Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај малце сега ............. значи сега велиш дека на студентите од внатрешноста им бил скап престојот во Скопјево ........... храна, облека, превоз, кирија, сметки, самите факултетски трошоци и.т.н. се слагам, ама па никој никого со сила не тера да доаѓа да студира во Скопје ако му е толку скапо ........... инаку дека е скапо е, без разлика дали си Скопјанец или пак си студент/ка од друг град дојден/а на престој тука !
Јас имам роднини во други градови и луѓето живеат со упола помали плати отколку тука ...... а и тие јадат леб фала богу, облечени се, имаат/одржуваат куќа, плаќаат сметки(струја, вода, ѓубре...), имаат интернет по дома(децата им), имаат автомобил... е сега да имаат и некои дополнителни дејности како лозја, ниви, прасиња, кокошки... барем храната не ја купуваат туку сами си ја произведуваат и тука заштедуваат, а овдека во главен град кај можеш да чуваш стока и да садиш бавчи, освен ако живееш во околните села, но во градов и во приградските населби такви работи мало-морген, значи мораш да ја купиш храната и тука месечно бегаат многу пари(за 4 члено семејство), цените на горивата се исти во цела држава ама за да стигнеш од еден до друг крај на Скопје(ако ти е такво работното место) треба да возиш 40/50 мин. и тоа бавно, бидејќи нонстоп е гужва 24/7 и тука се јаде многу бензин, а за да пројдеш од еден до друг дел на некој град од внатрешноста потребни се макс. 10/15 мин. !

Да де, ние од внатрешноста не сме луѓе, не сакаме да завршиме факултет и да бидиме некој и нешто во животов. Тој лукзус е само за граѓаните на Скопје, пошо нели ние знаеме како да се снајдеме со 15000 денари месечно, каков факултет какви бакрачи, седи дома орај нива.
Муабетов ти е глуп искрено, кажи ми како е скапо студирањето за жител на Скопје во споредба со студентите од внатрешноста кои учат Скопје? Или и покрај поголемите плати проблем е да се платат тие 100/200 евра партиципација по семестар? Настрана шо не плаќате други трошоци како смештај, храна, сметки.
Мене ми се чини дека Скопјани мислат дека животот во градовите во внатрешноста е ист како Скопје. Луѓето немаат пари, незнам дали не разбирате. Охрид излези во фебруари живо пиле не мрда, мртов град. Никакво движење по улица, празни кафичи. Скопје е друга приказна, стално е раздвижено, се излегува секој ден од неделата, се трошат повеќе пари, мислам нормално е, поголем град, повеќе луѓе, се живее подинамично. Се е сконцентрирано тука. Понекогаш ми се чини дека Скопје е ко Капитол од The Hunger Games, а градовите од внатрешноста се 12 области кои работат за него.

Да де, ние од внатрешноста не сме луѓе, не сакаме да завршиме факултет и да бидиме некој и нешто во животов. Тој лукзус е само за граѓаните на Скопје, пошо нели ние знаеме како да се снајдеме со 15000 денари месечно, каков факултет какви бакрачи, седи дома орај нива.
Муабетов ти е глуп искрено, кажи ми како е скапо студирањето за жител на Скопје во споредба со студентите од внатрешноста кои учат Скопје? Или и покрај поголемите плати проблем е да се платат тие 100/200 евра партиципација по семестар? Настрана шо не плаќате други трошоци како смештај, храна, сметки.
Мене ми се чини дека Скопјани мислат дека животот во градовите во внатрешноста е ист како Скопје. Луѓето немаат пари, незнам дали не разбирате. Охрид излези во фебруари живо пиле не мрда, мртов град. Никакво движење по улица, празни кафичи. Скопје е друга приказна, стално е раздвижено, се излегува секој ден од неделата, се трошат повеќе пари, мислам нормално е, поголем град, повеќе луѓе, се живее подинамично. Се е сконцентрирано тука. Понекогаш ми се чини дека Скопје е ко Капитол од The Hunger Games, а градовите од внатрешноста се 12 области кои работат за него.

Eпа добро де, да, скапо ви е ОК ти верувам ........... но зашто мора при толку универзитети и факултети ширум Републикава, зашто баш мора во СК да се дојде да се учи, никој не ве тера со сила да доаѓате, е сега кога веќе сте се решиле да дојдете да студирате тука во главниов град тогаш немојте да кукате дека ви било скапо ............ ако имаш пари дојди студирај, ако немаш пари.... тоа е тоа ............. ем сакате во СК, ем уште се жалите дека скапо ви било тука, збориме конкретно значи за студирањето, за тие партиципации кои ми ги спомна !
А што се однесува до раздвиженоста, епа нормално фала богу дека во Скопје 12 месеци е турбо раздвижено и зиме и лете и пролет и есен и дење и ноќе, ти како сакаш мртво да е се па 700 илјади жители има СК, а твојот Охрид реално(како општина) нема ни 50 илјади жители .......... летно време ви е полно бидејќи доаѓаат иселениците од странство, како и туристите(домашни и странски), е сега после 1 септември кога ќе заврши летната сезона и кога ќе залади времето нормално дека ќе биде ептен празно, бидејќи нема ниту еден турист повеќе, а Охрид како град има макс. 40 илјади жители, тоа е мала бројка, пола од нив се старци ........... нормално дека Охрид ќе личи на мртов град кога е вон сезона(без туристите дом. и стр. и без иселениците) !

Сте се фатиле само за Скопје, кажете нешто и за другите градови
еве на граѓаните од Велес сите им се корењата од некаде,
од Овчеполието,од Азот,од Повардарието а има и Мусари.
Ама Велешени не, мора да се од некаде,не може да се од Велес.
И точка. Како Прилепчани мора да се од некаде и т.н. И точка.

Во Велес нема ни 20% стари Велешани од целиот град моментално, чии прабаба и прадедо на пример живееле во Велес исто така се е дојденци (повеќето). Документарец баш имаше на локалната ТВ за селото Слп каде што има само 10тина луѓе останато а не е ништо поразлична состојбата и со повеќето други села, на прсти ќе ги изброиш сега јаките 6-7 села во Велешко.

Само кај нас нема вакви глупи поделби како во Скопје вој од ваму бил ној од таму :)

Да ама трн во око им е Скопје т.е. Скопјаните, демек ние иако сме биле Скопјани т.е. тука родени и тука живееме ............ сепак сме биле провинцијалци(по потекло) ................. тоа е целата работа ............. б.т.в. што ку* ме боли мене од каде се баба ми и дедо ми, тука се доселени пред 50 год. јас сум тука роден и тука живеам цел живот(скоро 30 год.) ......... така да нека ми простат сите ама јас и таквите како мене сме Скопјани, не сум провинцијалец, не сум роден и не сум живеел во провинција, туку во главниот град и неможе некој кој дошол вчера во СК да биде Скопјанец, потребни се децении, неговите деца да, тие ќе бидат Скопјани .......... само што Скопјево веќе и на ништо не личи, да се слагам Скопјево личи на едно големо село, не личи на град, накаде и да се свртиш гледаш и слушаш тазе-дошљаци како говорат на нивниот дијалект, ама пази и они биле Скопјани(иако вчера дошле тука) ........ а пак ако им речеш дека се провинцијалци, одма ќе ти кажат дека и ти иако си роден и живееш цел живот во СК и ти си провинцијалец т.е. имаш провинцијалско потекло(од баба и дедо) !
А што се однесува до студентките од внатрешноста кои доаѓаат да студираат во СК ............. не треба 100% да се генерализираат работите, мада факт е дека добар дел од нив тука се мажат со Скопјани и тука си остануваат да си живеат и работат .............. познавам многу случаи и тоа баш во моја околина кои зеле за жена студентка од внатрешноста, зборам за последниве неколку години .......... мој близок роднина зеде една таква од Ист.МКД одеа заедно само 2-3 месеца и одма му се упика во куќа, богато дете беше, мислам нормално ситуирано, во комшилук на моја улица има три-четири такви случаи, имам и еден подалечен роднина кој исто зеде една таква мислам дека беше девојката некаде од западна МКД !

Во Велес нема ни 20% стари Велешани од целиот град моментално, чии прабаба и прадедо на пример живееле во Велес исто така се е дојденци (повеќето). Документарец баш имаше на локалната ТВ за селото Слп каде што има само 10тина луѓе останато а не е ништо поразлична состојбата и со повеќето други села, на прсти ќе ги изброиш сега јаките 6-7 села во Велешко.

Само кај нас нема вакви глупи поделби како во Скопје вој од ваму бил ној од таму :)

Да си ми жив и здрав,
баш тоа и го мислам и сакам да го кажам.
И во Велес има доселеници,поради вработување и подобар живот, но никој таму не им вика провинцијалци,на оние од Гратско,Сопот,Кумарино,Рудник,Преот,Ветерско,Согле,Сарамзалино и т.н. исто така и во Прилеп има од Поречијата или од Мариово доселеници поради истите причини.Затоа што пат и сега нема во некој села а струја поставија откога се исели народот,за школи и театар да не правиме муабет.Секој си бара подобро што е и разбирливо.Но како што тврдиш дека во Велес има 20% стари Велешани (од кој и јас многу знам) така и во Прилеп има сигурно стари Прилепчани,е сега дали се 28% или 38% = ?Од кој и јас многу знам.И така е за сите градови во Македонија.СЕ зголемуваа и раснеа најчесто од околните места и села.И нема да сретнеш доселеници во Прилеп од Беровоили Беровските села, или доселеници од Дебар или Дебарските села во Велес. Ретки се тие исклучоци. Но во Скопје ќе сретнеш буквално од секое место од Македонија.Ама баш од секое.Нема да нема од некаде,па и од најбогатото село од Македонија,се дојденци тука,иако во помал број него ли од оние „пусти“ „рурални“ средини. (до 100%,тука)
..........
Но ова правило не важи и за Скопје,овдека сите се со корења од некаде.
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 21:37 ---
Сега се исклучувам.до утре наутро,
А ќе имам време вечерва да размислам,ОД КАДЕ СУМ
Скопјани,а да се најдеме утре на Железен мост,и да ви кажам,
да ви ја кажам вистината........а.....?

Да ама трн во око им е Скопје т.е. Скопјаните, демек ние иако сме биле Скопјани т.е. тука родени и тука живееме ............ сепак сме биле провинцијалци(по потекло) ................. тоа е целата работа ............. б.т.в. што ку* ме боли мене од каде се баба ми и дедо ми, тука се доселени пред 50 год. јас сум тука роден и тука живеам цел живот(скоро 30 год.) ......... така да нека ми простат сите ама јас и таквите како мене сме Скопјани, не сум провинцијалец, не сум роден и не сум живеел во провинција, туку во главниот град и неможе некој кој дошол вчера во СК да биде Скопјанец, потребни се децении, неговите деца да, тие ќе бидат Скопјани .......... само што Скопјево веќе и на ништо не личи, да се слагам Скопјево личи на едно големо село, не личи на град, накаде и да се свртиш гледаш и слушаш тазе-дошљаци како говорат на нивниот дијалект, ама пази и они биле Скопјани(иако вчера дошле тука) ........ а пак ако им речеш дека се провинцијалци, одма ќе ти кажат дека и ти иако си роден и живееш цел живот во СК и ти си провинцијалец т.е. имаш провинцијалско потекло(од баба и дедо) !
А што се однесува до студентките од внатрешноста кои доаѓаат да студираат во СК ............. не треба 100% да се генерализираат работите, мада факт е дека добар дел од нив тука се мажат со Скопјани и тука си остануваат да си живеат и работат .............. познавам многу случаи и тоа баш во моја околина кои зеле за жена студентка од внатрешноста, зборам за последниве неколку години .......... мој близок роднина зеде една таква од Ист.МКД одеа заедно само 2-3 месеца и одма му се упика во куќа, богато дете беше, мислам нормално ситуирано, во комшилук на моја улица има три-четири такви случаи, имам и еден подалечен роднина кој исто зеде една таква мислам дека беше девојката некаде од западна МКД !
Ти бе море се читаш шо пишиш? Викаш факт било дека добар дел оделе за да се мажат,ко то да е одење на пазар,демек ќе одам таму кај шо се градските мажи глупи ама богати,ќе го смотам еден и ќе го земам за маж. Или ќе ти изрипа тебе некоја со ножот под грклан па мораш да ја земиш.И пази,во ред било шо баба ти дошла пред 50 години,го напрајла татко ти,шо те напрајл тебе градско дете и не ти е гајле сеа,ама те заболе шо сега иделе други девојки.
По се излгеда немаш прошетано по Амстердам или Париз кај шо ќе најдиш секакви само не локални,ама тие за разлика од таквите ко тебе не се снобој шо мислат дека ако се родени во Лисиче Зајаче или Мичурник,Господ за муда го држат.
Па и ти сметале дијалектите,епа тие дијалекти се темелот на Македонскиот јазик за разлика од твоето квази српско наречје

така да нека ми простат сите ама јас и таквите како мене сме Скопјани, не сум провинцијалец, не сум роден и не сум живеел во провинција, туку во главниот град

Меѓу другот си и загреови
Бре бре

Каков его трип од некои скопјани на темава да се чудиш ...

па и сам си се теши дека пред 50год фамилијата му е доселена .. ама он таму бил роден ...СКОПЈАНЕЦ бил ејј ... чујте и почујте ..
абе оди легни си ...

Ти бе море се читаш шо пишиш? Викаш факт било дека добар дел оделе за да се мажат,ко то да е одење на пазар,демек ќе одам таму кај шо се градските мажи глупи ама богати,ќе го смотам еден и ќе го земам за маж. Или ќе ти изрипа тебе некоја со ножот под грклан па мораш да ја земиш.И пази,во ред било шо баба ти дошла пред 50 години,го напрајла татко ти,шо те напрајл тебе градско дете и не ти е гајле сеа,ама те заболе шо сега иделе други девојки.
По се излгеда немаш прошетано по Амстердам или Париз кај шо ќе најдиш секакви само не локални,ама тие за разлика од таквите ко тебе не се снобој шо мислат дека ако се родени во Лисиче Зајаче или Мичурник,Господ за муда го држат.
Па и ти сметале дијалектите,епа тие дијалекти се темелот на Македонскиот јазик за разлика од твоето квази српско наречје

Абе види сега и баба ми и дедо ми веќе биле земени кога дошле овдека, а сега ситуацијата е поразлична ........ девојките од внатрешност земаат Скопјани, а поретко доаѓаат веќе омажени од таму заедно со нивните мажи да живеат тука !
Јас никаде не реков дека го држам господ за муда, само кажав дека сум Скопјанец, тука сум роден и тука живеам цел живот, остави го ти потеклото(од баба и дедо), е сега тие што вчера дошле во Скопјево неможат по нитуеден основ да бидат Скопјани, нивните деца да ќе бидат Скопјани, исто како мене и моите деца !
А што се однесува до јазикот, да Скопскиот сленг има мал-милион Србизми, ама па ако така гледаме цела источна МКД има бугарски дијалект ......... дури и неможам да се разберам со лица од тие краишта, бидејќи нивниот дијалект повеќе влече кон бугарски јазик, а мојот Скопски говор е претежно литературен МК јазик, збогатен со Српски сленг зборови, но тоа е поради Српската доминација од 1912-1991 и тоа е тоа, исто како што сите и ние и вие ги имаме Турцизмите, а во поново време и Англицизми, Латинизми, Францизми, Германизми... !
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 22:34 ---
Меѓу другот си и загреови
Бре бре

Каков его трип од некои скопјани на темава да се чудиш ...

па и сам си се теши дека пред 50год фамилијата му е доселена .. ама он таму бил роден ...СКОПЈАНЕЦ бил ејј ... чујте и почујте ..
абе оди легни си ...

А што друго може да сум освен Скопјанец, тука сум роден и тука живеам цел живот, ниту сум се родил, ниту пак сум живеел во провинција, неможам да бидам ништо друго, сите сме тоа што сме, ако утре отидам во некој друг град сите ќе ме нарекуваат Скопјанец, а пак утре ако некој од таму дојде овде нормално дека ќе го нарекуваме според називот на градот од кој е дојден, тука нема ништо чудно !

А што се однесува до јазикот, да Скопскиот сленг има мал-милион Србизми, ама па ако така гледаме цела источна МКД има бугарски дијалект ......... дури и неможам да се разберам со лица од тие краишта, бидејќи нивниот дијалект повеќе влече кон бугарски јазик !
Ма немој,влечел кон Бугарски јазик. Ти изгледа забораваш дека то шо сега е дел од Бугарија е уствари Пиринска Македонија,а Струмица и Гевгелија не биле одсекогаш погранични градој кон Бугарија туку центарот на етничка Македонија. То шо ти не можиш да ги разбериш,не значи дека нивниот јазик е помалку Македонски,баш напротив,кај тебе е проблемот

Абе види сега и баба ми и дедо ми веќе биле земени кога дошле овдека, а сега ситуацијата е поразлична ........ девојките од внатрешност земаат Скопјани, а поретко доаѓаат веќе омажени таму заедно со нивните мажи да живеат тука !

Па ставете еден знак пред влезот на Скопје (рампа ко охриѓанине шо сакаат да стават) Забрането идење во Скопје ако сте со намера да се мажите за скопјанчиште ... не ни ги зимајте мажите многу се „скапоцени“ или нешто посовремено .. воведете визи па одлучувајте кој може да влезе (тука ќе има и економска исплатливост ... ќе се отворат работни места за „амбасади на Скопје низ МК“ па потоа општинска организација која ќе ги разгледува апликациите за виза итн итн)

Интересно ... нели

Ма немој,влечел кон Бугарски јазик. Ти изгледа забораваш дека то шо сега е дел од Бугарија е уствари Пиринска Македонија,а Струмица и Гевгелија не биле одсекогаш погранични градој кон Бугарија туку центарот на етничка Македонија. То шо ти не можиш да ги разбериш,не значи дека нивниот јазик е помалку Македонски,баш напротив,кај тебе е проблемот

Незнам како говорат во Пиринска Македонија(денешна Бугарија) ......... ама во скоро цела источна МКД се говорат дијалекти кои имаат голема сличност со Бугарскиот јазик, дури имаат и чисти Бугарски зборови, кои воопшто ги нема во Македонскиот јазик !
Ај да речеме дека Скопскиот говор е сленг(со еден куп Србизми), зашто тогаш во Велешкиот говор нема воопшто Бугаризми, како што има во говорите од источниот дел, зашто нема Бугаризми ни во Прилепскиот, Битолскиот и другите говори од западниот дел на Републикава ........ колку Бугаризми има во Тетовскиот говор, во Струшкиот, Охридскиот, Ресенскиот... скоро и воопшто да ги нема, за разлика од источните говори !

^^ каква врска имаат дијалектите со темава ?

патем престани да се бламираш ... постовите ти вриштат од малограѓанштина (се прашувам од каде се доселиле твоите во Скопје .. сепак генот си ја брка работата нели) ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom