Се урива дел од старата железничка станица, а оштетени се и неколку римски стели

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
прво не ми ја навредувај партијата.. (поради тоа што ме навредуваш мене и мојот избор а тоа е против правила на форумот)

а второ железничката нема да остане ваква сигурно нешто ќе се менува (поради работата во близина на главните темели на железничката постои можност за оштетување на некој од темелите, а со тоа и до трајни последици за целокупниот објект, како во мометот на градење на подземната сообрајќајница така и во иднина).....
е сега дали ќе се градат потпорни држачи и задржување на моменталниот изглед,целосно нова градба со иста архитектура, или пак целосно нова градба со барокна или модерна архитектура или пак доградба на железничката со нови делови и да има нов мешан изглед...
тоа е оставено на вештите раце на вашите архитекти и гратски татковци..
Се извинувам партијата се вика Титови Леви Сили а лидерот Угриновски има тапија дека бил соработник на тајните служби за време на СФРЈ - народски кажано бил КОДОШ.

А зашто да не се навраќам 63-та..па пола Скопје било срушено,не од земјотрес него од човечка рака..Театарот не бил за рушење,а го срушиле,можел многу лесно да се реновира. И многу други објекти..а што се направи послем таа 63-та од Скопје .. бетон,џунгла и бараки! Све што вредело пред тоа било запоставено,Скопје било цел на сајн фикшн по комунистички терк..тоа што сега се прави е нула у споредба тоа што било направено од 63-та до 90-та.. градот изгубил секакаков допир со минатото и душата што ја имал..
А за надимакот Скопје светско копиле,ќе го прашаш Грчев зашто толку убав надимак му даде..не е тоа туку така паднат од небо..него он и неговата "багра" од експерти така го нарекоа и на секое искачање по бугарски,грчки и др телевизии го повторува..а ако сакаш можеш да разбереш што му е целта и зошто тоа го прави.

Како прво не си бил во Скопје тоа време т.е. не си ни бил роден, затоа се што ќе пишеш и ти и јас за тоа време ќе биде залудно. Башка документирано е се што било оштетено и се наоѓа во архив.
Да ужасна е таа архитектура, но за Скопје како трусно подрачје е идеална и стабилна за да се осигура од некој појак земјотрес во иднина. Градот умре 1963, потоа се тоа е само обид да се врати кој не е успешен ни 1%. Па на што ти личи на тебе? Кога патувам низ Скопје се чувстувам како да сум заглавен негде меѓу минатото, сегашноста и иднината, затоа што владеен урбанистички хаос. Политички профит, но што јас не сакам ни една партија па ете се согласувам со тоа, Скопје е НИШТО.

Како прво не си бил во Скопје тоа време т.е. не си ни бил роден, затоа се што ќе пишеш и ти и јас за тоа време ќе биде залудно. Башка документирано е се што било оштетено и се наоѓа во архив.
Да ужасна е таа архитектура, но за Скопје како трусно подрачје е идеална и стабилна за да се осигура од некој појак земјотрес во иднина. Градот умре 1963, потоа се тоа е само обид да се врати кој не е успешен ни 1%. Па на што ти личи на тебе? Кога патувам низ Скопје се чувстувам како да сум заглавен негде меѓу минатото, сегашноста и иднината, затоа што владеен урбанистички хаос. Политички профит, но што јас не сакам ни една партија па ете се согласувам со тоа, Скопје е НИШТО.
Изгледа те мачат твоите корени од Дебарско? :-)

Тито дојде со мерцедес после,а багерите други ги возеа.
Да беее , гледаш и ти се запамтил, Тито возеше мерцедес модел "Zemjotres" и го срамни пола Скопје, а другата половина што беа подрушени објектите со испукани ѕидови багерите го срамнија (y)
Ама ај нека ви биде, вие сте од Скопје, вашата историја ја рушат.
Уствари ти од каде беше?

Изгледа те мачат твоите корени од Дебарско? :)
Не сум од Дебарско туку моите се доселени од Црна Гора во Струга некаде околу 1900 година, па после од 1945 нагоре сме Македонизирани, друго нешто те интересира?

Не сум од Дебарско туку моите се доселени од Црна Гора во Струга некаде околу 1900 година, па после од 1945 нагоре сме Македонизирани, друго нешто те интересира?
Не доволно е. Поентата е дека е смешно да кажеш дека Скопје е ништо. Па и за било кој град во Македонија. Ако бараш некаков идеален град започни да играш SimCity.
--- надополнето: 1 јули 2012 во 12:45 ---
Да беее , гледаш и ти се запамтил, Тито возеше мерцедес модел "Zemjotres" и го срамни пола Скопје, а другата половина што беа подрушени објектите со испукани ѕидови багерите го срамнија (y)
Ама ај нека ви биде, вие сте од Скопје, вашата историја ја рушат.
Уствари ти од каде беше?
Се јави уберскопјанецот, ајде раскажи ја твојата семејна историја осеќам има многу гулаби во неа.

Не доволно е. Поентата е дека е смешно да кажеш дека Скопје е ништо. Па и за било кој град во Македонија. Ако бараш некаков идеален град започни да играш SimCity.
Да ќе барам ;), и тоа со SimCity нели е омилена игра на твојот Месија, па сега пробува и техниките на Скопје? Пишува шифра и оп, пари од буџетот излагаат.

Да ќе барам ;), и тоа со SimCity нели е омилена игра на твојот Месија, па сега пробува и техниките на Скопје? Пишува шифра и оп, пари од буџетот излагаат.
Освен Исус немам друг месија :-) . Само се чудам како може од некоја интересна вест како што е подземна сообраќајница во Скопје со која ќе се подобри сообраќајот плус странска инвестиција да го свртите вниманието кон рушењето на остатоци од железничката станица. Глупости. Во тие остатоци имаше и стриптиз бар на времето па никој ништо не рече ама нема везе...

Што се навраќаш 1963? Тоа е исто како јас да се навратам 1903 кога Турците го запалиле Крушево зошто го палеле...
Надимакот на Скопје е "Скопје светско копиле", затоа што сите направиле, прават по нешто, а се тоа наликува како на една огромна бетонска џунгла која наликува на НИШТО, одколку на НЕШТО. Со шминкањето на Центарот и главните улици нема да се добие ништо, туку само една искривена слика за реалноста.

Он и Мљорнир живеат у минатото.

Пази, момаков ЗНАЕ, шо можело а шо не да се сруши после земјотресот...

Ова што се случува последниве години, сметам дека представува ПЛАНСКО бришње на меморијата на градот и бришење на скопјани. Овој наплив на брутален провинцијализам, најбезобразно се имплантира во суштината на Скопје-најбезобразно се руши и модифицира оноа што представува симбол и препознатливост на градот...менување на имиња на улици како Водњанска, Мексичка; рушење на дел од Старата станица - идеја за поправка на нејзиниот часовник, менување на фасади на постојни објекти, градење на нови објекти кои немаат никакво уметничко значење како и никакво значење во животот на градот и повеќе делуваат како страно тело (од кое што, за жал, овој град никогаш нема да се ослободи)...

Трагично...:place:

Он и Мљорнир живеат у минатото.

Пази, момаков ЗНАЕ, шо можело а шо не да се сруши после земјотресот...

Ова што се случува последниве години, сметам дека представува ПЛАНСКО бришње на меморијата на градот и бришење на скопјани. Овој наплив на брутален провинцијализам, најбезобразно се имплантира во суштината на Скопје-најбезобразно се руши и модифицира оноа што представува симбол и препознатливост на градот...менување на имиња на улици како Водњанска, Мексичка; рушење на дел од Старата станица - идеја за поправка на нејзиниот часовник, менување на фасади на постојни објекти, градење на нови објекти кои немаат никакво уметничко значење како и никакво значење во животот на градот и повеќе делуваат како страно тело (од кое што, за жал, овој град никогаш нема да се ослободи)...

Трагично...:place:
Пази, заводи, институции не знаат што може да се руши што не, Lady.Q знае. "Градење на објекти кои немаат никакво уметничко значење" ми е најјак цитат. Да живее Кензо Танге и соц-реализмот кои му дадоа дух на градот.

Се јави уберскопјанецот, ајде раскажи ја твојата семејна историја осеќам има многу гулаби во неа.
Абе ок, не е темава за мојата семејна историја, не дека нема што да се каже и не дека нема ликови кои придонеле за државноста на Македонија, ама ај нека ви биде. Радувајте се додека можете, лека полека Скопје ги губи обележјата по кои е препознатлив како град.

Абе ок, не е темава за мојата семејна историја, не дека нема што да се каже и не дека нема ликови кои придонеле за државноста на Македонија, ама ај нека ви биде. Радувајте се додека можете, лека полека Скопје ги губи обележјата по кои е препознатлив како град.
Кои се тие обележја? Лепенката на стара железничка односно штабот на Титови...? Можеби коцката кај Холидеј Ин? Дрвата на Илинденска? Улицата Социјалистичка Зора?

Дечко, тоа им е најбитно...КОРЕНИТЕ...буууууу...уууу...

Или, која националност си...

Секогаш, кога се нема одговор, одма се вади метак со корени и националности. И затоа се многу досадни.

Дечко, тоа им е најбитно...КОРЕНИТЕ...буууууу...уууу...

Или, која националност си...

Секогаш, кога се нема одговор, одма се вади метак со корени и националности. И затоа се многу досадни.
Сталкер прв праша кој од каде бил. Или некогаш ви одговара за корените да се зборува некогаш не. А националнота е битна од друг аспект, на пример може си дете на некој колонизатор или пак на некој комуниста кој го уредувал градот па не можеш објективно да гледаш на работите. Видиш ја немам таков проблем јас сум Македонец.

Кои се тие обележја? Лепенката на стара железничка односно штабот на Титови...? Можеби коцката кај Холидеј Ин? Дрвата на Илинденска? Улицата Социјалистичка Зора?
Не бе зборам за споменикот "Шмизла". Ми тежи дека го дислоцираа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom