Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Од Британика.

Basic forms of providence

Basically, there are two possible forms of belief in providence. The first is belief in more or less divine beings that are responsible for the world generally and for the welfare of humans specifically.

The second form consists of belief in a cosmic order in which human welfare has its appointed place. This order is usually conceived as a divine order that is well intentioned toward human beings and is working for their well-being as long as they are willing to insert themselves into it, to follow it willingly, and not to upset it by perversion or rebellion. The firmness of the order, however, may become inexorable and thus lead to fatalism, the belief in an impersonal destiny against which human agency is powerless.
Прво, твоите познавања од квантна физика сигурно ги имаш добиено на Кванташки и таму е најарно да ги пласираш на кило, а може и на парче пред гранап. Второ, „рrovidence“ не е „провидност“ бе јадниче. „Providence“ се преведува како “Божја промисла“. Провидност е способност за пропуштање светлина.

Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
ajde hristijani znaete li
koi se ovie cetvorica vo hristijantsvoto
Pavle, Luka, Petar, Matej?

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Прво, твоите познавања од квантна физика сигурно ги имаш добиено на Кванташки и таму е најарно да ги пласираш на кило, а може и на парче пред гранап. Второ, „рrovidence“ не е „провидност“ бе јадниче. „Providence“ се преведува како “Божја промисла“. Провидност е способност за пропуштање светлина.
Петар,
Во Господа, Божјата Промисла и Неговата Способност за пропуштање Светлина, се Едното Исто...
Господ и квантната „физика“...што да се каже, а веќе да не било кажано (не само од скромниот мене)?(y)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Петар,
Во Господа, Божјата Промисла и Неговата Способност за пропуштање Светлина, се Едното Исто...
Господ и квантната „физика“...што да се каже, а веќе да не било кажано (не само од скромниот мене)?(y)
Да бе стварно, како не ми текна дека се едно те исто. Апла си у право, дури сеа ми се разјасни твојава длабокоумна компарација. Него дај лебати отвори една тема за ова пропуштање светлина, ама да ја скоцкаш ти као шо моеш и знаеш: ем поетски, ем научно. И се разбира скромно, али поучно. У твој стил. Фала унапред.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Да бе стварно, како не ми текна дека се едно те исто. Апла си у право, дури сеа ми се разјасни твојава длабокоумна компарација. Него дај лебати отвори една тема за ова пропуштање светлина, ама да ја скоцкаш ти као шо моеш и знаеш: ем поетски, ем научно. И се разбира скромно, али поучно. У твој стил. Фала унапред.
Кај запнавте бре за таа пуста Квантна физика.... вчера мака мачев да сфатам од него... он е експерт, но немој многу да го праушваш, оти тежок е да се свари.....

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кај запнавте бре за таа пуста Квантна физика.... вчера мака мачев да сфатам од него... он е експерт, но немој многу да го праушваш, оти тежок е да се свари.....
Квантна физика? Да не мислел на Кванташки Физикалец? :D

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не знам да ти кажам право... очигледно ногу љуби да користи интернационализми (иако нам ни е малку штур јазиков, сепак си имаме и ние некое зборче за она шо сака да го каже), па наместо да го провери нивното значење, онака ко од ракав ги тресе..
Вчера каша попара в гла ми напрај...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
MEDDLE Изгледа одамна не си бил на кванташки пазар :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не знам да ти кажам право... очигледно ногу љуби да користи интернационализми (иако нам ни е малку штур јазиков, сепак си имаме и ние некое зборче за она шо сака да го каже), па наместо да го провери нивното значење, онака ко од ракав ги тресе..
Вчера каша попара в гла ми напрај...
До нас е. Не го разбираме чоекот што сака да каже.

Ја нашол врската меѓу рецентната физика и бог, ама не може некако да ни ја предочи и нам.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
До нас е. Не го разбираме чоекот што сака да каже.

Ја нашол врската меѓу рецентната физика и бог, ама не може некако да ни ја предочи и нам.
Па нека каже, ба му....
И нека каже Скорешната или актуелната физика.. рецентната?! пф ебате беља... а шо се однесува па баш до врската меѓу Рецентната физика и Бог.. да не е нешо мистик или алхемичар случајно? Не за друго него такви обиди за врски постоеле многу одамна... Мислам, уште Исак Њутн своевремено, во своите писанија, се изразувал, да речам, со црковен - деистички жаргон, па и сите општи мерења и опити шти ги правел, секако го вметнувал и Бог во нив.. еве еден цитат како он се изразувал:
The 2300 years do not end before the year 2132 nor after 2370.
The time times & half time do not end before 2060. .... It may end later, but I see no reason for its ending sooner. This I mention not to assert when the time of the end shall be, but to put a stop to the rash conjectures of fancifull men who are frequently predicting the time of the end, & by doing so bring the sacred prophesies into discredit as often as their predictions fail. Christ comes as a thief in the night, & it is not for us to know the times & seasons which God hath put into his own breast.

Но такво било времето..

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Па нека каже, ба му....
И нека каже Скорешната или актуелната физика.. рецентната?! пф ебате беља... а шо се однесува па баш до врската меѓу Рецентната физика и Бог.. да не е нешо мистик или алхемичар случајно? Не за друго него такви обиди за врски постоеле многу одамна... Мислам, уште Исак Њутн своевремено, во своите писанија, се изразувал, да речам, со црковен - деистички жаргон, па и сите општи мерења и опити шти ги правел, секако го вметнувал и Бог во нив.. еве еден цитат како он се изразувал:
The 2300 years do not end before the year 2132 nor after 2370.
The time times & half time do not end before 2060. .... It may end later, but I see no reason for its ending sooner. This I mention not to assert when the time of the end shall be, but to put a stop to the rash conjectures of fancifull men who are frequently predicting the time of the end, & by doing so bring the sacred prophesies into discredit as often as their predictions fail. Christ comes as a thief in the night, & it is not for us to know the times & seasons which God hath put into his own breast.

Но такво било времето..

Да ама ако не го правел ова клада не му бегала.;)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Да ама ако не го правел ова клада не му бегала.;)
Да да .. дефинитивно..... :))))

Се прашувам дали некои од овдешниве „христијани“ истото го прават? :)

С

Само Човек

Гостин
да се разбираше некој на форумов од квантна физика сумљам дека би губел време на форум, немаат тие дежурство ко докторине па да дремат , или не си го прчат ко поличарине:P

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom