Дали вашиот бог има пол?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Курос Севишниот Милостивиот. Еден и единствен Бог, кој не родил ниту е роден. Има уши големи и плодило.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Lugjeto se neograniceno inventivni stvorenja (kolku e toa samo nadezno...) shteta shto populizmot e tolku mejnstrim, vekje so mileniumi...

...kje dojde den...

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Ова е класичен пантеист.
За пантеизмот можете да прочитате на следниов линк: http://en.wikipedia.org/wiki/Pantheism
Не знам што е пантеизам, така да сигурно не е тоа,
Ваквите прашања се одговорени со знаењето дека Бог е
онаа природа во се што постои а не се коси со природата на Љубовта.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Не знам што е пантеизам, така да сигурно не е тоа,
Ваквите прашања се одговорени со знаењето дека Бог е
онаа природа во се што постои а не се коси со природата на Љубовта.
Доволно беше тоа шо видов дека бог и љубовта ги пишуваш со големи почетни букви

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Бог е ветерот што ве гали, Бог е водата што ја пиете,
сонцето што ве грее, Неговата Природа е во сите форми,
и во вас сите. Бог е Безграничен со тоа прашањето е одговорено.
Ова е исто како да викаш бог е природа, универзумот односно целиот космос само што универзумот нема разум или антропоморфни особини па да ти кажува прави вака или онака туку е сосема неутрална енергија достапна за секого кој знае и сака да и пристапи.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Ова е исто како да викаш бог е природа, универзумот односно целиот космос само што универзумот нема разум или антропоморфни особини па да ти кажува прави вака или онака туку е сосема неутрална енергија достапна за секого кој знае и сака да и пристапи.
Не, Бог е посебна Личност, но секоја Негова креација е дел
од Него на вистински начин.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Imash pogreshno viduvanje na poimot religija.
Toa deka reigijata e nauka za vnatreshnosta go imam kazano i od porano (jogata e nauka na dushata) samo ne si me cital, vo temata deka jogata e religija.
Moze da si procital i 1 000 teorii, samo ja jaknesh memorijata so toa, na duhoven plan nemash nishto postignato. I najgolemite filozofi vo moderno vreme gi imam istite problemi kako i pred
2 000g, ne mozat da gi kontrolirat negativnite misli, ne mozat da zaspijat koga si legnat zoshto mozokot im raboti, a koga toj raboti ili e vo minatoto(misli na toa kako da gi reshi problemite) ili e vo idninata, si kroi slatka idnina.Profesorot ke bide dobar pred ucenicite a ke ide doma i ke ja tepa zenata, ako go izneverila...
I da ne ti nabrojuvam sega.....istite problemi shto gi imal i pred 2000 g

Можеби и си во право за моето видување на поимот религија но денес тоа е така дефинирано и прифатено од поголемиот број. Затоа еднаш ти пишав дека првим мора да се дефинира некоја референтна точка па потоа се продолжува. Гледаш не е битно ако јас и ти се согласиме дека денешната дефиниција за религија е погрешна а сите останати викаат дека е точна. Сакам да те прашам зошто еве учењето/филозофијата на Гурчиев не се смета за ралигија.
Со јогата немам некое искуство и затоа не можам да дискутирам.
Делот со читање кој го пишав се однесуваше на Тесла.
За делот дека човечката психологија се нема променето 2000години се согласувам само според мене не се толку туку 3000+ години.
За неспиењето кога ке наидеш на проблем. Дали ти се десило да наидеш на проблем кој не можеш да го решиш цел ден и наеднаш пред да заспиеш во оние моменти кога нит спиеш нит си буден ги наогаш решението. Си се запрашал ли зошто баш во тој момент.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За неспиењето кога ке наидеш на проблем. Дали ти се десило да наидеш на проблем кој не можеш да го решиш цел ден и наеднаш пред да заспиеш во оние моменти кога нит спиеш нит си буден ги наогаш решението. Си се запрашал ли зошто баш во тој момент.
Tuka ne e problemot dali ke go najdesh reshenieto ili koga ke go najdesh.Problemot e vo toa shto ne mozesh da ja kontrolirash mislata.....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Можеби и си во право за моето видување на поимот религија но денес тоа е така дефинирано и прифатено од поголемиот број. Затоа еднаш ти пишав дека првим мора да се дефинира некоја референтна точка па потоа се продолжува. Гледаш не е битно ако јас и ти се согласиме дека денешната дефиниција за религија е погрешна а сите останати викаат дека е точна. Сакам да те прашам зошто еве учењето/филозофијата на Гурчиев не се смета за ралигија.
Со јогата немам некое искуство и затоа не можам да дискутирам.
Делот со читање кој го пишав се однесуваше на Тесла.
За делот дека човечката психологија се нема променето 2000години се согласувам само според мене не се толку туку 3000+ години.
Не е религија но е 100% чиста религиозност со практичност, а не само догми и систем на верување.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Tuka ne e problemot dali ke go najdesh reshenieto ili koga ke go najdesh.Problemot e vo toa shto ne mozesh da ja kontrolirash mislata.....
Знаеш дека друго те прашав.
Али еве зошто во тој момент не можеш да ја контролираш мислата.
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 09:16 ---
Не е религија но е 100% чиста религиозност со практичност, а не само догми и систем на верување.
Добро ама зошто ти е ралигиознаоста ако постои практичност.
А и прашањето беше друго т.е. Сакам да те прашам зошто еве учењето/филозофијата на Гурчиев не се смета за ралигија.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не, Бог е посебна Личност, но секоја Негова креација е дел
од Него на вистински начин.
Дали таа посебна личност има воља, карактер и разум? Може кратко појаснување за сите три (со примери ако е можно)? Ќе ги објасниш главните разлики помеѓу посебната личност и човекот?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Знаеш дека друго те прашав.
Али еве зошто во тој момент не можеш да ја контролираш мислата.
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 09:16 ---

Добро ама зошто ти е ралигиознаоста ако постои практичност.
А и прашањето беше друго т.е. Сакам да те прашам зошто еве учењето/филозофијата на Гурчиев не се смета за ралигија.
Види со практичноста се доаѓа до внатрешната состојба, квалитет кое јас го нарекувам религиозност, а за религија не се смета бидејки не е организирана институција а и не е филозофија повеќе е реален живот одколку филозофија, а додека е жив мастерот доколку е прав мастер нема да дозволи да се направи култ т.е. религија од неговото практично учење но откога ќе го напушти телото мастерот после најчесто се организира тоа учење и се создава религија ради несвесни луѓе кои имаат потреба од нешто да следат, така да не е ни чудно да стане религија и ова на Гурдиеф па и на Ошо со тек на време.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Види со практичноста се доаѓа до внатрешната состојба, квалитет кое јас го нарекувам религиозност, а за религија не се смета бидејки не е организирана институција а и не е филозофија повеќе е реален живот одколку филозофија...
Ако не се смета за религија, оти тогаш го именуваш со тој збор?

Зошто не го нарекуваш како што му е името? Викај го духовност или спиритуалност.

Kajgana Shop

На врв Bottom