Ефтина работна сила, деградирање на трудот и феноменот "познат работодавач"

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Да кажам нешто како беше во мое време по оваа работа .
Немам многу школо,но тогаш 60-70 години беше „Учи сине занат“
па и нашата чаршија цела беше занати-еснафи и тоа 100%
од казанџиите во Еврејското Маало,до ковачите на Бит пазар.
немаше ни една менувачница или кладионица на цел тој потег.
Јас учев и завршив ви „Коце Металец“-но така беше и во другите
стопански училишта: во АСУЦ, трговско,куварско,столарско и сл.
Еден ден си во школо - а еден ден си на пракса, или некаде беше
една недела на школо - една недела си на пракса.
Не те примаат за редовен ученик во било од кој тие „занатски“
средни школи ако не си нашол каде ќе обавуваш пракса.
Тоа се тогаш викаше „ ЧИРАК “- или просто каде си ти чирак
беше прашањето,а не каде си на пракса или практикант.
Јас завршив Машинбравар,но уште во првата година се научив
да заварувам,и ми било голем мерак да заварувам по цел ден,
сите мајстори ми давале и ми се лупеле рацеве од таа работа.
Имавме „дребонг“во погонот,и по втора година отиде калфата во
војска ,и јас за бргу време го научив и тоа да го работам,
тој ме обучи во тоа,и потоа цела година ( 3 во школувањето )
сите работи на таа машина ги работев јас како чирак.
По цел ден исто како било кој друг вработен и со квалитет.
Откога ќе завршиш со успех и школото ама и праксата,имаш диплома.
Без позитивна оцена од „ ЧИРАЧЕЊЕТО“ нема диплома.
Се полагаше и пракса: правиш некој предмет и операција по струката.
Потаоа си бараш работа ,веќе како обучен и спремен за работа:
БРАВАР; ЕЛЕКТРИЧАР; СТОЛАР; КУВАР: ДРЕАР:АВТОМЕХАНИЧАР.
Но веднаш не добиваш решение за мајстор,бидеиќи немаш ама ИЧ стаж,
одиш си бараш фирма,може и кај што си ЧИРАК бил,ама сега жќе бидеш,
КАЛФА и на платен список со плата.По една година,најдоцна три
добиваш решение за МАЈСТОР АНЧО = КВ БРАВАР.
По некаде пет до десет години работа ,може но и со предлог на шефот,
да бараш да полагаш за ВКВ, тоа е високо-кваливикуван бравар.
А пак тоа значи дека ,покрај тоа што добро-одлично го владееш ЕСНАВОТ , може и да водиш и група, т.с. да бидеш и бригадир.
Ако сакаш пак да одиш понатаму,тогаш си ја вршиш работата ( КВ )
и одиш учиш вечерно школо за техничар,каде бараа нек.год.раб.стаж.
Се разбира на почеток,купување цигари,и четврт леб и кобасица,
беше наша работа на ЧИРАЦИТЕ, а и чистење на машините и метење.
.......................
Ама сега не е така.
Затоа кај мене доаѓаат на работа на„ ПРАКТИКАНСТВО“ деца и што ?
има диплома металска струка. Но појма нема од ЕСНАФОТ. Дибек.
или електричар,или било што друго за к...не ги бива,
затоа треба повеќе пракса,како порано - со работа
а сега доаѓа сабајле,и го вади ливчето од џеб и ми вика :
- „ Гледај за едно, ме заеба ..мам.... му...е.....“
е на тоа мислат, а не да научи да заварува или нареже навој на цевка.

Dobar post covekot pisuva kako togas se ucelo a kako e sega da se ova primeni kako sto bilo veruvam deka nevrabotenosta mnogu ce se namali .....ama sekogas ima ona AMA

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ах, дете.
Лесно е да седиш во Острелија и да дискутираш за аргатите во Македонија.
10 долари дневно не е исто со 3 долари дневно. Ако треба да смениш два автобуси додека стигнеш на работа, пардон, пракса, за тебе останува .!. да јадеш за да преживееш денеска. И ако сакаш да се напиеш вода, на ова жешко, ќе пиеш топла ебате.

Во Острелија, додека студираат, има програма за пракса, додека тука, нема таква програма, оти не е дозволено со нашиот систем.

И за крај, лесно е да бидеш патриот а да живееш во Острелија. Така, проектот за тебе испаѓа одличен, а за нас значи дотепување на сопствениот народ.
Ако толку ти се допаѓа проектов, дојди и работи, уствари, обучувај се, па да те видам тогаш што ќе кажеш.
Ти ги гледаш 10 долари и 3 долари за овде, глеј колку ќе ти завршат работа 10 долари таму и 3 долари овде и после збори. Ти рече човекот 2 автобуса и таму плус нешто за јадење и ете ти ги 10те долари

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не викам да останеш во Македонија и да работиш за 4400 денари практикант (што за наши услови е добро) иди надвор ако имаш можност, коментарот ми беше за бугарскиот пасош, освен нели ако така и се чуствуваш. Аашто ако утре јас земам австралиски, норвешки или што ти ја знам, јас си мењам (или вадам двојно) државјанство, а за да извадиш бугарско треба до трето колено да ги направиш во фамилија сите бугари и башка дека имаш бугарски чуства, се чуствуваш бугар итн. а за тоа треба да го прашам прво татко ми, и покојниот ми дедо (кој и да беше жив срам би ми било).

И чисто онака ромкана (да не речам циганка било некултурно) што ми чисти дома еднаш во две недели зима 800-1000ка од ден, чисти секој ден во различни куќи така да вади 20-25000 денари месечно, ама ретко кое Македонче ќе се осуди на такво нешто зашто нели испот чест е тоа ќе го/ја зборат комшиите/комшиките чистела по друѓи куќи. И не дека е сиромашна, маж и има фирма, печатница некоја, ама она цел живот тоа работела, и низ европа ко млада (белгија, германија итн.) и башка добра пара си вади и ја заболе пичката за комшиките
A što rabotiš ti,pa ono luksuz teraš,čistački po 1000 denara i tako dalje. Ili si degustator na kafinja vo administracija ili vo životot so maliot prst ne si mrdnal i cekas sve na mama i tate da ti serviraat. Baš me zanima po ovie glupive komentari sto gi lupaš. A što ima vrska bugarsko ili američko ili germansko ili neznam uste kakvo drugo državjanstvo? Ovie so bg pasoši se izdaici a ovie so australski se patrioti. Glupo se sluša neli. Tie sto vadat bg pasoš si go tražat čaareto,oti makedonskiot pasoš za toalet papir ne vredi nadvor,posebno ako sakaš da odiš na rabota. Ako davale bes problem rabotni vizi (aj Germancite prvi ke pocnat) nikoj nema bg pasoš da vadi,što ke mue e. A svesen li si ti kolku pari nosat ovie so bg pasošite vo Makedonija? Znaes li deka ako ne se tie pari Makedonija ke krahira za 2-3 meseci? Koj gradi kuki i kupuva stanovi? Robovite so 10 iljadarki li? Familiite na gastarbajterite trosat tuka najmalku po 500e mesečno od tie pari sigurno pola gi lapa državata preku danoci akcizi smetki kazni itn. Ako ne se tie pari sto ke pravime? Pola skopski stanovi se kupeni so pari pecaleni vo Avganistan,vo Kumanovo 100%.
Aj cukni se po glava i razmisli malku pred da pišuvaš nekoi gluposti bezveze.

T

Tetro

Гостин
Ти ги гледаш 10 долари и 3 долари за овде, глеј колку ќе ти завршат работа 10 долари таму и 3 долари овде и после збори. Ти рече човекот 2 автобуса и таму плус нешто за јадење и ете ти ги 10те долари
3 месеци обука, без обврска на работодавачот да те вработи. После тие 3 месеци, ќе земе нови аргати.
Вмбло ќе си ќари троа гласови на следните избори, отепаниот ќе иде пак да работи на друго место за 6.000 непријавен, кај работодавец кој шитнал еден ручек на инспекторите.
Острелија вс. Македонија. Ај, нека дојде детето кај мене да работи на нива за 4000 месечно, и вода ладна гратис ќе му давам ако сака.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
A što rabotiš ti,pa ono luksuz teraš,čistački po 1000 denara i tako dalje. Ili si degustator na kafinja vo administracija ili vo životot so maliot prst ne si mrdnal i cekas sve na mama i tate da ti serviraat. Baš me zanima po ovie glupive komentari sto gi lupaš. A što ima vrska bugarsko ili američko ili germansko ili neznam uste kakvo drugo državjanstvo? Ovie so bg pasoši se izdaici a ovie so australski se patrioti. Glupo se sluša neli. Tie sto vadat bg pasoš si go tražat čaareto,oti makedonskiot pasoš za toalet papir ne vredi nadvor,posebno ako sakaš da odiš na rabota. Ako davale bes problem rabotni vizi (aj Germancite prvi ke pocnat) nikoj nema bg pasoš da vadi,što ke mue e. A svesen li si ti kolku pari nosat ovie so bg pasošite vo Makedonija? Znaes li deka ako ne se tie pari Makedonija ke krahira za 2-3 meseci? Koj gradi kuki i kupuva stanovi? Robovite so 10 iljadarki li? Familiite na gastarbajterite trosat tuka najmalku po 500e mesečno od tie pari sigurno pola gi lapa državata preku danoci akcizi smetki kazni itn. Ako ne se tie pari sto ke pravime? Pola skopski stanovi se kupeni so pari pecaleni vo Avganistan,vo Kumanovo 100%.
Aj cukni se po glava i razmisli malku pred da pišuvaš nekoi gluposti bezveze.
Не јас лично него моите дома (ок дур бев под 18 и живеев дома) зашто мајка ми имаше здраствени проблеми,а јас брат ми и сестра ми колку и да чистиме деца бевме не ни беше по кејфот и незнаеме ко оваа.

Иначе чим те интересира толку за мене нит сум дегустатор на кафина (здравје боже на кафе не сум излегол задниве 3-4 месеци, неам ни време ни пари), нит работам во администрација или пак имам некој познат таму. Него после средно имав добар успех си, си аплицираф факултет во холандија, си добив делумна стипендија и си отидов на факултет надвор. Имам факултет фулл тајм, работам на рецепција ноќна смена неколку пати во неделата и си вадам доволно пари да си платам кирија и јадење за да не ми треба ништо од моите. За мои години работам многу повеќе него младината во Македонија, не искачам по кафиња, дискотеки итн и си водам скромен живот, а ете се со Македонски пасош. Од мама и тато не чекам ништо него ако можам во иднина за нив јас ќе направам нешто зашто доста ме хранеле 18 години.

Коментариве глупи, паментни бар знам килирична подршка да користам, студирам факултет ко што нема во Македонија и со тоа колку работам на други работи вадам и добар просек. Никад не сум чекал од никој ништо и нормално ако требало моите помогнале стално ама сум барал помош од нив во краен случај. И грешка си македонија ќе крахира од 400.000 „бугари“ што живеат овде, зашто на крај во своја држава малцинство ќе станеме, и бугарија ќе не условува што како треба да правиме со овие „бугари“. Само тука владата е глупа, стај закон само за едно државјанство, па сите што имаат бугарски, пиши ги ко странци што живеат овде, па колата регистрации, патарини ко странец, куќата исто, даноци, казни итн. одери ги до кожа да видат како се живее во „странска“ држава.
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 14:07 ---
3 месеци обука, без обврска на работодавачот да те вработи. После тие 3 месеци, ќе земе нови аргати.
Вмбло ќе си ќари троа гласови на следните избори, отепаниот ќе иде пак да работи на друго место за 6.000 непријавен, кај работодавец кој шитнал еден ручек на инспекторите.
Острелија вс. Македонија. Ај, нека дојде детето кај мене да работи на нива за 4000 месечно, и вода ладна гратис ќе му давам ако сака.
А го испушти делот кај што 50% ќе бидат вработени одпосле

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не јас лично него моите дома (ок дур бев под 18 и живеев дома) зашто мајка ми имаше здраствени проблеми,а јас брат ми и сестра ми колку и да чистиме деца бевме не ни беше по кејфот и незнаеме ко оваа.

Иначе чим те интересира толку за мене нит сум дегустатор на кафина (здравје боже на кафе не сум излегол задниве 3-4 месеци, неам ни време ни пари), нит работам во администрација или пак имам некој познат таму. Него после средно имав добар успех си, си аплицираф факултет во холандија, си добив делумна стипендија и си отидов на факултет надвор. Имам факултет фулл тајм, работам на рецепција ноќна смена неколку пати во неделата и си вадам доволно пари да си платам кирија и јадење за да не ми треба ништо од моите. За мои години работам многу повеќе него младината во Македонија, не искачам по кафиња, дискотеки итн и си водам скромен живот, а ете се со Македонски пасош. Од мама и тато не чекам ништо него ако можам во иднина за нив јас ќе направам нешто зашто доста ме хранеле 18 години.

Коментариве глупи, паментни бар знам килирична подршка да користам, студирам факултет ко што нема во Македонија и со тоа колку работам на други работи вадам и добар просек. Никад не сум чекал од никој ништо и нормално ако требало моите помогнале стално ама сум барал помош од нив во краен случај. И грешка си македонија ќе крахира од 400.000 „бугари“ што живеат овде, зашто на крај во своја држава малцинство ќе станеме, и бугарија ќе не условува што како треба да правиме со овие „бугари“. Само тука владата е глупа, стај закон само за едно државјанство, па сите што имаат бугарски, пиши ги ко странци што живеат овде, па колата регистрации, патарини ко странец, куќата исто, даноци, казни итн. одери ги до кожа да видат како се живее во „странска“ држава.
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 14:07 ---

Bidi sreken sto si imal sansa da ja letneš nadvor kako student.Ubavo ke beše da si ja probaš srekata kako običen gragjanin sto odi na pečalba po podobar život,pa odma ke ti stane jasno zašto takov naval za bg pasoši. Epa ako znaeš matematika izračunaj 400.000 *bugari* za kolku go polnat Makedonskiot buget,i što ke beše so Makedonija ako site tie si sedea vo MK. Veruvaj deka tuka i trevata za pasenje ke beše luksuz.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Има некој линк до огласов или мора во биро да се иде?

T

Tetro

Гостин
50% (знакче за нееднаквост) 100%
И тука важи правилото, пријатели.

И пак, некои ќе добијат покачување до 6.000. А со тие 6.000 освен што ќе можат да платат за превоз и една виршла дневно, ќе може да се купи и орбит за жвакање.

Со оваа ефтина работна сила, полека со нови чекори, че ги победиме и Филипинците.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Bidi sreken sto si imal sansa da ja letneš nadvor kako student.Ubavo ke beše da si ja probaš srekata kako običen gragjanin sto odi na pečalba po podobar život,pa odma ke ti stane jasno zašto takov naval za bg pasoši. Epa ako znaeš matematika izračunaj 400.000 *bugari* za kolku go polnat Makedonskiot buget,i što ke beše so Makedonija ako site tie si sedea vo MK. Veruvaj deka tuka i trevata za pasenje ke beše luksuz.
Јас па мислам обратно, убаво што сум работел на случајот и сум имал можност да отидам надвор и да се осамостојам на 18 години, а не на 30 да живеам уште со мама и тато. Имав и другари/ки што едноставно коа им беше кажано за ова нивниот одговор беше „па неможаш јас така сам/а, не сум научен, поубаво ми е тука со мама и тато“. А тоа што колку го пунат, дупло ке ни се врати. Mене на residence permitot ми пишува Macedonian и тоа и на грк и на бугар и на било кој коа јаде гомна му покажувам, и утре ако дај боже успеам моите успеси ќе бидат за Македонија а не присвоени кон Бугарија ко што сме сведоци на милион и една работа низ историјата. Викај ме патриот, будала, глупак јас знам што ми лежи во срцето и за кој работам, првенствено за мене и мојата фамилија и после за земјата од која доаѓам. За туѓи интереси кои стално пробувале да ме сјебат вака или онака не фала

50% (знакче за нееднаквост) 100%
И тука важи правилото, пријатели.

И пак, некои ќе добијат покачување до 6.000. А со тие 6.000 освен што ќе можат да платат за превоз и една виршла дневно, ќе може да се купи и орбит за жвакање.

Со оваа ефтина работна сила, полека со нови чекори, че ги победиме и Филипинците.
Па нормално ако си дудук нема да те вработам, треба ти пари за мене да правиш, а не јас да трошам на тебе. А за тоа колкава плата ќе имаат одпосле ни јас ни ти незнаеме. Ко што рече некој, треба да си го пишува тоа во договорот (бар минимумот) што го потпишуваш кога идеш на практика во компанијата. Е сега дали ќе ги бираат по основ пријатели, убавина или кој повеќе се трти тоа е работа на газдата, негова е фирмата, твое е да дадеш се од себе и да се докажеш дека ти си тој што треба да те вработи.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Aj ne lupaj gluposti toa deka Bg ce ni se osveti za ovie drzavljansta toa e 100% sigurno ...E sega zosto tolku mnogu Albanci otidoa i rabotat bez Bg dokumenti ?? 400.000 bugari ne se site otisle da pecalat jas znam mnogu koi sedat tuka i imaat nekoj biznis ili se nezaposleni i koga gi prasas zosto izvadile bg pasos da gi se najde ...
Plus toa ovie ama bas mnogu malku go polnat budjetot na RM ako samo eden den sedis na Tabanovce i posmatras koj se vleguva vo ovie letni denovi na granicata ce zabelezis 1000 albanci na 80 makedonci pa ti razmisli koj praca pari ovde ..
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 14:43 ---
Фала, сабајле бев на страната на бирото и не го забележав, ептен лош дизајн има странава.
Mozebi od sabajle nemalo ama sega ima
Јавен оглас - Практиканство, како прво работно искуство до вработување

T

Tetro

Гостин
Па нормално ако си дудук нема да те вработам, треба ти пари за мене да правиш, а не јас да трошам на тебе.
Ето видиш. Тоа е проблемот кај поголемиот дел работодавачи. Кога работодавачот ќе се научи да биде учтив према работникот, работникот е мотивиран и попродуктивен.

Кога работодавачот ќе сфати дека е зависен од работникот, кој му носи приходи во фирмата, и го третира на начин кој доликува, тогаш работникот е задоволен и работи со добра мисла.

Типично за поголем дел од работодавците е помислата: "јас го имам стапот, јас тепам. Ти си ѓубрето, кое може да трпи и да поднесе повеќе малтретирање".

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Го симанв документот, и немаше повеќе информации, само колку пари ќе ти дадат и да идеш во бирото за подетално да кажат. Како и да е, ќе отидам да видам што се нуди.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Го симанв документот, и немаше повеќе информации, само колку пари ќе ти дадат и да идеш во бирото за подетално да кажат. Како и да е, ќе отидам да видам што се нуди.
Aj pa pisi bas me interesira mada jas ne spadam vo ovoj proekt :P

Kajgana Shop

На врв Bottom