kuranot ne e naucna kniga tuku dava naucni vistini koi se sovpagaat so naukata ,i naslovot na ovaa tema bi trebalo da bide kuranot i naukata ili kuranski vistini koi se sofpagaat so naukata, ova kuranska vistina do denes ne se naucno potvrdeni , vo makedonskiot prevod na kuran glasi vaka ;nie nad vas sozdadovme sedum nebesa(sloevi) edni nad drugi i niee nikogas ne ja zapostavuvame kreacijata, sozdadenoto ,i ne go zaboravame.
dodeka vo prevodot na mustafa milvo glasi vaka;;
A doista smo iznad vas stvorili sedam putanja, i nismo Mi prema stvaranju nehajni.(17) ima dosta golemi razliki vo prevodite , najdobar prevod na kuranot e od mustafa milvo.
na primer kuranot od prevodot na korkut; besim glasi ; mi smo sedam nebesa iz nad vas stvorili;
od karic enes glasi; a iznad vas smo sedam kata nebesa stvorili,
a od durakovic esad glasi;a iznad vas smo sedam svodova sazdali;
spored mustafa milvo vo kuranot zborot taraik oznacuva pateka znaci kuranskiot aet
we , lekad halakna fewkakum seb'a taraika' vo porevod glasi;a dosta smo iznad vas stvorili sedam putanja, , vo kuranot brojot 7 sedum pati se odnesuva na nebesata vo vistinsko znacenje na toj zbor, , spomnati se sedumte patista nebeski,
هُوَ ٱلَّذِى خَلَقَ لَكُم مَّا فِى ٱلْأَرْضِ جَمِيعًۭا ثُمَّ ٱسْتَوَىٰٓ إِلَى ٱلسَّمَآءِ فَسَوَّىٰهُنَّ سَبْعَ سَمَٰوَٰتٍۢ ۚ وَهُوَ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌۭ(29)
On je Taj koji je stvorio za vas sve što je na Zemlji, zatim se usmjerio ka nebu, te ih uredio (kao) sedam nebesa; a On je o svakoj stvari Znalac.(29)
dokoku se analizira kuranot se doaga do zaklucok deka ne postoi samo edna zemja zemjata na lugeto , deka postojat i drugi slicni na nea a i sto taka i nebesa, ova naucna vistina uste naucnicite od nase vreme ne go verificirale, im treba vreme za da dojdat do ovaa naucna vistina, kade vo kuran kerim veli;
ٱللَّهُ ٱلَّذِى خَلَقَ سَبْعَ سَمَٰوَٰتٍۢ وَمِنَ ٱلْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ ٱلْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوٓا۟ أَنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍۢ قَدِيرٌۭ وَأَنَّ ٱللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَىْءٍ عِلْمًۢ12
(
)
Allah je Taj koji je stvorio sedam nebesa, a od Zemlje, slično njima. Spušta se naredba među njih, da znate, da Allah nad svakom stvari ima moć, i da je Allah zaista svaku stvar obuhvatio znanjem.(12