Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не е точно дека сите се согласуваме, а уште помалку е вистина дека Бог бил семоќен.
Пример: Господ не може да направи толку тежок камен што нема да може да го крене.
Толку од семоќноста.
Ne Filozofiraj. Napravil tolku golem Kamen sto ni edno zivo sustestvo nema da moze da go digne a Toj da moze.
Toa e Semokta Negova,da napravi nesto sto ti nemozes. Tolku ste bolni vie ateistite. Vie ste po naukata i tehnologijata. Koja e taa masina koja moze da napravi nesto sto ne moze ? Poglednete sto barate za da poveruvate i do kade mozokot filozofite vi go ispile.
Kako ne si ja gledate gluposta vo filozofijata a i sami znaete za sto se fakate kaj vernicite.
Semokta Bozja e vo toa,koga ke ti dojde smrtniot cas,nema da mozes da mrdnes. Semokta Bozja e vo toa sto ti nemozes da napravis i nikoj ziv insan nitu dzin nitu melek toa sto Toj moze da go napravi. Toa sto Toj (dz.s) saka da napravi,ti ne mozes da go sprecis. Ona sto Toj go odredil ti i nikoj ne moze da go spreci.

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
velis ne moze a od druga strana se molis i velis bog da cuva, a inace si ateista , :pos:
Другар ај направи IQ тест и кажи ми колкав ти е коефициентот... јас прогнозирам меѓу 80 и 85 или пак имаш 10 - ина години... дај седи на темите каде што твоето мислење ќе се почитува (ако има такви). Тие таквите како тебе највише ги сакам, најверојатно ја немаш ни библијата прочитано, ама мајка ти те научила дека кога ќе умреш ако не веруваш ќе гориш во пекол, па еве те сеа, на форуми делиш знаење и мислења на тие што им е најмалку потребно. Смени тема те молам.

С

Само Човек

Гостин
Другар ај направи IQ тест и кажи ми колкав ти е коефициентот... јас прогнозирам меѓу 80 и 85 или пак имаш 10 - ина години... дај седи на темите каде што твоето мислење ќе се почитува (ако има такви). Тие таквите како тебе највише ги сакам, најверојатно ја немаш ни библијата прочитано, ама мајка ти те научила дека кога ќе умреш ако не веруваш ќе гориш во пекол, па еве те сеа, на форуми делиш знаење и мислења на тие што им е најмалку потребно. Смени тема те молам.
хахаха
муслиман е бе ....
хааахаха
ај сега ти измери ...,..

пс. ти гарант имаш 10 г. ако мислиш дека атеистите се попаметни,

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Ne Filozofiraj. Napravil tolku golem Kamen sto ni edno zivo sustestvo nema da moze da go digne a Toj da moze.
Toa e Semokta Negova,da napravi nesto sto ti nemozes. Tolku ste bolni vie ateistite. Vie ste po naukata i tehnologijata. Koja e taa masina koja moze da napravi nesto sto ne moze ? Poglednete sto barate za da poveruvate i do kade mozokot filozofite vi go ispile.
Kako ne si ja gledate gluposta vo filozofijata a i sami znaete za sto se fakate kaj vernicite.
Semokta Bozja e vo toa,koga ke ti dojde smrtniot cas,nema da mozes da mrdnes. Semokta Bozja e vo toa sto ti nemozes da napravis i nikoj ziv insan nitu dzin nitu melek toa sto Toj moze da go napravi. Toa sto Toj (dz.s) saka da napravi,ti ne mozes da go sprecis. Ona sto Toj go odredil ti i nikoj ne moze da go spreci.
Да беше семоќен тој твојот бог атеисти немаше да постојат нели? Да беше семоќен тој твојот бог немаше сега да го пишувам постов нели? Бог е човекова креација, жалам што кога ќе те јадат црви во гробот нема да те има за да сфатиш дека целиот живот си го поминал во лагите на некој си Исус. Но на крај и краева доволно си пател низ животот верувајќи во него, доволно си жртвувал што си верувал - тоа е твојата казна уживај во нејзе.

С

Само Човек

Гостин
Да беше семоќен тој твојот бог атеисти немаше да постојат нели? Да беше семоќен тој твојот бог немаше сега да го пишувам постов нели? Бог е човекова креација, жалам што кога ќе те јадат црви во гробот нема да те има за да сфатиш дека целиот живот си го поминал во лагите на некој си Исус. Но на крај и краева доволно си пател низ животот верувајќи во него, доволно си жртвувал што си верувал - тоа е твојата казна уживај во нејзе.
не бе , бог те создаде да се мачиш како Атеист .....
бог сака да бидеш атеист

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
не бе , бог те создаде да се мачиш како Атеист .....
бог сака да бидеш атеист
Кој те лаже дека се мачам? :LOL::LOL::LOL: Имам супер живот, речиси се што сум посакал сум можел да го остварам. Не сум ограничен од ништо освен од сопствените идеали, морални вредности и принципи (што уствари е контрадикторно само по себе, бидејќи сам сум ги поставил тие идеали, морални вредности и принципи). Па на крај и краева тука сум по коинциденција на настани, зошто да не го изживеам животов најдобро што можам,? Зошто да не оставам нешто на оние кои ќе живеат после мене?

С

Само Човек

Гостин
Кој те лаже дека се мачам? :LOL::LOL::LOL: Имам супер живот, речиси се што сум посакал сум можел да го остварам. Не сум ограничен од ништо освен од сопствените идеали, морални вредности и принципи (што уствари е контрадикторно само по себе, бидејќи сам сум ги поставил тие идеали, морални вредности и принципи). Па на крај и краева тука сум по коинциденција на настани, зошто да не го изживеам животов најдобро што можам,? Зошто да не оставам нешто на оние кои ќе живеат после мене?
абе се мачиш ...
психички се мачиш

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Na Bog,toj e i moj i tvoj Bog,stom nemozes da napravis nisto sprotivno negovata volja,togas e i tvoj Bog,pokraj se,toj e i Naj Milostiviot. Bez razlika dali vremeto mi pominalo mene veruvajki vo Isus ili Muhammed ili Mojsie,zivotot jas go vrvam po moja zelba i moja volja. Deka e taka,dokaz si ti. So cest i zadovolstvo mu robuvam samo na EDEN i EDINSTVEN BOG na nikoj drug,nitu na sef,nitu na slava,nitu na pari,nitu na blud..... za razlika od vas koj imate mnogu mnogu poveke bogovi i mu robuvate na mnogu mnogu poveke neshta za razlika od vernicite.

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
хахаха
муслиман е бе ....
хааахаха
ај сега ти измери ...,..
пс. ти гарант имаш 10 г. ако мислиш дека атеистите се попаметни,
Јас имам далеку од 10 години. Не мислам, знам дека атеистите се попаметни. Да не беа атеистите јас и ти сега немаше да дискутираме преку компјутер не? Мислиш дека религиозните луѓе се паметни луѓе во генерала? Паметни сте ти и уште 50 - ина луѓе во државава (верувам дека имаш достоен IQ коефициент и голема база на знаење пошо гледам дека си стоиш на некои ставови и имаш аргументи со кои се расфрлаш) другите се овци, следат, следат и следат, бидејќи малите работи ги наведиле кон тоа и никогаш не се ни запрашале дали стварно постои нешто или не. Како што кажав погоре, родителите ги научиле дека ако не одат во црква на велигден (и др празници) ќе горат во некој си пекол... ај побиј ме ако можеш. А тоа дека е муслиман стварно не ме интересира, аргументот на човекот беше: атеист е а вика не дај боже. Кажи ми кој К*р има врска тоа што збориш со тоа во што веруваш? На крај и краева што к*р има врска која било човекова акција со тоа дали веруваш или не?
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 12:17 ---
што си остварил бе ?
си купил куќа ,кола ...тоа ли е остваруње ...
на крај пак е бидеш пепел , без разлика дали си имал ферари или југо.....
Човековиот живот е премногу краток... ќе дознаеш и ти многу работи, порано ве жалев верниците. Денес сфаќам дека тие што треба да ми биде жал за нив се оние кои немале избор во животот, што биле фатени од канџите на христијанството и желбата за моќ - моќ на земјата (не во некој си ваш рај или пекол). Денес секој човек има избор, секој прави свои избори, секој оди по својот пат, живеј го животот како што сакаш, пепел ќе бидеме и двајцата... жалам тоа е тажната вистина.

С

Само Човек

Гостин
Јас имам далеку од 10 години. Не мислам, знам дека атеистите се попаметни. Да не беа атеистите јас и ти сега немаше да дискутираме преку компјутер не? Мислиш дека религиозните луѓе се паметни луѓе во генерала? Паметни сте ти и уште 50 - ина луѓе во државава (верувам дека имаш достоен IQ коефициент и голема база на знаење пошо гледам дека си стоиш на некои ставови и имаш аргументи со кои се расфрлаш) другите се овци, следат, следат и следат, бидејќи малите работи ги наведиле кон тоа и никогаш не се ни запрашале дали стварно постои нешто или не. Како што кажав погоре, родителите ги научиле дека ако не одат во црква на велигден (и др празници) ќе горат во некој си пекол... ај побиј ме ако можеш. А тоа дека е муслиман стварно не ме интересира, аргументот на човекот беше: атеист е а вика не дај боже. Кажи ми кој К*р има врска тоа што збориш со тоа во што веруваш? На крај и краева што к*р има врска која било човекова акција со тоа дали веруваш или не?
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 12:17 ---

Човековиот живот е премногу краток... ќе дознаеш и ти многу работи, порано ве жалев верниците. Денес сфаќам дека тие што треба да ми биде жал за нив се оние кои немале избор во животот, што биле фатени од канџите на христијанството и желбата за моќ - моќ на земјата (не во некој си ваш рај или пекол). Денес секој човек има избор, секој прави свои избори, секој оди по својот пат, живеј го животот како што сакаш, пепел ќе бидеме и двајцата... жалам тоа е тажната вистина.
не е тажно ..
ја имам избор.., и ти имаш
ти бираш пепел јас не
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 12:27 ---
Кажи ми, Бил Гејтс христијанин е? :facepalm:
ајдеее
од каде Гејстс татко на компјутерте ..:tapp:

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
не е тажно ..
ја имам избор.., и ти имаш
ти бираш пепел јас не
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 12:27 ---

ајдеее
од каде Гејстс татко на компјутерте ..:tapp:
Сфаќаш дека не се работи за избор така? Јас ако изберам да верувам во бетмен, suddenly бетмен ќе постои?

Бил Гејтс го има направено првиот персонален компјутер, Бил Гејтс го направено Windows. Ти седиш на персонален компјутер ? И немаш linux најверојатно, никаде не спомнав татко на компјутери... -_-

С

Само Човек

Гостин
Сфаќаш дека не се работи за избор така? Јас ако изберам да верувам во бетмен, suddenly бетмен ќе постои?

Бил Гејтс го има направено првиот персонален компјутер, Бил Гејтс го направено Windows. Ти седиш на персонален компјутер ? И немаш linux најверојатно, никаде не спомнав татко на компјутери... -_-
историја на информатика...
ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ, ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
........
ајде сега кажи ми дека првиот телефон го измисли моторола......
ај религија езнаеш , за друго образовај се
оператиовнен систем не е компјутер
за ДОС си чул... ОС е и тоа..
анроид мобилен е или ОС ,хаха
------------------------------
толклу муабет со мене ... уживај во летниот распуст , од 1ви пак петки ќе редиш
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 13:05 ---
не таков избор .....
гледам дека си нов и дека фетиш ти е детско плукање на религија....
порасни(ментално) ла врати се.. ќе дискутираме

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
Не е точно дека сите се согласуваме, а уште помалку е вистина дека Бог бил семоќен.
Пример: Господ не може да направи толку тежок камен што нема да може да го крене.
Толку од семоќноста.
хахахахх во светот на дуалностите(4Д) нема семоќност. Бог постои надвор од матрицата наречена 4Д.....чисто да им помогнам на луѓево да ти одговорат. Не дека мислам дека постои тој Бог за кој вие дискутирате.

Член од
11 јуни 2012
Мислења
45
Поени од реакции
83
хахахахх во светот на дуалностите(4Д) нема семоќност. Бог постои надвор од матрицата наречена 4Д.....чисто да им помогнам на луѓево да ти одговорат. Не дека мислам дека постои тој Бог за кој вие дискутирате.
Каков бог постои тогаш?

С

Само Човек

Гостин
За оние кои стариот завет не е од голема важност еве цитат од Евангелијата, во кои Евагелија по име се спомнува Мухаммед с.а.в.с:

Но јас вистината ви ја кажувам: подобро е за вас јас да си отидам, оти, ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако, пак, заминам, ќе ви го пратам (ред 8) А он кога ќе дојде ќе го изобличи светот за грев, и за правда и за суд. А кога ке дојде Он, Духот на вистината, ќе ве упати во секоја вистина; но од себе нема да зборува, а ке говори што чуе, и ке ви ја каже иднината. (Евангелие според Јован 16 ред7 )

Исус во овие редови зборува за Духот на вистината кој ќе дојде, зошто ако тој не отиде, Утешителот нема да дојде при луѓето... и тој ќе ја кажува вистината и нема да говори од себе, ќе говори тоа што ќе чуе... и ако за овие зборови ги прашаме христијаните, за кого се зборува?
Без двоумење одговараат, за Светиот Дух! Но дали Исус вели така?

Исус вели: ако јас не отидам, Утешителот нема да дојде при вас, а Светиот Дух веќе бил на земјава, повикуваеќи се на кажувањето од Библијата, за раѓањето на Исус се вели : дека Светиот дух ја осена Марија и таа забремени. Библијата вели дека Светиот Дух веќе бил на земјава, а Исус вели ако не отиде Духот на вистината нема да дојде, што кажува дека ова пророштво не се однесува на Светиот Дух, туку на Духот на Вистината.

Исто така во горецитираниот дел од Библијата се вели дека: но од себе нема да зборува, а ќе говори што чуе, и ќе ви ја каже иднината.
Денес е повеќе од јасно дека Светиот Дух на никој до сега не се обратил преку говор, не се обратил на луѓето како што се вели во горенаведениот цитат: дека ќе го изобличи светот за правда, ќе ја каже вистината, според основни познавања од Библијата јасно е дека според поголемиот дел од Христијанската популација, светиот Дух е еден од „Светото Тројство” па според тоа неможе он да зборува што ќе чуе, од кого ќе чуе? Самиод од себе? или ???

Цитатот од Библијата вели дека ќе зборува! До сега нема христијанин кој тврди дека Светиот Дух му прозборал, па од тука се заклучува дека пророштвото за кое се зборува во Евангелие според Јован не е Светиот Дух, туку Духот на вистината

Но кој е духот на вистината?

Не сите знаат Грчки, затоа што старите скрипти на новиот завет се пишувани на Грчки јазик, затоа ќе го образложиме и зборот Духот на вистината, користен во Библијата, е Параклетос кој пак збор е корумпирана форма од зборт париклетос , ако овој збор го преведиме на Македонски јазик ќе биде : Некој кој е фален, или Некој кој е достоен за фалење а ако пак сето ова се преведе на Арапски ке биде:

Некој кој е фален = (Мухаммед)
А некој кој е достоен за фалење = (Ахмед)

Елхамдуллилах и двете од овие имиња, се имиња на Аллаховиот гласник Мухаммед с.а.в.с што кажува дека и по име Библијата зборува за Мухаммед с.а.в.с

Има уште многу наговестувања едно од нив е и слденово:

Мојсеј вели: хи куму митеким ви кулли Мухаммедим зејдуди ве зејран бејне јерусалим Книга Песна над песните 5 (ред 16) Ова е еврејска котација која вели: устата негова - сладост, и целиот тој е пожелен. Ете кој е мојот возљубен ете кој е пријателот мој, ќерки ерусалимскиВо

Еврејсакта Библија за која се тврди дека е најстарата и најизворна предаја, стои името Мухаммед но со придавката им која е придавка за Респект. Како што напоменавме за видовите на множина: количина и респект, така и во евресјкиот јазик Елохим, Елох се мисли на Господ,и придавката им за респект Во Македонската Библија тоа го преведиле какао, целиот тој е пожелен. Но во еврејската Библија стои точно името МУХАММЕД за кое име Евреите немаат ништо против и така го бележат во своите записи.

Повторно доаѓаме до заклучок дека Мухаммед неможел да копира од Библијата кога самата Библија зборува за Мухаммедовото доаѓање на земјава.
Во Исаија пак се вели: 21-13 Пророштво за Арабија. - Во гората арабиска ноќевајте, каравани дедански. Жители на темајската земја, носете...
И целото ова поглавје објаснува како една група на верници ке бидат прогонувани, па ке дојдат во Абесинија и тн. Точно тоа што подоцна им се случува на првите муслимани кога се прогонати од Мекка, па тие наоѓаат склониште во Абесинија кај, Абесинскиот крал и тн.
Исто така има и историски факт кој вели:

Стариот завет на Арапски јазик за прв пат е објавен од страна на Р. Саадиас Гаон во 900 година. Повеке од 200 години по смртта на Мухаммед с.а.в.с А Новиот завет објавен за прв пат на Арапски јазик е од страна на Ерпениус во 1616 год. повеке од 1000 години по смртта на Мухаммед с.а.в.с.

Па како можел Мухаммед да копира од нешто што не постоело во негово време ???
ај вака ...,
раздели ги убаво цитатите од библија
тргни ова боиве и болдовите па ќе одговориме
мир

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom