една книга од Алфонсо Бергман.Во еден дел од неа авторот вели дека мора во животот да се предизвикаат ризиците односно истите да се победат.И заклучив дека навистина е во право.Многумина луѓе во Македонија има кои им е страв да започнат било каква работаСо ова размислување никогаш тие нема да најдат работа или ќе работат како робови.Познавам неколку другари кои имале шанса да работат во странство,но останале овде и сега работат кај чичко грујо на филхармонија или МВР.Пред некој ден поминав до кај нив и на одење си размислив.Абе луѓево на какво време работат.Ниту заштитна опрема имаат,а да не зборам дека животот постојано им виси на конец.Ми кажуваат дека и постојано им доцни платата,а во постојан страв се и дали воопшто ќе ја добијат.Зарем ова не е ризик???

Моја препорака би била да не бидете толку песимисти.Не за оваа работа која што ја пишал човеков туку и за многу други.Прочитајте и распрашајте се за секоја ваква понуда.И тоа како може да ви го смени животот.Дома ако седите и чекате некој да ви тропне на врата,тешко дека некогаш ќе најдете работа.

Мене веќе Алфонсо Бергман и тоа како ми го смени.Би ви препорачал да го купите неговото дело "Живот или опстанок".Чини 250 денари,но верувајте вреди за секој денар.

Член од
21 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
4
Искрено јас учев за компјутерски инжињер и се вработив како таков и кога видов каква е ситуацијата колку работиш и за колку пари се разочарав и бев очаен толку маки и нервози за 300 еур. И работев што не искуство во сите области стекнав и накрај пак во минус со парите и решив да идам на брод како едно другарче. Другарчево имаше искуство знаеше јазик идеше по странство на работа и на карај отиде преку Коузон во Велес(он е од Скопје али помалце луѓе се запишуваат таму-финта хах) помина интервју плати обука за која ја немаше и го примија како Асистент Стејт Руум Атендент а.к.а. помошник собар све ок значи арно ама кога стигна таму го ставија как Чистач т.е. 650 усд. што е многу малце затошто другата позиција зимаш од 1500 усд па нагоре. Он се бунеше неколку пати и го унапредија еднаш и после аплицираше и доби уште еднаш промоција и заработи околу 2000 усд. на месец(бакшиш+овертајм+парт тиме) ако се помачиш 8 месеци од животот ќе напраиш доста пари.Како и да е он е на Селебрети Круз Лајн и е презадоволен од односот и условите затоа што имаш необавезни трошоци само(цигарите иначе се 15усд за штека -Малборо америчко!)
Он ме советува да не идам преку Коузон а да идам преку Мајоми да ги немам тие заебанции како он пошо Коузон се заебани од таа гледна точка(сега им даде да му посредуваат за канадска виза и пак го заебаа му го изгубија пасошот).Поминав на тестот со 91%(затоа што ја слушав Јовка а она е дудук обичен) поминав на интервју во Белград за АссСтејтРум истотака и потпишав преддоговор во кој гласи плата отприлика 1500 долари без бакшиши и овертајм.Како и да гледа човек брод е некаква исходица од некаква ситуација а 8 месеци од животот подобро да си некаде на егзотични места со пари од колку да си затворен со мама и тато и 200-250 еур плата.
Значи инвестицијата си вреди за парите затоа што банката лесно отпуштува од 1000 до 2000 еур кредит а тие пари се враќаат од месец до месец ипол и кога ќе се прерачуна плата од 1500 усд -2000 усд х 8 месеци (можеш макс.10месеци престој со анекс договор) = 16.000 усд по курс од 49 ден = 1 ~784000 ден (за 8 м.) . И уште еднаш да се отиде на болје позиција ТИ си веќе милионер хах.
Поздрав до сите и со среќа !

Член од
21 јуни 2012
Мислења
51
Поени од реакции
6
Прават се пари, но е затвор, нема kириja ... или има :icon_lol:Секоj ден си во нова држава ...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Има нешто да работиш на брод што не мора да знаеш перфект англиски? :D

Член од
21 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
4
Па нема кирија нормално на брод си(работниците имаат = соба со бања,фитнес,сауна,кино-3Д,бар,ресторанти со неограничен број на јадења за без пари) , ама и самиот си одговараш дека не е затвор а кога завршуваш со работа или кога нема работа шеташ во земјата каде што се прикотвува бродот(Карбски острови,Хаваи,Панама,Куба,Доминиканска Ребулика,Алјаска,ПоуертоРико,Хондурас,Тахити,Австралија,Азија) места каде што како обичен смртник реално треба да собираш со год пари само за да стигнеш таму и тоа за 10 дневен престој.
А за јазик англискиот е морален со тоа што ако знаеш др јазик ти е привилегија за појака позиција(рецепционер,хост во ресторанти итн.)тогаш платата веќе се движи од 3000-5000 усд. со еден до 2 морнарски чина(зависи од работата) а таквите позиции се лежарење реално.
Никој не знае перфектно англиски како еден агличанец или друг западњак така да вреди да се проба со ептен малце знаење можеш да почнеш како чистач со 650 усд. или еве како мене за помошник собар за 1500-2000 усд а за 2 месеци ако аплицираш одма ќе те префрлат на др позиција пошто тие позиции е преполно со Кинези,Црнци,Индијци,Филипинци а на нив им одговара таа работа,а една бродска компанија им одговара и бараат бели луѓе бела кожа сакаат и клиентите да гледаат а тие клиенти се од првиот ешалон од УСА,Канада и Европа.Исто ко кај нас да отидеш у Воденица или било кој по елитен ресторант да те служи некој како Амди Бајрам а камо ли некој по црн хах!
Вреди да се потруди човек за да постигне тоа што сака, јас лично знам 3-ца луѓе до сега, што почнале како чистачи и за 6 договора на брод (+- 40 активни месеци работа) што кога се вратиле купиле стан,кола + фирма каде што си инвестирале и им иде добро затоа што имаат пари.Жално е една младост има човекот да ја помине во оваа вукојебина тука со 200еур-500 еур плата,не се исплати да завршиш факс и утре родителите такви магариња со диплома да молат да кукаат по врски да најдат работа за децата и тоа за каква смешна сума,да не збориме ако сакаш партиски- колкава уста за пушење и сиса за медалја треба да имаш покрај книшката за да си на добра позиција.Овде ни врски ти требаат ни книшка само работа и журкање после работа.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Па нема кирија нормално на брод си(работниците имаат = соба со бања,фитнес,сауна,кино-3Д,бар,ресторанти со неограничен број на јадења за без пари) , ама и самиот си одговараш дека не е затвор а кога завршуваш со работа или кога нема работа шеташ во земјата каде што се прикотвува бродот(Карбски острови,Хаваи,Панама,Куба,Доминиканска Ребулика,Алјаска,ПоуертоРико,Хондурас,Тахити,Австралија,Азија) места каде што како обичен смртник реално треба да собираш со год пари само за да стигнеш таму и тоа за 10 дневен престој.
А за јазик англискиот е морален со тоа што ако знаеш др јазик ти е привилегија за појака позиција(рецепционер,хост во ресторанти итн.)тогаш платата веќе се движи од 3000-5000 усд. со еден до 2 морнарски чина(зависи од работата) а таквите позиции се лежарење реално.
Никој не знае перфектно англиски како еден агличанец или друг западњак така да вреди да се проба со ептен малце знаење можеш да почнеш како чистач со 650 усд. или еве како мене за помошник собар за 1500-2000 усд а за 2 месеци ако аплицираш одма ќе те префрлат на др позиција пошто тие позиции е преполно со Кинези,Црнци,Индијци,Филипинци а на нив им одговара таа работа,а една бродска компанија им одговара и бараат бели луѓе бела кожа сакаат и клиентите да гледаат а тие клиенти се од првиот ешалон од УСА,Канада и Европа.Исто ко кај нас да отидеш у Воденица или било кој по елитен ресторант да те служи некој како Амди Бајрам а камо ли некој по црн хах!
Вреди да се потруди човек за да постигне тоа што сака, јас лично знам 3-ца луѓе до сега, што почнале како чистачи и за 6 договора на брод (+- 40 активни месеци работа) што кога се вратиле купиле стан,кола + фирма каде што си инвестирале и им иде добро затоа што имаат пари.Жално е една младост има човекот да ја помине во оваа вукојебина тука со 200еур-500 еур плата,не се исплати да завршиш факс и утре родителите такви магариња со диплома да молат да кукаат по врски да најдат работа за децата и тоа за каква смешна сума,да не збориме ако сакаш партиски- колкава уста за пушење и сиса за медалја треба да имаш покрај книшката за да си на добра позиција.Овде ни врски ти требаат ни книшка само работа и журкање после работа.
Кои агенции ги препорачуваш за работа на брод? Да си ја пробам среќата. Но од кога се почнува? Сега касно да не е?

Член од
21 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
4
Кои агенции ги препорачуваш за работа на брод? Да си ја пробам среќата. Но од кога се почнува? Сега касно да не е?
Друже реално нема среќа тука зимаш ЦВ (измислено не реалното за каква позиција сакаш така лажеш) и праќаш - Коузон(500ден прием+морална непотребна презентација) и Мајоми(1500ден прием).

УСА виза- 100 еур
Медицинско - 100 еур
Интервју (во мајоми 30 еур пат до Белград + 20 еур џепарац за нешто ситно)(коузон организира во Скопје во Александар Палас без пари е-да се чудиш)
Обука (само Коузон 110 еур а не вреди а мора, ќе се умреш од смеење.Мајоми ти објаснува што како т.е. обука без пари)
Пат да тргнеш(до Мајами околу 600-700 еур , од ЕУ околу 300еур)
Џепарац за патот(твој избор али 100% нема да требаат поише од 100-200 еур,другар тргна со 5дол и неуспеа ни нив да ги истроши а така им се наостри)

Агенци ко агенција посредува само зема провизија од све додека не тргнеш.Кога ќе стапнеш на брод друга прича забораваш на агенциите веќе со бродот директно се договараш ама буквално за што сакаш.Ако потпишеш нареден договор ти плаќаат карта од кај сакаш да тргнеш во два правци.
Така да која е агенција е болје точно незнам ако сум јак човек у државава и двете ќе ги затворев пошо се катастрофа за услуги.

Другаров незадоволен како и уште 3-ца луѓе као него што ги изсексаа од Коузон.Сега башка ако идеш од Канада да фаќаш брод(као другарчево)сметај дека ти треба канадска виза а единствена амбасада најблиску е у Виена на 1500км од тука, да не збориме дека во рок од 10 работни дена ќе ти ја дадат. МИШАН ИМАПСИБАЛ ! Жив зијан ! Работата е да заработиш така ?
А со Мајоми како што ми кажаа само од Мајами или евентуално од ЕУ(дупло поефтино).

Реално незнам мене што ме чека ова се муабети од многу луѓе од различни бродови.И да е нешто не како што треба мушки се издржува никој не умрел од работа.Ако те зеабат те заебале 1-2 месеца макс.Си бараш унапредување и си добиваш ако си коректен(не касниш,имаш 15-20 мин овертајм,добар однос со вработените и надзорниците) и добиваш што сакаш имаш преку 200 позиции(без капетан и асистент капетан) што ти текне тоа за што си најспремен.

Ако си под 30 год слободно не се мисли,нај јаки биле Дизни,Ројал,Принцес(само со србски или БГ пасош),Карнивал.
Ти избери кај сакаш па ти стигни некаде и ќе се снајдеш без проблем ако имаш желба и малце англиски не му ја мисли многу ;)
Ако ти текне нешто роки прашај слободно колку можам ќе помогнам.
Поздрав

Член од
21 јуни 2012
Мислења
51
Поени од реакции
6
drakensand
Панамски пасош исто извадих :icon_lol:Требва ти само ако одиш во Америка :icon_lol:

Член од
15 март 2010
Мислења
5.868
Поени од реакции
6.380
....
Поздрав
Друже велиш за пат До Мајами 600 еур. од Европа 300 еур . Може да ми образложиш?
И тие пари за виза и пат се плаќаат од како ќе се потпише договор или предтоа? Ме занима колку ќе имам трошоци пред да бидам сигурен дека ќе заминам(од како ке потпишам договор ваљда) Браво за постовите шо си се намачил да ги напишеш, навистина исцпрно и многу полезно .... Поздрав

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.948
Дизни е ТоБ, само не знам дали под 2 години искуство мислат на искуство во земјата од каде си или искуство на брод, додуша зависи и од тоа за која позиција ќе аплицираш :) И за нив не ти требаат Мајоми или Коузон, аплицирај си директно на DCLcruisejobs или нешто така беше. Ако мислиш да работиш како фотограф аплицирај во Image, платата не е сјајна, ама работата не е тешка, не црнчиш ко у ресторан или како собар.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво :)
Нов сум на форумов и до сеа читав нешто околу оваа тема и сум малку збунет... o_O
Еве едно конкретно прашање па се надевам дека ќе добијам конкретен одговор :)))
Преку која од агенцииве е најдобро да се аплицира (а да не те зафркнат) и кои се вкупните трошоци пред идење.. И дали е веќе касно??
П.С. Сакам да аплицирам за работа како шанкер (имам некое искуство па да видиме) :)))

Член од
27 јуни 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
preku koja agencija da ojs ke te zafrknat tolku mn so ke dojs na rabot da gi zapalis so napal !na majomi ke dajs 1500den poslem edna godina cekajne konecno ke dojt intervju pa ke ti recat deka maski ne se potrebni samo zenski a kouzon da ne se na podrek se mn podobri ne za zabe velat deka iskustvoto si go prajt svoeto davas za aplikacija 500 den davas plus 6500 so potpis od advokat deka tie pari gi davas bes povratno i deka ako kouzon ti recit da ti udrit 100 svrgi ti nemat da prigovaras taka kazano pari za obuka na koja ni samite so ke ti ja kazat ne znat so e posto e bespotrebna a i nikoj ne ni bil poblisku do brod od 10000 kilometri poslem to cekas 10 dena intervju i pred da dojdi go odlozvat poslem 3 meseci i se taka do beskonecnost a pak vo slucaj da sakas da se informiras koga ke imat, prvite 100 povici i 100 poraki gi ignorirat ako imas sreka poslem ke ti kazat deka aha sega ke imat za edna nedela ama nemat mesto za tebe ke moras da cekas uste "tri meseci " i taka na taka.. ako imas sreka eden den da docekas intervju i pominis na nego vo zavisnot od kompanijata na koja ke apliciras a to zavisit od tie kaj sakat da te klat a vo slucaj pak da se bunis na nivnata odkluka odma se zboguvas od prvite 7000 den. e setne poslem intervjuto e interesno viza karta lekarsko pari pak na kouzon pari za leksilium to se ke te cinit preku 1500 ama evra i na kraj koga ke zavrsis se cekas 9 meseci da se kacis na brod i vo slucaj da ne se kacis co rok od 12 meseci se od pocetok. zavisit od tebe dali ke mozis da pominis nis seto to zatoa so 80% poslem se to isplatlivo e.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
preku koja agencija da ojs ke te zafrknat tolku mn so ke dojs na rabot da gi zapalis so napal !na majomi ke dajs 1500den poslem edna godina cekajne konecno ke dojt intervju pa ke ti recat deka maski ne se potrebni samo zenski a kouzon da ne se na podrek se mn podobri ne za zabe velat deka iskustvoto si go prajt svoeto davas za aplikacija 500 den davas plus 6500 so potpis od advokat deka tie pari gi davas bes povratno i deka ako kouzon ti recit da ti udrit 100 svrgi ti nemat da prigovaras taka kazano pari za obuka na koja ni samite so ke ti ja kazat ne znat so e posto e bespotrebna a i nikoj ne ni bil poblisku do brod od 10000 kilometri poslem to cekas 10 dena intervju i pred da dojdi go odlozvat poslem 3 meseci i se taka do beskonecnost a pak vo slucaj da sakas da se informiras koga ke imat, prvite 100 povici i 100 poraki gi ignorirat ako imas sreka poslem ke ti kazat deka aha sega ke imat za edna nedela ama nemat mesto za tebe ke moras da cekas uste "tri meseci " i taka na taka.. ako imas sreka eden den da docekas intervju i pominis na nego vo zavisnot od kompanijata na koja ke apliciras a to zavisit od tie kaj sakat da te klat a vo slucaj pak da se bunis na nivnata odkluka odma se zboguvas od prvite 7000 den. e setne poslem intervjuto e interesno viza karta lekarsko pari pak na kouzon pari za leksilium to se ke te cinit preku 1500 ama evra i na kraj koga ke zavrsis se cekas 9 meseci da se kacis na brod i vo slucaj da ne se kacis co rok od 12 meseci se od pocetok. zavisit od tebe dali ke mozis da pominis nis seto to zatoa so 80% poslem se to isplatlivo e.
Fala na konkretniov odogovor.. :))
od ova zakluciv deka nisto so agenciive nasi... e sea dali ima nekoj na forumov sto moze na bilo koj nacin da mi pomogne da otidam na brod, ili eventualno negde u okolina (grcija, crna gora..) za rabota kako sanker?? :)

Член од
5 јули 2008
Мислења
224
Поени од реакции
197
Јас сакам да ми одговори некој од тие што работеле на брод за фитнес тренер колку би се одвивала платата со завршен факултет во Бугарија и + 2 сертификата?

Kajgana Shop

На врв Bottom