A
AnFem
Гостин
Се гледа дека не си излегол од Македонија.Едно ќе ти кажам, сите што не биле таму појма немаат како е и што е.А, најмалку може да ти перат мозок браќата коишто живеат по 10 души во еден стан и 15 години јадат само паштета и леб за да дојдат преку лето со рента кар кола да ти глумат колку се богати.Ќе направат една огромна куќа во којашто ќе живеат 5 браќа со цели семејства во којашто пак просек ќе е по 5-6 соби.
Прашај некоја Албанка од Швајцарија дали некогаш била на одмор, дали некогаш патувала низ Европа, дали отишла на некој концерт, дали има ноќен живот и колку троши на излегување, гардероба и слично.Патем многу голем дел од Албанките, па и Албанците таму воопшто не трошат пари за студирање.Не, тоа за нив е научна фантастика.Го штетад секој можен денар башка и тоа што нусето не смее да мрдне од дома сама.Култура и цивилизација што да кажам.Живеат по 20 години на Запад и пак доаѓаат летно време во Македонија, пукаат на свадби и малтретираат пола населба да им ја слуша музиката цел ден.
Во Западна Европа никој не те прима ТИ ДА БИДЕШ ГАЗДА, туку нив да им слугуваш и да им вршиш прљави работи таму.Имаат потреба од работна сила за прљави работи и затоа примаат работници да им работат за 40% помалку пари од еден Швајцарец за истата работа.
Човек што ништо незнае да работи во Македонија нема ни да знае било каде во светот.Лажат тие што викаат дека нема пари во Македонија.
За добар , професионален и културен хаус мајстор, плочкар, водоводџија, електричар, градежник, монтер, чевлар, бравар, земјоделец, сточар и ред други занаети секогаш ќе имаат добра егзистенција.Прост пример:кај мене плочкар што ми местеше плочки во wc зема 200 евра за 3 дена од кај мене, а цел месец е зафатен.Значи тој фаќа миниум 3-4 домаќинства во просек месечно.Без 700-800 евра тој не е, а некогаш зема и повеќе.Сега ги земал двата сина на неговиот брат да учат занает.Веднаш тука се шири бизнис и парите ќе му се вртат во семејството.Електричар исто ми зема 6 000 денари за еден ден да намести и среди струја.
Проблемот кај нас е што овие професии коишто секаде во светот се профитабилни и барани кај нас изумираат, затоа што денешниве младичи се срамат да имаат нечисти раце и нема да им се интересни на локални курви и спонзоруши да ги гледаат како местат струја, па затоа сите сакаат да се занимаат со куртон професии како :правник, економичар, ревизор и ред други професии коишто не нудат никаква иднина, туку статична плата.Да си електричар, плус да си докфалификуван со знаење и школа, па ќе се убиеш од земање пари.
Плус, тука кога ќе се додат причините зошто дел од македонската економија е слаба, а тоа пред се се должи на слабиот национален дух коишто го имаат Македонците.Незнаат да вртат пари меѓу себе.Купуваме 80% странски производи со што не даваме можност нашите фабрики да одат напред, да вработуваат, туку отвараме работно место на некој од Запад и нив ги богатиме.Во Германија и секаде во светот строго си ги штитат нивните производи, фабрики, па затоа и владеат со светот.