Направи Сам "Кулер за лаптоп"

• Креатор на темата Креатор на темата POS-51
  • Време на започнување Време на започнување

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Локација
Помеѓу Кулерот и Процесорот
Дојде летото и лаптопите почнаа да греат :) па така јас немав друга работа, далеку од тоа дека ми грее мојот лаптоп, туку онака да прочепкам нешто ми дојде идеа да направам кулер односно ладилник за лаптопов :).
Па вака....
Започнав со постољето, за тоа искористив стара решетка од аспиратор :D
resetka.jpg

Решетката беше многу нечиста па затоа искористив "Арис" средство за чистење и ја направив стакло :)
2012-06-18 18.44.06.jpg

Потоа бидејќи беше многу голема и на некои места кородирала, ја исеков според димензиите кои ми одговараа и ја истругав користејќи челична четка и сателит
2012-06-19 19.07.16.jpg

Решетката изгледаше овака
2012-06-19 19.50.42.jpg

Следен чекор беше шприцање однсно фарбање, најдов еден спреј во подрум па ми послужи :)
2012-06-19 19.53.04.jpg

После шприцањето

2012-06-19 20.26.02.jpg

Најдов и некои стари кулери...
2012-06-26 20.55.44.jpg

Бидејќи од едната страна решетката беше многу мека и се виткаше кога ќе ставев лаптоп, мораше да и заштрафам некоја поддршка за да биде поцврста
2012-06-26 21.02.02.jpg

Не знам колку добро може да се види, како е прицврстена
Инаку еве една "Beta" верзија од ладилникот, на сликата кулерот не е уклучен во струја, али денеска толку имав време да направам :) утре ќе го довршам и ќе поставам и видео.

2012-06-26 21.05.48.jpg

Истотака само еден кулер ставив, ќе му доставам други утре, може да го направам на USB, а може и на некој полнач да го направам, ќе видам како ќе ми е подобро :)
Ваши мислења, коментари, критики ? Ваши изработки ? :)
Значи до сега кулеров ме чинеше 0 денари, и мислам дека добро ќе служи како постоље за лаптоп :)

Ја пробав со усб да приклучам,и прсна струја и сеа таа порта не ми работи.

Ја пробав со усб да приклучам,и прсна струја и сеа таа порта не ми работи.

:) како прсна струја ? што си направил ти ? јас пробав супер си работеше кулерот грешни си ги поврзал жиците ти :)

Во климатизирана просторија на 26 степени нема да ти треба тој луксуз

:) Напоменав дека не ми е потребно дополнително ладење на лаптопот, ама онака едноставно сакав да го направам

Во климатизирана просторија на 26 степени нема да ти треба тој луксуз
Имав лаптоп на 20 степена зимно време креваше 90-100 на графичката, и не беше фаличен го вратив у фабрика и ми рекоа во рамките на предвиденото е, го исчистиле, подмачкале кулерот и графичката и пак исто
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 22:02 ---
Истотака само еден кулер ставив, ќе му доставам други утре, може да го направам на USB, а може и на некој полнач да го направам, ќе видам како ќе ми е подобро :)
Ваши мислења, коментари, критики ? Ваши изработки ? :)
Значи до сега кулеров ме чинеше 0 денари, и мислам дека добро ќе служи како постоље за лаптоп :)

Место да се заебаваш со тие мали прдавци иди купи некој 20-22цм вентилатор со ниски обртаи да не ти праи бучава :)

Пошто ти е хомемаде, никако преку лаптоп струја да ти зема.
Еве ти решение.
polnilec-baterije-220v-usb.jpg

Вакво на пазар или во некоја продавница е од 200 до 500 денари.
Јас за мојот лаптоп користам кулермастер и пак со вакво си бркам работа кога сум дома.

Пошто ти е хомемаде, никако преку лаптоп струја да ти зема.
Еве ти решение.
polnilec-baterije-220v-usb.jpg

Вакво на пазар или во некоја продавница е од 200 до 500 денари.
Јас за мојот лаптоп користам кулермастер и пак со вакво си бркам работа кога сум дома.
Ќе земам некој полнач, инаку зошто да не влече струја од лаптопот ? Јас имав стар усб кабел од принтер, го исеков и го поврзав со кулер, работеше.

Не фала ке си купам ефтини се :)

Не фала ке си купам ефтини се :)
Значи не е стварта ќе си купам, најлесно е тоа, и не дека се скапи, туку задоволството е поголемо кога ти го правиш :)
Имав лаптоп на 20 степена зимно време креваше 90-100 на графичката, и не беше фаличен го вратив у фабрика и ми рекоа во рамките на предвиденото е, го исчистиле, подмачкале кулерот и графичката и пак исто
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 22:02 ---

Место да се заебаваш со тие мали прдавци иди купи некој 20-22цм вентилатор со ниски обртаи да не ти праи бучава :)
ќе побарам некој поголем ако најдам :)

Имам и ја направено нешто како ова ама од дрво и само со два кулери, лаптопот никогаш не крена температура повеќе од 48, али твоево е доста подобро од моето, ќе мора да го направам на исти принцип како твоето, браво за изумот .

Се ова е добро досега што си го направил, но имам една препорака за подобро ладење. Наместо кулери од компјутер да користиш, тркни до некоја продавница за електро делови и купи си вентилатор за во купатило. Најди начин да го прилагодиш и да го прицврстиш на постаментот од аспираторот. Резултатите се неверојатни! Лаптопот ако ти дигне повеќе температура од 35-45 дојди акни ми една.

Вентилатор за купатило мислам на ова долу на сликата, немора да биде истиот како на сликата но од прилика вака изгледаат. Гледај само јачината да ти биде поголема бидејќи ќе имаш подобро ладење. И нормално, не се уклучува преку УСБ, ќе си најдеш некој добар кабел исправен и ќе го поврзаш преку жичките, лесно е. Овој на сликата и самиот си има кабел, ако можеш да најдеш таков тогаш уште подобро.

-za-kucu-Ventilator-za-kupatilo-2-poklon-po-izboru_slika_O_3072800.jpg

Кулери за лаптоп у продавниците ги има за 300 денари, а има и поквалитетни со LED и подобро изгледат (го имам истиот), 700 денари.

Сепак ако сакаш дома да си пробаш, немам ништо против, но сакам да кажам дека не се некоја скапа работа..

Кулери за лаптоп у продавниците ги има за 300 денари, а има и поквалитетни со LED и подобро изгледат (го имам истиот), 700 денари.

Сепак ако сакаш дома да си пробаш, немам ништо против, но сакам да кажам дека не се некоја скапа работа..
Диодите доаѓаат до израз само ако имаш изгасено светло во соба, вака исто ко да не ни постојат. И јас одев на таа „евтина“ варијанта, пред 2-3 години земав вакво од Анхоч само моево е со 2 кулера и тогаш го платив 550 денари. Финтата е што после пола година едниот кулер скоро и да не врти а другиот работи како трактор да поминува додека се загрее. Пробав да го подмачкам, пак исто скоро.
Како и да е, тие од 300 денари се џабе фрлање пари. Рака кога ќе ставиш одозгора исто ко да не ни дува, а за да олади лаптоп веруј ти треба појако нешто што нема да работи на усб порт, туку на адаптер. Ако ти е за диодите и сам можеш да ги поставиш. Во било каква боја, каде сакаш. Пофино е кога ќе направиш сам. Башка знаеш одприлика каде ти загрева лаптопот највеќе и таму ќе го поставиш кулерот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom