ATP тенис - општа дискусија

С

сашенко

Гостин
Што ако налета, исто беше и со Содерлинг на Роланд Гарос. Веќе следниот пат му покажа кој е кој :)

С

сашенко

Гостин
На Вимболдон темата сте пишале за коментарот на Иванишевич за пешкирите, па еве да префрлам овде...

Нека забранат само комуницирање со тренерите за време на натпревар, нешто што го прави често Надал и дефинитивно треба да се забрани. Штом си искочил на терен више, сам снаоѓај се како да се справиш со противникот, не ти треба вујче, чиче, бате, тренер и такви ствари....

Кога веќе Надал го спомнав, сигурен сум дека ќе биде меѓу првите што ќе се противат доколку направат нешто такво за пешкирите. Навика им е на тенисерите веќе, стана дел од тие нивни ритуали што си ги прават на теренот. А Надал е премногу навлечен на такви ритуали и тоа е веќе дел од неговата игра, претешко ке му биде да се одвикне и да игра без нив. Таквите ритуали им се влезени у психа на многу спортисти, посебно тенисерите, и без нив тешко да останат сконцентрирани и да можат да ја играат својата игра. Се зависи од луѓето сепак, некои се повеќе подлежни на такви работи некои помалце. Некој може да се одвикне, на некој играта премногу му зависи од тоа. Ама многу спортисти си имаат ритуали (секој различни) и научно е докажано дека им влијае на психата и доколку користиш некои предолго, може драстично да ти падне играта ако ги забранат на пример. А тоа со пешкирот веќе им стана навика на сите, и према тоа што го знам за Надал боље нека му пукаат у рамо :pos: отколку да почнуваат да им ги кратат овие работи.

Замислете го Надал на сервис без 100 пати да се фати по нос и по уво и косата да си ја намести, :pos: шишенцата да не му даваат да си ги мести, пешкирите ете да им ги ограничуваат, лудост ке биде. Ама колку и да не изгледаат убаво, тоа им помага на теренот многу така да атп би имале разбирање и не би забраниле вакви ствари. А сите прават финти за крадење време и деконцентрирање на протвникот. Може треба да се санкционираат за времето, ама ова со пешкирите е безсмислено. Тоа е нешто што сите го прават, не се еден или двајца па да им пречи премногу на другите

L

Löwe

Гостин
^ Не е Надал Единствен што комуницира со тренерот. Некни го забележав Лендл дури со знаци му покажуваше нешто на Мареј. И Џокович прима совети од Вајда. Не е Рафа единствениот.

С

сашенко

Гостин
Добро, Рафа го земав за пример во целиот пост, далеку од тоа дека е единствен што прави такви работи

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Како бе само Надал излезе дека комуницира со чичко му? Сериозно пратите ли што прават другиве играчи? Колку од нив се вртат кон ложа сте забележале? И Новак го имам забележано, за Мареј да не правам муабет. Роже нема кон кого да се врти:icon_mrgr:. А и жениве нешто не се покуси. Стварно е глупо се нешто на Надал му се закачува, прв кривец излезе за се.:facepalm:

Гробар Мкд

Не дамо Титулу !!!
Член од
19 ноември 2008
Мислења
5.335
Поени од реакции
1.442
Вака сега, Џоковиќ не прима совети за играта, тој само кога не е сигурен дали топката е во аут се врти да се осигура, да не бара челенџ, тоа е се... И тоа не го прави преку говор, туку преку гест или знак некој :)

Член од
28 јануари 2012
Мислења
109
Поени од реакции
96
Можда се и друпи играчи повремено окрену ка својој ложи очекујући да им неко из тима да знак има ли смисла да траже челенџ. И Ноле се понекад окрене и то је очигледно...
Међутим, Рафа мало по мало па погледа у стрица кад не зна како да одигра!
То је постало толико очигледно да је недавно Нолетов отац јавно испрозивао Надалов тим.
Нисам приметио да остали играчи у тој мери комуницирају са својим тимом, Надал је у том смислу дефинитивно на првом месту!
Такође, превише му се толерише одуговлачење сервиса док не заврши извлачење шорца из гузице, пипање левог, па десног ува, носа и осталих органа... :pos:
Да не помињем коришћење пешкира после сваког поена, пошто то раде и остали играчи, али ми се чини да се и ту Надал истиче...

Све ово не би толико западало за око да управо Надал није играч који се највише буни против свега и свачега...шта би било да се неко неко побуни због њега?!

L

Löwe

Гостин
Вака сега, Џоковиќ не прима совети за играта, тој само кога не е сигурен дали топката е во аут се врти да се осигура, да не бара челенџ, тоа е се... И тоа не го прави преку говор, туку преку гест или знак некој :)
А тоа демек дозволено е а?
--- надополнето: 2 јули 2012 во 10:25 ---
Можда се и друпи играчи повремено окрену ка својој ложи очекујући да им неко из тима да знак има ли смисла да траже челенџ. И Ноле се понекад окрене и то је очигледно...
Међутим, Рафа мало по мало па погледа у стрица кад не зна како да одигра!
То је постало толико очигледно да је недавно Нолетов отац јавно испрозивао Надалов тим.
Нисам приметио да остали играчи у тој мери комуницирају са својим тимом, Надал је у том смислу дефинитивно на првом месту!
Такође, превише му се толерише одуговлачење сервиса док не заврши извлачење шорца из гузице, пипање левог, па десног ува, носа и осталих органа... :pos:
Да не помињем коришћење пешкира после сваког поена, пошто то раде и остали играчи, али ми се чини да се и ту Надал истиче...

Све ово не би толико западало за око да управо Надал није играч који се највише буни против свега и свачега...шта би било да се неко неко побуни због њега?!
Aj бе ти најде да ломотиш. Да беше навивач на Федерер, океј ќе сфатеф. Федерер не троши многу време. Али навивач на Џокович да јаде трици како Надал трошел премногу време а Џокович кога ќе ја тропа топката по 500 пати не трошел тогаш бравос. Знам кога играја во Рим имаше една статистика просечно време измеѓу два сервиса. Измеѓу сервисите на Ноле тоа беше 29 секунди а измеѓу сервисите на Рафа беше 30 секунди.

Член од
28 јануари 2012
Мислења
109
Поени од реакции
96
Ево само једног од гомиле чланака о томе како Надал добија помоћ од стрица током меча, што је противно правилима.
Дакле, та твоја прича апсолутно пада у воду...човек је дoбијао и опомене због тога. Ово су чињенице, што не значи да Рафа није одличан тенисер. Али, прави шампиони се не понашају тако!
Нисам приметио да су Нолета опомињали због овога. :icon_lol:

Линк : http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/rafaelnadal/7857620/Wimbledon-2010-Rafael-Nadals-uncle-at-centre-of-illegal-coaching-row.html

Wimbledon 2010: Rafael Nadal's uncle at centre of illegal coaching row

The world No1 has denied the umpire's claim that he received coaching during his victory over Philipp Petzschner, but the incident has opened up a debate on the subject.

By Mark Hodgkinson
6:53PM BST 27 Jun 2010
Comment

The issue of illegal coaching makes some people in tennis very uncomfortable indeed, as was evident one year at the US Open when there were suggestions that someone in Maria Sharapova's entourage had been holding up pieces of fruit to pass her messages during the match, and she angrily retorted that, "my life is about more than a banana".
One of the leading coaches, Nick Bollettieri, has admitted to having advised his players in the past by using the signals of touching his sunglasses, rubbing his nose, or by shouting out code words, and that "anyone in tennis who doesn't think it happens should open their eyes and ears".
Illegal coaching was being discussed at the All England Club over the weekend after Rafael Nadal, the world No 1 and 2008 Wimbledon champion, received an official warning from the umpire for supposedly receiving advice from his uncle Toni during his five-setter against Philipp Petzschner, of Germany.
Anyone who appears on Centre Court is meant to be self-reliant, to be able to think for themselves on the grass, and Nadal was so annoyed by the accusations that he said he intended to speak with a supervisor.
"Toni wasn't giving me any tips, he was only supporting me," Nadal said. "Sometimes in the past Toni would talk, maybe too much, and the referee or the umpire would give me advice and, if it continued, a warning, but he didn't talk too much this time in my opinion. I told the umpire that we will be talking to the supervisor and this we will be doing."

С

сашенко

Гостин
Како бе само Надал излезе дека комуницира со чичко му? Сериозно пратите ли што прават другиве играчи? Колку од нив се вртат кон ложа сте забележале? И Новак го имам забележано, за Мареј да не правам муабет. Роже нема кон кого да се врти:icon_mrgr:. А и жениве нешто не се покуси. Стварно е глупо се нешто на Надал му се закачува, прв кривец излезе за се.:facepalm:

Ја стварно незнам каде виде дека САМО НАДАЛ ИЗЛЕГОЛ :confused:, ако мислиш на мојот пост убаво реков го земав за пример само

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ја стварно незнам каде виде дека САМО НАДАЛ ИЗЛЕГОЛ :confused:, ако мислиш на мојот пост убаво реков го земав за пример само
Искрено, сите него го земаат за пример беспотребно. Тоа е и дел од проблемот зошто човекот се стекна со негативна репутација која досега никогаш ја немал. Има и други примери, јас не знам зошто одма на него се алудира за сешто.

С

сашенко

Гостин
Кога и да го спомнам Новак, сум го мрзел, кога да се спомне Федерер и нешто лошо со него, не се разбираш од тенис. Сите имаат маани, ако веќе се отвора темата ке ги кажам оние што сум ги забележал за мојот фаворит од тенисерите, тука се фановите на Новак и на Роџер и на Мареј па за нив нека си зборат нивните фанови. Единствен начин никој да неможе да извади hate speech на темиве

С

сашенко

Гостин
^ good one (y)

Иначе, Рафа комуницира со тренерт бе RocknRolaa, не сме слепи да не го видиме тоа. И мислам дека не е коректно. Не би сакал таков спортист како него да си ја наруши репутацијата со вакви безпотребни работи. Кој друг сака нека го прави ова, Рафа не смее да си дозволи такви работи. Не му ја нарушуваат репутацијата тие што зборат, него он самиот со тоа што продолжува да комуницира со Тони за време на натпревар.

Член од
28 јануари 2012
Мислења
109
Поени од реакции
96
Искрено, сите него го земаат за пример беспотребно. Тоа е и дел од проблемот зошто човекот се стекна со негативна репутација која досега никогаш ја немал. Има и други примери, јас не знам зошто одма на него се алудира за сешто.
Како зашто? Па видиш да је Надал раније опомињан због сугестија које је током игре добијао од стрица Тонија. Ја не знам да су друге играче опомињали због тога.
Тачно је да многи играчи траже знак од тима да ли да траже челинџ или не, али "illegal coaching" је озбиљнија ствар. О томе бар ја овде пишем, а неки запели како сви раде исто. Па не ради сви исто...

Друго, Рафа у последње време много иритира тиме што му све смета и буни се против свакојаких глупости, али САМО КАД ГУБИ...наравно да ће онда људи почети да му на нос набијају овакве ствари, којима до јуче нису придавали посебан значај.

Kajgana Shop

На врв Bottom