Дежурна Ординација! #2

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Дали знае некој што значи наод кај тиреоидна euthyrosis или euthyreosis со опис хомогена, изоехогена?
Ако знаете ме интересира и што значи зборот хипоехоген.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Поздрав! Вака поради стресен период, проследен со многу учење и ментално збудалување, последниве два дена се осеќам исрцпено до мера што ми се чини ќе паднам некаде (јест сум работала физичка работа по 15 сати на ден, ама колку ментална што може да ме исрпи физичката може само да сонува) , значи не е да се доберам до кревет, за нецела минута заспивам, а и откако се разбудам после 15 минути ако пак се доберам до креветот, пак ќе заспијам без проблем итн...
Откако ќе се разбудам, сите мускули ме болат, и се осеќам ептен исрпено! Пред мене се уште 2 тешки испити, и ми треба енергија!
Што да јадам, и што да пијам? Фала :pipi:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дали знае некој што значи наод кај тиреоидна euthyrosis или euthyreosis со опис хомогена, изоехогена?
Значи дека е нормална жлездата (хомогена, изоехогена стои за нормален наод).
Хипоехогена значи дека има промени на јазлите на кои треба да се обрати внимание.

A

AnFem

Гостин
Поздрав! Вака поради стресен период, проследен со многу учење и ментално збудалување, последниве два дена се осеќам исрцпено до мера што ми се чини ќе паднам некаде (јест сум работала физичка работа по 15 сати на ден, ама колку ментална што може да ме исрпи физичката може само да сонува) , значи не е да се доберам до кревет, за нецела минута заспивам, а и откако се разбудам после 15 минути ако пак се доберам до креветот, пак ќе заспијам без проблем итн...
Откако ќе се разбудам, сите мускули ме болат, и се осеќам ептен исрпено! Пред мене се уште 2 тешки испити, и ми треба енергија!
Што да јадам, и што да пијам? Фала :pipi:
Многу овошје (особено банани) и зеленчук (внесувај витамини по природен пат), мед, чоколада, гинко билоба.

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Хипоехогени - (ткива или структури) рефлектираат релативно мал број на ултразвуци насочени кон нив.
Спротивно од хипоехогени:
Хиперехогени - зголемена амплитуда на рефлектирани бранови во ултрасонографија ; карактеристика на коска и густо туморско ткиво.

Дефиниција за euthyrosis : Ситуација во која вредностите на стимулирачкиот хормон на тироидната жлезда (ТСХ/TSH) се во границите на нормалата, а тироидната жлезда е ниту хипертироидна (лачи зголемено количество тироксин), ниту хипотироидна (лачи намалено количество тироксин) и се смета за "нормална". :)

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Me интересира нешто ...
Ноќеска кај 3-4 пиев аналгин т.е до вчера пиев аналгин и оспен заради забот
Дали можам вечер алкохол да пијам после колку време завршува дејството ?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Me интересира нешто ...
Немаш мака со аповите, ама среди си го забот.

B

Black Guard

Гостин
Me интересира нешто ...
Ти го препишаа антибиотикот,најверојатно си имал оток така?

Ај да разјасниме накратко

Лековите кои не "одат" со алкохол и кои влијаат на психофизичка способност,управување со машини вклучително и моторни возила имаат соодветен знак односно триаголник црн/црвен најчесто антихистамините имаат црнко(необоено) поради сајд ефект поспаност и црвен оние појаките на пример диазепам,барбитурати,невролептици и црвено или црно обоено триаголниче со знак

Кој означува дека лекот е дериват на опиум,најчесто Морфин,Метадон/хептанон или кодеин фосфат и се опасни по живот.

Сите лекови со ова предупредување,без разлика дали триаголникот е црн или црвен,обен или не-не смее да се конзумира алкохол бидејќи често доаѓа до појачување на ефектот но и некроза на цниот дроб(умирање клетки т.е ткиво) пореметување на работата на срцето на притисокот(и очниот) тешко влијание на дишењето т.е респираторна депресија(неможност за дишење),кома и смрт.

Имајте предвид дека дури и лекот да нема триаголник задолжително е да се прочита упатството.

гинко билоба.

Е за постарите и за циркулација,подобар е корен од женшен барем делува адаптогено и антистрес.

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Добро значи во вторникот вадев заб 7мица и ми дадоа да пијам Оспен до вчера заради раната и ако имам болки (а јас имав на непцето и на увото = оваа болка беше поради вадењето тегнење клатење на забот ) да пијам Аналгин
Пред точно 18 саати го испив Аналгинот и ме интересира Можам или Не можам вечер да пијам алкохол :)

B

Black Guard

Гостин
Можеш ама не значи да претераш.

П.С Немој апсинт бидејќи лоботомира и е програм на НВО и Масоните за глобална ментална ретардација на нашата омладина.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Добро значи во вторникот вадев заб 7мица и ми дадоа да пијам Оспен до вчера заради раната и ако имам болки (а јас имав на непцето и на увото = оваа болка беше поради вадењето тегнење клатење на забот ) да пијам Аналгин
Пред точно 18 саати го испив Аналгинот и ме интересира Можам или Не можам вечер да пијам алкохол :)
А да почекаш ден два со алкохолот не ќе е лошо, имаш раничка во устата, не мора да го ослабнуваш имуниот систем одма:notworthy:

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Вчера згазнав со стапалото на срча некоја од стаклено шише ... денеска ме боли цел ден и кога газам чуствувам болка ... се гледа местото исечено како рана што е
дали е можно срчата да ми е внатре во стапалото ?

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
друже терај си кеифот,ако дојди до нешто имаме искусни лекари по форумов - Донт бери гајле зошто само здрав организам може да си дозволи луксуз поголеми количини алкохол.......ако ти носи душата терај слободно

Kajgana Shop

На врв Bottom