Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Типот стварно бил комуњара и тоа од најтежок ков, а пошто и Лазо е контраверзна личност тој споменик може и да се отстрани како што тоа се случи со стауите на Ленин ширум екс-социјалистичкиот блок.

Еве нека се остранат и двете обележја, за нациоално помирување (која утопија нели)
Не сум сигурен дека бил комуњара мислам дека Александров е од десното крило на ВМРО. Инаку што ви е чудно што има толку контраверзии. Претпоставете како ќе се толкуват денешните политичари после 100 години, во зависност од тоа кој ќе биде на власт едните ќе бидат херои а другите предавници. Така е и со Александров.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Александров в музеј не се покажува нити во негативна нити во позитивна конотација, туку како еден од главните луѓе на ВМРО.
Бев во музејот да го видам значи имам уши и слушам, не ме убедувај со сила.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Па и Груевски е контраверзна личност..Дедо му се викал Никос Грујос и наводно бил грк што умрел борејќи се за Грција.
Што правиме со тој воин на коњ? :нинџ:
:pos::pos::pos: Павле Воскопулос и нашите од Виножито се грци зошто имаат грчки презимиња ?! :pos: Зошто го гледате Ефтов бе лееее :pos:. Ова е EPIC :D

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Не сум сигурен дека бил комуњара мислам дека Александров е од десното крило на ВМРО. Инаку што ви е чудно што има толку контраверзии. Претпоставете како ќе се толкуват денешните политичари после 100 години, во зависност од тоа кој ќе биде на власт едните ќе бидат херои а другите предавници. Така е и со Александров.
За Колишевски зборував. Ај еве за Александров има поделени мислења. Ама кога ќе стават споменик на Михајлов, тогаш што ќе правиме, за него мислам дека важи општо негативно мислење.

Или и тогаш како со Радев, „случајно“ и “погрешка“ ќе го постават па ќе го преместуваат.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Како сакаш да разграничиме кога секој ден некој прља историски лик. Милошевски како министер за финансии плука по Блаже Конески кој ние сите го сметаме за „татко“, од друга страна се слика со бугарско знаме на лик кој историјата не го прикажува како позитивен. Или само во оваа дискусија неколку пати се спомена Гоце Делчев во негативна конотација, како сакаш да размислуваме? Кога секој ден некој клука со некакви си „историски факти“ и својата историја ја доведуваме до комична позиција каде секој ни се смее. Имаш налет на бугари кои секој податок го преработуваат во нивни и со тоа доведуваат до поголема забуна. Едноставно сме бомбардирани од сите страни, Ченто ваков, па Ченто онаков, Сандански ваков, па Сандански онаков...Имаме пристап до секакви информации и точни и неточни и се создава конфузија.
Ако Александров во музеј се опишува како човек во негативна конотација како може да се постави негова статуа, зошто се овие контрадикторности кои ќе не доведат до лудило. Ако не бил чист со кое право го ставаат на пиедестал? Или фетиши си исполнуваат.
Милошевски има бугарска самосвест, затоа му смета Коневски. Не вреди да се дискутира за него.

Инаку, разграничувањето ќе се случи со прифаќање на сите историски ликови, бришење на контроверзиите и правење култ од ликовите. Сите нации во моментите на нивното формирање имале контроверзии и контроверзни ликови, некои и уфрлени. Во моментот кога созреале ги избришале истите контроверзии (можеш слободно да го наречеш и историски фалсификат, ако сакаш така, а бидејќи си скарана со прагмата, ќе сакаш :) ) . Тоа ќе се случи и со нас. Ние сме нација во созревање. Овој процес не е ништо невидено досега. Е тежок, ама ќе го поминеме.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
За Лазо збореше иначе дека е комуњара :)

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
:pos::pos::pos: Павле Воскопулос и нашите од Виножито се грци зошто имаат грчки презимиња ?! :pos: Зошто го гледате Ефтов бе лееее :pos:. Ова е EPIC :D
Смири живци пријателе..Прочитај ме два пати..Не ми беше тоа поентата..

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Од кај сеа БЦ у муабетов жити се ?! :D
Ова беше од БЦ?! Знам дека сум го слушнал порано, ама заборајв дека е од БЦ. :pos:
Муабетот ми беше, не се криј позади генерички имиња на споменици, само да не ги навредиш грците и бугарите.
Ако е бал, нека е маскенбал!!!

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Има разлика од грчко презиме до тоа што тој прадедо на груевски бил Андарт

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Ова беше од БЦ?! Знам дека сум го слушнал порано, ама заборајв дека е од БЦ. :pos:
Муабетот ми беше, не се криј позади генерички имиња на споменици, само да не ги навредиш грците и бугарите.
Ако е бал, нека е маскенбал!!!
Донегде си во право да не викам ништо ама чим така е направено има причина... за се има причина :) !!
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 00:11 ---
Има разлика од грчко презиме до тоа што тој прадедо на груевски бил Андарт
Дај факт дека бил Андарт ?
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 00:13 ---
Смири живци пријателе..Прочитај ме два пати..Не ми беше тоа поентата..
Не сум спиен не ми замерувај :). Ќе правам едно салто уште малце :D

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Донегде си во право да не викам ништо ама чим така е направено има причина... за се има причина :) !!
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 00:11 ---

Дај факт дека бил Андарт ?
Го има напишано на гроб на андарти којшто загинале незнам каде ... помеѓу другите андарти и дедо/прадедо на Груевски али како и да е не се возбудувај не е толку нешто толку ВАУУ имало пуно асимилирани меѓу нив и он

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Него мене друго ми е у памет.. ај овие забегаа со споменици,ама ко ќе дојдат левокрилашиве на власт,кога-тогаш..па има да биде калакурница.. кога ќе се изнаредат сите од НОБ,па Колишевски,па на Киро споменик..па на Тито на кале горе едно 45 метра висок...со пура у уста..јако ќе биде :)

Kajgana Shop

На врв Bottom