Дали вашиот бог има пол?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А да го баталиш Ошо и Гурџиев и човекот да го набљудуваш преку науката... што велиш на тоа? :)
Ок е сето тоа убаво примамливо обвиткано со „мистицизам“ и се пали секој втор на тоа како „за медитација мора да си море мирно (плаво или зелено?) и да немаш бранови(а пингала и шушумна како струи?)“ :)
Мирно море, значи мртво море :)

Наука, гурџи, наука... Да не бладаме ако може... Секој зборува за медитација, а не секој се сложува дека до медитација треба пранајама, асана, пратјахара, нијама, јама итн итн... сето тоа не треба туку веднаш медитација... Аман веќе од такви. Аман... да не знае човек од каде да почне да поправи нешто...
Ошо и Гурџиев рекле така... ма на крст заедно со Кроули и Леви и сите претходни! Плукам на нив и нивните бесконечни зборови кои родија само погрешни мисли и никакви пракси.
Но тешко тоа со тебе и со секој друг што мисли дека јогата е религија а не работа и наука. Човекот нема да се спознае преку мистицизам, туку преку наука и истражување.

Не мислам да се докажувам. Секој со своето...
Мој совет е секако да се избегнува објаснување на човекот со она алхемиското: „непознатотот објаснето со уште понепознато“.
Не се давете во симболи, туку дајте равенки (закони) и пропорции.

Gledaj, ne pametam negde da imam kazano deka naukata e neshto pogreshno, naprotiv,taa trebe da go proucuva seto toa shto e vidlivo, da ne se povtoruvam
Samo drugo se cudam. ova ucenjeto na krouli tolku li vredi pa se otkazuvash i go usmrtuvash.?....:(.a tolku go propagirashe.
Gledaj ja razlikata, nie nishto ne propagirame, samo gi kazuvame zakonite koi vladeat vo univerzumot i vo prirodata i vo covekot, koi gi objasnuva G, vo detalji za da se zapoznaesh podobro samiot, i da mozesh da gi kontrolirash site tvoi vnatreshni promeni.....
Shteta shto si izgubil tolku vreme na Krouli...:(
Nie nema od shto da se otkazeme.....G. samo gi objasnil tie zakoni i ni pomogna da gi svatime....:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
nie nishto ne propagirame, samo gi kazuvame zakonite koi vladeat vo univerzumot i vo prirodata i vo covekot, koi gi objasnuva G
Боже кој си двополов и кој што ги сакаш и машките и женските за конкубини во својот рај или пекол помогни им на оние што мислат дека универзумот се објаснува далеку од науката и дека само преку мистицизам и задоволување со дилдо-наука ќе продрат во сржта на човекот и неговата наследна еволуција која изгледа ќе мора да премине во револуција заради останатите не-распнати богови кои ги уништуваат темелите на Земјата... :LOL: :pos:
АУМГН, нека тоа ги исполни жештините на Сонцето!
(y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Магии пу пу пу да ги јади баба меца.
Магика гурџи магика... Научи нешто конечно и ти надвор од бладањата на квази мистиците како ошо и гурџи кои се машки богови за некои :)
Темава е филозофија, ништо нема да се добие... пак сте се закарале за своите ставови... Закони слабо. :) Терајте слободно на темата, добра е иако лошо почнала... Prirodata go sozdala covekot takov kako sto e. велиш а потоа бараш еволуција кај човекот. Ок, но не ми се философира ...

Твоите судови за форумџии се бесконечни... Гледај си патот и не ги суди другите... до кога да те учам едно та исто? Имаш две уши, и две очи. Затвори си го овој случај едното око за да остане кажаното во умот, не да заборавиш.
Јас го имам овој став за младите, ти што плукаш на сите, си е твој проблем... Поголем проблем е што сметаш дека тоа е одличен пат по кој одиш...
Смрдиш на омраза и навреда... а зошто? Кој те знае...
Што е ова? Какво е ова однесување од некој што „медитира 24/7“ и што на секој пост тврди дека е постар (45+)?
Ошо(наместо бог) да те чува од гурџи беља... ете тоа ти е муабетот... Доста ме заморуваш ништо не ми кажуваш паметно..

Ајде и тебе ти велам, гледај си патот јас одстапувам од муабетот и со тебе :)
Abe odi lovi decishta , mozebi nekoe i ke ubedish i ke ti stavat ++++++ neli.....
Slep si pri oci , a jas pa mislev deka si se opametit i si se otkazal od slepiot pat na tvojot misticen bog krouli.
Ajde sega frlija mrezata, mozebi ke ulovish nekogo..
jas odam da gledam fudbal

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Прави што ти е волја го следам овој Закон јас
и талкан наоколу како пустиник-крал.
Уживам во жени и вина што се пенат,
и тонам во кревети опточени со свила.
Јас сум Пан, ловам нимфи на форумов наш
и онаа тајна Афродита сум јас од малите мистерии со Месечев лак
ловам низ шумите на Венера, страшен ловец велат сум јас,
Но ги љубам јас сите, бидејќи тоа е Законот наш.

Оди медитирај, бегај од тв ти велам јас
24/7 мора да се спознаваш сам по трнливиот ти пат
Фудбал измислија оние кои сакаат роб да бидеш ти,
Да се радуваш на фантомски победи кои исчезнуваат во мрак.

Фудбал ќе гледал... Ошо и Гурџиев фудбал не гледале сепак мислам јас ... :)

Ах, поезија :D:pos:

С

Само Човек

Гостин
Abe odi lovi decishta , mozebi nekoe i ke ubedish i ke ti stavat ++++++ neli.....
Slep si pri oci , a jas pa mislev deka si se opametit i si se otkazal od slepiot pat na tvojot misticen bog krouli.
Ajde sega frlija mrezata, mozebi ke ulovish nekogo..
jas odam da gledam fudbal
fudbalot e igra vo koja sekogash pobeduva germanija

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ако не се смета за религија, оти тогаш го именуваш со тој збор?

Зошто не го нарекуваш како што му е името? Викај го духовност или спиритуалност.
Како сакаш наречи го тоа не менува ништо, ок... ок(y)
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 01:11 ---
За болдот се согласувам но не сакам да ја нарекувам религиозност поради негативната конотација што ја носи со себе тој збор т.е. монополот кој некои го имаат врз тој збор.
Ова што го напиша и ми беше поентата на прашањето. (y)
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 10:36 ---

Не. Ајде вака зошто во Христијанството (православието, католитизмот и протестанството) се сметаат за религии. Додека на пример Јеховините сведоци се сметаат за секта на христијансвото
Баш напротив зошто да го изгубиме и тој збор кој е доста значаен и длабок, го изгубивме зборот Бог и други зборови ради религиите т.е. секташките фанатици така да да пробаме да го зачуваме овој збор ако ништо барем за тие што ќе разберат преку и само преку лично искуство

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Mislam deka menuva.
Rabotite treba da se narekuvaat pravilno za da se izbegnat nedorazbiranja i zabludi.
Ко демек ако јас правилно кажам нешто ти ќе ме разберш(ова беше пример не мислве на тебе лично) недоразбирање се случува само тогаш кога соговорникот не те слуша со тивок и мирен ум, туку додека ти збориш он веќе склопува одговор кој ќе ти го одговори иако не те ни слушнал со внимание а 99% од муабетите меѓу лугето е на ваков начин само требет да си посвесен за да го забележиш оба прво кај себе па кај другите

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ко демек ако јас правилно кажам нешто ти ќе ме разберш(ова беше пример не мислве на тебе лично) недоразбирање се случува само тогаш кога соговорникот не те слуша со тивок и мирен ум, туку додека ти збориш он веќе склопува одговор кој ќе ти го одговори иако не те ни слушнал со внимание а 99% од муабетите меѓу лугето е на ваков начин само требет да си посвесен за да го забележиш оба прво кај себе па кај другите
Toa shto go opishuvash se vika otsustvo na vnimanie.

Jas ti pishuvam za koristenje na pogreshni zborovi.

Golema razlika.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Нормално дека господ е машко. Само машко може да биде толкав шовинист, егоист и самобендисан тиранин со расипани морални вредности.
Најголемите три монотеистички религии се направени со закони кои им овозможуваат на мажите да ебат што ќе посакаат, жените да бидат неписмени робови за, не дај боже, да се свестат колку се дискриминирани и да се побунат.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
За разлика од измислените, замислените и недомислените "богчиња",на одредени идолопоклоници мојот Бог не се мери со човечките мерки и, да, Тој нема пол!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За разлика од измислените, замислените и недомислените "богчиња",на одредени идолопоклоници мојот Бог не се мери со човечките мерки и, да, Тој нема пол!
Bezpolov bog... Sigurno so prosta delba se shiri.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Тоа е далеку од човечкото сфаќање.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom