Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.182
- Поени од реакции
- 13.339
Чекај малце сега ............. значи сега велиш дека на студентите од внатрешноста им бил скап престојот во Скопјево ........... храна, облека, превоз, кирија, сметки, самите факултетски трошоци и.т.н. се слагам, ама па никој никого со сила не тера да доаѓа да студира во Скопје ако му е толку скапо ........... инаку дека е скапо е, без разлика дали си Скопјанец или пак си студент/ка од друг град дојден/а на престој тука !
Јас имам роднини во други градови и луѓето живеат со упола помали плати отколку тука ...... а и тие јадат леб фала богу, облечени се, имаат/одржуваат куќа, плаќаат сметки(струја, вода, ѓубре...), имаат интернет по дома(децата им), имаат автомобил... е сега да имаат и некои дополнителни дејности како лозја, ниви, прасиња, кокошки... барем храната не ја купуваат туку сами си ја произведуваат и тука заштедуваат, а овдека во главен град кај можеш да чуваш стока и да садиш бавчи, освен ако живееш во околните села, но во градов и во приградските населби такви работи мало-морген, значи мораш да ја купиш храната и тука месечно бегаат многу пари(за 4 члено семејство), цените на горивата се исти во цела држава ама за да стигнеш од еден до друг крај на Скопје(ако ти е такво работното место) треба да возиш 40/50 мин. и тоа бавно, бидејќи нонстоп е гужва 24/7 и тука се јаде многу бензин, а за да пројдеш од еден до друг дел на некој град од внатрешноста потребни се макс. 10/15 мин. !
Да де, ние од внатрешноста не сме луѓе, не сакаме да завршиме факултет и да бидиме некој и нешто во животов. Тој лукзус е само за граѓаните на Скопје, пошо нели ние знаеме како да се снајдеме со 15000 денари месечно, каков факултет какви бакрачи, седи дома орај нива.
Муабетов ти е глуп искрено, кажи ми како е скапо студирањето за жител на Скопје во споредба со студентите од внатрешноста кои учат Скопје? Или и покрај поголемите плати проблем е да се платат тие 100/200 евра партиципација по семестар? Настрана шо не плаќате други трошоци како смештај, храна, сметки.
Мене ми се чини дека Скопјани мислат дека животот во градовите во внатрешноста е ист како Скопје. Луѓето немаат пари, незнам дали не разбирате. Охрид излези во фебруари живо пиле не мрда, мртов град. Никакво движење по улица, празни кафичи. Скопје е друга приказна, стално е раздвижено, се излегува секој ден од неделата, се трошат повеќе пари, мислам нормално е, поголем град, повеќе луѓе, се живее подинамично. Се е сконцентрирано тука. Понекогаш ми се чини дека Скопје е ко Капитол од The Hunger Games, а градовите од внатрешноста се 12 области кои работат за него.