Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Батка, со вакво размислување, многумина ќе те потчинат, како што веројатно и го прават тоа во реалноста.

Think about it.

Батали вакви глупости.
Да беа глупости, ќе бевме ли сега на подфорумов?:)
Св. Дух ќе го потчинат ли, којшто толку резултантно позитивистички е, којшто на човекот сето му го дава? И, на крајот на краиштата следува: Господовата волја ли некој ќе ја потчини?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се тоа правила, тоа е Љубовта кон сето она што е корисно. Живеј хедонистички, но тоа ќе те направи (уште по)слаб и ќе станеш (ако веќе не си) роб на хедонизмот.
Рајот не е ли идеја за вечен хедонизам? И не ги прави ли тоа верниците кој се спремни на се за да го добијат, робови на хедонизмот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ништо од пивото :)
А кога ќе свати, одкако ќе му помине животот?

Ааааааргх:P

Ќе сфатиш кога ќе дојдеш у пензионерски дани, и коа ќе се завртиш зад себе, да видиш како ти поминал животот.

ЈАс зборувам за реалноста бе Боди, за земскиов живот.

Не философирам многу за што и како отпосле.

Заеби тоа.

Се обидувам да ви укажам, да с еослбодите од просветленоста, која уствари е ропство.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
Ааааааргх:P

Ќе сфатиш кога ќе дојдеш у пензионерски дани, и коа ќе се завртиш зад себе, да видиш како ти поминал животот.

ЈАс зборувам за реалноста бе Боди, за земскиов живот.

Не философирам многу за што и како отпосле.

Заеби тоа.

Се обидувам да ви укажам, да с еослбодите од просветленоста, која уствари е ропство.
Просветленоста?!
Како го дефинираш ти ова?
Не сум сигурен дека сега те разбрав :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да беа глупости, ќе бевме ли сега на подфорумов?:)
Св. Дух ќе го потчинат ли, којшто толку резултантно позитивистички е, којшто на човекот сето му го дава? И, на крајот на краиштата следува: Господовата волја ли некој ќе ја потчини?
Господова волја ли е или твоја слободна волја?
--- надополнето: 17 јули 2012 во 00:44 ---
Просветленоста?!
Како го дефинираш ти ова?
Не сум сигурен дека сега те разбрав :)
Јас пак сум сигурен дека не си ме разбрал. Инаку немаше да дискутираш со мене:)

Уствари ти не го милуваше терминот просветленост, ти го милуваше ОСВЕСТЕНОСТ.

Ете замени го терминот само.

п.с пивото ти е единствено реално во твојата освестеност:P Најубаво да ја дадеш гајбата, ќе видиш како ќе се доосвестиш

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62

п.с пивото ти е единствено реално во твојата освестеност:P Најубаво да ја дадеш гајбата, ќе видиш како ќе се доосвестиш
Tи ова како освестен или не освестен ми го пишуваш?:)
Дали си сигурен дека разбираш за каква будност јас сум пишувал?

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Квантната физика нема никаква врска со христијанскиот концепт за Бог - НИКАКВА.
Во врска со болдот, "Не би требало" и тоа што го пишува во библијата неодат заедно, и јас наведов аргументи за тоа дека не би требало, но таму многу јасно се тврди дека ќе има Судење, казни и награди, нешто кое неоди во прилог каде се има причина зошто е создадено.

Ако не го знаеш господовиот пат до целта, на кој начин потоа велиш дека ниеден Христијанин не верувал слепо?
Господовото Провидение и квантната физика, така да речам се во паралелен правец, тоа не се негира...
Не може Христијанин да биде тоа што е, да го живее во себеси внатре и надвор тоа што е, ако верува слепо. Во Христијанството не може да има слепо верување (ние Христијаните веруваме дека тука и секаде ни е Господовата Провидност).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Господовото Провидение и квантната физика, така да речам се во паралелен правец, тоа не се негира...
Не може Христијанин да биде тоа што е, да го живее во себеси внатре и надвор тоа што е, ако верува слепо. Во Христијанството не може да има слепо верување (ние Христијаните веруваме дека тука и секаде ни е Господовата Провидност).
Во кратки црти да објаснеше на кој начин христијанскиот концепт на бог има врска со квантна физика?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Tи ова како освестен или не освестен ми го пишуваш?:)
Дали си сигурен дека разбираш за каква будност јас сум пишувал?

Нема везе, дали сум те разбрал јас. Ништо не ти значи тоа у животот.

Ако ти значи, тогаш си дошол до степен, кај што ти нема спас.;)

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Рајот не е ли идеја за вечен хедонизам? И не ги прави ли тоа верниците кој се спремни на се за да го добијат, робови на хедонизмот?
„Вечен хедонизам“:icon_lol: Што е тоа?
Христијанскиот рај е опишан и како „вечно гледање на Господовото лице“. Нека го објасни некој необјасливото ако сака/може, јас како еден којшто се труди да биде подобар Христијанин дури и кога би сакал не би можел тој Господов „подарок“ да го објаснам...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Се ми значи и ништо не ми значи.
Спас од што?
гуд бај на сите :sleep:
Касно е веќе Боди:P

Не сум јас соговорник, кој ќе води вакви "тешки" дебати, подолго време. НАјди некој што има желби и нерви за таква масажа. Коа ќе даваш гајбата тука сум:D

Некојпат ми е интересно, така да си истерам некој муабет со луѓе кои мислат дека се освестени до максимум:P

А тебе те поштуем, го знаеш тоа;)

Поздрав, и добра ноќ

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Во кратки црти да објаснеше на кој начин христијанскиот концепт на бог има врска со квантна физика?
Тоа што е невозможно всушност е можно. Така би формулирал; Бескрајно заедништво на нештата и луѓето, непостоење на бариерите на просторот и времето...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
„Вечен хедонизам“:icon_lol: Што е тоа?
Христијанскиот рај е опишан и како „вечно гледање на Господовото лице“. Нека го објасни некој необјасливото ако сака/може, јас како еден којшто се труди да биде подобар Христијанин дури и кога би сакал не би можел тој Господов „подарок“ да го објаснам...
Се заплеткуваш многу во објаснувањата со нас обичните луѓе, или лоши Христијани по твои мерила:)

Превземи нешто од Боди, сегашен XinXin MIng.

Знае он тука, каков муабет да заврти.;)

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6

Верникот нема своја волја без Господовата Провидност.
--- надополнето: 17 јули 2012 во 01:14 ---
Се заплеткуваш многу во објаснувањата со нас обичните луѓе, или лоши Христијани по твои мерила:)

Превземи нешто од Боди, сегашен XinXin MIng.

Знае он тука, каков муабет да заврти.;)
Па се заплеткувам, кога меѓусобно збориме од различни точки, едните од атеистички (а пази, велат дека се запознаени со Верата), а другите сме запознаени со Водата на Животот, т.е. со Верата, па ги користиме термините коишто ни се познати и ја опфаќаат оваа материја.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom