Дали вашиот бог има пол?

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Не, Бог е посебна Личност, но секоја Негова креација е дел
од Него на вистински начин.
Личност? Дали тоа ти напиша личност? Ај преиспитај се те молам. 10 страни го дрвиш како тоа он бил дух, не бил човек па да има пол, не бил фигура..

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Можеби и си во право за моето видување на поимот религија но денес тоа е така дефинирано и прифатено од поголемиот број. Затоа еднаш ти пишав дека првим мора да се дефинира некоја референтна точка па потоа се продолжува. Гледаш не е битно ако јас и ти се согласиме дека денешната дефиниција за религија е погрешна а сите останати викаат дека е точна. Сакам да те прашам зошто еве учењето/филозофијата на Гурчиев не се смета за ралигија.
Со јогата немам некое искуство и затоа не можам да дискутирам.
Делот со читање кој го пишав се однесуваше на Тесла.
За делот дека човечката психологија се нема променето 2000години се согласувам само според мене не се толку туку 3000+ години.
За неспиењето кога ке наидеш на проблем. Дали ти се десило да наидеш на проблем кој не можеш да го решиш цел ден и наеднаш пред да заспиеш во оние моменти кога нит спиеш нит си буден ги наогаш решението. Си се запрашал ли зошто баш во тој момент.
Za da ne smetash deka religijata e samo dogma i verba...eve ti eden link vo koj religijata se svaka kako vnatreshna evolucija na covekot
http://forum.kajgana.com/threads/Внатрешна-еволуција-на-човекот.51631/

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Види со практичноста се доаѓа до внатрешната состојба, квалитет кое јас го нарекувам религиозност, а за религија не се смета бидејки не е организирана институција а и не е филозофија повеќе е реален живот одколку филозофија, а додека е жив мастерот доколку е прав мастер нема да дозволи да се направи култ т.е. религија од неговото практично учење но откога ќе го напушти телото мастерот после најчесто се организира тоа учење и се создава религија ради несвесни луѓе кои имаат потреба од нешто да следат, така да не е ни чудно да стане религија и ова на Гурдиеф па и на Ошо со тек на време.
За болдот се согласувам но не сакам да ја нарекувам религиозност поради негативната конотација што ја носи со себе тој збор т.е. монополот кој некои го имаат врз тој збор.
Ова што го напиша и ми беше поентата на прашањето. (y)
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 10:36 ---
Za da ne smetash deka religijata e samo dogma i verba...eve ti eden link vo koj religijata se svaka kako vnatreshna evolucija na covekot
http://forum.kajgana.com/threads/Внатрешна-еволуција-на-човекот.51631/
Не. Ајде вака зошто во Христијанството (православието, католитизмот и протестанството) се сметаат за религии. Додека на пример Јеховините сведоци се сметаат за секта на христијансвото

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не. Ајде вака зошто во Христијанството (православието, католитизмот и протестанството) се сметаат за религии. Додека на пример Јеховините сведоци се сметаат за секта на христијансвото
Mi zboreshe da ja svatam religijata kako nauka , kako napredok...
toa bea tvoi zborovi.
Sega ti dadov link za da svatish deka taka ja svakam..kako evolucija, napredok
I ne se sekirash za toa dali mozesh da napravish neshto kaj tebe, za tvoja evolucija, za tvoj napredok....nego se sekirash za nadvoreshni stvari...koj cija sekta bil
Razmisli......
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 10:51 ---
Знаеш дека друго те прашав.
Али еве зошто во тој момент не можеш да ја контролираш мислата.
Zatoa shto ne e prisutna svesta.......i zatoa shto ne si svedok na samiot sebe
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 11:03 ---
Ако не се смета за религија, оти тогаш го именуваш со тој збор?

Зошто не го нарекуваш како што му е името? Викај го духовност или спиритуалност.
Zatoa shto kaj covekot takov kakov shto e (mashina) dushata i ne postoi, i zatoa ke se pretvori vo pepel

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Mi zboreshe da ja svatam religijata kako nauka , kako napredok...
toa bea tvoi zborovi.
Sega ti dadov link za da svatish deka taka ja svakam..kako evolucija, napredok
I ne se sekirash za toa dali mozesh da napravish neshto kaj tebe, za tvoja evolucija, za tvoj napredok....nego se sekirash za nadvoreshni stvari...koj cija sekta bil
Razmisli......
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 10:51 ---

Zatoa shto ne e prisutna svesta.......i zatoa shto ne si svedok na samiot sebe
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 11:03 ---
Па не баш. Тој мој коментар се однесуваше на јогата да ја разгледаш како наука а не религија.
Поентата на ова второво ми беше дека пред нешто да стане религија во општествена смисла треба да бидат исполнети два услови институализирање на учењето и број на следбеници. Затоа и дефиницијата за религија е таква како што е.

За вториот дел. Дали си апсолутно сигурен за ова т.е. дали ова твое размислување произлегува од твое лично искуство или пак е последица на тоа што го имаш читано.
Јас би рекол дека причината за тоа е многу подлабока од тоа дали е присутна свеста или не т.е. причината е Егото тоа е сепак делот кој е најтежок за контролирање.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За вториот дел. Дали си апсолутно сигурен за ова т.е. дали ова твое размислување произлегува од твое лично искуство или пак е последица на тоа што го имаш читано.
Јас би рекол дека причината за тоа е многу подлабока од тоа дали е присутна свеста или не т.е. причината е Егото тоа е сепак делот кој е најтежок за контролирање.
Da siguren sam-licno iskustvo
Nemash edno ego.....i sega ke mi trebat 100 stranici da ti objasnam zoshto go tvrdam ova, za da me svatish
Neli ti rekov deka trebe da ulozish trud ako te interesira....ti dadov posoka shto da citash...ostanuva na tebe

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Da siguren sam-licno iskustvo
Nemash edno ego.....i sega ke mi trebat 100 stranici da ti objasnam zoshto go tvrdam ova, za da me svatish
Neli ti rekov deka trebe da ulozish trud ako te interesira....ti dadov posoka shto da citash...ostanuva na tebe
ОК.
Е не заебавај поинтелегентен сум од тоа. Мислам дека 2-3 страни би биле доволни ако си флексибилен т.е. ако ги разгледуваме мојот и твојот став од повеке агли а не како апсолутни.

А да и на твојов начин најде решение на проблемот или успеа да заспиеш без да го решиш проблемот. Ова го прашувам бидејки не ми е јасно дали целта ти била да го решиш проблемот или да заспиеш.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
А да и на твојов начин најде решение на проблемот или успеа да заспиеш без да го решиш проблемот. Ова го прашувам бидејки не ми е јасно дали целта ти била да го решиш проблемот или да заспиеш.
Problemot znaesh deka e....problemot e vo toa shto ne mozesh da ja drzish mislata vo segashnosta poveke od 10 min
Za da go postignesh toa trebe da NE-mislish.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Problemot znaesh deka e....problemot e vo toa shto ne mozesh da ja drzish mislata vo segashnosta poveke od 10 min

Добро го прифакм тоа како точно (не се согласувам) поради дискусијава. Тогаш се поставува прашањето зошто не можеш да заспиеш. Кога мислите ти летаат т.е. го губиш фокусот обично е знак дека ти се спие.
И пак истото прашање дали целта ти била да го решиш проблемот или да заспиеш.
и Дали ти се десило да наидеш на проблем кој не можеш да го решиш цел ден и наеднаш пред да заспиеш во оние моменти кога нит спиеш нит си буден ги наогаш решението. Си се запрашал ли зошто баш во тој момент.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Добро го прифакм тоа како точно (не се согласувам) поради дискусијава. Тогаш се поставува прашањето зошто не можеш да заспиеш. Кога мислите ти летаат т.е. го губиш фокусот обично е знак дека ти се спие.
И пак истото прашање дали целта ти била да го решиш проблемот или да заспиеш.
и Дали ти се десило да наидеш на проблем кој не можеш да го решиш цел ден и наеднаш пред да заспиеш во оние моменти кога нит спиеш нит си буден ги наогаш решението. Си се запрашал ли зошто баш во тој момент.
Jas dobro kazav vo postot, (ako odish da spiesh) vo toj moment ne bi imal nikakva druga cel osven spanjeto. Problemot e shto umot ne te ostava da zaspiesh, ke si izmisli toj na shto da misli.
Zaebi filozofija....of topik sme

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Jas dobro kazav vo postot, (ako odish da spiesh) vo toj moment ne bi imal nikakva druga cel osven spanjeto. Problemot e shto umot ne te ostava da zaspiesh, ke si izmisli toj na shto da misli.
Zaebi filozofija....of topik sme
ЈБГ ваљда нема да не избришат.:)

Искрено никад не ми се десило ова без причина како што го кажуваш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Мислата може да се држи, оформува, да се игра со неа како ти е волја... од каде тоа дека не може повеќе баш од 10 мин?
За да го постигнеш тоа не треба да НЕ-мислиш... друго треба... ;)
Разумот е курва, плати и на курвата со нејзината омилена валута и ќе добиеш тоа што треба да добиеш!

Да, моите богови си имаат полови :)
Не се како вашите направени од восок и без квалитети :)
Ајде малку војна што е ова ниедно божество уште не е распнато и убиено!

С

Само Човек

Гостин
Мислата може да се држи, оформува, да се игра со неа како ти е волја... од каде тоа дека не може повеќе баш од 10 мин?
За да го постигнеш тоа не треба да НЕ-мислиш... друго треба... ;)
Разумот е курва, плати и на курвата со нејзината омилена валута и ќе добиеш тоа што треба да добиеш!

Да, моите богови си имаат полови :)
Не се како вашите направени од восок и без квалитети :)
Ајде малку војна што е ова ниедно божество уште не е распнато и убиено!
треба практики нели....
рало и волови
и орај по нивата ...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
I was rollin' around, in my mind it occurred
What if God was a her?
Would I treat her the same? Would I still be runnin' game on her?
In what type of ways would I want her?
Would I want her for her mind or her heavenly body?
Couldn't be out gettin' bogus with someone so godly
If I was wit' her would I still be wantin' my ex?
The lies, the greed, the weed, the sex
Wouldn't be ashamed to give her part of my check
Wearin' her cross, I mean the heart on my neck
Her I would reflect on the streets of the Chi'
Ride wit' her, 'cause I know for me she'd die
Through good and bad call on her like I'm chirpin' her
Couldn't be jealous 'cause other brothers worship her
Walk this earth for her, glory, I'm grateful
To be in her presence I try to stay faithful

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
треба практики нели....
рало и волови
и орај по нивата ...
Тебе те цитирав или некој друг? Имаш исти став како другар ти? МИ те печи тоа што го реков? Сонце...
Реков јас како... реков и дека е можно. Ако може еден можат и други... Какви се овие ставови дека не е можно она не е можно ова? Ако не ти чини те оставам да МИСЛИШ ДЕКА НИШТО НЕ СЕ МОЖЕ... :)
Некои се заљубуваат во курви и со погрешна валута плаќаат... Ти како да си заљубен во својата курва-разумот!
Штета...

Твојот бог што носи меѓу нозете бре Човек? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom