Кучиња (грижа, општи дискусии)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Одамна не сум пишала на темава, но тоа е бидејќи морав да ја дадам Лулу на чување... Е сега морам да се испофалам зошто тоа што ми го направи денес ми го исполни срцето. :)
Си седев на компјутер јас а она спиеше во другата соба, и доаѓа до мене и како човек сака нешто да ми каже ама неможам да ја разберам (испушта некои гласови помеѓу лаење и дишење), се врткаше се туфкаше и виде нема фајде од мене и замина некаде. После не цела минута ја слушам како си отвара врата од спална (во која има строга забрана да оди), легнува на креветот и поради тоа што јас ништо не реагирам, почна да лае ... (нешто во стилот Еј дојди овде, види ме кај лежам .. ) Одам во спалната и само што се појавив, не ни успеав да ја искарам, се симнува од креветот и седнува пред надворешната врата и почна да гледа во рачката. И ми светна, Ти се мочка ли бре срцко моја.... и ја пуштив во двор да си заврши работа :D
п.с Како што кажав, си се фалам дека имам паметно куче. :)
И за сите тие со нови кученца, кои имаат проблем со мочкање по дома и кај ќе стигнат, и јас го имав истиот проблем, но со тек на време и работа, самото куче се учи каде треба да ја врши таа работа.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
да ми кажете нешто во врска со коските, мојот пит напуни 7 месеци и до сега му неам никаква коска дадено, сакам но не знам што какo :)

од свинско, ребра едно друго, може?? или пак какви да му земам?

L

Lu

Гостин
да ми кажете нешто во врска со коските, мојот пит напуни 7 месеци и до сега му неам никаква коска дадено, сакам но не знам што какo :)

Телешки коски давај му.
Телешките коски се ронат и се одлични за зајакнување на вилцата на кучето.

Пилешки коски никако несмееш да му даваш, бидејќи се кршат на остри парчиња и можат да му ги распараат цревата ... лично знам за 4 случаи во кои што кучињата умреа од пилешки коски.
Некој нешто во врска околу хранава што има користено или му е познато
Cibau Puppy Large Breed
Не е во класата на Еукауба, Ројал Канин, Пурина ПроПлан и сл. премиум брендови ... но сепак не е и од оние ѓубрињата Педигри, Фрискис, Чапи, Дарлинг, Миглиор Кане и сл. отпадоци.
Цибау е средно / висока класа ... но сепак реално гледано, во составот е поблиску до премиум брендовите (Еукауба, Ројал Канин ...), отколку до ниската класа (Педигри, Фрискис ...).
Во Фауна 1 кг кошта 215 денари за Cibau Puppy Large Breed што е сосема ОК цена за составот од 32% пилешко месо, 28% протеини, 16% масти ...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

Свински никако, пилешки никако, најдобро ти е говцедски бут ако најдеш, најголема, но и добто се дроби така да нема да му прави фрка со црева и желудник.

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Свински никако, пилешки никако, најдобро ти е говцедски бут ако најдеш, најголема, но и добто се дроби така да нема да му прави фрка со црева и желудник.
Знам дека не треба да се дава свинско месо, ама свински коски?
(прашувам пошто не сум слушнал до сеа за коските затоа...) :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Штетно е и свинско месо а и за коски исто, за кучиња, сега не знам точно зашто, вет ми збореше, али премногу стручно, така да не знам да ти преведам зашто, али битно сфатив дека е штетно:) тоа ми беше најбитно.:D

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Точно свинското месо е штетно не заради друго туку предизвикува алергија кај голем процент од кучињата и мачките,која се карактеризира со црвенило по кожата,чешање,опагање на влакната,како и преголемо мастење на влакното и кожата,сепак како што реков голем процент на кучиња се алергични,затоа избегнувај како што и претходно ти наведоа да даваш свинско месо,како и друга мрсна и зачинета храна.Што се однесува до коските немој да даваш било каква коска која кучето можа да ја здроби на ситни парчинња без разлика дали е говедска или каква и да е затоа што тие парчиња прават механичко оштетување во дигестивнот систем во најлош случај и перфорација на цревата.

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
Продавам ротвајлер мало месец дена.Машко.Заинтересирани ПП

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Да ве прашам нешто. Незнам дали е нормално или не, али кога шетам Бела наутро си ги праи сите работи, кења и моча. Пошто не ја шетам поручек, многу е жешко, ја пуштам во двор и само моча. После ја шетам, па и давам да јаде и држи до сабајље да сере. Прашањето ми е, дали ако држи цела вечер ќе и стане нешто?

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Да ве прашам нешто. Незнам дали е нормално или не, али кога шетам Бела наутро си ги праи сите работи, кења и моча. Пошто не ја шетам поручек, многу е жешко, ја пуштам во двор и само моча. После ја шетам, па и давам да јаде и држи до сабајље да сере. Прашањето ми е, дали ако држи цела вечер ќе и стане нешто?
Бројот и количината на дефикација зависи од повеке фактори,од кои се разбира во прв ред спага количеството и кавалитетот на храната кое животното ја прима а потоа останатите физиолошки механизми да таа храна се преработи и искористи од старана на истото.Очигледно е дека колку повеке животното изметот го задржува во себе толку повеке цревата ја ресорбираат водата од него поготово во овие жешки периоди со цел да се спречи дехидратација на самиот организам,со што би дошло до цврст измет и опстипација (зтнување) на цревата,нормално ова се случува кај животни кои имаат таканаречени мрзливи црева,како и животни кои слабо примаат течности што не е случај кај твоето милениче колку што можам да забележам од твојот пост.Доколку цревата на животното нормално функционираат во однос на перисталтиката,самото животно колку и да сака да го спречи рефлексот на дефикација во краен случај,нема да му успее :).Така да доколку твоето куче има здрав дигестивен тракт и го храниш со квалитетна храна и прима доволна количина на течности,мислам дека не би требало да се јават никакви проблеми. А доколку те интересира колку пати треба куче да дефицира дневно тука ке најдеш многу различни мислења,што значи дека таа бројка зависи од претходно напишаното се разбира доколку нема никакви патолошки состојби во системот за варење.:giggle:

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Добро ова беше малце ептен стручно за мене. Значи, Бела јаде Royal Canin, луѓето ми ја препорачаа таа, и јас од мало до сега му немам сменето храна. Освен понекогаш кога ќе снема и правам ориз со месо, кога јаде ориз одма после плаче за шетање, и не издржува додека не отидме на местото кај со ги обавува работите, а кога јаде само Royal Canin, е друго. Пие нон стоп вода, и ја менувам постојано, нема ден а да не ја сменам со свежа ладна вода.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Добро ова беше малце ептен стручно за мене. Значи, Бела јаде Royal Canin, луѓето ми ја препорачаа таа, и јас од мало до сега му немам сменето храна. Освен понекогаш кога ќе снема и правам ориз со месо, кога јаде ориз одма после плаче за шетање, и не издржува додека не отидме на местото кај со ги обавува работите, а кога јаде само Royal Canin, е друго. Пие нон стоп вода, и ја менувам постојано, нема ден а да не ја сменам со свежа ладна вода.
Не ја менувај храната,хрени го со тоа со што си го хранел и до сега,а гледаш и самиот дека кога сака да оди по надвор тој те известува,така да немаш потреба да се грижиш дали ке му биде нешто ако не оди по надвор по што едноставно не може да не оди :giggle: и кога бара надвор носи го по што дома ке ти нправи белја.А на него нема ништо да му се случи(y)

Член од
14 јули 2012
Мислења
27
Поени од реакции
1
zdravo ljubiteli na kucinja! sakam da ve pitam za rasata sar pej na lik kucencata mi stojat mnogu ubavi dali se agresivni ili nesto takvo posto imam mali decinja

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
zdravo ljubiteli na kucinja! sakam da ve pitam za rasata sar pej na lik kucencata mi stojat mnogu ubavi dali se agresivni ili nesto takvo posto imam mali decinja
тешка раса се.Ако не се социјализираат правилно,знаат да станат агресивни,територијални.Не им веруваат многу на непознати лица.А пак од друга страна,ако е соодветно чувано,социјализирано од мало,многу посветени и лојални кучиња,верни на газдата.
Сепак не е баш за почетници :)

Kajgana Shop

На врв Bottom