Македонски специјални единици (полициски и воени)

Santiago

Cocalero
Член од
4 јуни 2012
Мислења
97
Поени од реакции
31
Da ama pri kraj go davaat nasiot vojnik so ar-15 !!! Znaci zadolzuvaat ili Colt ili Bushmaster !!!

Член од
24 април 2008
Мислења
10.951
Поени од реакции
12.360
Реалната слика за АРМ е следната:

- Едвај 4 ептен стари, но сепак колку-толку професионални борбени авиони Сухои Су-25 кои не се одржуваат редовно, не се летани најверојатно повеќе од 10 години, не зеле никакво учество во било каква авијациска вежба изминативе 10 и повеќе години, не е планиран никаков ремонт на истите со цел истите да бидат вратени во служба, напротив, еве што кажа неодамна нашиот ценет министер за одбрана:

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=4515D5FF79B3B240BC9775005F171287

Лет во место за четирите „сухои“

Датум: 12.06.2012, 17:38

ДЕН НА ВОЗДУХОПЛОВНАТА БРИГАДА НА АРМ

...

- Употребата на авионите „су-25“ се минато за Армијата во согласност со нејзината формација и потребите. Начинот како да се ослободиме од нив ќе биде разгледуван - изјави Бесими.
- Едвај 31 тенк Т-72 непланирано набавени во 2001 година од Украина за време на војната, ниту еден не поминал низ ремонт и модернизација;

- Копнените вооружени сили се оставени да ја бранат татковината со оклопни транспортери, додека нашиот јужен сосед набавува застарени американски тенкови, но барем ги набавува и со добар ремонт и модернизација одлично би се вклопиле во современа армија, а за нашите останати соседи па да не правиме муабет;

- Воздушните вооружени сили се оставени да го бранат воздушниот простор со хеликоптери, додека нашиот јужен сосед руши секакви рекорди во трошење на пари за борбени авиони дури и кога се дават во долгови, нашиот северен сосед неодамна најави дека планира да купи нови борбени авиони од Русија, а за нашите останати соседи па да не правиме муабет.

А ако на сето ова ја додадеме и состојбата во касарните, слободно можеме да дојдеме до заклучок дека оваа држава, во случај на војна, може да падне за помалку од 48 часа, секој кој има читано барем малку историја, би знаел дека толку време им требало на нацистите и на нивните балкански сојузници фашистичка Албанија и фашистичка Бугарија за време на Втората Светска Војна за да ја окупираат територијата на денешна Република Македонија.

Јас не велам дека Македонците не би зеле пушка во рака за да си ја бранат татковината во случај на војна (иако имам сериозни сомнежи после 2001 кога илјадници потенцијални резервисти одеднаш се разболеа или исчезнаа од државата, поради што воопшто не беа мобилизирани, а за политичарите па да не правиме муабет), но не верувам дека Македонците би прифатиле да ја бранат татковината под знамето на АРМ, ако се земе во предвид сегашната состојба, исто како што и за време на Втората Светска Војна, Македонците не ја бранеле татковината под знамето на кралството Југославија, туку ја бранеле под знамето на АСНОМ.

Ако на Путин не му претставуваше никаков проблем за само 9 дена да ја срамни Грузија со земја во 2008 година, а токму грузиската армија многу држави ја фалат како пример за современа НАТО армија, можеме само да претпоставуваме каква одбрана во војна би ни пружила АРМ со нејзините НАТО стандарди.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Грешка си-ИМА пари,ама се е до распределбата ако пред 3 години АРМ располагаше со 270милиони долари а МВР со 50-70 сега е ОБРАТНО т.е Полицијата има поголем Буџет од АРМ Што е или апсурд(и неукост) или свесна саботажа на АРМ.

МОРАЛ=0
точно,гледај ја катастрофалната стратегиска грешка - укинувањето на редовниот воен рок,наместо надоградувањето и поуспешна обука....редованата војска беше башибозук,чисто губење време,тоа требаше да се среди и унапреди како би имале спремно население кое би одговорело на секој предизвик во иднина(знаејќи колку комшиите ни го мислат доброто!)

татковината не се брани со “професионална“ војска која ќе се распадни при првиот налет зошто нема за што да гини......

М

Мартин`

Гостин
Кои беа условите за последниов конкурс на МВР за полицајци ? Не ми е за пријавување само ме интересира.. колку склекови, стомачни требаше да направат пријавениве, гледам денеска првата група била на тестирање.

Член од
26 септември 2011
Мислења
539
Поени од реакции
2.371
Kako se vika cickoti i dali uste mu e telohranitel na bc imas slika?
http://www.libertas.mk/vest/28669/Crvenkovski-i-Georgievski-go-dogovaraat-nastapot-protiv-Gruevski Ovaj e momentalno telohranitel na bc slikava e pred 2-3 dena toj li e ?
--- надополнето: 3 јули 2012 во 11:32 ---
Кои беа условите за последниов конкурс на МВР за полицајци ? Не ми е за пријавување само ме интересира.. колку склекови, стомачни требаше да направат пријавениве, гледам денеска првата група била на тестирање.
3.Проверка на моторички способности (за мажи 60 стомачни, 55 склекови, трчање на 3200 м за 13,30 минути и 10 згибови на вратило и за жени 60 стомачни, 27 склекови и 3200м за 16,30 минути, и други физички проверки определени од страна на Комисијата),

i jas sum prijaven mi stigna treba vo sabota vo 17:30 vo kasarnata Gorce Petrov treba da bidam ama slabo stojam so zgibovive i stomacnive ne mozam ni 5 zgiba i 30 stomacni

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
3.Проверка на моторички способности (за мажи 60 стомачни, 55 склекови, трчање на 3200 м за 13,30 минути и 10 згибови на вратило и за жени 60 стомачни, 27 склекови и 3200м за 16,30 минути, и други физички проверки определени од страна на Комисијата),
овие се точните бројки за физичка спремност? заота што јас слушав поголеми бројки но тоа за тигри и ебр (можеби за нив се поголеми)
--- надополнето: 3 јули 2012 во 12:37 ---
i jas sum prijaven mi stigna treba vo sabota vo 17:30 vo kasarnata Gorce Petrov treba da bidam ama slabo stojam so zgibovive i stomacnive ne mozam ni 5 zgiba i 30 stomacni
а со трчањето како , можеш 3200за 13мин, знам еднаш пробав да го трчам , успеав али умрев , брзо темпо е :)

М

Мартин`

Гостин

Ајде со среќа потруди се мора да можеш :)

Мене чисто информативно ме интересира да видам како стојам физички баш денеска ќе пробам 3200 метри за 13 минути да видам дали ќе можам. За стомачни ќе направам 60 ми се чини ама склекови нема шанси во моментов ..

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Критериумите за конкурсот се ептен високо поставени, бар за конкурс од овој вид. Ама кој сака може да си проба за да види до каде е :D

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
овие се точните бројки за физичка спремност? заота што јас слушав поголеми бројки но тоа за тигри и ебр (можеби за нив се поголеми)

а со трчањето како , можеш 3200за 13мин, знам еднаш пробав да го трчам , успеав али умрев , брзо темпо е :)
Критериумите за конкурсот се ептен високо поставени, бар за конкурс од овој вид. Ама кој сака може да си проба за да види до каде е :D
Затоа што преку овој конкурс ке се примаат и припадници во ЕБР, затоа се високи критериумите.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Затоа што преку овој конкурс ке се примаат и припадници во ЕБР, затоа се високи критериумите.
епа тогаш изгледа тие мене што ми ги кажаа се за тигри, затоа што се дупло од овие.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Хмм, јас мислев дека е само за полиција, не и за специјални сили. Не е толку важно, ако не сум грешка, покот за пријавување помина, па кој сака нека си проба "по дома" до каде е стигнат :)

К

командо

Гостин
Сите кои ќе бидат промени на овој конкурс ќе бидат за тие единици :) ЕБР/ЕСЗ... А искрено, се сомневам дека ќе се исполни бројката од 300 души кои ќе ги исполнат критериумите...

М

Мартин`

Гостин
Сите кои ќе бидат промени на овој конкурс ќе бидат за тие единици :) ЕБР/ЕСЗ... А искрено, се сомневам дека ќе се исполни бројката од 300 души кои ќе ги исполнат критериумите...
Физичките од 8000 ќе ги поминат преку 500 барем сигурен сум, ама потоа психичките и разните тестирања ќе паднат бајги ..

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
епа тогаш изгледа тие мене што ми ги кажаа се за тигри, затоа што се дупло од овие.
Тие ти се е физичките критериумите, нема посебни за ЕБР и ЕСЗ, едиствено е тоа што многу мал број ке ги исполнат тие критериуми, тогаш тие ке добијат понуда за работа во ЕБР, но не заборавајте оваа е само тест за физичка подготвеност после тоа доаѓа селективен тест од ЕБР ако и тоа го поминат дури тогаш се припадници на ЕБР при МВР.

Kajgana Shop

На врв Bottom