Дали парите носат слобода?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дојде време во кое парите го вртат светот за жал. Но сепак некои работи не се купуваат со пари :)

А имало ли време кога парите не го вртеле светот, или пак било каква материјална замена за парите?

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Ама пример зеде, има луѓе што не знаат колку пари имаат, а сепак не се опкружени околу себе од обожаватели, бла бла. И најважното, не им е Бог знае колку тешка работата, или можеби некој друг им ја врши па тие си имаат време и слобода за се, ама баш се.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Мадона нема слобода не затоа што има многу пари, туку затоа што ја плаќа цената на нејзината популарност но и цената на светска ѕвезда на која самите фанови ја експонираат и ја ограничуваат слободата. Ниту ние кои не сме главните фаци на мултимилионските компнании и популарни ѕвезди имаме ограничена слобода. Експанзијата на технологијата не доведе во една затвореност од аспект на социјалниот живот, но ни отвори една друга можност од аспект информациите да ги имаме на дофат. Најголемиот "пријател" на човекот стана компјутерот, разните социјални мрежи за комуникација. Мене тоа ми смета ми ја ограничува мојата слобода, ми го ускратува шетањето, комуникацијата очи во очи, пиењето кафе. Ситемот во кој живееме и потрагата по профит направи од луѓето ѕверови, немајќи време за некои работи кои порано нашите родители ги имале. Секогаш нешто се добива или губи за сметка на нешто. Една руска поговорка вели не е среќата во парите туку во количината на парите. Некои имаат многу а немаат ништо, некои имаат малку но имаат се.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Парите те прават да се чувствуваш посамоуверен, посреќен, можеш да си дозволиш повеќе работи, но сепак парите неможат да ја купат слободата, ниту пак можат да го купат здравјето, ниту пак годините(да ги вратиш назад) ............. е сега да си купиш партнер/ка тоа мало-морген, можеш да купиш секс да(пола саат и чао), ама да купиш човек(дечко/девојка) со пари дефинитивно не .................. исто и пријател можеш да купиш, ама накратко т.е. привремено ................ така да и со многу пари и со средно пари и со малку пари исти ку*ац ти се фаќа ............. порано сум имал повеќе пари од сега и пак сум бил истиот, денеска сум потенок со пари и пак сум потполно истиот, значи сума-сумарум парите се БУЛШИТ, нешто се купува, ама чим неможеш да купиш се, не е тоа тоа ......... така да не препорачувам на никој да се лакоми по пари у смисол да р’мба, да штеди, бидејќи и со многу и со малку пари пак ќе си биде/остане истиот човек !

Член од
26 јуни 2012
Мислења
105
Поени од реакции
193
Добро рекол Ристо Крле .. Парите се отепувачка !

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Добро рекол Ристо Крле .. Парите се отепувачка !
Парите се булшит ................... на пр. имаш пари и сите ќе се со тебе(’’другари‘‘ и ’’другарки‘‘ нели), девојки/дечковци и.т.н. ........... а паднеш надолу одма сите се катапултираат од тебе по брза постапка и си остануваш потполно сам/а ............ значи тоа било само фатаморгана, илузија ...... си имал/а пари, си имал/а се, ама потоа пак си се вратил/а во реалноста ............. је*и му мајката !

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ако слобода е можноста да се одбере од понудените опции тогаш парите дефинитивно даваат поголема слобода, зошто едноставно и очигледно, ти ги зголемуваат понудените опции.

Примерот со Мадона е жива глупост.
Славата и одзела дел од слободата но парите и дале многу повеќе слобода.
Башка, има луѓе што имаат пари, а немаат слава и не мора да го носат тој товар што славата го става на луѓето.
Така да, примерот ти паѓа во вода.

Замисли дека немаш ич пари и немаш ни начин да заработиш? Која слобода ја имаш? Да седиш и да гладуваш и да чекаш некој да ти се смилува. Голема слобода.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.174
Поени од реакции
3.729
да не одиш во затвор па ја отвори темата да си се распиташ,хахахахах се зезам.

како што рекоа и другите Ако треба да одиш во затвор можеш да испаднеш само со кауција.

F

FARANG

Гостин
Parite NOSAT sloboda. Fintava e da znaes koga e DOSTA.

Madona do sega ke imase sloboda samo sto ona neke toa. Ona od sekogas bila attention junky zosto inace bi go snimila IN BED WITH MADONA ili baknezot so Britni? Trebase pred 10 god da prestane da pravi muzika i luge ke ja zaboravea dosega. Mozese da se preseli na mesto kade sto nikoj ne ja znae na primer. Gabriel Batistuta uziva vo Perth kade sto fudbalot ne e popularen.

Site rabotime za pari. Ti zrtvuvas sloboda za pari. Koga ke imas dovolno pari nemoras poveke da rabotis i da si gi zrtvuvas vremeto taka da da parite se sloboda.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
ние во нашиов земјен живот и на нас и на нашата држава
само еднаш добивме,и се изборивме за слобода која се уште ја имаме
но таа не ја плативме со пари,туку со животите 26.000 наши браќа и сестри

F

FARANG

Гостин
Парите те прават да се чувствуваш посамоуверен, посреќен, можеш да си дозволиш повеќе работи, но сепак парите неможат да ја купат слободата, ниту пак можат да го купат здравјето, ниту пак годините(да ги вратиш назад) ............. е сега да си купиш партнер/ка тоа мало-морген, можеш да купиш секс да(пола саат и чао), ама да купиш човек(дечко/девојка) со пари дефинитивно не .................. исто и пријател можеш да купиш, ама накратко т.е. привремено ................ така да и со многу пари и со средно пари и со малку пари исти ку*ац ти се фаќа ............. порано сум имал повеќе пари од сега и пак сум бил истиот, денеска сум потенок со пари и пак сум потполно истиот, значи сума-сумарум парите се БУЛШИТ, нешто се купува, ама чим неможеш да купиш се, не е тоа тоа ......... така да не препорачувам на никој да се лакоми по пари у смисол да р’мба, да штеди, бидејќи и со многу и со малку пари пак ќе си биде/остане истиот човек !
So pari se kupuva do nekade zdravje (podobra nega, lekovi, isharana).

Godinite nemozes da gi vratis nazad ama so pari ke gi zivees podobro onie sto ti ostanale a sega mozes i da se podmladis do nekade (human growth hormone regeneration).

Luge najlesno se kupuvaat. Partnerka, politicari, prijateli ne e problem.

Ljubov navidum nemozes da kupis SAMO so pari, ama ako imas i nesto drugo covecki da ponudis parite pomagaat. Mozes da privlecis i do nekade da si gi podobris sansite so pari megutoa na krajot za ljubov treba i ti da si covek. Parite ne go pravat sekogo covek ama do nekade pomagaat i podobro e da gi imas nego da gi nemas.

Ona poveke pomalce sto go vikas kaj tebe e najverojatno minimalna razlika i e tocno vo toj slucaj zatoa sto za da osetis razlika treba da imas mnogu poveke.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Зависи каков тип си.. Модерните workoholics генерално успеваат и прават пари но тие не знаат да уживаат во парите.. Ако си мераклија тип и имаш пари се осеќаш слободен, толку е просто,но не е целата слобода во парите, има и сиромашни луѓе кој се осеќаат слободни..

Kajgana Shop

На врв Bottom