Масовен протест во Рим: Спасете ги христијаните

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Да беа секуларисти и затоа фанатиците се иселуваа во Европа...
--- надополнето: 18 јули 2012 во 08:55 ---
?????????????????????????????????????????????????
--- надополнето: 18 јули 2012 во 20:45 ---
Не е можно да ги смениш луѓето, секогаш ќе бидат тоа што се. И нема ништо лошо во тоа, некој едноставно немаат капацитет да бидат индивидуи, создадени се да бидат робови, потребен им е господар да им каже што е добро а што зло, да им дава надеж и да ги плаши со казни. За робовите тоа е живот кој има смисла, во спротивно ќе се чуствуваат изгубено и бесмислено.
Но тоа што според мене е битно за човештвото како целина, е да се воспостават критериуми кој ќе бидат темел на цивилизација со структура втемелена на трајни вредности, на вредности кој не ќе може да се менуваат со доаѓањето и одењето на секоја наредна власт.
Човештвото е организам, а секој организам кој е во конфликт со себеси е осуден на пропаст.
Види друже ............. на луѓето никогаш нема да им се погоди ........... многу општества и државни уредувања се смениле во последниве неколку илјади години ........ робовладетелското општество не чинело ОК, феудализмот нечинел ОК, нацизмот/фашизмот нечинел ОК, социјализмот нечинел ОК, капитализмот не чини ОК
........... епа што бе друже ? овој муабет го имам правено со милион луѓе(во приватен живот/во реалност) и никој до сега не ми одговорил што е тоа што е најидеално .......... луѓето од една страна се жалат од системот/системите(сите досегашни), а од друга страна појма немаат да дадат предлог како би изгледало тоа најидеално општество ............... но и да не заборавиме каква природа има човекот, човекот има инстинкт за преживување(т.е. животно е и покрај се), човекот не сака да ги дели своите плодови со останатите единки, човекот сака сам да си биде господар на своите плодови и да не ги дава на друг ..... е таква е друже природата на човековото суштество, еве на пр. дали ќе дозволиш некој од улица тотално непознат човек сега да ти влезе дома кај тебе, да ти отвори фрижидер, да си се налапа, да ти седне на компјутер или да ти се оптегне на кревет пред тевето, да ти ја земе на пр. колата и сл. ќе го дозволиш тоа, секако дека не, епа ни јас нема да го дозволам тоа, како и сите други луѓе, тоа сакам да кажам, природата на човекот е таква, никој не сака да си ги дели своите плодови со друг, е сега што се однесува до групирањето ........... државите како држави и нациите како нации практично не постојат, нација тоа ти е збир од повеќе племиња кои живееле на еден простор и кои делат ист/сличен јазик, одредена иста/слична култура, менталитет... модерните нации се создадени пред 2 века ......... а државите, тоа се само едни определени географски територии врз кои владеат државните институции(на таа и таа држава) ............ и на таа и таа нели ограничена географска територија(т.е. држава) живеат толку и толку луѓе кои нели се една нација, а всушност сите си се различни луѓе, секој си е сам за себе и за својата фамилија т.е. секој си живее и си работи сам за себе и секако за своето семејство, никој за никого не живее и не работи, остај тоа нации-мации .... но ете поради одредени сличности луѓето се групирани во една нација, инаку да човекот има склоности и потреби кон групирање, да го земеме за пример семејството како основна клетка на општеството ............... а секој има семејство, секој има дом, значи секој ја има таа потреба и склоност кон одредено групирање, сепак и семејството претставува една група нели, никој не е паднат од небо фала богу, никој не е донесен од штркот !

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
?????????????????????????????????????????????????
--- надополнето: 18 јули 2012 во 20:45 ---

Види друже ............. на луѓето никогаш нема да им се погоди ........... многу општества и државни уредувања се смениле во последниве неколку илјади години ........ робовладетелското општество не чинело ОК, феудализмот нечинел ОК, нацизмот/фашизмот нечинел ОК, социјализмот нечинел ОК, капитализмот не чини ОК
........... епа што бе друже ? овој муабет го имам правено со милион луѓе(во приватен живот/во реалност) и никој до сега не ми одговорил што е тоа што е најидеално .......... луѓето од една страна се жалат од системот/системите(сите досегашни), а од друга страна појма немаат да дадат предлог како би изгледало тоа најидеално општество ...............
Ако мене ме прашуваш, вака би требало да изгледа.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.692
Поени од реакции
1.032
Добро и по тебе што е решение за ваква усрана ситуација?
Знаеш како викаат се додека не го жежне исто како што ги жежна истите нема да се освеcтат ;)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Ако мене ме прашуваш, вака би требало да изгледа.
Од кај ги ископуваш овие работи ! :D
Друже како и да ги вртиме работите, пак доаѓа на тоа дека никогаш не постоело, не постои и нема да постои 100% идеално општество, како прво и самите луѓе не се идеални, а со самото тоа и општествата неможат да бидат идеални ............ во секое општество(било кое) имаш задоволни и незадоволни граѓани ............. ипак се си зависи и до самиот човек, некои сакаат тоталитаризам, диктатура, едноумие, некои па сакаат демократија(значи се против едноумието, диктатурата, тоталитаризмот), некои па сакаат верско уредување(шеријат), некои сакаат социјализми/комунизми/анархизми..., некои сакаат фашизми/нацизми..., на некои па им годи Капитализмов... значи секој си сака различни работи ........... ама едно да не заборавиме, човековата природа невозможно е да се промени со сила, човекот не сака да ги дели плодовите со други околу него, човекот сака своите плодови самиот да си ги користи .......... е таква е човековата природа, ај да не речам дека сите луѓе 100% се такви, ама 99 запирка кусур % се такви и тоа е тоа ........... нема тука повеќе што да се разговара, сум ги правел овие муабети со разни лица и со десничари и со левичари и можам да ти кажам со сигурност дека разликите во мислењата и сфаќањата од човек до човек се многу различни ............. јас лично не сум ниту десничар, ниту левичар, десничар не сум бидејќи не сум многу по националните и религиските работи, но не сум ниту левичар бидејќи не верувам во празните утопии за некаква си ’’еднаквост‘‘ кога сите знаеме дека еднаквост никогаш немало ........ отсекогаш постоеле разлики помеѓу луѓето, некој има повеќе, некој помалку, како што кажав човекот не сака да ги дели плодовите со другите околу него, туку си сака самиот да си ги користи ........... моето животно мото е ниту да правиш лошо, ниту пак да ти прават лошо, ниту давај, ниту земај, инаку секој човек нека си го тера својот живот како што нему му одговара, секако почитувајќи ги демократските права и на останатите околу него !
--- надополнето: 18 јули 2012 во 22:50 ---
Знаеш како викаат се додека не го жежне исто како што ги жежна истите нема да се освеcтат ;)
Италијанците многу ги заболе за правата на Христијаните во доминантно Муслиманските земји, ама пошто дојдоа на питачки стап и пошто и они дома си ги имаат во одреден %, па ајде сега ќе протестираат и ќе бараат правда ......... накратко кажано, протестот ќе помине и никому ништо !

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Друже како и да ги вртиме работите, пак доаѓа на тоа дека никогаш не постоело, не постои и нема да постои 100% идеално општество, како прво и самите луѓе не се идеални, а со самото тоа и општествата неможат да бидат идеални ............ во секое општество(било кое) имаш задоволни и незадоволни граѓани .............
Идеално општество непостои ако твојата перцепција за совршенство ги гледа како услов постапките, очекувањата и делувањето на останатите.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
Идеално општество непостои ако твојата перцепција за совршенство ги гледа како услов постапките, очекувањата и делувањето на останатите.
Постои идеално општество...ова е едно од тие.
Само што идеалот не го делат сите луѓе, имаш 1% од идеалистите(врвот на пирамидата) и 99% од луѓето што го спроведуваат.
Така да не греши душа, ова е идеално општество ама само за негде 1% од човечката популација ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Постои идеално општество...ова е едно од тие.
Само што идеалот не го делат сите луѓе, имаш 1% од идеалистите(врвот на пирамидата) и 99% од луѓето што го спроведуваат.
Така да не греши душа, ова е идеално општество ама само за негде 1% од човечката популација ;)
Точно, поинаку неможе ни да биде....барем засега.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Гледајќи каква е ситуацијата во Западна Европа не би им шкодела малку Инквизиција.
А вака генерално, имаш благ поим што значи инквизиција?

Најпросто кажано, тоа значи дека некој лудак има право физички да те малтретира во името на неговоот замислено пријателче. Затоа следниот пат пред да истресеш зелена, земи воздух, размисли малку, и поќути...

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
А вака генерално, имаш благ поим што значи инквизиција?

Најпросто кажано, тоа значи дека некој лудак има право физички да те малтретира во името на неговоот замислено пријателче. Затоа следниот пат пред да истресеш зелена, земи воздух, размисли малку, и поќути...
Неам појма што е, битно е нешто да се дешава.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Неам појма што е, битно е нешто да се дешава.
ОК, истресената глупост најлесно се покрива со глупав обид за тролање.

И навистина нешто се дешава, лупеташ. И тоа е дешавање...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Пред да дојдеме до решение, треба да си знаеме со кој си имаме работа. Кога ќе се создаде кворум на поединци кои го сфатиле тоа, решението ќе биде блиску.
Се додека имаме слој од наивни морони кои вината од очигледниот кривец ја префрлаат на измислени масонски, гуштерски организации, Муслиманите ќе не е.ат у здрав мозок.
Ме чуди како тоа е толку лесно да се каже дека постојат „наивни морони кои вината од очигледниот кривец ја префрлаат на измислени масонски, гуштерски организации“, т.е. да се признае фактот дека токму тие организации благе везе немаат со ваквите светски препукувања, додека истовремено е еднакво лесно да се фрли кривица на муслиманите „демек не ебеле у здрав мозок“, а при тоа е многу тешко да се сфати и разбере дека нерационалниот страв, предрасудите и општествените појави кои полека изумираат (а не знам со кој памет уште ги прифаќаме, иако свесно знаеме дека се мртви и неупотребливи) се во суштина главниот проблем...

малку погрешно си го поставил тоа..
оди вака - „Се додека не се бунтуваат нема да станат свесни, а се додека не се освестат, нема да се бунтуваат!“
Така да ова ти е само некоја си проста фраза, а пак решението останува да лебди, таму некаде..
Пак те прашува.. што ти мислиш дека треба да се направи?

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.692
Поени од реакции
1.032
Друже како и да ги вртиме работите, пак доаѓа на тоа дека никогаш не постоело, не постои и нема да постои 100% идеално општество, како прво и самите луѓе не се идеални, а со самото тоа и општествата неможат да бидат идеални ............ во секое општество(било кое) имаш задоволни и незадоволни граѓани ............. ипак се си зависи и до самиот човек, некои сакаат тоталитаризам, диктатура, едноумие, некои па сакаат демократија(значи се против едноумието, диктатурата, тоталитаризмот), некои па сакаат верско уредување(шеријат), некои сакаат социјализми/комунизми/анархизми..., некои сакаат фашизми/нацизми..., на некои па им годи Капитализмов... значи секој си сака различни работи ........... ама едно да не заборавиме, човековата природа невозможно е да се промени со сила, човекот не сака да ги дели плодовите со други околу него, човекот сака своите плодови самиот да си ги користи .......... е таква е човековата природа, ај да не речам дека сите луѓе 100% се такви, ама 99 запирка кусур % се такви и тоа е тоа ........... нема тука повеќе што да се разговара, сум ги правел овие муабети со разни лица и со десничари и со левичари и можам да ти кажам со сигурност дека разликите во мислењата и сфаќањата од човек до човек се многу различни ............. јас лично не сум ниту десничар, ниту левичар, десничар не сум бидејќи не сум многу по националните и религиските работи, но не сум ниту левичар бидејќи не верувам во празните утопии за некаква си ’’еднаквост‘‘ кога сите знаеме дека еднаквост никогаш немало ........ отсекогаш постоеле разлики помеѓу луѓето, некој има повеќе, некој помалку, како што кажав човекот не сака да ги дели плодовите со другите околу него, туку си сака самиот да си ги користи ........... моето животно мото е ниту да правиш лошо, ниту пак да ти прават лошо, ниту давај, ниту земај, инаку секој човек нека си го тера својот живот како што нему му одговара, секако почитувајќи ги демократските права и на останатите околу него !
--- надополнето: 18 јули 2012 во 22:50 ---

Италијанците многу ги заболе за правата на Христијаните во доминантно Муслиманските земји, ама пошто дојдоа на питачки стап и пошто и они дома си ги имаат во одреден %, па ајде сега ќе протестираат и ќе бараат правда ......... накратко кажано, протестот ќе помине и никому ништо !
Па не само тој протест што ќе помине безначајно. Било какви протести да има пак ќе бидат безначајни. Имаше ли протести во Санџак за палестинците за газа имаше ама стигна ли тој глас до ушите на САД ? НЕ , повторно гинат недолжни цивили а може да се каже дека агресијата е поголема само сега некако е смирена ситуацијата по медиумиве дали поради ова што е со арапската пролет.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.968
Поени од реакции
83.301
Ме чуди како тоа е толку лесно да се каже дека постојат „наивни морони кои вината од очигледниот кривец ја префрлаат на измислени масонски, гуштерски организации“, т.е. да се признае фактот дека токму тие организации благе везе немаат со ваквите светски препукувања, додека истовремено е еднакво лесно да се фрли кривица на муслиманите „демек не ебеле у здрав мозок“, а при тоа е многу тешко да се сфати и разбере дека нерационалниот страв, предрасудите и општествените појави кои полека изумираат (а не знам со кој памет уште ги прифаќаме, иако свесно знаеме дека се мртви и неупотребливи) се во суштина главниот проблем...
Ти си еден од тие за кои зборам, на кои и да дојдат у дневна да му дигнат минаре, ќе мисли дека гуштерите на Дејвид Ајк, го напраиле тоа, а не тие кои со свои очи ги гледа дека прават.
Супер си ти бе. Дали ако ти го земам новчаникот пред твои очи ќе измислуваш сиви еминенции и заговори кои стојат зад мене. Зошто, види, ако ме обвиниш мене ќе те обвинам, возвратно, за шовинизам и затуцана националистичка заслепеност. Али, ако навистина ти се отворени очите, ако навистина ја гледаш заднината, а не површноста, ќе знаеш дека јас апсолутно не сум крив, туку тоа е една голема мистериозна завера, со која јас немам врска и со која само некој сака да ми ја извалка честа.

Иди фотокопирај се бре...

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ти си еден од тие за кои зборам, на кои и да дојдат у дневна да му дигнат минаре, ќе мисли дека гуштерите на Дејвид Ајк, го напраиле тоа, а не тие кои со свои очи ги гледа дека прават.
Супер си ти бе. Дали ако ти го земам новчаникот пред твои очи ќе измислуваш сиви еминенции и заговори кои стојат зад мене. Зошто, види, ако ме обвиниш мене ќе те обвинам, возвратно, за шовинизам и затуцана националистичка заслепеност. Али, ако навистина ти се отворени очите, ако навистина ја гледаш заднината, а не површноста, ќе знаеш дека јас апсолутно не сум крив, туку тоа е една голема мистериозна завера, со која јас немам врска и со која само некој сака да ми ја извалка честа.

Иди фотокопирај се бре...
Да за жал и во националните движења во многу земји на запад, провејуваат вакви мисли. Сеуште пробуваат и за најобично убиство од омраза извршено од некој муслич да ги обвинат евреите, илуминатите и не знам уште кој(иако не тврдам дека они не играат прљаво напротив).

Kajgana Shop

На врв Bottom